Минута по минута - как беше нападнат "Шарли ебдо"

Минута по минута - как беше нападнат "Шарли ебдо"

© ReutersЧасът е 11:30.


Корин Рей, известна още като карикатуристката Коко, току що е взела дъщеря си от близката детска градина. "Когато стигнах с нея до входната врата на редакцията, двама маскирани и въоръжени мъже ни заплашиха. Искаха да вляза и да се кача. Набрах кода за влизане... Говореха перфектен френски. Казаха, че са от "Ал Кайда".


Така започва едно от най-кървавите и най-драматичните нападения на терористи във Франция от десетилетия насам. Предлагаме ви хронология, сглобена от различни източници, цитиращи очевидци и източници от органите на реда.
Рей казва, че двамата мъже са били оставени от трети, каращ черен ситроен със затъмнени стъкла и регистрационен номер CW 518 XV.


Те са знаели какво правят и са разбирали от този бизнес, казва полицията - носели са маски и бронирани жилетки, държали са оръжието си професионално, вижда се как се "движат спокойно и изглеждат решени да си свършат работата".


Минута по минута - как беше нападнат "Шарли ебдо"

© Reuters


Офисът на "Шарли ебдо" е на "Никола Апер" №10 - просто една анонимна сграда от няколкоетажните блокчета с ниски наеми, пропукани фасади и прясна боя, покриваща графитите, които са навсякъде в този леко олющен крайна 11 район на Париж, описва "Гардиън".


Нападателите добре са избрали момента - сряда е денят, в който новият брой заминава за печатницата и се провежда седмичната планьорка. В залата за заседания на втория етаж се били събрали около 15 души - карикатуристи, редактори, журналисти.


Двамата мъже са влезли в сградата в Източен Париж на няколко преки от катедралата "Нотр Дам" като са застреляли техническо лице на рецепцията.


Един от очевидците смята, че след като влезли, нападателите изглежда не са били съвсем сигурни накъде да поемат. Ив Кресон, който работи за друга медия в съседство, казва, че един от тях попаднал при него и попитал къде е редакцията на "Шарли ебдо". Друг казва, че те попитали за "Шарли ебдо" на рецепцията на сградата. Жена, работеща на втория етаж, сподели пред радио "Франс енфо", че и при нея нахълтал мъж с пушка и попитал за седмичника и малко след като си тръгнал започнала стрелбата.


В следващите около 5 минути мъжете, въоръжени и с пушка-помпа, са застреляли дежурния полицай в офиса, както и 8 журналисти. Четирима от тях са едни от най-известните карикатуристи на Франция.
Единият от двамата убити гости в редакцията е икономистът Бернар Марис, който е имал своя коментарна колонка.


Рей, която се скрила под едно от бюрата по време на касапницата, разказва, че нападателите извиквали по име някои от жертвите си.


Парижкият прокурор Франсоа Молен казва, че са ранени 11 души, четирима от които са в критично състояние.


"Всички жертви са на на пода или седнали, а ранените се бореха да си поемат дъх. Мнозина са просто екзекутирани. Повечето рани са на главата или по тялото", казва Патрик Ертжен от спешната помощ.


Източник на в."Либерасион" от частите за борба с тероризма, описва, че "те очевидно са знаели предварително целите си". След като влезли в конферентната зала, "те се огледали и казали "Къде е Шарб? Къде е Шарб?". Убили го и засипали стаята с куршуми.


Журналистът Лоран Леже е първият, подал сигнал за тревога. Той бил в заседалната зала и се обадил в 11:40 на свой приятел с думите "Извикай полицията. Тук е клане, кървава баня. Всички са мъртви". След което линията прекъснала.


Минута по минута - как беше нападнат "Шарли ебдо"

© Reuters


Живеещият на третия етаж отсреща 27-годишен очевидец, представен само като Сами, описва пред  L’Obs, че чул експлозии и първо си помислил, че това са големи пиратки. "Но като отидох до прозореца, осъзнах, че са изстрели - първо отвън, а после в сградата. Видях двама маскирани в тъмни дрехи и с калашници да изскачат, а после - човек, облян в кръв".


На улицата, мъжете започнали престрелка с полицаи от първата патрулна кола, отзовала се на сигнала за нападение. В престрелката участвали и двама полицаи, пристигнали на велосипеди, както и втора полицейска кола.


Убити са двама униформени. Единият от тях - 42-годишен мъж от местния участък, ранен изпълзял на тротоара, но е застрелян от упор на булевард "Ришар Леноар". Вторият е 49-годишен телохранител на карикатуриста Шарб с опит във VIP защитата. Трети полицай е ранен в крака.


"Впечатляващо е, че на предното стъкло дупките от куршуми са плътно в една група, което показва, че нападателите добре контролират оръжието и емоциите си", коментира Рене-Жорж Кюери, бивш началник на антирерористичен отряд пред телевизионния канал BFM TV.


После терористите скочили в чакащия ги ситроен и според очевидци се чули викове "Аллах Акбар!", "Убихме "Шарли ебдо"!" и "Отмъстихме за пророка!".


Минута по минута - как беше нападнат "Шарли ебдо"

© Reuters


С висока скорост колата блъснала пешеходец, за котого се твърди, че също е в тежко състояние. Повреденият С3 бил изостнавен в 19-ти район недалеч от Площад "Сталинград".


Седрик льо Бешек, 33-годишен търговец на недвижими имоти, описва: "Стана съвсем спокойно, без викове и ругатни". Двамата нападатели изскочили от "малка черна кола" и по думите му носели гранатомет. После спрели по средата на улицата минаващо Рено "Клио", изхвърлили навън около 60-годишния шофьор и казали: "Можете да съобщите на медиите, че сме от "Ал Кайда в Йемен".


"Бях на 5-10 метра. Човекът каза: "Чакайте да си взема кучето". Те го оставиха да го изведе и изчезнаха. Полицията пристигна след 5 минути."


После следите им се губят, но полицията предполага, че не са напускали Париж. В редакцията и на улицата пред нея са открити множество гилзи, както и ръкавица, която - ако принадлежги на някой от маскираните мъже - може да съдържа ДНК информация за идентифицирането му.


Гел Фабиано, говорител на полицейския профсъюз UNSA-Police, коментира, че "полицаите са изправени пред нова форма на насилие и трябва да се адаптират към нея, трябват ни средства да реагираме". По думите му полицията вече е била в редакцията, за да я защитава от нападение, "но какво можеш да направиш срещу това хладнокравие, решителност, военни калашници и гранатомети със своя 9-милиметров пистолет?".


В района на Голям Париж нивото на опасност от тероризъм е вдигнато до максималната степен, което означава, че всеки момент е възможно ново нападение.


На последната планьорка на "Шарли ебдо" са обсъждали корицата на последния им брой, посветена на скандалния писател Мишел Уелбек. Шестата му книга Soumission (Подчинение), излезе тази седмица и разказва за това как Франция от 2022г. е управлявана от президент мюсюлманин според законите на консервативния ислям.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK