Алексей Милер: ЕС подари газовото кранче на Турция, България изгуби $3 млрд. инвестиции

Алексей Милер: ЕС подари газовото  кранче на Турция, България изгуби $3 млрд. инвестиции

© Цветелина Белутова, КапиталЕвропейският съюз подари на Турция кранчето на газа за Европа. Това заяви в интервю за предаването "Новини в събота" по руската държавната телевизия ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.


Това стана в отговор на въпрос "какво изгуби България и какво  спечели Турция от промяната в маршрута на "Южен поток", който според него "абсолютно е закрит проект".


България няма да е транзитна държава
"В момента през България транзитно се доставят 18 млрд. куб. м газ към Турция, Македония и Гърция. След реализирането на проекта за морски газопровод към Турция всички тези обеми ще минат през турска територия, а не през България. Тя ще изгуби статута си на транзитна държава. За България без съмнение ситуацията е сложна преди всичко защото не само ще пропусне ползи, но и ще посене преки загуби. Там няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места", цитира думите му агенциая ТАСС.


"ЕС, Европейската комисия просто подариха на Турция газовото кранче. И мисля, че Турция може да се възползва от това в диалога си с Европа. Ние получихме нов стратегически партньор в газовия бизнес. Турция е изключително динамично развиващ се газов пазар - за 2014г. те се качват от трето на второ място по доставени обеми."


Милер допълва още, че през турска територия ще се пренасят над 50 млрд. кул. м руски газ, "което безспорно е повишаване на геополитическия статут на Турция в района, тя фактически става такъв разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа".


Българите, а не Брюксел, са виновни


Ръководителят на "Газпром" споделя още, че "Южен поток" е спрян в деня, в който в Черно море е влязъл корабът на италианската компания "Сайпем" (Saipem) за полагане на тръбите от подводния участък.


Според него решението да бъде закрит "Южен поток" е взето в Турция по време на посещението на руската делегация, предвождана от президента Владимир Путин. "Как да работи този кораб, когато България не дава разрешение за строителство в териториалните й води, в изключителната й икономическа зона и на сушата? Този въпрос няма никакво отношение към Третия енергиен пакет, регламентиращ експлоатацията."


Милер изтъква, че отсъствдието на разрешение за работа "е решение на българската страна", а не на Европейската комисия. "Няма защо да се обвинява Еврокомисията, Разрешение за строителството издава правителството на България", продължи да повтаря Милер известната теза на Москва, че споразуменията за газопровода са двустранни и всяка държава сама решава какво да се прави по "Южен поток" на нейна територия.


И да се съживи "Южен поток", няма гаранции от ЕС


Той обаче допълва, че "просто откровеното блокиране" на проекта е "целенасочена политика на ЕС" и изрежда поредицата решения на Европарламента и "наказателното писмо от Европейската комисия (...) за участието й в "Южен поток" с Русия". "Затова да се казва сега, че топката е в руската страна е все едно да прехвърляш проблема от болната глава на здравата."


След това той обобщава, че покрай проекта Русия натрупала знание и опит как работи европейската бюлокрация и казва: "Кой ще ни даде гаранции, че това няма да се повтори след месец, два, половин година?".


Версията на "Фич": Няма търсене на руски газ в Европа


Ден по-рано рейтинговата агенция "Фич" преложи съвсем друго обяснение за решението на Путин - намаляващото търсене на газ на европейския пазар.


"Смятаме, че сред енергийните компании има слабо желание да се ангажират с още дългосрочни договори за внос. Причината е, че търсенето е циклично и структурно слабо, тъй като икономиката на редица държави изглежда предпочита производство на ток от други източници", се казва в позиция на агенцията, цитирана от UPI.


"Очакваме в следващите 10 години потреблението на природен газ за производство на електричество постепенно да намалява на фона на слабо повишение в търсенето на газ, включително за индустриални, търговски и битови цели. Първото устойчиво увеличение на производството на ток от газови централи вероятно няма да се случи преди 2026г., когато ще се усети изцяло ефектът от спирането на ядрени и въглищни мощности."Що се отнася до това дали "Газпром" ще изгуби нещо от вложените досега милиарди в проекта, Милер отговаря, че "нищо няма да пропадне". "Инвестирали сме около 4 милиарда евро в газоптранспортна инфраструктура на територията на Русия за създаване на "Южен коридор" за доставки в Краснодарския край и компресорната станция "Русская" (от нея се предвиждаше да се подава газ за "Южен поток", а сега се говори, че тя ще е началната точка на евентуалния бъдещ газопровод към Турция - бел.ред.)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK