Русия подготвя валутен контрол за държавния сектор

Русия подготвя  валутен контрол за държавния сектор

© ReutersВластите в Русия подготвят де факто контрол над валутата в държавния сектор на икономиката и "препоръки" към частния, като планът е разработен от централната банка и правителството във вторник и сряда, възможно е да бъде представен още днес от президента Владимир Путин на годишната му пресконференция и да бъде обяснен от него на среща утре с ръководители на руския бизнес.


Обсъжданите мерки включват непрекъснат мониторинг от специален правителствен център над състоянието на валутните сметки и операции на държавните компании, изкупуване на част от валутните им задължения от държавния Фонд за национално благосъстояние (той се пълни основно с приходи от износа на петрол и газ - бел.ред.), повишаване на депозитите в рубли в банките и задължаване на държавните компании да продават всички свои валутни запаси, натрупани след 1 октомври 2014 г.


Това съобщава в новия си брой московският в."Комерсант", позовавайки се на публични изявления на руски лидери, както и на свои източници от правителството и Кремъл.
В сряда имаше среща на лидерите на големите държавни корпорации с министрите, на която са обсъждани инициативи на управителя на Банката на Русия Елвира Набиулина. В същността си те представлявали подобрена версия на механизма за капиталова подкрепа, разработен при кризата от 2008 г. Новите елементи са по-бързите процедури за интервенция и заделянето на 1 трилион рубли (почти 14 млрд. евро) за подпомагане на банките през Агенцията за гарантиране на депозитите (съответният законопроект за увеличаване на капитализацията на банковия сектор вече е внесен в парламента и предвижда това да стане чрез облигации от федерален заем).


Засега парите на гражданите ще бъдат оставени на мира, но не е изключено да бъде удвоен размерът на гарантираната сума на депозитите - от 700 хиляди на 1.4 милиона рубли (от малко под 10 000 евро на над 19 000 евро), с надежда това да успокои страховете им, че депозитите ще бъдат блокирани.


С мониторинга ще се занимава първият вицепремиер Игор Шувалов заедно с централната банка и държавната агенция "Росфинмониторинг", като идеята е да имат в реално време достъп до вътрешната информация не само на държавни гиганти като "Газпром", "Роснефт" или АЛРОСА, но и на частни като "Лукойл" или "Норникел".


Набиулина и финансовото министерство предлагат по съгласуван график държавните компании да намалят до 1 март 2015 г. валутата си до нивата от 1 октомври 2014 г., след което да не могат да увеличават сумите във валутните си сметки.


В пакета с инициативи е също директното изкупуване на валутните облигации на руски емитенти не само на първичния, но и на вторичния пазар. Това ще стана от Фонда за национално благосъстояние, за да не се налага търсещите валута - предимно държавни банки и компании - да излизат на пазара. Нещо подобно направи Федералният резерв на САЩ чрез т.нар. количествено облекчение в периода 2012-2014 г.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK