Путин утвърди нова военна доктрина, НАТО е основна заплаха

Путин утвърди нова военна доктрина, НАТО е основна заплаха

© Reuters



Руският президент Владимир Путин е утвърдил новата редакция на военна доктрина на страната в петък (26 декември), предадават световните агенции, като се позовават на изявление, публикувано днес на сайта на Кремъл и цитирана от БТА.


Военната доктрина е отбранителна. Като основни заплахи са посочени засилването на военния капацитет на НАТО и опитите за дестабилизиране на няколко региона.


Като главни вътрешни опасности са посочени опитите за дестабилизиране на ситуацията в Русия и действията на терористи.




според официалният сайт на руския Съвет за сигурност, внесените в новата редакция на доктрината изменения са свързани с появата на нови заплахи за Русия, които са се проявили в обстановката в Украйна и около нея, както и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак и Афганистан, предава ТАСС.


"В борбата на водещите държави в света за своите интереси типични станаха "непреки действия", използването на протестния потенциал на населението, радикалните и екстремистки организации, частните военни компании; нараства настъпателният потенциал на НАТО непосредствено до руските граници, активно се провеждат мероприятия по разполагането на глобалната система за противоракетна отбрана", се посочва в съобщението на руският Съвет за сигурност.


Под основни военни опасности в новата версия на доктрината се разбират също "териториалните претенции към Руската федерация и нейните съюзници, намесата във вътрешните им работи".


В документа са посочени общо 14 основни външни военни заплахи за Русия, включително подривната дейност на чуждестранни спецслужби и организации, нарастващата заплаха от екстремизма и тероризма в условията на недостатъчно ефективно международно сътрудничество в тази сфера, както и разпространяването на оръжия за масово поразяване, ракети и ракетни технологии.


Актуалните положения на действащата военна доктрина са останали непроменени в новата редакция. "Запазен е отбранителният характер на военната доктрина, поставен е акцент на привързаността на Русия към използването на военна сила само след изчерпването на възможностите за прилагане на мерки от ненасилствен характер", се казва в съобщението. Без промяна са останали и принципите на използване на въоръжените сили на Руската федерация и редът за използване на ядрено оръжие.


В същото време в новата редакция са конкретизирани някои основни формулировки, свързани главно с основните външни и вътрешни военни опасности, особеностите на военните конфликти, както и използването на въоръжени сили. Въведено е понятието "неядрено сдържане", имайки предвид поддържане във висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK