Обсадата на терористите от "Шарли ебдо" - какво се случи до момента

Полицаи контролират кръстовище, водещо към Дамартен ан Гоел.

© Reuters

Полицаи контролират кръстовище, водещо към Дамартен ан Гоел.Повече от 5 часа продължава обсадата в градче край Париж на двамата заподозрени нападатели срещу редакцията на седмичника "Шарли ебдо". Ето какво се случи дотук:


- Шериф и Саид Куаши са в сградата на малка печатница в Дамартен ан Гоел след кратка престрелка с полицаите.


- Предполага се, че държат една жена за заложник и с тях е установен контакт от полицията.
- Те казват, че искат "да умрат като мъченици", заяви депутатът Ив Албарейо.


- В района са струпани стотици полицаи, жандармеристи, командоси за борба с тероризма и военни спецчасти.


- На всички жители (те са около 8 000) е наредено да не излизат от сградите и да стоят далеч от прозорците. На учениците в трите начални училища в района е разпоредено да стоят в класните си стаи.


- Международното летище "Шарл де Гол" обяви, че няма отменени полети и всички писти са отворени, но кацането и излитането на самолетите се извършват "при процедури, съобразени с критичната ситуация в района".


- В района на акцията мобилните телефони не работят.


- Журналистите на мястото на събието рязко са изтласкани далеч от периметъра, където се разиграва драмата и са посъветвани да не разкриват разположението на органите на реда.


Журналисти са се събрали под дъжда в покрайнините на Дамартен ан Гоел.

© Reuters

Журналисти са се събрали под дъжда в покрайнините на Дамартен ан Гоел.


- Служителка в местната градска болница сподели, че се правят приготовления за "най-лошият възможен случай".


- Френските медии съобщават, че "епилогът наближава".


- На пресконференция във вътрешното министерство президентът Франсоа Оланд призна, че властите са знаели, че "атаки са възможни", заяви, че "трябва да действаме на европейско ниво" и потвърди за среща на вътрешните министри от "засегнатите държави" в неделя.


- Марин льо Пен, лидерката на френския Национален фронт, призова след среща в президентския дворец незабавно да бъде замразено действието на Шенгенското споразумение за придвижване без паспортен контрол по границите, докато се развиват драматичните събития.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK