Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)

Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)

© ReutersРуската икономика ще се възстанови от кризата на валутния пазар в рамките на две години. Това обеща президентът Владимир Путин на годишната си голяма пресконференция.


Той посочи, че основната причина за влошаването на икономиката на страната са външните фактори - ниската цена на петрола, санкциите, наложени от Запада заради намесата на Русия в кризата в Украйна и отслабеният растеж на световно равнище. Президентът ще си сътрудничи с правителството и централната банка в борбата с девалвацията на рублата.


Путин призна, че следващите две години ще са тежки за руската икономика но посочи, че управляващите ще вземат всички необходими мерки, за да бъдат намалени до минимум последствията за бизнеса и гражданите и съхранени социалните програми и увеличенията на пенсии и заплати.
Той обяви действия в посока улесняване на дейността на малкия и средния бизнес, както и връщане на възможно най-много капитали в Русия чрез "данъчна амнистия". Според него най-важната задача на икономическата политика е развитието на вътрешния пазар и диверзификацията на производството и търговията.


Във външнополитически план Путин повтори тезите си за намесата на Запада в свалянето на президента Виктор Янукович в Украйна, като отрече пряката намеса на Русия в конфликта в Източна Украйна и призова към неговото мирно решение. Той посочи, че Кремъл взима необходимите мерки за защита на суверенитета и националните си интереси, но не заплашва никого.


Президентът потвърди ангажиментите на Русия към задълбочаване на съдействието със стратегическите партньори на страната, сред които са Китай и Иран.


"Дневник" предоставя хронология на пресконференцията на Владимир Путин и неин запис.
14:18 "Съхраняването на макроикономическата стабилност и икономиката е най-важната ни задача", завърши пресконференцията си Путин. "Икономиката ни обезателно ще се приспособи към ниските цени на енергоносителите и ще се диверзифицира", добави той. "Ние ще укрепим позициите си както вътре в страната, така и на международната сцена и световния пазар. Най-важното е защитата на социалното благополучие на хората", заяви той и обеща, че през 2015 г. пенсиите ще се индексират към реалната инфлация. "Всички проблеми на хората ще бъдат решени", заяви.


14:16 Последният въпрос към президента е свързан с началото на икономическите затруднения на страната, които според задалия го журналиста са започнали преди няколко години заради кадрови и структурни проблеми. Путин отговори, че държавният глава носи лична отговорност за всичко, което се случва в страната и добави, че кадровите проблеми са налице, но не са преодолими, стига да се носи лична отговорност.


14:14 Президентът заяви, че Русия защитава "политическата реабилитация на всички потиснати народи", в това число кримските татари. Той посочи, че татрският език е получил статут на официален в Крим, а татарите са "пълноценни гражданите на Руската федерация". Що се отнася до земята, а на която те живеят, Путин каза, че проблемите трябва да бъдат решени "в съответствие със закона". Той обеща, че правителството ще се занимае с изграждането на "социална инфраструктура" на Крим, стига да има средства за това.


14:08 Путин обяви готовността си да поддържа "морално и финансово" многодетните майки в Русия


14:04 Президентът посочи, че ниската цена на петрола се отразява зле на петролните фирми, тъй като това значи, че те няма да могат да инвестират в проекти за труднодостъпни находища с по-висока себестойност. Той изрази съмнение, че за балансиране на цената на петрола е необходимо споразумение между САЩ и производителите от ОПЕК


14:02 Путин заяви, че ще вземе мерки в посока подобряване на и увеличаване на търговията между Русия и Иран, но това зависи и от Техеран, и от условията на международните пазари. От значение е и ниската цена на петрола и санкциите срещу Иран, посочи Путин. Той подчерта, че Русия ще продължи да поддържа ядрената програма на Иран и похвали "голямата гъвкавост" на политиката на Техеран в областта. 


Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)

© Ilya Naymushin, Reuters


13: 56 Запитан дали хората, които ръководят държавни фирми, в това число приближение на самия Путин, а печелят "милиони бонуси" и "живеят в дворци", докато много руснаци нямат пари за хляб, президентът отговаря, че заплатите на шефовете на фирмите трябва да бъдат сравнявани не със средната заплата на руснаците, а с тези на работещите в световните компания. "Въпреки това  е необходимо да бъде спазван принципът на социална справедливост", заяви Путин. "В близкото ми обкръжение няма чиновници, а само колеги. Аз държа на разстояние хората, с които работя", добави той.


13:47 На регионално ниво, отношенията на Русия със съседите ѝ са "дружески и сърдечни", заяви Путин и даде пример, че "Росатом" строи и поддържа ядрени централни в балтийските държави.


13:43 На въпрос дали е възможно да бъде създаден общославяснки съюз, Путин отговаря, че те се намират в сложно икономическо положение и са зависими от давления, свързани с днешната конюнктура и санкции.
"Малките страни са много зависими и суверенитетът име е заплашен, но съм уверен, че в тези народи ще се съхрани културното и духовно единство. То е невъзможно да се унищожи", заяви президентът
13:36 Запитан как може да бъде урегулиран конфликтът в Северна Грузия, Путин посочи, че от най-голямо значение е волята на жителите на съответната територия - Абхазия, например, поискала сама да се присъедини към Русия. "Русия не може да бъде обвиняване, че провокира тези събития", каза той. "Трябва да има политически диалог и Русия би направила всичко в името на този диалог. За жалост обаче ние нямаме почти никакъв контакт с Грузия", добави президентът.
Според него, ако управляващите в Тбилиси имат желание за това, Русия би отворила вътрешния си пазар за грузински фирми


13:29 Путин посочи, че много държави днес искат да се присъединяват към Шанхайското икономическо сътрудничество. Той добави, че Китай е най-големият търговски партньор на Русия, а за страната е много важно да диверзифицира своята търговия. Президентът изброи редица общи проекти между Пекин и Москва, в това число космически и ядрени.
Той подчерта, че Китай и Русия имат много общи интереси в международните отношения и в Съвета за сигурност на ООН.


13:24 Русия заема балансирана позиция по отношение на Кипър и искаме решение, което да урежда и Северен, и Южен Кипър, отговори Путин на въпроса на турски журналист. Той посочи, че най-важна за решението на острова е желанието на жителите му.
"Не се и съмнявам, че Западът ще поиска от Турция да се присъедини към санкциите. Ердоган обаче е стабилен мъж, не се поддава. Ние сами решаваме отношенията между двете ни държави", добави Путин и зави, че между Анкара и Москва има "много общи интереси" и сред целите му е сближаване между двете страни.


13:20 "Не знам колко е вредна Кока-колата, специалисти казват, че е вредна, особено за децата", каза Путин. "При наличие на "отечествени" безалкохолни напитки, ние сме длъжни да ги подкрепяме", добави той.


Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)

© Reuters


13:16 Президентът заяви, че при високият лихвен процент, определен от централната банка ще стане много трудно плащането на ипотечните кредити. Той изрази надеждата си, че банките няма веднага да повишават лихвите и обеща, че ако лихвеният процент се задържи висок, правителството ще разработи инструменти за подкрепата на онези, които имат ипотеки.
"Лихвеният процент беше увеличен в името на макроикономическа стабилност. Само въз основа на такава стабилност можем да се развиваме", посочи Путин. Той добави, че лихвите за малкия и средния бизнес са запазени на равнище от 6.5% и е възможно този принцип да се наложи и при ипотечните кредити.


13:10 Путин посочи, че днес вътрешният пазар създава големи възможности за развитието на бизнес в областта на селското стопанство и според него отрасълът ще се развива през следващите години. Правителството е поело задължение да инвестира повече в селскостопански дейности и образование в областта.


13:08 Казахстан също ще успее да излезе от кризата, в която заедно с Русия се намира целят Евразийски съюз, каза Путин. Той подчерта, че интеграцията между страните от съюза е от особена важност, а през последната година търговията между тях е нараснала с 50%


13:05 "Смятам, че ние сме прави в Украинската криза, а Западът греши", заяви Путин и добави, че наложените срещу Русия санкции са в разрез с международното право. Той заяви, че страната ще положи всички усилия в предотвратяването на тероризма и международната престъпност както и за развитието на световната икономика.
13:04 На въпроса на Би Би Си дали Путин е наредил "създаването на нова Студена война" и ежедневните полети на руски самолети над западното въздушно пространство, президентът отвърна, че Русия единствено "защитава своите национални интереси" и не напада никого във военен или политически смисъл. Според него, Западът е недоволен от това, че Кремъл взема необходимите мерки за осигуряване на сигурността си.
Путин заяви, че след разпада на СССР Русия е прекратила полетите на стратегическата си авиация, но въпреки това САЩ и други държави са продължили да ги извършват, и по тази причина преди няколко години те били възстановени. "Какво правят американски ядрени оръжия в Европа?", запита президентът.
Той повтори, че увеличението на военния бюджет на Русия цели единствено обезпечаване на сигурността на Русия, което западните държави опитват да забранят. "САЩ създаде опасност за нас като разположи ПРО в Аляска и Европа. Въпреки това твърдят, че ние сме заплаха", добави Путин.


12:56 Запитан при какви условия ще се извърши "данъчната амнистия" за капиталите, които днес се намират в офшорните зони Путин отговори, че лично ще следи да няма никакво съдебно или данъчно преследване срещу онези, които решат да върнат капиталите си в страната. Той добави, че няма да има "филтър" на онези, на които ще бъде дадена "амнистията".


12:50 "Руснаците - и бедни, и богати - са настроени патриотично", заяви Путин и описа руския народ като монолитна общност от "християни и работари". Той добави, че руският бизнес може да бъде силен само "с помощта на силна руска държава".


12:48 "В Русия няма да има дворцов преврат, понеже нямаме дворци", пошегува се президентът. Той заяви, че няма опасност от загуба подкрепа към управлението, тъй като "хората в сърцата си знаят, че действията на ръководителите в страната, в това число и аз, са правилни".
Путин отново осъди "държавния преврат" в Киев, който според него е извършен с подкрепата на Запада. Според него, новото управление е получило политически и икономически обещания от Запада, които няма да бъдат изпълнени и определи като грешка ориентирането на Украйна към ЕС.
Той добави, че Западът би могъл да предотврати гражданската война в Украйна, ако беше възпрял "извършителите на държавния преврат в Киев".


12:40 Путин сравни методите, прилагани в Русия в борбата с чеченските терористи с тези, приети от САЩ след 11 септември и стандартната практика в Израел.


12:30 "Олимпиадата в Сочи беше помрачена от събитията в Украйна. Това обаче не беше наше дело", заяви Путин. Президентът избори различни дейности на правителството на Русия в подкрепа на спорта и пое задължение спортът да продължава да се развива.


12:26 "Михаил Ходорковски беше помилван, без да изискваме от него да не се занимава с политика", заяви Путин, запитан какво е отношението му към потенциална политическа кариера на Ходокровски. "Реших да го помилвам по хуманитарни причини", добави той. 
12:24 Президентът заяви, че Русия ще опита да подкрепят всички проекти, които имат "социална, а не търговска цел", които помагат за развитието на младежта на Русия. Той изтъкна, че правителството отпуска стипендии за висше образование и избори различни проекти, които управляващите провеждат за подкрепа на образованието и спорта при младежите.


12:19 "Всичките ни действия целят сплотяване, а не разделяне на руското общество", заяви Путин, запитан дали в Русия опозицията бива потискана и преследвана. Той заяви, че опитите да се разрушава руската държавност няма да бъдат толерирани, а в Русия има "хора, които изпълняват политическите цели на други държави".
12:15 Запитан за здравната реформа, която води до намаляване на броя на легалата и болниците в някои региони на Русия Путин отговори, че "образованието и здравеопазването са сред най-важните приоритети на правителството". Той посочи, че "медицинската общност" е взела важно участие във взимането на решенията по новата реформа, а целта е преди всичко предоставяне на по-добра здравна услуга на гражданите. Путин заяви, че няма да даде оценка на реформата, провеждана в Московска област.
Според президента най-важно е въвеждането на нови технологии и подобряването на здравните услуги.


12:08 Централната банка не планира да ограничава износителите в начина, който употребяват валутата си. На този етап това няма да се случва и в енергийните компании с държавна собственост. 


12:05 Путин посочи, че обръщането на Русия към Източна Азия е част от глобална тенденция на задълбочаване на връзките на целия свят с региона. Той заяви, че източноазиатските държави се нуждаят от много енергийни ресурси, а договорите с тях са договорени "много отдавна", а само реализирани тази година.
Според него големият газов проект с Китай несъмнено е рентабилен, а той ще позволи да се свържат западната и източната тръбопроводна инфраструктура, което е "изгодно за всички участници на пазара".
Путин добави, че проектът ще оживи икономиката на Източна Русия и ще създаде работни места.
Що се отнася до новите договорености с Турция, той заяви, че те целят задоволяването на нуждите на вътрешния пазар на Турция. "Създаването на газов хъб между Турция и Гърция не е наша работа", добави той. 


Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)

© Associated Press


11:57 Според Путин сепаратистите са готови на мирно решение, но украинската армия не иска да напусне Югоизточна Украйна. Президентът посочи, че армията държи пленници неправомерно. Той повтори, че е необходимо спазването на договореността от Минск, но украинската власт не е готова да спазва своите задължения според нея. Путин заяви, че в момента Киев не уважава правата на жителите на Донбас. 


11:55 Президентът заяви, че основната задача при решаването на кризата в Украйна е да се намери мирно решение, в съответствие с международното право и правото на самоопределението на народите. Според него всички трябва да "уважават правата на жителите на "Югоизточна Украйна". Той посочи, че трябва да бъдат възстановени икономическите връзки с Донбас, а банките в областта - отворени отново.
Путин се обяви за спазване на споразумението от Минск. Той добави, че е сигурен в желанието на Петро Порошенко да разреши кризата, но за това пречат други представители на украинската власт.


11:50 "Русия има естествено желание да се съхрани като нация и като държава", заяви Путин и добави, че след края на Студената война "западните партньори" през цялото време опитват да пречат и дискредитират Русия. Той посочи като пример "опитите за осуетяване на олимпиадата в Сочи".
"Казват ни, че е несправедливо да сме собственици на собствената си земя. В Крим защитихме правото си на съществуване и суверенитет", каза той. "Искаме икономиката ни да бъде независима", въпреки санкциите, добави Путин
11:45 Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били "невъоръжени журналисти", които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в "организиране на терористична дейност".
Президентът добави, че в Източна Украйна воюват "опълченци", а единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.


11:40 "След падането на Берлинската стена ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява на изток. Това обаче стана два пъти", заяви Путин. Той посочи, че основният проблем на международните отношения днес е, че Западът решил, че е спечелил Студената война, но "не спрял да строи стени след нея", въпреки всички "опити за помирение и жестове" на Русия.


11:37 "Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост", заяви Путин. Според него най-важна е конкуренцията в производството и развитието на всички райони на Руската федерация.
Той напомни, че е въвел четиригодишна "данъчна ваканция" и тригодишна "регулаторна ваканция" за малкия и средния бизнес.
11:35 Путин заяви, че Русия не е заплашена от "бюрократизация" на процеса на вземане на решение, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Той добави, че е важно да "се създадат благоприятни условия за бизнес", но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол.
Според Путин особено важно е развитието на високи технологии, тъй като в тях има "много и бързи пари".


11:30 "Трябва да работим с износителите, за да печелим чуждестранна валута", заяви Путин. Той посочи, че борбата с инфлацията при бензина и хранителните продукти е най-важната цел на правителството. 


11:25 Путин заяви, че е възможно икономиката на страната да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015 г., но това зависи от "прекалено много непредсказуеми фактори". Той добави, че има пълно доверие на политиката на правителството и централната банка, а икономиката и населението на Русия ще се приспособят към дейност при ниски цени на енергоносителите. Путин заяви, че основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% дълго, но това е било "необходима мярка за стабилизиране на валутния пазар"


11:20 Президентът посочи, че ръстът на Русия ще се възстанови до две години, тъй като световната икономика расте и тя се нуждае от енергийни ресурси, но повтори, че дивезификацията на икономиката на страната е ключова цел. Путин заяви, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят "нормализирането на икономиката". С това изказване завърши встъплението на президента.


Путин: Икономиката на Русия ще се възстанови до две години (хронология)

© Maxim Zmeyev, Reuters


11:17 Путин хвърли вината за икономическите трудности на страната върху външни фактори и добави, че най-важната задача пред Русия е води собствена икономическа политика. Основният фактор според него е цената на петрола.
Президентът подкрепи политиката на централната банка и изрази сигурността си, че курсът на рублата ще се стабилизира, но не отрече възможността от инфлация и увеличаване на цените.
Според Путин най-важното е подпомагането на хората и запазването на социалната подкрепа но той добави, че е възможно те да бъдат свити.


11:15 Президентът съобщи, че през последната година пенсиите са увеличени на 2 пъти, а заплатите растат. Путин постави акцент и върху увеличаването на възможностите на руската армия.


11:10 Владимир Путин започна годишната си пресконференция със съобщение за ръста на БВП. Според него за първите 10 месеца той ще е 0.6-0-7%. 
Той посочи, че ръстът на производството е 1.7%, а безработицата в Русия е под 5%. Ръстът на военно-промишления комплекс през 2014 г. е 3.3%.
Путин обяви, че няма да има дефицит и дори ще има бюджетен излишък. Той посочи, че в страната има положителна демографска динамика и ниска смъртност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (305)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Какви 10 години? Месеци вероятно?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1163 Весело

  "Путин хвърли вината за икономическите трудности на страната върху външни фактори"

  Ето не может быт! Кто в моими панталонами обосрался?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За изявлението на Путин предлагам Дневник да създаде специален раздел "Световни майстори на късия разказ" или "Стенд-ъп комедианти" (нищо че е седнал). Само за военно-промишления комплекс му вярвам, от една кагебистка чутура друго не може да се очаква. Ще ядат снаряди и ще пият газ. Да им е сладко!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Нито дума за териториалните завоевания през годината - значи е готов да ги връща.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 5. 5 Профил на slainte
  slainte
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Путин хвърли вината за икономическите трудности на страната върху външни фактори ....

  Обичайният комунистически шаблон, пак някой друг е виновен.

 6. 6 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  нещо се задъха и нервира... да не вземе да пукне някой капиляр

  zenrus.ru
 7. 7 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дали е Путин, Брежнев, Хрушчов, Горбачов, Елцин, Черненко - всички лъжат по един и същи начин....
  Чуйте речта на Брежнев за новата 1970 година.... Никаква разлика с тази на Путин от днес.......
  Финалът на Русия ще е като този но СССР...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  "Трябва да работим с износителите, за да печелим чуждестранна валута", заяви Путин - Валута 2-ро направление

 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  [quote#0:"Путин"]Според Путин особено важно е развитието на високи технологии, тъй като в тях има "много и бързи пари".[/quote]Само тези думи показват,колко този човек е извън реалността.Ако чака "бързи пари" нека играе комар,а не да развива високи технологии.

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  До коментар [#9] от "dobrich":


  [quote#9:"dobrich"]"Трябва да работим с износителите, за да печелим чуждестранна валута", заяви Путин - [/quote]А иначе това е странно!Путин и сега работи добре с износителите.на петрол,газ,метали.....

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1163 Весело

  "Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост"

  Хахахаха, сети се ти, ама поезд уехал... Кой ти се връзва на празните приказки, след 15 години диващина и незачитане на всякаква собственост и норми?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Путин посочи:Нашите партньори(западни) не са спрели да строят разделителни линии(стени) като че ли не могат да работят без тях. Необходимо общо хуманитарно пространство.

 15. 15 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Да не се забравя че неговите слушатели на 1 място са руснаците! Е как да каже друго!! Тая история няма да има хубав край! Хубавото е че имам чувството че не е далече...

 16. 16 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 966 Неутрално

  1 200 журналисти! Четох някъде, че досега никога и никъде не е правена пресконференция с такъв рекорден брой журналисти. Явно интересът към Путин е огромен.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 17. 17 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Хотели как лучше, а получилось как всегда. Опять обосрались!

 18. 18 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Имам чувството, че тая лъжа с обещанието на НАТО я повтаря всеки път, когато светне камера пред лицето му. Как не се измори?

  Every cradle is a grave.
 19. 19 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#4:"brutester"]Нито дума за териториалните завоевания през годината - значи е готов да ги връща.[/quote]

  Може би е точно обратното - няма намерение да ги връща.
  Да чуем повече.

 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Украинският журналист направо го заби с въпроса за руската военна намеса и за отвлечените украинци като режисьора Сенцов и летеца Савченко. А в отговор Путлер пак повтаря лъжите си.

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Весело

  Който не вярва какво е казал Путин,да ходи да го проверява.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Слушайки невероятните икономически версии на дрезденския завклуб - Всевъзхваляемия Пу. рублата потъва бавно надолу!

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#12] от "kapitanrakia":


  [quote#12:"kapitanrakia"]Спирайте газ,нефт и всичко за Европа, [/quote]Ще спрат,ама как ще стане онова с работата с износителите,дето щели да внасят валута?!

 25. 25 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Той добави, че е важно да "се създадат благоприятни условия за бизнес", но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол.
  Според Путин особено важно е развитието на високи технологии, тъй като в тях има "много и бързи пари".

  Този човек звучи абсолютно бутафорно, когато стане дума за икономика! Доста прилича на местния Вожд! По магистралите се търкаля хляб...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Рублата започна да се спихва след началото на речта му, явно пазарите не вярват на сълзи. Какъв ли щеше да е курсът ако Министерстовот на финансите не беше решило да излее 7 милиардните си излишъци? И какво ще стане, като спрат тези интервенции?

 27. 27 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  вече минаха 4 рубли от началото на пресконференцията

  http://www.bloomberg.com/quote/usdRUB:CUR

  zenrus.ru
 28. 28 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1163 Гневно

  "След падането на Берлинската стена ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява на изток."

  Омръзна ми от това повтаряне, нищо такова не е имало! Освен това страните от Централна и Източна Европа нямаха търпение и се натискаха по-бързо да влязат в НАТО, точно заради опасенията си от руските глупости. Скорошните събития доказаха, че са били прави! И откъде накъде ще зависи от вас изборът на суверенни държави? Нещастник!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 29. 29 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#26] от "morf":

  Подозирам, че въпросните 7 милиарда отдавна са опукани, сега вадят от РЦБ.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 30. 30 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били "невъоръжени журналисти", които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в "организиране на терористична дейност".
  Президентът добави, че в Източна Украйна воюват "опълченци", а единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.

  Няма такова нагло същество като тоя...Убитите войници били журналисти. А организацията на майките на войници знае ли за тоя факт?

  Every cradle is a grave.
 31. 31 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#28:"The Shadow"]"След падането на Берлинската стена ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява на изток." [/quote]
  никой никому никога нищо подобно не е обещавал

  #СПРИДАЛЪЖЕШБЕ

  zenrus.ru
 32. 32 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#30:"Light Side Jedi"]единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.
  [/quote]

  Жужето явно не знае, че в Украйна имаше президентски и парламентарни избори. Още повтаря опорната точка с фашистката хунта....

 33. 33 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 597 Неутрално

  11.45 обобщението ви е крайно неточен превод на това, което каза Путин. Беше направил паралел между украинската журналистка арестувана в Русия и руските журналисти загинали при отразяването на украинския конфликт. А не че всички загинали руснаци в Украйна покрай конфликта са журналисти.

 34. 34 Профил на 2cool
  2cool
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Казват ни, че е несправедливо да сме собственици на собствената си земя. В Крим защитихме правото си на съществуване и суверенитет", каза той. "Искаме икономиката ни да бъде независима"

  Червените лакей да пускат Блумберг и да гледат новия оркски марш на рублата към висотите от 100/150 метра

 35. 35 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Путин съвсем е скъсал нишката свързваща го с реалността.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  [quote#28:"The Shadow"]"След падането на Берлинската стена ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява на изток." [/quote]Сега се вижда от къде нашите мурзилки черпят Опорни Точки.От към руското посолство..

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#30] от "Light Side Jedi":


  [quote#30:"Light Side Jedi"]Няма такова нагло същество като тоя...Убитите войници били журналисти. [/quote]Последно- журналисти или военни,които са ходили в отпуската си в Украйна(с въоръжението)

 39. 39 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#32] от "morf":

  От Украинските форуми
  "Где Янукович? - В России.
  Где бывший министр МВД? - В России.
  Где бывший Глава СБУ? - В России.
  Где бывший министр обороны? - В России.
  Где бывший министр юстиции Лукаш? - В России.
  Кто их инструктировал? - Россия.
  Кто оккупировал Крым? - Россия.
  Кто проводил лживый "референдум"? - Россия.
  Кто держит 40-тысячную группировку войск на наших границах? - Россия.
  Кто предоставляет Танки, Грады, Автоматы? - Россия.
  Кто обстреливает с территории России Украинских военных? - Россия.
  Кто взрывает мосты, железные дороги, и т.д.? ФСБ, ГРУ - России.
  Кто сбил Пассажирский Самолет? ФСБ, ГРУ - России
  Кто вмешивается в наши внутренние дела, указывая, какое устройство у нас должно быть, какая конституция, какой язык и т.п.? - Россия.
  А виноваты во всем...Укропы и Пендосы!"

 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  нощо ново. Западът го очакваше, приготви се за следващите санкции и Путин го знаеше, но не го взе на сериозно. Сега санкциите бързо ще последват. Става интересно,

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 41 Профил на Edvard Grieg
  Edvard Grieg
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Тя пресконференцията докато свърши, току виж рублата поевтиняла още.

  Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
 42. 42 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Понеже не мога да гледам на живо-някой попита ли го вече за оставката му?

 43. 43 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 534 Весело

  Давай Володя, рублата ти повярва и скочи надолу с главата.

  "Я з москалями не балакаю!"
 44. 44 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Интересно какво знаят техните родители за професията на децата си и как и къде са загинали

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 45. 45 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  "Според Путин сепаратистите са готови на мирно решение, но украинската армия не иска да напусне Югоизточна Украйна."

  Тоя чупи нагломера, откъде накъде армията на една държава ще иска да я напусне?

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 46. 46 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "но украинската армия не иска да напусне Югоизточна Украйна."

  И от кога дадена армия не може да пребивава в дадена собствена територия?

 47. 47 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Интересно какво знаят родителите за професията на децата си ;(

  Не го ли е срам от тях

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 48. 48 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#10] от "yanne":
  Путин е АПАРТчИК на КГБ ! Какви икономически знания очаквашллл

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Същата съдба чака и Ердоган.
  Много се бие в гърдите, а парите и работните места идват от западните компании. Те изтеглят ли се - край.
  Ще има пак и турски лири на курс 1 лев - 10 милиона лири.

 51. 51 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Тоя наистина иска да си мери пи.ката със запада. Искали да му вземат Сибир и затова били санкции а не заради Крим. И той и всички мурзилки знаят, че рано или късно ще го вземе Китай а не САЩ или ЕС.

 52. 52 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#49] от "Veritas Odium Parit":

  Друго си е с една заплата в Русия да може да си купиш един хляб.
  Но да, домати няма къде да береш там, то просто няма домати.

 53. 53 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 434 Неутрално

  свободен преразказ - не най-добрият източник на информация. Тук е оригиналът
  http://ria.ru/trend/Putin_press_conference_18122014/

  Слава Украйне!
 54. 54 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "... и правото на самоопределението на народите ..."
  такова съществува ли в русия?

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#49] от "Veritas Odium Parit":


  [quote#49:"Veritas Odium Parit"]*Абе нищо.Аз съм без работа,жената бере домати във испания,дъщерята стои на пиацата в Хамбург а синът се омъжи за един англичанин!*
  *Ахххх,техната ма...а тея руснаци!-отговаря втория.*Знаеха те тогава много добре какъв *** ни очаква в EU и нарочно ни оставиха да влезем!*[/quote]Всъщност описваш Украйна под властта на Янукович.Иначе е интересно какви гей-вицове си разказват старите фатмаци,докато гледат в захлас голите снимки на Путин...

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на ace_ventura
  ace_ventura
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нещо мноо мек ми се вижда другаря Путин!? Говори са права, диверсификация, реформи, свободи ... не знам, големи жертви се извадиха! Май са усетили на къде духа вятъра и са разбрали, че или ше стават нормална държава или тотална изолация

  Hey you, dont help them to bury the light. Don't give in without a fight. http://www.atolbg.holiday/
 60. 60 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Още санкциии и още , и още ...)
  Кагебейска глава трудно увира ..)

  BIG AL
 61. 61 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  Ха, ха... так держать товарищи... и будеть слонце...победа наша...Крим наш...рубель баш

 62. 62 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Самоопределение ""на народите в ЧУЖДА държава и с калашници в изборните бюра !!???

  BIG AL
 63. 63 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 464 Неутрално

  тая пресконферениця е абсолютен фарс - социални иницативи, сплотяване на обществото, развитие на младежта, чужди подривни елементи... рушняци, какво да ги праиш

 64. 64 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  'Самоопределение на народите "" в ЧУЖДА държава и с калашници в изборните бюра !!?? :))

  BIG AL
 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  При конституция на Украйна - която казва КАК може да стане това и "констутуция на путин - която ни ПОКАЗВА кака става на ПРАКТИКА !!???

  BIG AL
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  ""Всичките ни действия целят сплотяване, а не разделяне на руското общество", заяви Путин, запитан дали в Русия опозицията бива потискана и преследвана. Той заяви, че опитите да се разрушава руската държавност няма да бъдат толерирани, а в Русия има "хора, които изпълняват политическите цели на други държави"."

  Обикновен брежневизъм.

 68. 68 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  Да, беше хубаво да се види един журналист, който не се подмазва на диктатора. Чудя се дали Сыдеров не е там и дали няма да удари един език "от името на българския народ".

 69. 69 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Когато слушам този сатрап да настоява да се спазва "международното право" ми се повръща

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Всичките ни действия целят сплотяване, а не разделяне на руското общество", заяви Путин,:)))
  .............
  ЕДИНСТВЕНО под МОЯТА власт !!??:))

  BIG AL
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Всичките ни действия целят сплотяване, а не разделяне на руското общество", заяви Путин,:)))
  .............
  ЕДИНСТВЕНО под МОЯТА власт !!??:))

  BIG AL
 74. 74 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 517 Неутрално

  НАЙ-НАКРАЯ! ВЪПРОС ОТ РОЙТЕРС!

  Позаспал бях малко ас.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 75. 75 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Той хубаво отговаря, ама те смеят ли да питат!?

  Всичко е само театър за укрепване духа и силите на народа и ръководната роля на партията и нейния вожд!

 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Лъже като за световно!

  klimentm
 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Като свърши театрото банките ще спрат да наливат долари и рублата ще хукне към Марианската падина.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на sts
  sts
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#77] от "Музар":

  Това няма абсолютно никакво значение. Русия ще излезе по-силна от тая ситуация.

 79. 79 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#66] от "BIG AL":
  моди не сварва да трие различните и автоматично обновява

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  [quote#78:"sts"]Това няма абсолютно никакво значение. Русия ще излезе по-силна от тая ситуация.[/quote]

  Какъв е смисълът от такива заклинания? Това някаква форма на терапия чрез автосугестия ли е?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на sts
  sts
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#80] от "Norman Granz":

  Това е извод от световната история. Други въпроси?

 82. 82 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 464 Неутрално

  "В Русия няма да има дворцов преврат, понеже нямаме дворци", пошегува се президентът.

  не се е пошегувал, те, дворците, са построени на доста по-приятни за живеене места

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  'Putin has so far failed to offer any major ideas on how to turn the situation around.' (The Independent)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Руснаците - и бедни, и богати - са настроени патриотично", заяви Путин и описа руския народ като монолитна общност от "християни и работари". Той добави, че руският бизнес може да бъде силен само "с помощта на силна руска държава".

  В Русия живеят 20 милиона мюсюлмани. Също руснаците са доста мързеливи, казвам го от лични наблюдения над познати руснаци.
  Тоя на тавана ли ги разправя тия?

  Every cradle is a grave.
 85. 85 Профил на sts
  sts
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#84] от "Light Side Jedi":

  Разправя го на тия, които искат да слушат. Ти що слушаш Путин, ми не си пуснеш HBO?

 86. 86 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Той добави, че няма да има "филтър" на онези, на които ще бъде дадена "амнистията".

  Добри новини за всички световни апаши. Русия - самая магучая пералня капиталов.

  Every cradle is a grave.
 87. 87 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Още веднъж да ни е за поука, че Кремъл винаги е гледал единствено и само своя икономически и имперски политически интерес и никакви славянски или православни "дружби" не са ръководили неговите действия. Тия кьорфишеци ги изстрелват в публичното пространство само нашите рубладжийски подлоги под етикета "русофилство" !

 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Все едно че слушам съветските вождове от 80 те години.

  klimentm
 89. 89 Профил на sts
  sts
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#87] от "objective":

  Много нахално. България има доста враждебна политика спрямп Русия напоследък. Какво отношение очакваш?

 90. 90 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аман от руски диктатори - всички сте еднакви. Странното е как голяма част от Русия ви вярва.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 374 Неутрално

  не трябва да се игнорира , трябва да се ИЗОБЛИЧАВА , да се игнорират хитлероподобните е доказано грешна татктика

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 93. 93 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  За защо не от Руссика како биха попитали товарищите...

  www.soundcloud.com/x2805
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#84:"Light Side Jedi"]Путин и описа руския народ като монолитна общност от "християни и работари".[/quote]
  цял Кавказ и Татарстан още утре да обявяват независимост от русия на базата на религиозна нетолерантност

  zenrus.ru
 97. 97 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#94] от "stanislavdi":

  Ай ай ай!

  Every cradle is a grave.
 98. 98 Профил на oppo
  oppo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Първите пет минути Путин обяснява колко са големи растежа на БВП и този на заплатите, а веднага след това обвинява външни фактори за лошата икономическа ситуация. Е, на кой Путин да вярваме, лоша ли е ситуация или е много добра?

 99. 99 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Какво правят американски ядрени оръжия в Европа?", запита президентът.

 100. 100 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#97:"Light Side Jedi"]Ай ай ай![/quote]
  Докато единия дава дълги безсмислени интервюта, другия кратко, ясно и ефектно му опонира

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK