Русия отмени облекчения режим за престой на украинци

Русия отмени облекчения режим за престой на украинци

© ReutersОт 1 януари в Русия вече не действа облекченият режим за пребиваване на граждани на Украйна, благодарение на който милиони хора изкарваха прехраната си там.


Според Константин Ромодановски, ръководител на Федералната миграционна служба на Русия, украинците ще продължат са използват безвизов режим, но вече ще се нуждаят от разрешително за работа при по-продължителен престой.


До 31 декември от Украйна можеше да се влезе в Русия с украински паспорт, но който иска да си търси работа вече ще трябва да разполага с т.нар. патент за физически или юридически лица.
За всички чужденци, използващи безвизов режим, е разрешено да остават на руска територия за не повече от 90 дни в рамките на 180 календарни дни, без да се иска за това някакво разрешение за работа или временно пребиваване. Това е режимът, който започва да действа и за Украйна.


Ромодановски поясни, че ще се прави изключение за хората, "които са били принудени да напуснат територията на Украйна и не могат да се върнат по обективни причини".


Освен това от 2015г. се въвежда нов граничен режим за редица държави от ОНД като Таджикистан, Узбекистан и др., според който в Русия ще се влиза само с паспорт за пътуване в чужбина. За Киргизстан се изчаква, тъй като се предполага, че до половин година страната ще се е присъединила към Евразийския икономически съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK