Русия може да не е в състояние да плаща дълга си, твърдят експерти

Русия може да не е в състояние да плаща дълга си, твърдят експерти

© Maxim Shemetov, ReutersРусия зае петото място в списъка на страните с висок риск от неизплащане на дълга, след като надмина страни като Ливан, Египет и Португалия, съобщава Bloomberg.


Доходността по държавните ценни книжа на Русия е една от най-високите сред развиващите се държави, като за деноминираните в долари облигации с падеж през септември 2023 г. тя достигна 7%. Доходността на аналогични облигации на Ливан е 5.9%, при все, че кредитният рейтинг на страната според Standard and Poor's е шест степени под руския, който в момента е BBB-.


Според анализатори от Societe General агенция Fitch може в близко бъдеще да понижи още кредитния рейтинга на Русия, На 23 декември Standard and Poor's намали кредитния рейтинг на страната с негативна прогноза.
"Има 50% вероятно да намалим рейтинга още в близките 90 дни", съобщи тогава агенция. Една от посочените за това причини беше намаляването на гъвкавостта на монетарната политика на страната.


"Виждам много голяма възможност рейтингът да бъда намален в близко бъдеще. През последните три месеца прогнозите за развитието на Русия рязко се измениха на фона на спада на цената на петрола. Това доведе до девалвация на рублата, завишена инфлация и ограничение на достъпа до кредити", коментира пред Bloomberg анализатор от Union Bancaire Privee.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK