Напускането на Гърция ще има тежки последствия за цялата еврозона, предупреждават полицити

Напускането на Гърция ще има тежки последствия за цялата еврозона, предупреждават полицити

© ReutersИдеята, че напускането на еврозоната от Гърция няма да нанесе особени щети на останалия валутен блок, се струва невероятна на мнозина гръцки политици, пише "Ройтерс". Изборите в неделя, които най-вероятно ще бъдат спечелени от крайнолявата партия СИРИЗА, правят такъв сценарий (по-известен като Grexit) възможен.


Почти 80% от гръцкия външен дълг се държи от правителства от еврозоната, а плановете на ЕЦБ да започне да купува държавни облигации означават, че рискът последствията от изтеглянето на Гърция от единната валута да разклатят финансовите пазари е малък.


"Гърция вече не е от системна важност за еврозоната", твърди ръководителят на Ifo Ханс–Вернер Зин, а с неговото мнение са съгласни мнозина германски консерватори.
Премиерът Андонис Самарас от своя страна центрира предизборната си кампания върху рисковете от Grexit. Експертите на правителството са на мнение, че последствията от това ще се разпространят далеч извън границите на страната.


"Самата опасност от фалит на Гърция ще вкара икономиките на еврозоната в много рисков период", коментира представител на правителството. "Политиците от еврозоната нямат планове за такъв сценарий и според мен това е грешка", добавя той.


Някои анализатори са на мнение, че вероятността от повтаряне на хаоса от 2012 г. е минимална, но въпреки това дълготрайните щети от Grexit не бива да бъдат подценявани.


"Такъв сценарий няма да причини сериозни проблеми на еврозоната в краткосрочен план", коментира Никос Ветас, директор на неправителствената организация IOBE. "В средносрочен план обаче той поставя въпроса дали има кохезия в еврозоната и дали интеграцията въобще е постижима", добавя той.


Независимо че има защитни мерки, напускането на еврозоната от един от членовете й ще превърне монетарния съюз в "организация с отворен край". Според представителя на Moody's Колин Елис материалните рискове от Grexit не са големи, но този сценарий ще има непредвидими последствия.


"Да, европейските власти положиха значителни усилия, за да намалят преките рискове, но въпреки това трябва да се вземат спешни мерки, за да се ограничи натискът от вероятен изход на Гърция, тъй като не сме в състояние да предвидим последствията", казва той.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че новото гръцко правителство ще трябва да изпълни задълженията, поети от предишните, а ръководителят на МВФ Кристин Лагард коментира, че реструктурирането на дълга ще "има последствия" за страната.


Гръцкото правителство не смята, че Grexit е вероятен сценарий, но въпреки това според него последователност от погрешни ходове може отново да тласне страната към ръба. "Няма да има Grexit. Днес не е 2012 г., но можем да се върнем към тогавашните събития, особено ако спадне доверието към банките", коментира неназован представител на администрацията.


През последните дни вече са налице знаци за проблеми с банковата система, като само през декември са били изтеглени депозити на стойност 3 милиарда евро – най-големият обем от юни 2012 г. насам.


Финансирането на гръцкия дълг също може да се превърне в проблем. СИРИЗА твърди, че страната разполага с достатъчно резерви, за да изплати дължимите до март 3.5 милиарда евро. Правителството обаче предупреждава, че проблемите със събираемостта на данъците могат да застрашат стабилността на бюджета.


Във всички случаи новото правителство ще трябва да постигне споразумение за последния транш от спасителната програма за страната на стойност 7.2 милиарда евро или в противен случай да се справи с последствията от невъзможността да изплаща задълженията си. Гърция има 1.5 милиарда евро дълг с падеж през юни, 4.7 милиарда през юли и 3.6 милиарда през август.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Когато един крайник гангреняса, след като се изчерпи медикаментозното лечение, с цел за да се запази целият организъм следва ампутация.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  А ненапускането? Ако последиците от напускането са 500 млрд., то последиците от ненапускането са 100 млрд... всяка година... в продължение на неизвестен брой години...

 3. 3 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  Grexit- добре звучи.
  Да влязат екзекуторите.
  Нищо че гръцките тюфлеци си мислят, че без тях ЕС ще спре да диша.

 4. 4 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Гърция трябва дабъде изведена деликатно от еврозоната, като клошар озовал се по случайност, в елитен клуб на лордове.

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Изобщо няма да се отрази на еврозоната. Когато са навън са си навън. Всички страни от Африка не са в еврозоната и дори всички да фалират няма да се отрази на еврозоната.
  Съвсем друг е въпроса с дълга. Ако спрат да изплащат лихва и никога не го върнат, това ще се отрази. Но това може да стане и да са и да не са в еврозоната.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  На това му се вика нахалство, вместо да се вземат в ръце и да започнат да правят и реформи и да си връщат заемите, седнали да плашат ЕС със собственото си напускане.

 7. 7 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Тежки последици - ама най-вече емоционални.

  Свобода за Надежда Савченко!
 8. 8 Профил на epg49388290
  epg49388290
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От незапомнени времена не им се работи на тия гърци. И продължават да търсят на хляба мекото.

 9. 9 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Глупости напускането на Гърция ще има тежки последствия само за Гърция докато за ЕЗ последствията може да са даже положителни....

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Много тежки !

  Ще се увеличи тежестта на ЕВРО-то !!!

 11. 11 Профил на morev
  morev
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Добре че го казват политици, а не икономисти. Няма страшно тогава, да излизат.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Вземат заеми,за да връщат заеми.Това е като омагьосан кръг.Те никига няма да могат да ги върнат,нито ще направят нужните реформи.

 13. 13 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#8] от "epg49388290":

  за разлика от работливите Българи.... хахаххахахахаа

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 14. 14 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 557 Любопитно

  10 милона ще трябва да връщат 500 милиарда дълг. Аджаба ще могат ли да ги върнат някога?

 15. 15 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#13:"odyssey6195"]за разлика от работливите Българи.... хахаххахахахаа [/quote]

  До коментар [#13] от "odyssey6195":

  К'во си хилиш бе малака, българите имат ли половин трилион масраф дето не могат да си го платят?

 16. 16 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#15:"yoankata"]К'во си хилиш бе малака, българите имат ли половин трилион масраф дето не могат да си го платят? [/quote]

  А така, натрий му носа! Днешните гърци са покръстени цигани и обраха Европа, докато се усети. Като джебчии в трамвай са.

 17. 17 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално  Кога пИли - пЯли, кога плащАли - плакАли.

  Да се захванат с работа, като нашего брата, мамка им гръцка!


 18. 18 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 402 Весело

  Наляха им милиарди !

  И какво ?

  Да не би да очакват, че тия мазни византийски копелета, ще върнат заемите ?

  Направо забравете !

  Както някой го бе казал :

  " Ако имате да връщате няколко хиляди на банка - имате много голям проблем.

  Ако обаче и дължите няколко милиона - това си е проблем на банката.

  ))

  ))

 19. 19 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 402 Весело  До коментар [#17] от "kja01387018":

  " Да се захванат с работа, като нашего брата, мамка им гръцка! "

  Какви ги говориш бе, приятелю ?

  Грък и работа ???

  Ти арменец с лопата и кирка виждал ли си ?

  )))

 20. 20 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ерих Хартман":

  Да бе ...

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


 21. 21 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#1] от "Rhapsody of Fire":

  стига да е крайник а не сърцето..... и ако си в Евро си и на сърцето..

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK