Северна Корея изглежда прави първи стъпки към капитализъм

Северна Корея изглежда прави първи стъпки към капитализъм

© ReutersИма сигнали, че краят на тоталният комунизъм в Северна Корея е близо, а в страната се заражда капитализъм от китайски тип, пише Би Би Си. Независимо, че управляващата династия Ким от създаването си прокламира тотален комунизъм, изглежда че настоящият диктатор Ким Чен Ун следва примера на "другарите" си в Пекин в опит да повиши жизнения стандарт на измъчваната от глад страна.


Първата стъпка към отслабването на комунистическия режим идва още след тежкия глад през 90-те години, когато в опит да увеличи земеделското производство Ким Чен Ир взема решение да разреши на земеделците да задържат част от продукцията си.


Вторият етап от "пазарните реформи" идва с "Мерките от 30 май", приети миналата година. Професор Андрей Ланков от университета Кукмун в Сеул коментира, че днес в Северна Корея съществуват предприятия, които са капиталистически по природа. Технически, те все още са собственост на държавата, но на практика се ръководят от мениджъри, които преследват максимална печалба и запазват голяма част от спечеленото.
"Правителството никога не е приемало тези предприятия. Официално те не съществуват. Много от тях обаче са големи. Има частни автобусни компании, частни въгледобивни фирми", казва той.


Ланков разказва за фирма за добив на въглища, с която е запознат. Тя е ръководена от мениджър, който наема и уволнява работници и взема заеми, за да разработва нови шахти. Въглищата се изнасят за Китай, а мениджърът задържа част от печалбата.


"Имат правителствена агенция, която има правото да продава въглища в Китай, обаче служителите й не разбират нищо от минно дело, и затова се договарят с местни богаташи, които инвестират собствени средства", казва Ланков. "Печалбата от дейността се поделя с държавата, която предоставя правна защита, тъй като по документи мината е собственост на държавата, но на практика реалният собственик взема всички решения. Това частно предприятие ли е? За мен е."


Според Ланков капитализмът в Северна Корея определено се развива, а управляващите започват да разбират, че единственият начин икономиката да е ефективна е да се разчита на частна инициатива. "Мерките от 30 май" позволяват на мениджърите да имат свобоад колкото биха имали в рамките на пазарна икономика.


"Разрешава им се да си осигуряват суровини от пазара. Имат разрешение, и дори са задължени да продават на пазара, както имат и задължение да предоставят определени суми на правителството, подобно на корпоративен данък", казва той.


В последно време е основан дори и "Пхенянски бизнес университет". Негов създател е Феликс Абт, швейцарски бизнесмен, който представлява западна фирма в страната. "Идеята изглеждаше невероятна, но когато започнахме през 2002 г. видяхме, че не достига храна", казва той.


"Много работници нямаха работа и доходи, затова решихме да обучим мениджърите да се адаптират към новата среда и да работят по-ефективно. Трябваше да научат неща, за които не са чували досега – как се правят маркетингови стратегии, как да обслужват клиентите си, дори основи на финансите".


Режимът в Пхенян се изправя пред две големи трудности. Първата е гладът, особено видим през 90-те години, който се превърна в символ на неефикасността на икономиката на страната.


Все по-трудно обаче става да се крие богатството на външния свят от жителите на Северна Корея. Причина за това е големият брой китайски туристи, които носят непознати в страната вещи.


Ким Чен Ун вероятно опитва да се възползва от опита на Китай в сливането на политическия тоталитаризъм със свободна икономика. Предизвикателството обаче ще бъде запазването на непоклатимостта на режима.

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А ся да ви видя!

  Те са точно за Неолиберализма.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 486 Неутрално

  От комуняги - капитализъм
  Ужас!!!!
  Заб. "Чучхе" е чиста проба комунизъм.

 3. 3 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Не може да бъде,доколкото съм чел свободните медии С Корея умира от глад, а Кимчето яде малки деца!

 4. 4 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Какъв капитализъм, какво чудо. Мизерия, управлявана от изроди.

  "Все по-трудно обаче става да се крие богатството на външния свят от жителите на Северна Корея. Причина за това е големият брой китайски туристи, които носят непознати в страната вещи."

  Какви ли ще са тези вещи? Фотоапарати, таблети, смартфони, самобръсначки? Горките севернокорейци. Тази династия съсипа живота на няколко поколения.

 5. 5 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  Става ясно вече защо Ким екзекутира чичото

 6. 6 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#3:"pilis"]Не може да бъде,доколкото съм чел свободните медии С Корея умира от глад, а Кимчето яде малки деца![/quote]

  Пропагандата е "положително" нещо...

  още по-положителен е гносисът на Маркс -
  синтезиран в законите на Диалектиката

  никой не е намерил правилната пътека от първия опит...

  ще погладуват още малко , ще узреят и ще тръгнат !
  ---------
  както казва учителят Маркс:
  "когато низините не могат да живеят по старому"..

  "когато върховете Откажат да живеят по старому"..
  идва Качествения скок ...

  нито ще са първите , нито последните

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Прилича ми на руския капитализъм от 90-те, когато Елцин даваше държавни предприятия на определени хора по този начин. Резултатът е видим.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Ще дават под аренда концлагерите и работната сила в тях. А избитите политически противници вече няма да ги хвърлят на кучетата, а телата им ще дават за изложби на човешкото тяло да обикалят цял свят. По образеца на китайския капитализъм.

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Ще се учат полека. Гладът не прощава!

 10. 10 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Всичко това само доказва, че по цял свят "комунистите" са си чисто и просто едни алчни престъпници, които в общия случай успяват тотално да узурпират властта в дадена държава, като яхнат удобната и модерна към момента идеология. Някой ги беше сравнил преди време с гъба, която попива всевъзможни идеологии и модели - важното е да се остане на власт.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3172 Весело

  Кимчето върви към капитализъм, а Путинчето кък комунизъм! Скоро в рОссия май ще национализират всички банки!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Все по-трудно обаче става да се крие богатството на външния свят от жителите на Северна Корея. Причина за това е големият брой китайски туристи, които носят непознати в страната вещи[/quote]
  Фортуна има чувство за хумор - компютрите (макар и не само) катурнаха "вечния и ненарушим" СССъюз, а китайските туристи ще катурнат Чухче-то! Какво пък - по-добре социализъм с човешко ли... пЪрдон - дупЭ, по севернокорейски, отколкото корени и грудки по великовождовски...

 13. 13 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ще почекаме дорде С. Корея се обедени с Ю. К. Ама доста време ще мине

 14. 14 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 559 Весело

  Мдааа, дежавю на вица за етапите на комунизма:

  1. Грешки на растежа;
  2. Растеж на грешките;
  3. Бавно и мъчително преминаване към капитализъм.

  "Я з москалями не балакаю!"
 15. 15 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На въпроса кога едно общество е по производително, при частна собственост или обща собственост на средствата за производство, отговора е един. И не е в собствеността на средствата за производство, а в задружността на работещите и умението (мъдростта) на управляващите .
  Останалото е кой ще лапа и кой ще бачка. И пак няма значение, чии са средствата за производство. Начин винаги се намира.

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сакън! Ким, какво правиш!?! Ти си ми идеал за тотално умопомрачаване на балъците! Не им отваряй очите!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  [quote#3:"pilis"]доколкото съм чел свободните медии С Корея умира от глад, а Кимчето яде малки деца! [/quote]
  И аз съм притеснен от факта ама никъде няма снимки на гладуващи корейски дечица по 15-20кг в тийнска възраст а Африканчета колкото щеш!
  Под неолибералния ботуш и обсадата със самолетоносачи в останалия свят 300 милиона деца били постоянно гладни(данни на ООН) и билизо 1 милиард души не са сигурни за насъщния си и също гладуват!

  Ето каква е статистиката на СЗО:
  1 малко детенце умира всеки 6 секунди от глад…

  11 деца – всяка минута…

  600 деца - всеки час…

  15.000 деца – всеки ден…

  5.6 милиона деца – всяка година.
  Около 9,2 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година, повечето от предотвратими болести. Това е приблизително 25 000 деца всеки ден.

  2.5 милиарда души по целия света нямат достъп на адекватни санитарни условия и около 885 милиона души нямат достъп до чиста вода.

  Всеки ден 4100 деца умират всеки ден от тежка диария - като резултат от лоша хигиена .

  Около 600 милиона деца живеят в крайна бедност.

  Близо 11,500 души умират всеки ден от ХИВ / СПИН, туберкулоза и малария. Близо две трети от тези хора живеят в Субсахарска Африка.

  Над 800 милиона души заспиват гладни, от които 300 милиона са деца.

  От тези 300 милиона деца едва 8% са жертви на ситуация на повсеместен глад или друга криза.Над 90% от тях страдат от крайно недохранване и липса на микроелементи в храната.

  На всеки 3,6 секунди още един човек умира. Болшинството са деца под 5-годишна възраст.

  5 милиона души, повечето от тях деца, умират всяка година от болести, разпространени чрез водата.

  За африканския земеделски стопанин обичайните торове струват два до шест пъти по-скъпо в сравнение със световната им пазарна цена.

  Над 40% от африканците нямат възможност да си набавят храна дори и през отделни дни.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#15:"piterd"]На въпроса кога едно общество е по производително, при частна собственост или обща собственост на средствата за производство, отговора е един. [/quote]
  Не разбрах отговора, извинявай!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Лоша работа, последната крепост на комунизъма ще бъде Расия

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Весело

  Рубриката "едно наум"........онзи ден четохме, че северно-корейските хакери са най-могъщите на света, сега разбирам, че всъщност, те не познават някои вещи.
  Ха сега де.......

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#20] от "Европеец":

  Точно така - ние вече преминахме този етап -
  вчера, англосаксонския одит ни оцени поощрително ...
  Майната й на Европа, Господи ...

 24. 24 Профил на Usted
  Usted
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Това са наченки на капитализъм дотолкова, доколкото микробите в Марианската падина са форма на живот

 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Колко души си представяха до 90-те, че СССР ще изчезне, че бай Тошо ще го изключат от БКП, и т.н. ...
  И червените кхмери сдадоха багажа, и всички по реда си ...
  Живота винаги побеждава !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на one_one
  one_one
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Русофилчо лази пред жигула по асфалта, а до вчера той бачкаше във Малта. Вятъра в ушанката му брули, бърза той да сменя рубли. Сърп и чук стърчат му от дюкяна , свършиха му долърите от буркана ! :Д

 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Те рано или късно ще тръгнат по пътя на капитализма, не защото е прекрасен, просто останалите са още по-зле. Въпроса е, че след такова жестоко комунистическо управление най-вероятно техния преход ще бъде още по-тежък и мъчителен от нашия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  [quote#7:"Николай Колев"]Прилича ми на руския капитализъм от 90-те, когато Елцин даваше държавни предприятия на определени хора по този начин.[/quote]
  а не ти ли прилича на българския такъв? Как точно на руския ти заприлича като (ако си живял тук) си видял точно това през 90-те в Бг

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Сега, ако провериш, какво е географското разпределение на представените от теб данни, ще установиш, че източниците на тази лоша статистика съвпадат със страните с нисък индекс на икономическа свобода.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 30. 30 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Корееца разбра за какво става въпрос.
  Ще влезат в час, лека по-лека ...

 31. 31 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Истинският капитализъм не може без интернет, мобилна връзка и кабелна ТВ. Също без наркотици, проституция и хазарт, за съжаление. Но това са стари традиции и на човечеството не му е трябвало много време да ги открие. На първо място са частната собственост и свободната инициатива. В Китай те са изкуствено създадени, а за Корея за пръв път чувам.

 32. 32 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#15:"piterd"]умението (мъдростта) на управляващите[/quote]

  Т.е., да не са комунисти. Не, че нещо, просто става дума за умения и мъдрост

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Това,което описва проф.Андрей Ланков не е никакъв капитализъм.
  Това си е чиста проба ФЕОДАЛНО СПАХИЙСТВО.
  СПАХИЯТА по ВОЛЯТА НА СУЛТАНА стриже и дои колкото може.
  Дели със СУЛТАНА и каквото може КРАДЕ.
  СУЛТАНА е този,който определя
  КОЙ И ДОКОГА ЩЕ Е СПАХИЯ.
  Какъв "капитализъм",кви пет лева.

 34. 34 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В Северна Корея жените имат право да развиват малък и среден бизнес също, до колкото знам за мъжете е малко по-различно.

 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "russian78":

  'Индексът на икономическа Свобода" е неолиберален, либертариански "индекс" - анархокапиталистически. Там където този индекс е най-добър, там хората са с най-много кредити, превърнали се в икономически роби, демокрацията е станала фасадна и неравенството е равно на това в третия свят. САЩ, например, станаха такива след 35 години Неолиберализъм и trickle down политика. Неравенството в САЩ е на ниво по-високо от това в Бурунди.

  Ето чети и отговори за каква икономическа (неолиберална) свобода става дума в САЩ и обясни:
  Ето:
  Доходите на 80% от американците стагнират на ниво от 1978, дори регресират според статистиките на Американската правителствена служба US Census Bureau и на Congressional Budget Office на Американския Конгрес:

  1% от населението притежава 35% от цялата собственост и 20% от населението притежават 85% от собствеността!
  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-page25_actualdistribwithlegend.png

  http://cdn.theatlantic.com/newsroom/img/posts/change%20share.png

  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-p25_averagehouseholdincom.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-make450_0.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-own450_2.png
  Wealth, Income, and Power by G. William Domhoff:
  http://www2.ucsc.edu/whorulesamerica/power/wealth.html

  "Recent Trends in Household Wealth in the United States:
  Rising Debt and the Middle-Class Squeeze—an Update to 2007"
  http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_589.pdf

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ебаси капитализма - хората измират от глад, а единици трупат пачки.....

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  [quote#35:"socialen"]'Индексът на икономическа Свобода" е неолиберален, либертариански "индекс" - анархокапиталистически.[/quote]

  Тавариш, и по 10 пъти да пускаш тоя спам под всяка статия, няма да промениш базисния факт, че дбществата могат да бъдат два вида:
  - Такива, при които хората са неравни в богатството си, и
  - Такива, при които са равни в мизерията.

  Всеки нормален човек би предпочел първия вид общество. И само безнадеждният некадърник и завистник би предпочел втория - където той да няма нищо, но и способният и трудолюбивият да е беден като него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Ах,недей,трудно им увират комунистическите мозъци.Ма то толкова време глад и бой и на диктаторите им омръзна явно.

 39. 39 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 542 Неутрално


  на първо време ще станат поредната зона за аутсорсинг на китайското производство. подообно на Виетнам. ако и бракята от Юг ударят едно рамо, няма да се учудя да станат поредния азиатски тигър за 10-20г. условията за развитие са да няма преход към демокрация и някакси случайно да се гътне малкото чудовище.

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "russian78":

  Докато през 1978 година годишният доход на американския работник беше 48.000 $, то днес, след 35 години Неолиберализъм и либертерна, trickle down, политика, той е 33.000 $.
  Годишният доход на американския мениджър през 1978 беше 390.000 $. Днес, 1.1 милиона $.

  Всички тези числа са инфлационно изчистени!

  За 35 години Неолиберализъм средната класа в САЩ намаля с 40% като тези 40% отидоха в долната част на социалната пирамида - при социално слабите!

  И то при положение, че от 1978 година БВП на САЩ нарасна с цели 57%!!!

  Ето, това е неолибералният, либертариански "индекс на икономическа свобода", който САЩ водят. По-добре би било да го прекръстят на "Анархокапиталистическа, trickle down, свобода".

  Като вземеш предвид всичко това, обясни следното:

  Ето:
  Доходите на 80% от американците стагнират на ниво от 1978, дори регресират според статистиките на Американската правителствена служба US Census Bureau и на Congressional Budget Office на Американския Конгрес:

  1% от населението притежава 35% от цялата собственост и 20% от населението притежават 85% от собствеността!
  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-page25_actualdistribwithlegend.png

  http://cdn.theatlantic.com/newsroom/img/posts/change%20share.png

  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-p25_averagehouseholdincom.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-make450_0.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-own450_2.png
  Wealth, Income, and Power by G. William Domhoff:
  http://www2.ucsc.edu/whorulesamerica/power/wealth.html

  "Recent Trends in Household Wealth in the United States:
  Rising Debt and the Middle-Class Squeeze—an Update to 2007"
  http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_589.pdf

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#35] от "socialen":

  с ТЕЯ глупави твърдения. Нали живеят масово по-добре от нас... Какво има да си говорим глупости. И аз искам да се ЗАРОБЯ с къща ама в тая глупава страна ме е страх (България). А там са и по смели и т.н.
  До коментар [#3] от "pilis":
  Ами отидете там и двамата да видите колко е ДОБРЕ!!! КЕФ пълен и свобода и курорти...

  www.soundcloud.com/x2805
 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Наборе, пак не позна!
  Знам, че фактите не ти харесват, защото правят на пух и прах това, с което сугестираш неразбиращите.

  Каква форма на Социализъм / Комунизъм бяха САЩ до 1980 година с данъци от 70 до 95%!

  Когато дойде Рейгън с trickle down ги свали на 25% и всички повярваха отново в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#41] от "x2805":

  що не си в САЩ вече?

 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#41] от "x2805":

  фактите обаче прказват, че губят стандарта си на живот през последните 35 години, от както дойде неолиберализма. Чрез него, върхушката им прибира парите. Виж внимателно данните :

  Ето:
  Доходите на 80% от американците стагнират на ниво от 1978, дори регресират според статистиките на Американската правителствена служба US Census Bureau и на Congressional Budget Office на Американския Конгрес:

  1% от населението притежава 35% от цялата собственост и 20% от населението притежават 85% от собствеността!
  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-page25_actualdistribwithlegend.png

  http://cdn.theatlantic.com/newsroom/img/posts/change%20share.png

  http://assets.motherjones.com/politics/2011/inequality-p25_averagehouseholdincom.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-make450_0.png

  http://www.motherjones.com/files/images/what-they-own450_2.png
  Wealth, Income, and Power by G. William Domhoff:
  http://www2.ucsc.edu/whorulesamerica/power/wealth.html

  "Recent Trends in Household Wealth in the United States:
  Rising Debt and the Middle-Class Squeeze—an Update to 2007"
  http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_589.pdf

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  [quote#4:"cor.ne.edito"]Какви ли ще са тези вещи? Фотоапарати, таблети, смартфони, самобръсначки? Горките севернокорейци. Тази династия съсипа живота на няколко поколения.[/quote]
  Любимата ми фраза за севернокорейците в такива случаи е "добре дошли в бъдещето"

 46. 46 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#40] от "socialen":

  това е грозната истина за американското общество. на зомбарите от форума и Буш и Клинтън и Обама на хоро, и ако ще и Кери през сълзи да им го признават няма да повярват. Американската Мечта - в най-широкия смисъл - започва да умира с правителството на Рейгън и неговата Рейгъномикс.

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  След 25 години Преход едно е ясно днес -

  Китайската и полската форма на бавното, държавно контролираното отваряне към пазарната икономика е много по-добра стратегия, отколкото вагаботнтското, неолиберално, анархокапиталистическо отваряне, което ние и останалите направихме и превърнахме прехода в тотална социална и икономическа катастрофа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#44] от "socialen":

  Не разбирам, темата е за СК, защо пускаш статистика от САЩ¿

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#46] от "basilicum":

  Точно така. 35 години Неолиберализъм и trickle down в полза на 1% от обществото разби тяхното общество.
  Американските Затвори са най-препълнените, най-многолюдните в Света. Това няма нищо общо с функционираща съдебна с-ма, защото над 85% от затворниците са от най-социално слабите, безперспективни слоеве на обществото, които се увеличават постоянно.

  От виновниците за финансовата криза 2007-2008 година, която доведе до загуби от 11.000 милиарда $ и 11 милиона безработни, няма до ден днешен и един осъден.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Имат правителствена агенция, която има правото да продава въглища в Китай, обаче служителите й не разбират нищо от минно дело...."
  ==================
  Ето как в едно изречение може да се покаже същноста на тази система и защо тя не може да съществува икономически.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 51. 51 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Все по-трудно обаче става да се крие богатството на външния свят от жителите на Северна Корея. Причина за това е големият брой китайски туристи, които носят непознати в страната вещи....

  Ей това е, така започва проглеждането....Преходът и неговата форма зависи в известна степен от управляващите, но общо взето настъпва...рано или късно.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 52. 52 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#48] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  Защото горе един спомена като аргумент неолибералния, анархокапиталистически "Индекс на Икономическа Свобода".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 53. 53 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#35] от "socialen":

  САЩ са на 10 място в класацията и са в групата на "по-скоро свободните", а не на "свободните" съгласно този индекс, но това изобщо да не Ви смущава, когато им "лепите" етикети, като "неолиберални", "анархокапиталистически" и т.н. глупости.... Не виждам причина, защо неравенството в резултата да е проблем. Ако вземем примера с неравенството в САЩ и Бурунди и се върнем на темата с детската смъртност, колко пъти е по-голяма тази смъртност в Бурунди спрямо САЩ?... Друго си е да сме равни в мизерията, така ли?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 54. 54 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  [quote#52:"socialen"]Защото горе един спомена като аргумент неолибералния, анархокапиталистически "Индекс на Икономическа Свобода".[/quote]
  И? Алтернативата на този индекс е............?

 55. 55 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Наборе, ако за тебе вагабонтския Анархокапитализъм е манна небесна, то ние стигнахме САЩ по неравенство и живеем в бленувания от тебе строй от 25 години. Коефициентът на Джини, измерващ неравенството е една страна, на САЩ и България днес е един и същ.

  Конграчулейшънс, наборе!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  [quote#52:"socialen"]Защото горе един спомена като аргумент неолибералния, анархокапиталистически "Индекс на Икономическа Свобода".[/quote]
  За да оплюеш нещо трябва да предложиш нещо по-добро, ама аргументирано

 57. 57 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Скандинавец":

  Защо се удивляваш нима при нас не е същото или в Унгария.Сега трябва да почерпят и нашия опит с мафиотските групи управлявани от партийните влиятелни членове и ще имат капитализъм по български.Разликата ще е в това че ние имахме изградена и работеща икономика а те я нямат и качествена работеща сила която в по голямата си част напусна псевдо капитализма а те я нямат.

 58. 58 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#3:"pilis"]Не може да бъде,доколкото съм чел свободните медии С Корея умира от глад, а Кимчето яде малки деца! [/quote]

  Кое не може да бъде бе ! Ти чете ли статията въобще !
  Комунистите след всеки експеримент като видят глада го обръщат на капитализъм - така е от времето на Ленин с неговия НЕП. Експеримент - НЕП, експеримент - НЕП ... и така докато идиотската система се разглоби окончателно.
  Само байтаньовци ( даркстари ) прогласяват дикенсовия капитализъм за велика победа на комунизма.

  Между другото къде се загуби този екземпляр ?! Да не си е намерил ... да не се е хванал най-сетне на работа ?! Може пък накрая да разбере и той, че няма кой пак да го назначи за партиен секртетар.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Цитат :"" капитализъм от китайски тип""
  Те такова животно нЕма !!! Има комунизъм от китайски тип. Казарменият комунизъм е ефективен за оцеляване на населението по време на война , криза, катаклизъм ... после спира да работи ефективно и следва някакъв вариант на ленински НЕП. Доказано /поне в България/ след соц никакъв капитализъм НЕ РАБОТИ - нещо безкрайно уродливо и неработоспособно е всичко друго освен капитализъм !!! Въпрос на терминология е какво ще прави Северна Корея - превъзмогнала кризата и навлиза в нов етап на възход.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  Прочети 47. Там предложих по-добро.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#33:"Hawaii"]Това,което описва проф.Андрей Ланков не е никакъв капитализъм.
  Това си е чиста проба ФЕОДАЛНО СПАХИЙСТВО.
  СПАХИЯТА по ВОЛЯТА НА СУЛТАНА стриже и дои колкото може.
  Дели със СУЛТАНА и каквото може КРАДЕ.
  СУЛТАНА е този,който определя
  КОЙ И ДОКОГА ЩЕ Е СПАХИЯ.
  Какъв "капитализъм",кви пет лева.[/quote]

  +++++++++++++++++++++++

  Абсолютно вярно - това което описват в статията няма нищо общо с капитализма, но поредлено е и голямо отсътпление от комунизма.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 63. 63 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Нъпред! В стройни редици и като един! Към пълната и окончателна победа на Чучхе-капитализЪма!

  Свобода за Надежда Савченко!
 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  Моторола в Китай имат партиен секретар. Нещо подобно ще стане и в С. Корея, евентуално.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Инициативността, винаги е проявление на индивидуални качества на личността, без отношение към собствеността на средствата за производство.
  Инициативата да поведеш група, към обща (колективна) цел, е отговорност.
  Инициативата частично ти да си добре, за сметка на групата е кражба, измама ( отново няма отношение към собствеността на средствата за производство)
  Мъдростта на управление, е умението да се решават проблеми, на база опит и знание, а не чрез идеологически клишета.
  Останалото са догми с които си товарите и без това задръстените от преливане от пусто в празно глави.

 66. 66 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Северна Корея е поредният предварително обречен опит да се докаже, че комунизмът е възможен.
  Цената на експеримента са безброй човешки жертви и милиони провалени живота.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Весело

  До коментар [#17] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Старшинка, абе Ким на снимката голем пънкар го докарва. Комунистичèски пънкар.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#58:"Ian Smith"]Само байтаньовци ( даркстари ) прогласяват дикенсовия капитализъм за велика победа на комунизма. [/quote]

  Ей го бе, ей го

  [quote#59:"dark'star"]Цитат :"" капитализъм от китайски тип""
  Те такова животно нЕма !!! Има комунизъм от китайски тип. [/quote]

  За вълка говорим

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Весело

  [quote#25:"роджър"]И червените кхмери сдадоха багажа[/quote]С помощта на армията на комунистически Виетнам ... Режима на червените кхмери е изцепка за соца сравнима с тонтон-макутите или ескадроните на смъртта в капиталистическите диктатури. Щом Първата икономическа сила на планетата е комунистическа държава ... няма място за спор кое е отживелица и къде е бъдещето. СМЯХ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#59:"dark'star"]Цитат :"" капитализъм от китайски тип""
  Те такова животно нЕма !!! Има комунизъм от китайски тип.[/quote]

  Бай Тане, като говориш за комунизъм ти чел ли си Маркс. Защото точно по Маркс това в Китай си е точно капитализъм. А аз си мисля, че Маркс е по-голям капацитет в тази област от теб.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 71. 71 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#59:"dark'star"]Казарменият комунизъм е ефективен за оцеляване на населението по време на война[/quote]

  Да ама трябва да има и едни лоши американци капиталисти де дето да ти лендлизнат едни милиони тонове стоки, оръжия, суровини и т. н. Така е "ефективен" казармения комунизъм.
  Докато ги няма лошите капиталисти Вермахта го пори по шевовете този велик пазарен комунизъм та пушек се вдига

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#68:"Ian Smith"]Ей го бе, ей го[/quote]Това което аз ви казвам е втората половина на истината /неудобната половина/. Не че не сте прави и вие в много от твърденията си ... но живота е малко по-сложен от простите и едностранчиви лозунги. Само допълвам. По отношение на комунизма младите нямат представа как функционира и се мъчат с мерки от една система да оценяват явления в друга система - дано съм им полезен по отношение на С. Корея, Китай, Виетнам, Куба и други.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#70:"Ian Smith"] в Китай си е точно капитализъм.[/quote]Някъде из Китай = ДА !!!
  Другаде из Китай = НЕ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  [quote#69:"dark'star"]Щом Първата икономическа сила на планетата е комунистическа държава ... няма място за спор кое е отживелица и къде е бъдещето[/quote]
  Китай е голяма икономичèска сила (дали е първа е спорно) именно, защото въведе капитализъм в икономиката. Една държава - две системи, не помниш ли лозунга на китайските комунисти? Ако комунизмът в икономиката беше останал, сега Китайците щяха все още да ядат ориз с дажби, определени от партийния секретар.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 75. 75 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#69] от "dark'star":

  Осъзнавате ли факта, че моторът на китайската икономика се нарича... Хонконг?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  [quote#71:"Ian Smith"]Докато ги няма лошите капиталисти Вермахта го пори по шевовете този велик пазарен комунизъм [/quote]Вермахта се справи добре и с Полша, Франция, Дания, Норвегия, Британия, Югославия, Гърция ... където не бяха чували за комунизъм. Манипулирай някой друг /а НЕПа Сталин го смаза 10 години преди това - какво е можело да стане само можем да гадаем - несериозно е/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Бухахахаха....
  Дали не започват да им увират чугунените главички.
  Ето и друга държава управляване червени чугуни какво става: http://lenta.ru/news/2015/01/15/venezuela/

 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Весело

  [quote#75:"russian78"]Осъзнавате ли факта, че моторът на китайската икономика се нарича... Хонконг?[/quote]А вие осъзнавате ли факта , че моторът Хонконг се захранва с комунистическо гориво от вътрешните провинции от напълно НЕпазарна икономика. Виж цялата картинка, а не само каквото ти пасва на концепцията ! СМЯХ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  И тия ще ни изпреварят.
  Младежи, учете корейски!

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  Коминтерновски Постъпки

  Тоталитаристически.
  Олигархически.

  Излежда правят първи стъпки към капитализъм
  в соцлагера на Ким.

  9 Май.

  Към Ден Победен Соцлагерът по-бедно гледа...

  "Северна Корея изглежда прави първи стъпки към капитализъм"

 81. 81 Профил на Boris Petrov
  Boris Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кво се възмущаваме, като ние сме във вече осъществен СОЦКапитализъм...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 83. 83 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 972 Весело

  [quote#21:"Walter_White - Je suis Charlie"]онзи ден четохме, че северно-корейските хакери са най-могъщите на света, сега разбирам, че всъщност, те не познават някои вещи. [/quote]
  -Като немат компютри в страната си, са се внедрили в чуждоземски компютри, извън КНДР- в разни други страни по света. И от там хакат ли хакат. И ха-ха-хакат

 84. 84 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 972 Неутрално

  [quote#2:"Скандинавец"]"Чучхе" е чиста проба комунизъм.[/quote]
  -Тц! Чучхе е партийна идеология на Корейска работническа партия, върху която е изградена политическата система на КНДР. Чучхе се различава от всичките останали леви течения заради национализма си и стремежа към автаркия.!

 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Ето ви оригиналната статия от ВВС -Лондон за Промените в икономиката на С.Корея
  http://www.bbc.co.uk/russian/international/2015/01/150115_north_korea_capitalism_growth

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Весело

  И те ли? А Путин гледа да национализира. Да не вземе и СК да изпревари матушката.

 87. 87 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  "Предизвикателството обаче ще бъде запазването на непоклатимостта на режима."

  Ако действат като в Китай - корумпираните на съд, а не пазят своите хора, икономиката ще потръгне.

 88. 88 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#67] от "Blood Red Skies":
  Хаха аз не съм получавал заплата като военен а ти Blood Red Skies?
  Кимчо сега щял да прави китайски капитализъм демек ще продава евтина работна ръка за ишлемета това не те ли радва като либерален ентусиаст?
  Щото у нас даже и това не се случи за 25 години демократура?
  Чуждите инвеститори правят молове и бакалии с 50% и над 100% по скъпи от европейските за едни и същи стоки !
  За банките да не говорим ,че тук няма западна банка която да не трупа поне по 1 млрд на година в активите.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ЕВРОПА

  Уродлив е:

  Ленинизъм.

  Ленинистки нацизъм, ленинистки комунизъм, ленинистки милиционеризъм, ленинистки казармен капитализъм, ленинистка антикултура и разбира се - фараонски Мавзолей и скулптури на всеки км - на вожда и учител на всероссийския и световен пролетариат.

  С това започнал германският шпион
  Владимир Улянов Илич "Ленин":

  Зарязал буржуйския си руски произход и заминал на Запад в Швейцария за да издава (държавни тайни и) вестник Пролетар.

  Върнали троянското магаре в Россия като "преуспял бизнесмен" с товар злато, в запечатан вагон.

  Терористът разгромил Руската империя и оттогава матрялът
  го божестви и божествява.

  Не ще мужик - Елцин.

  Ленин възхвалява.
  Ленинизъм гнъсен гордо "възродява"
  в страдална Россия и "зарубежом".

  Враг и на Европа. Ленинистки гном...

  До коментар [#59] от "dark'star":

  Цитат :"" капитализъм от китайски тип""
  Те такова животно нЕма !!! Има комунизъм от китайски тип. Казарменият комунизъм е ефективен за оцеляване на населението по време на война , криза, катаклизъм ... после спира да работи ефективно и следва някакъв вариант на ленински НЕП.

  Доказано /поне в България/ след соц никакъв капитализъм НЕ РАБОТИ - нещо безкрайно уродливо и неработоспособно е всичко друго освен капитализъм !!

 90. 90 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  [quote#29:"russian78"]Сега, ако провериш, какво е географското разпределение на представените от теб данни, ще установиш, че източниците на тази лоша статистика съвпадат със страните с нисък индекс на икономическа свобода. [/quote]
  Значи икономическата свобода е когато западни корпорации могат да си правят каквото си искат в дадена територия.
  В Северна Корея може да това да не се наблюдава ама в централна Африка навсякъде се добиват природни ресурси за западни компании без никакви пречки а местното население е недохранено и корупцията си е на високи нива .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  "Има сигнали, че краят на тоталният комунизъм в Северна Корея е близо, а в страната се заражда капитализъм от китайски тип, пише Би Би Си."

  Дано наистина да е така....! Глупаците управляващи КНДР отдавна трябваше да разберат, че никоя страна на този свят не е самодостатъчна сама за себе си. Трябваше отдавна да последват примера на Китай и Виетнам, които либерализираха икономиката си и се отвориха за света, за чуждестранни компании, идеи и туристи. Даже Куба се отваря за света.....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#53] от "russian78":

  Пак не позна! Коефициентът на Джини взема под внимание много критерии. Детската смъртност е един от тях. Децата, обаче, растат и трябва да им се предложи перспектива за развитие, за да направят нещо от живота си. Високото Неравенство в САЩ показва, че нямат вече тази перспектива.
  Здравната система в САЩ е катастрофа - пропита от специфичные, лобиистки, корпоративни интереси.

  М/у другото, Куба е с много по-ниска детска смъртност от САЩ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 93. 93 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#67] от "Blood Red Skies":

  Ким е изучен изцяло в Швейцария. Демек, закърмен с евроатлантически ценности, ако погледнем така.
  Тогава можем ли да твърди, ето до какво води това?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#54] от "stanislavdi":

  Този "индекс" е ненужно нещо. Неолиберална безмислица.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Любопитно

  До коментар [#88] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Защо според теб комунистическите пънкари са по-добри от финансовите пънкари? Какво ви казват на Позитано по въпроса?
  [quote#88:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Чуждите инвеститори правят молове и бакалии с 50% и над 100% по скъпи от европейските за едни и същи стоки ! [/quote]
  Това първо не е вярно, второ какво пречи на националноотговорните български капиталисти (до един произхождащи от вашата партия) да подбият цените на колонизаторските западни такива в техните молове и бакалии?
  ПП. То ние купуваме от Россссия и най-скъпия газ в Европа, а руския монополист Лукойл не внася стотинка в българската хазна, но това не те възмущава. Защо така?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 96. 96 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  [quote#93:"socialen"]Ким е изучен изцяло в Швейцария[/quote]
  Е, той обича като татко си и дядо си да си попийва и френски коняк Курвоазие. Освен това е притежател на единствения смартфон в С. Корея. Открай време комунистичèските велможи с действията си показват къде е по-добре - на Изток или на Запад, ама вас ви баламосват със светлото бъдеще и вие им вярвате.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#85] от "dark'star":

  Бай Тане, явно си му голям фен на дебелия Ким. Предполагам, че одобряваш и хвърлянето на изгладнели кучета на партийните му конкуренти.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 98. 98 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#93:"socialen"]Ким е изучен изцяло в Швейцария. Демек, закърмен с евроатлантически ценности[/quote]
  От тези ценности, единственното нещо, което е обикнал много е швейцарското сирене!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 99. 99 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Изглежда ако си на контра с империята си много по-интресен и уважаван, отколкото ако си и най-верен слуга. Аз по друг начин не си обяснявам интересът към тая държава.
  Като кихне Ким и световните ЗАПАДНИ медии отразяват, като не кихне пак го отразяват. Дали е кихнал или не не е важно, важное че го прави по комунистически, и тва е много лошо и... важно.

 100. 100 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#78] от "dark'star":

  Може би ще ме убедите, че преди да бъде върнат на Китай, моторът Хонгконг се е "захранвал с гориво от метрополията"? Едва ли. Горивото на Хонгког и преди и сега си остава свободната пазарна икономика.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK