Много гърци спряха да плащат данъци

Много гърци спряха да плащат данъци

© ReutersНежеланието да се плащат данъци - явление, остро критикувано от кредиторите на Гърция като една от основните причини за предизвикване на финансовата криза в страната, се е увеличило в навечерието на извънредните парламентарни избори тази неделя.


Водещият мотив е политическата несигурност и надеждата на мнозина, че победа на Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) ще доведе до понижаване на ставките по данъците и таксите и увеличаване на сроковете за плащането им.


В петък представител на финансовото министерство потвърди, че очакват срив на януарските приходи в бюджета отвъд това, което е нормално за предзиборна ситуация.
Двама икономисти от частния сектор прогнозират, че става дума за над 1.5 млрд. евро, или повече от 40% от очакваните приходи за месеца, твърди "Файненшъл таймс".


Изданието цитира зъболекарката Ангелики Мусури, която трябва да плати над 20 000 евро данъци, но през декември не е правила вноски, "защото не очаквам да ме накажат - СИРИЗА ще са по-благосклонни към закъсалите данъкоплатци".


Данните на финансовото министерство са, че през декември не са събрани 1.3 млрд. евро при общо 3.9 млрд. евро за цялата 2014г.


Не плащат и собственици на жилища, защото СИРИЗА обещава да премахне изключително непопулярния годишен имотен данък. Икономисти добавят, че спира внасянето на данък върху доходите и дори ДДС, "защото гърците разчитат, че едно ляво правителство ще намали много от данъците".


Алексис Ципрас, лидерът на СИРИЗА, обещава да върне прага от 12 000 евро необлагаем минимум по данъка върху доходите и да премахне сроковете, в които длъжниците могат да се разплатят с данъчните и социалните служби.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK