Беларус възстанови митническия контрол по границата с Русия

Митническият пункт край Брест на 2 декември и шофьорите на камиони, попълващи документи на границата, където три години и половина нямаше контрол.

© Reuters

Митническият пункт край Брест на 2 декември и шофьорите на камиони, попълващи документи на границата, където три години и половина нямаше контрол.След обвинения от страна на Русия, че се занимава с реекспорт на забранени от санкциите на Москва стоки, властите в Беларус възстановиха митническия контрол по руско-беларуската граница.


Те бяха премахнати при създаването на Митническия съюз на 1 юли 2011г., в който членува още и Казахстан и руснаците силно лобираха да привлекат Украйна по времето на президента Виктор Янукович.


От днес на митнически проверки се подлагат не само камиони, но и леки автомобили, а това означава, че по границата са се образували километрични опашки, описват руските медии.
За завръщането на беларуските митничари се заговори от началото на декември, но съобщенията за спирането на ограничени количества стоки – 20 т. банани, 400 л. спирт или 490 пакета цигари – не показваше мащаба на дейността им да е значим.


Но в събота и неделя зачестиха твърденията на очевидци, че заради преглеждането на всеки автомобил (според украинците то отнемало до 10 мин) контролните пунктове са се задръстили с коли.


"От наша страна няма митнически контрол", обявяват от Федералната митническа служба на Русия (ФТС). Но Русия реално започна да въвежда ограничения срещу Беларус от 24 ноември с проверяването на всички беларуски превозвачи. На 30 ноември регулаторът Росселхознадзор забрани транзита за Казахстан и други държави без преглед на товара на руски пунктове. Спрян беше и вносът от редица беларуски месокомбината и птицекланици.


Официалният мотив е откриването на бактерии, вируси и антибитоци в месото, но реалният е, че стоки, пътуващи към Казахстан, "изчезваха" някъде по руските пътища, посочва РБК.


Президентът Александър Лукашенко се разгневи и обвини Москва в нарушаване на договореностите. "Русия започна да се държи неприлично, тръгна да нарушава всички наши договорености по Митническия съюз. И нека не ми се обиждат в Руската федерация, но там с половин век са изостанали от Беларус по отношение безопасността на стоките", каза той, имайки предвид запазването за храните в страната му на ГОСТ - държавният стандарт на СССР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK