"Шарли ебдо", който се пошегува с Мохамед

Журналист в нюзрума на "Шарли Ебдо" (снимката е архивна)

© Jacky Naegelen, Reuters

Журналист в нюзрума на "Шарли Ебдо" (снимката е архивна)Шарли ебдо" (Charlie Hebdo) е сатиричен френски седмичник, силно анти-религиозен и с леви идеи.


Публикациите представляват жестока сатира над крайната десница, религията, политиката, модерната култура и т.н.


"Шарли ебдо" е част от вековна традиция във френската публицистика, която датира от скандалните памфлети, които заклеймяват Мария-Антоанета в навечерието на Френската революция.
Традицията често комбинира ляв радикализъм с провокативен език, който граничи с вулгарното и неприличното.


През 18 век основна мишена на подобни издания е било кралското семейство, като разпространяваните истории - често илюстровани - са разказвали за сексуалните привички и корупцията на двора във Версай. В днешни дни основни герои на публикациите са политици, банкери и случки, свързани с религията.


"Шарли ебдо" е основен изразител на тази традиция и решението на редакцията да се пошегува с пророка Мохамед през 2011 г. , макар и може би опасно безотговорно, е в пълно съответствие с историческо право на съществуване на списанието, казват наблюдатели.


През ноември 2011 г. в редакцията на "Шарли ебдо" беше взривена бомба, като по всяка вероятност това бе точно заради публикуваното шаржово изображение на пророка Мохамед на корицата на изданието.


Произходът на вестника е свързван с друго сатирично издание, наречено "Hara-kiri", което се утвърждава през 60-те години на 20 век.


"Шарли ебдо" се появява през 1970 г. Две драматични събития доминират новините във Франция в този момент: при пожар в дискотека загиват повече от 100 души и смъртта на президента Шарл де Гол.


"Hara-kiri" излиза със заглавие, което подиграва смъртта на генерала "Bal tragique a Colombey - un mort", което означава "Трагичен бал в Коломби (дома на де Гол) - един умрял".


Изданието е забранено, но журналистите го възкресяват по-късно като седмичен вестник под името "Шарли ебдо".


Изданието никога не достига огромен тираж и в продължение на 10 години от 1981 г. даже престава да излиза заради липса на финанси. С крещящите си карикатури и заглавия се е превърнало в неизменна част от вестникарските будки във Франция.


Придобилата печална известност корица с пророка Мохамед далеч не е най-скандалното нещо, което е публикувано във вестника. Полицията редовно е показвана, държаща отрязаните глави на имигранти,  папата в комбинация с изображение на кондом, а монахини мастурбират.


При нападението днес над редакцията загинаха най-малко 12 души - журналисти и полицаи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK