Кмет на френски град отказа погребение на ромско бебе

Разрушаването на ромски лагер близо до Лил, Южна Франция.

© Luc Moleux, Reuters

Разрушаването на ромски лагер близо до Лил, Южна Франция.Ромско бебе ще бъде погребано във френско гробище на фона на разразил се скандал, след като кметът на град Шамплан отказа да разреши погребението, предаде Би Би Си.


Бебето ще бъде погребано в град Висус, южно от Париж.


Кметът на Шамплан Кристиан Льоклер първоначално обяснил пред вестник Le Parisien отказа на общината с липса на гробни места и добавил, че предимство имат онези, които си плащат местните данъци. После обаче кметът заяви, че е станало недоразумение при взимането на решението от общинските служби, a думите му са били извадени извън контекст.
Френският премиер нарече случилото се "обида към Франция" и френски представител, отговарящ за защитата на човешките правак, обяви че ще се проведе официално разследване на случая.


Момичето е роден в средата на октомври и почина на 26 декември в местна болница от т.нар. синдром на внезапна кърмаческа смърт. То живеела с родителите си, роми от Румъния, в лагер без течаща вода и електричество, заобиколен от железопътни линии и ниви, недалеч от парижкото летище Орли.


Присъствието на роми от Източна Европа е сериозен политически и обществен въпрос във Франция.


Страната има една от най-суровите политики в Европа спрямо ромските имигранти, редовно разрушава лагерите им и депортира хиляди всяка година.


По-голямата част от близо 20 000 роми във Франция живеят в импровизирани лагери без достъп до прясна вода и електричество.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK