"Ще падне нощ" - непубликувани кадри от лагерите на нацистите, излъчени 70 години по-късно

Кадър от трейлъра на "Ще падне нощ"

© YouTube

Кадър от трейлъра на "Ще падне нощ"Кадри от британски филм за Холокоста, изоставен и останал скрит последните 70 години, тъй като е сметнат за "прекалено политически натоварен", ще бъдат публикувани днес, пише "Гардиън".


След като съюзническите войски освобождават и прекратяват дейността на концентрационните лагери на нацисткият режим, Сидни Бърнстийн от британското Министерство на информацията се заема да направи документален филм, който да представи доказателствата за престъпленията на нацистите.


Той събира впечатляващ екип, сред които е известният политик от лейбъристката партия Ричард Кросман, написал текста за филма, и Алфред Хичкок, съветвал Бърнстийн върху структурата на филма.
Когато екипът започва да работи по филма с работно заглавие "Фактическо изследване на концентрационните лагери на Германия", британски, американски и съветски оператори им изпращат записи от 11 лагера, сред които са Аушвиц, Бухенвалд, Дахау и Берген-Белзен, на които се виждат както жертви на геноцида, така и полумъртви от глад оцелели и останки от трупове в крематориумите.


В сцена от лагера Майданек лентата показва огромни торби с човешка коса, събирана от убитите. "Нищо не се похабява, дори зъбите им са вадени", казва гласът зад кадър.


Седемдесет години по-късно режисьорът Андре Сингър прави документален филм, озаглавен "Ще падне нощ", който разказва историята на заснемането на лагерите и съдбата на проекта на Бърнстийн. Сингър интервюира оцелелите до днес хора от лагерите, снимани във филма на Бърнстийн.

"Ще падне нощ" - непубликувани кадри от лагерите на нацистите, излъчени 70 години по-късно

© YouTube


"Беше невероятен момент. Изведнъж чухме английска реч: "Бъдете спокойни, не напускайте лагера. Идва помощ", спомня си Анита Ласкер-Валфиш пристигането на британската армия в Берген-Белзен.


Ласкер-Валфиш и сестра и били преместени от Аушвиц след изтеглянето на нацистите пред Червената армия. "Много е трудно за описване", казва тя. "Прекарваш години в подготовка за смъртта и изведнъж все още си жив. Бях на 19, британските войници ни се струваха като божества. Не очаквахме да оцелеем, но въпреки това се случи". След като напускат лагера двете сестри се установяват във Великобритания.


Те обаче са рядък случай. "Трябваше да знам това, но не го знаех", коментира Сингър. "Част от освободените остават в лагерите дори пет години след освобождението си. Много от тях нямали къде да отидат, определено не във Великобритания или САЩ", добавя той.


Сред интервюираните от Сингър е и Бранко Лустиг, продуцент на "Списъкът на Шиндлер", също оцелял в Берген-Белзен. Според него филмът на Бърнстийн не е бил излъчен от британските власти, защото те вече имали "достатъчно проблеми с евреите" и масовата пропаганда за преместване в новосъздадената държава Израел.

"Ще падне нощ" - непубликувани кадри от лагерите на нацистите, излъчени 70 години по-късно

© YouTube


Според Сингър теорията на Лустиг най-вероятно е истинна. Той посочва, че външният министър в поелото властта през 1945 г. правителство бил антиционист и не подкрепял създаването на еврейска държава. "Единственото реално доказателство, с което разполагаме обаче, е бележка от външно министерство, в която се казва, че излъчването на такъв "жесток филм" не би било добра идея", казва режисьорът. Друго възможно обяснение би могло да бъде нуждата германците да бъдат превърнат в съюзници след началото на студената война.


Сцени от филма на Бернщайн са ползвани и в делата срещу комендантите на лагери в Нюрнбергския и Люнбурския процес през 1945 г. Ласкер-Валфиш си спомня как е свидетелствала против коменданта на Берген-Белзен Йозеф Крамер, а кадрите от филма противоречали на защита му.


"Крамер твърдял, че не разполагал с достатъчно храна за затворниците си и затова били в такова състояние. Записите напълно оборил това", разказва Сингър. Крамер и останалите офицери от лагери били обесени по-късно същата година.


Независимо че кадрите на Бърнстийн са "дълбоко шокиращи и ужасяващи", Сингър смята, че те трябва да бъдат показвани, особено на по-младите поколения, които не знаят много за Холокоста. "Единственият начин да разберем ужасите на войната е с помощта на такива филми", казва той.


Внимание! Следващото видео съдържа сцени на смърт и насилие.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Нацистите - неопитните ученици на болшевиките.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Гледам една от снимките горе. Винаги съм се питал защо заедно със скелетите често пъти се прокрадват и кадри на концлагеристи, които изглеждат добре и изобщо нямат вид на гладували? Хем тук това са кадри от очевидно пропаганден анти-нацистки филм.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Посъщите прични- да знаят поколенията,трябва да има филми за престъпленията на комунизма.Фашизмът и комунизмът са двете страни на една монета.

 4. 4 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сашо":

  Бая опит имат в изтребването на хора. А от гьобелсовата пропаганда са се учили много политици, включително болшевиките и любимите ви американци.

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  Това, което е направила фашистка Германия и това, което 70 години по-късно прави Ислямска държава е едно и също, или както се казва: "Историята учи, че хората не се поучават от грешките на историята"!!!
  Трябва ли да чакаме 70 години, за да заклеймим новата "Холокоста"???

 6. 6 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Фашизмът и комунизмът са двете страни на една монета.[/quote]

  Факт. Обаче към днешна дата много хора се опитват да изкарат едната идеология (фашизма) по-малко черна от другата (комунизма). А истината е, че фашизма е просъществувал по-кратко и заради това не е успял да разкрие пълния си капацитет (апропо, ако 60 милиона убити през ВСВ не е много здраве му кажи).

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  При тези кадри мога само да замълча и да си кажа мълчешком - никога повече.

  Tony
 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Вчера гледах подобни кадри от Украйна. Само че в ролята на нацистите, бяха така наречените "боевики", също известни като терористи, диверсанти, зелени човечета, доброволци, туристи на Путин и т.н.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  А има идиоти, които твърдят, че това не е вярно. И у нас - в България.

 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 842 Весело

  МНого интересно, срещнах нов термин - "антиционист"!
  Това очевидно трябва да е различно от антисемит!

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Човешката лудост понякога преминава всички граници.
  И тогава се случва това...

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  До коментар [#2] от "12345":


  [quote#2:"12345"]защо заедно със скелетите често пъти се прокрадват и кадри на концлагеристи, които изглеждат добре и изобщо нямат вид на гладували?[/quote]
  Боже, колко сложно...Дали пък не са в концлагера от скоро?

 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  """ "Част от освободените остават в лагерите дори пет години след освобождението си. Много от тях нямали къде да отидат, определено не във Великобритания или САЩ""""
  ======================

  """. . . остават в лагерите дори пет години след освобождението си. . . .""""
  ======================

  ? ? ? ? ? ? ? ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  защото са направи пропуски в пропагандата, за да им ги откриват през 2015, явно...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6029 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":


  [quote#2:"12345"]концлагеристи, които изглеждат добре и изобщо нямат вид на гладували? [/quote]

  Това са надзирателите, които обикновено са били от същата народност - на евреите надзиратели от еврейски произход, на циганите от цигански произход, на руснаците от руски. Или пристигналите последни.
  Всеки месец имало селекция и отслабналите до изтощение са били ликвидирани, на тях но място изпращали нови. Това описва Ели Визел в книгата си "Нощта", препоръчвам я, само 100 страници е и ще научите точно какъв е бил животът в концлагерите на смъртта. Той е бил на 15 години от Румъния, млад и здрав, и оцелява, за разлика от родителите си и малката си сестричка.

  http://www.book.store.bg/p1964/noshtta-eli-vizel.html 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  [quote#7:"Free person"]При тези кадри мога само да замълча и да си кажа мълчешком - никога повече.[/quote]

  Добре казано - НИКОГА повече!

  До коментар [#9] от "stedim":

  За съжаление е така. Спори се например около бройката на убитите в лагерите евреи.... дори да не са 6 милиона, а 1 милион, това не променя фактът, че нацистките изроди са извършили едно чудовищно по мащабите си престъпление. И не само евреи са умирали в тези лагери, но също така милиони съветски военнопленици, както и милиони цивилни от цяла Европа вкарани насила в трудови лагери, където много от тях също намират смъртта си. Ето подробности:

  http://www.dw.de/%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC/a-16656168

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#10] от "SSmart":

  Антиционисти са тези,които не искат да има еврейска държава, антисемити -тези ,които не искат да има евреи

 18. 18 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рачко Пръдлето":

  Пръдле, не се опитвай да търсиш под вола теле.
  Да, и двете идеологии фашистката и комунистическата са тоталитарни, но има и разлика в детайлите. Наистина комунизма е по-краен и по-жесток, такъв масов убиец на граждани от собствения си народ като Сталин няма в историята (може би само Пол Пот го догонва, но забележи идеологията отново е комунистическа). Нито Хитлер е изтрепал толкова германци, нито Мусолини толкова италианци. Но ще ти дам и друг пример - Лайпцигския процес и сталинските процеси. Димитров е оправдан от нацисткия съд поради липса на доказателства, а всички (подчертавам - всички) обвиняеми в сталинските процеси без доказателства са осъдени и екзекутирани. Направи си сам заключението.
  И последно, това не е оправдание на нито една от двете идеологии, просто сравнение в детайлите.

 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рачко Пръдлето":

  Фашизмът не е причина за войната, само една от страните

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рачко Пръдлето":

  Ако не я беше подпалил Хитлер, щеше да е Сталин.

  Сега в ажното е да не стане така, че Путин да потрети...

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тsonkooo":

  До коментар [#12] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Това от снимката не ми приличат на надзиратели. Съвсем обикновени жени са. Едната се появява в клипчето в статията.

  А дали са новопристигнали? Едва ли. В последните седмици преди Червената армия да влезе в Аушвиц ходът на сраженията е бил такъв, че на нацистите съвсем не им е било до това да депортират евреи от Европа към въпросния концлагер. А от самата Германия депортациите отдавна са били извършени.

  Така че загадката ми остава.

 22. 22 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  Антиционист е човек с противник на евреите, а антисемит против семитите.

  Арабите също са семити.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 23. 23 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dorian Gray":

  Антиционист е противник на ционистката идеология и не е свързан с пряка омраза към евреите. Има ционисти не евреи - всички американски политици са кажи речи такива. Равнозначно е на антикомунист или антифашист - не засяга етническа група а идейна постановка.

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тsonkooo":

  Много ти благодаря за информацията за тази книга.
  И неволно отнесох следния цитат към днешна дата, към държави, където и днес се случва:

  "Когато е застрашен човешки живот, когато се потъпква човешко достойнство, националните граници и националните чувства губят смисъл. Когато в някоя страна мъже и жени биват преследвани заради своята раса, религия или политически убеждения, тази страна трябва веднага да се превърне в център на вселената."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на zkvvoob
  zkvvoob
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Аз всъщност не разбрах какво е великото на този филм - кадри като от всяка война, умрели хора, недохранени... Не чух нито един намек, че това е резултат от преднамерена и целенасочена кампания за избиване на определен народ.

  Преди да ме заклеймите, защо не хвърлите поне един диагонален поглед на това: http://revisionist.blog.bg/politika/2008/03/14/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-1.172855

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#13] от "Чардо":

  За мен също е шок. Каква подлост и цинизъм.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "Рачко Пръдлето":

  Фашизъм в Нацистка германия не е имало - имало е национал-социализъм, с елементи на държавен капитализъм. Фашизмът е много по-различна идеология - уповаваща се на религията, междукласов кооператизъм и смазване на всички, които искат класова или расова борба. Даже един от основните идеолози на фашизма е италиански евреин.

 28. 28 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от "ръмжо":

  +++++++++++++
  И казано просто и разбрано, антиционисти са хора, които са против даването на евреите замята, която им беше дадена и създаването на държавата Израел на това място, защото Великите Сили отначало бяха избрали Мадагаскар! Но за да се заселят масово евреите там, където сега е Израел, трябваше да се прогонят хора, които от векове са живеели там . Те трябваше да напуснат земята и къщите си. Отчасти откупени, отчасти взети. Със сила. Ционисткото движение се заражда преди Първата Световна война, но Втората му дава възможност да постигне целта си. Великите Сили решават всичко.

 29. 29 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  Знам!

 30. 30 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Защото може да са дошли точно преди да ги снимат?
  Тъп ли си какъв си?

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Много от тези жени са били заставяни да проституират. За да се "харесват" на войниците и надзирателите, те се къпят и се хранят по-добре от останалите. Има книги със свидетелства - четете.
  Има и друго - гетата, като например Терезиенщад (Терезин) в
  чехия, поддържат почти до края на войната илюзията за "нормалност"- евреите работят и получават заплати в специални пари, които важат на територията на гетото. Имат банки, училища, магазини... Играят театър и оркестър, поставят се опери. Но от време на време избухват неконтролируеми епидемии, вкарват ги в "Малката крепост", където ги избиват, откарват ги за Аушвиц или за друг лагер за "окончателно решение".

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Страшно си е, обаче, не смятате ли, че в Украйна - в 21 век е още по-страшно - ракети град по жилищни блокове и тролейбуси и автобуси....путя замина хитлер няколко пъти! .......

 33. 33 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "marker":

  Точно така. Обективен отговр. Допълням само, че за сталиновият геноцид не се споменава дума на Запад, само така ан пасан, между другото, и това е, което създава неприязън между пострадалите. Сталиновият геноцизъм не пасваше и не пасва и днес в западната идеология, която е била навремето много оцветена в комунистическо, днес по малко, но все още и затова темата несъществуваща. И тъй като дискусията засеква. когато се заговори за колко убити от тия и колко от ония, защото такава дискусия не трябва да се води, но се води, нещата отиват в глухата улица. Говори се за жертвите на евреите, но се замълчават другите, милиони и милиони. Ето кое създава неприязън. А само един единствен убит . който и да е той, е престъпление към човечеството. Няма важни и неважни убити. Един единствен ЧОВЕК убит е срам за цялото човечество.

 34. 34 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#32] от "Коки":

  Ами то само там да е, но учудванията и ниформациите са много избирателни. Както пасне на инфрорматора, а той преследва своите цели. Дори вече и образованата публика има трудност да отсее плявата от просото, така добре действа лабораторията за психологично натякване на мисли!

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3974 Неутрално

  Престъпленията на нацизма бяха пазобличени и донякъде наказани.Тези на комунизма - никога!

  klimentm
 36. 36 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#27:"peron"]Фашизмът е много по-различна идеология - уповаваща се на религията, междукласов кооператизъм и смазване на всички, които искат класова или расова борба.[/quote]

  Няма такова нещо като междукласов кооперативизъм", никой не иска класова борба, но последната е налично явление (като комарите, никой не ги иска, но ги има) - работника винаги ще иска да получава голяма заплата и същевременно да работи малко, а работодателят винаги ще иска да се работи много за по ниско заплащане, това е същността на класовата борба.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  [quote#18:"marker"]Димитров е оправдан от нацисткия съд поради липса на доказателства, а всички (подчертавам - всички) обвиняеми в сталинските процеси без доказателства са осъдени и екзекутирани. [/quote]
  Димитров е имал желязно алиби: в нощта на подпалването е бил в леглото с германската си любовница. Въобще този процес се базира на факта, че един от българите (Васил Танев) приличал на друг заподозрян според информажията, по която работела полицията. Все пак през 1933 г. нацистите идвайки на власт, все още не са завладели напълно всички държавни институции и съдът все още е бил относително независим.
  През следващите години на нациския режим такива "пропуски" вече не са допускани.

 38. 38 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Сталин, другарчето на Хитлер, е човекът, на когото Путин и половината руснаци неприкрито се възхищават. Отврат!

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  [quote#28:"danea"]Но за да се заселят масово евреите там, където сега е Израел, трябваше да се прогонят хора, които от векове са живеели там . [/quote]
  Евреите са живели по тези земи още от древността, а по-късно са били прогонени от тях. Христос, както и други древни герои от Библията, са били евреи.

 40. 40 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#18] от "marker":


  Да, все пак в случая с лайпцигския процес Димитров е показал невероятни личностни качества.
  Много хора са били заблудени и с комунистическата идеология - че тя ще донесе щастие на хората.

 41. 41 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#33] от "danea":

  Геноцида е Русия започва още от ленин (не ми дава ръката да напиша името на на този изверг с главна буква) Той започв системно изтребление на "неудобните" клааси.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 42. 42 Профил на nvn11356856
  nvn11356856
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Комунизмът е по-страшен от фашизма, защото при комунизма не само всички власти са завладени от една партия (законодателна, изпълнителна, съдебна), но и икономиката не е свободна, т.е. държи се от партията. При фашизма, колкото и да е зъл, поне икономиката е свободна. Т.е. комунизмът е по-страшна форма на тиранство от фашизма...И двете са ужасно зло.

 43. 43 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#39] от "pamela":
  Препоръчвам тиа да прочетеш Стария завет. Понятието герой трябва да се сложи в кавички. Според мене. Ти може да ги смяташ за герои. Да, права си, но са живеели много племена заедно. Но защо точно това е тръгнало по света? Защото римляните дошли? Ами то ако е така, то колко други племена, народи е трбвало да си вземат багажа и да напуснат страната си? Тоя аргумент не ме убеждава много. Това е било епоха на нашествия , и при нас са били римляните, после други и други, но ние сме все оше на земята си . Или да искаме да отидем отново по Волга? А дали Христос е бил евреин или не, по въпроса спорят още учените! А завръщане след две хиляди години е доста проблематично. И както вече писах първото направление е било Мадагаскар. Така че...

 44. 44 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "znayko84":

  Да, и ето с това явление трябва да се занимават учените. Как се получава така? Не само там. Какво е история? Как да се открие обективната истина , или тя не съществува.


 45. 45 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Наистина ли не ти е ясно? В тези лагери са пристигали "пратки" от различни гета. Първата работа е била "селекцията" на здравите и способни да работят и тези, които трябвало да бъдат унищожени. Унищожавани са с "предимство" децата, по-слабите жени и неработоспособните мъже. Тези, които са били в състояние, са работели. Когато някой се разболее, отива в "болницата". По-точно място, в което се извършват различни медицински експерименти. Оживелите евентуално се връщат на работа. Ако не - в камерите. Така че винаги е имало затворници в сравнително добро състояние, които са можели да работят и да произвеждат. Например в шивашките фабрики на Уго Бос (да, известната днес марка Hugo Boss), които са шиели униформите на СС, ХЮ и т.н.

  Жизнь или Life - избор има.
 46. 46 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рачко Пръдлето":

  Явно не знаеш как Сталин е обучавал хора от СС как се правят лагери и как се убиват масово хора. До края на 30-те са били в много топли приятелски отношения. До момента, в който Сталин не решава, че ще превземе Румъния и Балканите. Русия винаги е искала да има достъп до Средиземно море и по-голямо влияние в Черно море. Когато Сталин струпва войски на молдовската граница, Хитлер е нямал друг изход освен да нападне бившия си съюзник, защото иначе е щял да остсане без румънския петрол за армията си.

  Жизнь или Life - избор има.
 47. 47 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  да разбирам, предполагам, че не познавате нито 1 евреин, които има пострадал баба или дядо, защото аз познавам 4-5. Сигурно и тях ЦРУ ги следи дали ме лъжат добре и нарочно ми ги говорят врели-некипели.

 48. 48 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#42] от "nvn11356856":

  е то частната собственост при фашизма е само номинална - съществува, докато държавата реши, че ще правиш еди какво си в името на националната кауза.

 49. 49 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#40] от "waterfall":

  [quote#40:"waterfall"]Да, все пак в случая с лайпцигския процес Димитров е показал невероятни личностни качества. [/quote]
  Ами защо тези "невероятни личностни качества" не са му помогнали в Москва да не се превърне в пудела на Сталин? Много си е отварял устата в Лайпциг, ама пред Сталин и КГБ не е смеел да гъкне. Сама си отговори къде е разликата.

 50. 50 Профил на Momtcil Manov
  Momtcil Manov
  Рейтинг: 5 Разстроено

  До коментар [#42] от "nvn11356856":

  МЪДРИ , МЪДРИ са словата ти ... за жалост...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK