Джейн Фонда отново "ужасно съжалява" за снимките си с виетнамци

Джейн Фонда отново "ужасно съжалява" за снимките си с виетнамци

© Associated PressАмериканската актриса Джейн Фонда, която бе едно от популярните лица на антивоенното движение в САЩ през 60-те и 70-те години, заяви отново, че ужасно съжалява, че навремето се е снимала с войници от комунистически Виетнам.


През 2015г. се навършват 50 години от началото на войната във Виетнам, довела до смъртта на близо 60 хиляди американски войници и раняването на други почти 160 хиляди. Неизмеримо по-големи са жертвите сред цивилното население, чиято численост никога няма да стане известна. Според различни изследователи в конфликта, обхванал до средата на 70-те години и съседните Лаос и Камбоджа от действията на американците и техните съюзници, но също така и на комунистическите сили и всевъзможни отряди като Червените кхмери са били убити между 2 и 3 милиона души.


През 1972г. Джейн Фонда посещава зенитна батарея на армията на Северен Виетнам край Ханой, където според присъствалите журналисти пее антивоенна песен, "за да подкрепи войниците в борбата им срещу въздушните налети на американските империалисти". Тя е облечена в характерните за местното население блуза и панталон ао-дай.
Почти 45 години по-късно Фонда каза, че не е искала ситуацията да изглежда като насочена срещу американските войници.


"Боли ме и така ще е до гроба ми, че допуснах огромна, огромна грешка, която накара мнозина да си мислят, че съм срещу войниците", каза тя по време на реч във Фредерик, щата Мериленд.


Джейн Фонда отново "ужасно съжалява" за снимките си с виетнамци

© Associated Press


Пред залата се бяха събрали демонстранти с копия на снимките и надписи "Да простим? Може би. Да забравим? Никога." "Убиваха американци и тя отиде във Виетнам заради кариерата на съпруга си", казва един от протестиращите. Става дума за известния антивоенен активист Том Хейдън, за когото тя се омъжва през 1973г.


Реакцията през 1972г. срещу нея беше много остра – тя бе обвинявана, че е национален предател и е наричана "Ханой Джейн".


В подробно описание на сайта си през 2011г. тя казва, че да си против войната не означава, че си против войниците и представя историята по следния начин: "Дори не знаех къде съм седнала. Фотоапаратите святкаха. Станах и докато крачех към колата с преводача, разбрах в какво съм се забъркала. "О, Боже! Ще изглежда сякаш съм опитвала да сваля американски самолети!" Умолявах го: "Трябва да направиш така, че тези снимки да не бъдат публикувани. Моля те, не бива да го допускаш!" Увериха ме, че ще се погрижат. Просто не знаех какво друго да направя."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK