С нови данъци за богатите Обама опитва да помогне на средната класа

С нови данъци за богатите Обама опитва да помогне на средната класа

© ReutersПрезидентът Барак Обама ще предложи в годишното си обръщение към "За състоянието на съюза" да бъдат повишени данъците за около 1% от богатите американци, за да се облекчи със събраните средства средната класа и в частност да намалее данъчният натиск и да се въведат стимули за работещите домакинства в САЩ.


Според няколко американски издания, включително "Уолстрийт джърнъл" във вторник вечерта местно време на съвместното заседание на доминираните то републиканците две камари на парламента, върховните съдии и водещите фигури в администрацията той ще поиска да се повишат данъците върху дивиденти и приходи от инвестиции и от наследени ценни книжа, които в момента не се облагат. Друга идея на екипа на Обама е да започне да се облакат дарения и подаръци с изключение на тези за благотворителни цели.


В помощ на средната класа Обама ще предложи да се утрои до 3000 долара сумата, която се възстановява като данъчен кредит за грижи за децата и да се създаде нов данъчен бонус за семейства, в които и двамата членове работят.
Администрацията иска да консолидира и разшири данъчните облекчения, свързани с образованието.


Освен това се обмисля да се разширят - вероятно върху нови 30 милиона работещи - програмите за пенсионно осигуряване като бъдат задължени работодателите автоматично да откриват такава индивидуална сметка наслужителите си при назначаване.


С тази план президентът ще тества готовността на републиканците да преговарят за компромиси и изглежда те са готови на разговори. И двете страни са заявявали, че искат ремонт на данъчното законодателство, който да обхване и бизнеса, и гражданите. Проблемът е в концептуалния подход, коментира "Уолстрийт джърнъл"


Белият дом иска основно да размести баланса като накара по-заможните домакинства (с годишен доход над 500 000 долара) да платят - например, като се вдигне от 23.8% на 28% данъкът върху доходи от инвестиции. Преди Обама да дойде на власт ставката по този данък бе 15%. Повече ще трябва да платят и финансови компании с активи над 50 млрд. долара.  


Така за 10 години администрацията очаква да събере в бюджета около 320 млрд. долара. По приблизителни изчисления ефектът от данъчните облекчения за средната класа възлизат на около 235 млрд. долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK