Украйна въвежда режим на "извънредна ситуация" в Донбас

Украйна въвежда режим на "извънредна ситуация" в Донбас

© ReutersПравителството на Украйна е решило да въведе режим на "извънредна ситуация" на контролираните от него територии на Донецка и Луганска области, заяви премиерът Арсений Яценюк.


"В съотвествие с Кодекса за Гражданска защита на Украйна, решихме да обявим извънредна ситуация на държавно равнище", цитират думите му украинските медии. Според него в страната ще има "повишена степен на готовност", а извънредната ситуация ще е валидна за Донецка и Луганска области.


Яценюк ще е ръководител на специалната Държавна комисия за извънредната ситуацция, която ще координира всички институции за осигуряване сигурността на гражданите и гражданската защита на населението.
Причината са подновените в края на декември сражения в Донбас, а поводът – ракетнот онападение срещу жилищен квартал на южния морски град Мариупол в неделя, когато загинаха 30 и бяха ранени 110 цивилни.


Новият режим няма да ограничи правата на хората, заяви губернаторът на Донецка област Александър Кихтенко. Това е начин местните власти да получат повече правомощия ида се привлекат средства от държавния резерв и други възможности на страната за възстановяване на разрушената във войната инфраструктура.


Украйна въвежда режим на "извънредна ситуация" в Донбас

© Reuters


От месеци насам опозиционни партии призовават на няколко пъти в Донбас да бъде въведено военно положение, но Киев отхвърля този вариант и говори за "антитерористична операция".


Кихтенко коментира вчера, че също е против обявяването на такава крайна мярка, защото може да се окаже, че армията няма сили да я прилага.


"Ако въвеждането на военно положение ще има положителен ефект, ще съм с две ръце "за". Но преди това трябва да си изясним ще ни стигнат ли силите да воюваме, да поддържаме правния режим на едно военно положение? Може да се изхвърлим и да не можем да го изпълним. Пък и в крайна сметка решението е в ръцете на върховния главнокомандващ – президентът Петро Порошенко", коментира той.


Президентът заяви в понеделник, че няколко парламентарни партии са предложили да се създаде "военно-гражданска администрация" в Донбас. "Това ще реши въпроса за отсъствието на власти в освободените територии, когато фактически са избягали всички общински съветници, заемила сепаратистки позиции, извършвали престъпления, криещи се от правосъдието и смятащи, че така ще пречат на украинската власт да възстанови ефективна администрация", каза Порошенко.


По думите му такава власт ще работи до провеждането на местни избори и в нея ще работят както военни, така и цивилни с опит в поддържането на сигурност и решаването на хуманитарни въпроси.


След настъплението на сепаратистите на юг към Мариупол в Киев решиха да се засили охраната на стратегическата инфраструктура в Харкоска, Одеска, Херсонска, Днепропетровска, Николаевска, Донецка и Луганска области.


Украйна въвежда режим на "извънредна ситуация" в Донбас

© Reuters


На правителственото заседание е решено още да се създадат строителни батальони за възстановяване на разрушените селища и обекти, както и да започне обучение на гражданите за действия в извънредни ситуации. По училища, болници, институции хората трябва да знаят какво да правят, къде да звънят и да се евакуират, допълни той.


В същото време Сергей Бочковски, председател на Държавната комисия за извънредни ситуации, съобщи, че 41% от обектите за гражданска защита не са готови да поемат населението в случай на криза. Най-зле е положението в Харковска и Черниговска области, а основната причина за това положение е липсата на средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK