Висшисти с работа за необразовани, или как живеят българите в Германия

Висшисти с работа за необразовани, или как живеят българите в Германия

© ReutersОт всички мигранти, пристигнали в Германия през 2013 година, най-многочислена е групата на поляците. Румънците са на второ място, а българите - на трето. Българите са над 180 хиляди и над 50% от тези хора имат работа, но в повечето случаи се трудят срещу твърде ниско заплащане. На какво се дължи това? Изследване на Матиас Йобелиус от германската фондация "Фридрих Еберт" търси причините, разказва Александър Андреев от "Дойче веле".


В Германия дойдоха по-малко българи и румънци, отколкото мнозина се опасяваха, констатира експертът. Между ноември 2013 и ноември 2014 година в страната пристигнаха 87 000 румънци, а общият им брой в Германия нарасна до 352 544. Новопристигналите българи бяха 35 285, с което официално регистрираните в Германия български граждани станаха 181 520. Повече от половината (56%) от тези хора имат работа.


При анализа на трудовия пазар обаче излиза, че румънците са интегрирани много по-добре от българите. Сравнението показва, че пристигналите в Германия българи много по-често зависят от социални помощи - или като единствен източник на доход, или като добавка към недостатъчното трудово възнаграждение. Според автора на изследването, това показва, че българите често пъти работят при много лоши условия и срещу твърде ниско заплащане.
И двете групи обаче изкарват по-малко пари от средното в Германия: един български или румънски "гастарбайтер" на пълен работен ден взима средно 1 885 евро месечно, но върху тази сума плаща данъци и отчисления, които понякога надхвърлят 30%. Йобелиус смята, че това ниско заплащане се дължи включително и на факта, че част от българите и румънците в Германия полагат много по-нискоквалифициран труд спрямо равнището на своето образование и професионални умения.


26 процента от тези хора са с висше образование (средният процент за Германия е значително по-нисък), но едва 13 на сто имат работа, която изисква висше образование. Почти половината българи и румънци в Германия упражняват труд, за който не се иска никакво образование.


Работодателите често пъти нарушават трудовото и социалното право - тъкмо това е една от причините за лошото заплащане на българите и румънците, пише Йобелиус. Медиите често съобщават за експлоатацията, на която понякога са подложени такива работници - например когато трудовите посредници взимат част от възнаграждението им, както при строежа на един берлински мол или на един нов хотел във Франкфурт. Отделните случаи са добре известни, но колко са общо засегнатите - това никой не знае.


Често пъти работодателите налагат такива условия, при които жертвите нито могат да се съпротивляват, нито да се обърнат към полицията или консултантските служби. През 2013 година в Германия са регистрирани 53 случая на "търговия с хора" с цел трудова експлоатация. Според специалистите тази нищожна цифра се дължи на факта, че разследващите органи обикновено не завеждат нарушенията на трудовото право под рубриката "търговия с хора", а и много случаи остават неизяснени.


Другояче изглеждат нещата, когато търговията с хора се осъществява с цел сексуална експлоатация. Там цифрите са далеч по-високи, а по данни на полицията през 2013 година както повечето жертви на тази търговия, така и повечето заподозрени като извършители идват тъкмо от България и Румъния. Много разпространени са и други видове експлоатация.


Често се практикуват такива форми на наемане на работна ръка, които позволяват да се заобикалят германските закони и тарифни ставки. Подобни договори са особено разпространени в строителството, ресторантьорството и месопреработвателната промишленост - все браншове, в които масово работят българи и румънци.


В своето изследване Матиас Йобелиус се спира и на проблемите, които притокът на българи и румънци създава на отделни общини в Германия - като Берлин, Бремен, Дортмунд или Дуисбург. От една страна експертът констатира, че доказаните случаи на злоупотреба със социални помощи са пренебрежими като брой, от друга обаче признава, че десетките хиляди българи и румънци, получаващи социални помощи или детски надбавки, действително обременяват бюджетите на по-бедните градове.


Защо заминават?


Накрая авторът коментира причините за трудовата миграция и интерпретациите, които получава проблемът в родните страни на трудовите мигранти. "Изтичане на мозъци" - бият тревога румънските медии, когато става дума за миграцията на високо образовани хора. В същото време румънската общественост не е изненадана от факта, че 25 години след началото на прехода румънците все още търсят работа на Запад. Румънската общественост проявява към тях пълно разбиране, защото в Румъния и България доходите и равнището на благосъстояние са значително по-ниски в сравнение с Германия, а рискът от бедност - много по-голям. Само за сравнение: в Германия минималното почасово възнаграждение възлиза на 8.50 евро, в Румъния - на 1.14 евро, а в България - на 1.04 евро. Средната заплата в България и в Румъния е около пет пъти по-ниска от тази в Германия, а в България покупателната способност е три пъти по-ниска от тази в Германия.


Тези огромни разлики няма да се преодолеят от днес за утре, констатира авторът и обръща внимание на факта, че Румъния (а това се отнася и до България) все още притежава икономическа структура, която е типична за страните в преход: непродуктивно селско стопанство, голям дял на сенчестата икономика, лоша инфраструктура и силна зависимост от приток на външен капитал. Йобелиус припомня още, че парите, които работещите в чужбина българи и румънци инвестират в своите страни, обикновено са повече от преките чуждестранни инвестиции. Но тези трансфери не дават импулс за модернизиране на тамошната икономика.


Матиас Йобелиус прави и един очевиден, но важен извод: "Тъкмо поради това, че разликата в жизнения стандарт е драстична, много граждани на тези страни и занапред (докато трае това положение) ще се ползват от свободния избор на работно място и ще търсят в други страни от ЕС по-добри шансове за работа и за живот".

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "26 процента от тези хора са с висше образование, но едва 13 на сто имат работа, която изисква висше образование."

  Ами, както навсякъде, така и тук ти е нужна известна доза късмет, но основното, според мене е, че толкова им е и "вишото".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Така е, като не им дават визи за Америка. А там щяха да спят под моста или в кашон в покрайнините на гетата и да хапват чипс и прегорели пилешки огризки.

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Цитат от статията:""Тъкмо поради това, че разликата в жизнения стандарт е драстична, много граждани на тези страни и занапред (докато трае това положение) ще се ползват от свободния избор на работно място и ще търсят в други страни от ЕС по-добри шансове за работа и за живот"."

  Разликата ще е драстична, докато Мутрите "управляват" държавата! Румъния вече взема мерки, а ние кога?!...

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  това е реалността . това с доклади , мониторинг спиране на фондове ....са за я бетонират тази реалност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Клети гурбетчии закъсали...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 6. 6 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 526 Неутрално

  26 процента от тези хора са с висше образование (средният процент за Германия е значително по-нисък), но едва 13 на сто имат работа, която изисква висше образование."
  Честно казано това ми звучи оптимистично - половината хора. То в България да не е по-различно положението. Наскоро писаха за позиция за санитарка, което било заето от жена с висше образование.

 7. 7 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Кратко ясно точно и на 100% вярно. Аз не спирам да се чудя как може хората в БГ печелещи по малко от 1000 лв в провинцията и 2500 в София продължават да си причиняват огромното физическо и особено психическо мъчение да продължават да пребивават в тази държава мащеха?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 660 Весело

  То за това в България има приказка: "Като се знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар!"
  Която за германците ще звучи непонятно!

  Прост народ - слаба държава!
 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "26 процента от тези хора са с висше образование, но едва 13 на сто имат работа, която изисква висше образование."
  Тези хора са в Германия от около 1 година. По -интересно ще е да се видят резултатите след 5 години. Сигурна съм, че много по -голям процент хора ще работят висококвалифициран труд.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Всеки има право да търси достоен живот! Никой не е длъжен да стои в собственото си подобие на държава и да се унижава ежедневно, в името на физическото оцеляване!

  Точка!

 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  "В Германия дойдоха по-малко българи и румънци, отколкото мнозина се опасяваха". Думата тук е "опасяваха". И ред не пише колко турци има в Германия, вероятно защото от тях не се опасяват, въпреки че протестират против ислямизацията.

 12. 12 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Човек се ражда свободен и има право да се бори за щастието си!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#10] от "irons":

  Не се унижавай бе, искай си това, което заслужаваш, направи собствен бизнес, протестирай. На германците сигурно някой друг им е направил страната такава...

 14. 14 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":
  ++++++++++++++++++++++
  Браво за коментара!

  Прост народ - слаба държава!
 15. 15 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Най-вероятно процентът на хора с висше образование работещо съответната работа е такъв, защото част от хората са завършили наскоро висшето си образование именно там - в Германия и говорят перфектно езика. Което не може да се каже за едни по-други нискообразовани "българи".

 16. 16 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Америка ми беше направило впечатление, че от всички емигрантски общности от Европа, българите бяхме най-зле като ниво на вида работа, която се бачка. Може да е случайност или стереотип, който съм си изградил, но ми правеше впечатление, че хората от бивша Югославия, примерно, се оправяха по-добре. Разбира се, до голяма степен проблемът идваше от това, че българите така и не сядаха да научат англисйки като хората. Можеха да мучат нещо, но да проведат смислен разговор, какъвто биха водили по принцип на български, не могат.
  Румънци много не съм срещал, но малцинта бяха и те на нашто дередже. Но имаха някви ресторанти, тва онова...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#6] от "alextan":В България две трети от завършилите висше образование и останали в страната, работят работа, която изисква по-ниско образование. Т.е. шансът български висшист да си намери работа за висшист в Германия е 50% /13 : 26/, а в България - 33%. Отделно ако я нямаше емиграцията на една четвърт от висшистите, шансът щеше да бъде 25%. Така че наистина шансовете да си намериш работа според образованието нарастват двойно /50 : 25/ при емиграция.

 18. 18 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Емиии... ако в България като завършиш "вишу" ти предлагат 500 лв, ще идеш в Германия да миеш чинии и да нареждаш домати като стой та гледай...

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Докато избираме неправилните управници-некадърни служители на мафията и олигархията, халът ни ще е все по-тежък.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лео":

  В Германия от пет години при турците има отрицателна нетна миграция, демек повече я напускат (40 хил. за 2013 г.) отколкото пристигат (30хил. за 2013 г.).
  Интересно обаче, че потокът от 10 пъти по-малка България и по-голям, за 2013 г. над 50хил. пристигнали и 20 хил. напуснали Германия в посока България.
  В момента поляците са напът да достигнат (може би след 5 години ще стане) броя на турците в Германия.

 21. 21 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "stupid_american":

  Това говори само и единствено за средата, в която си бил.

 22. 22 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Интересно би било да се каже ,колко от българите с дипломи за
  "висше"образование отговарят на критериите за постъпване на работа.Факт е че много от притежателите на дипломи макар и да говорят добре "езика" неотговарят на много от условията необходими при постъпване на работа но....най важното нямат "връзки".Затова и най често току-що дипломираният в БГ инженер лекар или учител се оказва таксиджия ,келнер или строителен работник или някой стажант с минимална студетска заплата. Това важи най много за кандидат имигрантите с хуманитарно академично образование .Разбира се и тези от техническите( ни )университети не са добре приети-инженери,архитекти и т.н. трябват най -вече "връзки" и затова колкото и да си оптимистично настроен и с желание за работа по "спецялноста си" ако си решил да имигрираш трябва да се подготвиш психихечески да работиш това което ти се предлага а не това което би искал.Може би малко изключение са специялисти по "компютерни системи" но и там си трябват връзки.Друг е въпроса че ако си инженер,архитект,учител лекар
  даже и да миеш чинии или въртиш геврека в Германия при всяко положение ще си по добре обезпечен и ще живееш по добре отколкото в България в момента.

 23. 23 Профил на llq17382290
  llq17382290
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "kilmer":

  Ти ако беше нещо повече, нямаше в 8.40 сутринта в работен ден да пишеш глупости в интернет ! Я иди тегли бърз кредит и си плати тока, че няма да можеш и да се дуеш анонимно, като ти го спрат !

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  е, завършил политическа икономия в Свищовския храм на науката и после недоволства как миел чинии в Германия....

  висшето образование отдавна не е необходимо за всеки вид реализация, за повечето IT професии даже няма специалност в университета- наскоро гледах за СРМ дивелопър за 500 лири на ДЕН в Лондон, като искаха само и единствено опит, опит и пак опит. Тоест отдавна не е нужно да имаш вишу за да се реализираш или да взимаш много пари

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лео":

  Ето виж статистика за топ 10 страни, от които са дошли имигранти в Германия през 2013 г. (за 2014 г. още няма данни)
  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/157446/umfrage/hauptherkunftslaender-der-zuwanderer-nach-deutschland-2009/

  Както виждаш Турция липсва тук.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лео":

  а ето статистика към кои страни са емигрирали (напуснали) хора от Германия през 2013 г.
  Тук Турция вече е на 5-то място:

  http://de.statista.com/statistik/daten/studie/157450/umfrage/hauptziellaender-der-auswanderer-aus-deutschland-2009/

 27. 27 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Започването от "ниско" е, бих казал, почти неизбежно. Дори човек да дойде като перфектният компютърен, медицински специалист, инженер итн. търсени професии, самата езикова бариера автоматично би го спряла от позиция, съответстваща на пълния му потенциал (поне през пзрвите 5-6 години). Дори и човекът преди това да е ходил на курсове по немски и да го говори сравн. добре (рядко е така). Второ - висшето образование в Бг. и в Гер. са две различни неща. Трето - българите не сме свикнали да уважаваме законите и да си търсим правата. Тоест ако някой предлага в Германия нелегална работа при абсолютно нечовешки условия, неплащане на заплати итн, нашенецът не се и опитва да си търси правата при службите, при положение, че може. И куп други фактори. Но не, че човек е обречен на вечна мизерия там - ако се напряга да си подобрява езика и квалификацията - успехът рано или късно ще дойде. Трябва упоритост и цели.

 28. 28 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "stupid_american":

  За в Щатите може и да е така но имигрантите от България в Европа (с дипломи от някой БГ -Университет ) много добре се адаптират ,а и най главното условие е ако си в Германия да говориш немски-Франция френски Италия италянски Холандия
  холандски/фламиш, Белгия френски/фламсш и т.н.
  Та всеки преди да имигрира някъде в Европа е наясно че условие #1 е да знае писмено и говоримо почни перфектно местният език(за постъпване на работ се иска и тапия)Даже и циганите и проститутките -И те научават даже много бързо понеже много често имат контакт със клиентите полицията или социалните служби .

 29. 29 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 390 Неутрално

  1300€ след данъци хитч не е зле като средно ниво. Чудно е наистина колко хора все още си седят у нас.

 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#24] от "carmello":

  Затова се имигрира, когато си над 50 с опит и портфолио една педа или когато си още дете, ученик или студент, та да се интегрираш завинаги, чрез образование.
  Другото са гастарбайтерски истории, които незаслужават внимание, нито са някаква възможност, освен временна промяна на адреса по местоживеене.

 31. 30 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Познавам и българи и българи в Германия. Едните са доктори, другите събират и връщат шишета по магазините (т.н. схемаджии)...така че...всичко е доста относително...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#29] от "v_l":

  Да, но трябва да си от някое село като нашето Долно Дивотино, тогава 1000 евро месечно ще ти стигат, че и ще останат за ново кавьорче над спалното ложе...

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#10:"irons"]Всеки има право да търси достоен живот! [/quote]

  Може да се дискутира доколко 'достоен' е животът, който водят доста български емигранти...

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#29:"v_l"]1300€ след данъци хитч не е зле като средно ниво. Чудно е наистина колко хора все още си седят у нас. [/quote]

  Защото в живота най-важните неща не могат да се купят с никакви пари.

 35. 35 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В България е по-зле, защото доста повече от 50% от висшистите работят работа, за която не се иска висше образование. Стигал съм почти до самия връх на йерархията в няколко големи данъкоплатци и мога смело да заявя че за подобна работа университет не се иска. За по-ниските нива - съвсем.

  Колкото до израза "изтичане на мозъци" ще ми се да попитам за какви мозъци става дума? Ако не можеш да си намериш подходяща работа в Германия и не го разбереш предварително, то мозъкът ти не ще да е кой знае какво. Ако можеше да откриеш способ за съхранение на отработено ядрено гориво или да докажеш хипотезата на Риман, не ти щеше да си търсиш работа в Германия, а тя щеше сама да ти предложи.

  Ако завършваш университет за да миеш чинии в Германия, то акълът ти не е много. Човек с повечко акъл веднага би заминал затам след като навърши възраст за паспорт (ако приемем че миенето на чинии там е толкова изгодно).

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#2] от "judjuk":

  Суджук, всички знаем къде си бил вече, но там комуноидите се самоотхвърлят аутоматично, затова това така. Другия път кат тръгваш, хубу си помисли...

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#34] от "princess_x":

  Много, ако не и повечето хора си дават сметка чак на предсмъртното си ложе затова, а някои никога.
  Българите клонят към втората група, защото 1337 години диаспората само отцелява, а не може да доизгради инфраструктура смятащ я за нещо второстепено и ненужно, пречещо му на основната дейност по програмата за оцеляване.
  Това са десетки поколения наред.

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#33] от "princess_x":

  Специално в САЩ, системата поставя всеки на мястото му.

  И то на истинското, а не което си мисли или въобразява.
  Затова така погледнато всеки води достоен и свободен живот, ако разбира се има пълна представа за себеси какво точно представлява като стойност и същност без емоции, самозалъгване и празни надежди.

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Както знаем наши сигани в САЩ няма, не че немогат да бъдат допуснати, а защото самите знаят, че са комунопокварени и не им изнася да са там.
  Иначе са добре дошли да изкарат една школа за интегритет и поведенчески реакции на нормални хора.

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#19] от "dedo pepo":

  Червен дядя, ти сега ли се сети, или?

 41. 41 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Бих бил крайно скептичен към това изследване. Данните за образование, заплати и т.н. биха могли да дойдат само от агенцията по труда. Всеизвестен факт е, че огромна част от позициите не се заемат през агенциите по труда, а позициите, които се обявяват там са основно ниско квалифицирани. Много от позициите пък са фиктивни и така изкривяват представата за пазара на труда, с което си служат пък политиците. Особено чужденците рядко могат да се осланят на бюрото по труда. В системата за социално осигуряване например изобщо не поддържат данни за образование (освен за лекари и други силно регламентирани професии).

 42. 42 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Ами това е положението, докато всеки се спасява поединично, вместо всички да запретнем ръкави и да си оправим собствената държава.

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Вярно. Освен това ред големи компании търсят като решение за трудните времена аутсорсинг и не вземат нови служители. Така много раб мест а, за които нашето "вишо" е достатъчно излизат извън страната.
  А като добавиш стремежа ключовите позиции, наистина изискващи квалификации и опит, да са в ръцете на местни служители - картинката е пълна.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Любопитно

  БГ висшисти мият чинии в Германия.

  А. Те какво очакват - офиси с климатици ли ?

  Няма лошо.

  " Трудът Те прави свободен "

  )

 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ерих Хартман":

  повечето офиси в Германия нямат климатици.
  Когато понякога през лятото стане жега за две седмици - отварят прозорците и ходят по къси гащи и сандали, а шефовете черпят със сладолед.

 46. 46 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ф.Нинов":

  Ами, супер !

  И у нас така да стане .

  А дано, ама надали ?

  )

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Не се учудвам от изнесените данни. За да получи човек висококвалифицирана работа за висшисти, в Германия е необходимо:

  - отлично владеене на немски език;
  - българската диплома често не е достатъпна, изисква се допълнителна квалификация, извършена в Германия или сертификати по професията;
  - отлични рецензии ( най-добре от немски работодател);
  - трудов стаж, придобит в Германия;
  - възраст под 50 години.
  И при всички тези условия, да няма германци кандидати за мястото. Което си е скрита дискриминация, но това е положението.
  Разбира се, има и изключения за професии, при които има силен дефицит, като лекари например или учени на световно ниво.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#6:"alextan"]Наскоро писаха за позиция за санитарка, което било заето от жена с висше образование. [/quote]
  Преди 10-тина години в една от предишните фирми две от хигиенистките бяха с висше образование - млади жени- едната инженер, а другата икономист....

 49. 49 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#46:"Ерих Хартман"]И у нас така да стане . [/quote]
  Ами то е станало - и тук нямат климатици...

 50. 50 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#8:"Гадьо"]То за това в България има приказка: "Като се знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар!"
  Която за германците ще звучи непонятно![/quote]

  Ако знаеш как се изкарва инженерна диплома и изобщо диплома за "вишу" в Германия щеще да разбереш защо е непонятно това нещо за германеца.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  [quote#47:"Jessika"]Не се учудвам от изнесените данни. За да получи човек висококвалифицирана работа за висшисти, в Германия[/quote]

  Имам позната с перфектни немски и английски, две немски дипломи и швабите пак не и дават работа. Щото местните са с тотално предимство.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8141 Неутрално

  Какво се чудят германците.Да дойдат да видят,че и в България има висшисти,които работят много по-ниско квалифицирана работа.

 53. 53 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "rosiraycheva50._":

  Тази твоя позната с перфектният немски е търсила на хляба мекото там, май ?

  )

  С перфектният си немски може да си "шпреха " свободно и друго не и трябва .

  Дипломите ни там не вървят.

  В Германия има работа за целият китайски народ - зависи какво търсиш. Във всеки случай да не си мислиш, че ще Те я чакат с кутия шоколадови бонбони , да седне зад бюрото в някой офис.

  Там си "никой " !

  И почваш от нулата.


  Така че не говори глупости, моля Те !

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4044 Неутрално

  До коментар [#7] от "kilmer":
  Истината е ,че много хора просто не могат да се приспособят в чужбина ,не говорят чужди езици и не могат да ги научат ,а иначе мечтаят да се измъкнат от България и да работят в чужбина за по-кратък или по-дълъг период!Емиграцията не е за всеки и в това съм твърдо убеден от собствен опит и наблюдения!Аз самият бих се завърнал у нас ,ако поне заплатите бяха поне двойно по-големи от сегашните и си мисля,че доста наши сънародници биха направили същото при тези условия!

 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4044 Неутрално

  Специфичното за Германия е,че много трудно може да се намери сносна работа там ,защото така наречената дуална система блокира достъпа до много професии!

 56. 56 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 880 Любопитно

  [quote#54:"bat_plamen"]много хора просто не могат да се приспособят в чужбина ,не говорят чужди езици и не могат да ги научат ,а иначе мечтаят да се измъкнат от България [/quote]

  Тия да идат в Русия...там нема да имат особени проблеми с езика...
  Иначе, всичките ми познати се адаптират за около два-три месеца в която и да е европейска страна...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 57. 57 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Няма причина да не се вярва на данните, но как се развива формата на заетост като функция на срока за пребиваване в Германия също е важно. Ако знанията по немски са нулеви, вероятността да се намери работа по специалността също е минимална, английският помага, но само в големите международни фирми. Предварителната подготовка преди емигрирането в Германия също е от решаващо значение. Идеален случай е намирането на работа преди преселването. Тогава човек не е под натиск за преживяване. Ако се преселиш без подготовка, значи ще се примириш с нискоквалифицирана работа не по професията. Има и образование, което просто не върши работа в Германия, като българска филология или право.
  След като човек се закрепи и насъщните нужди са задоволени, тогава има и време и възможност да се търси работа по специалността. И моите наблюдения са, че който търси намира. Почти не познавам българи с висше образования, които след известно време (1-2 години) не работят по специалността си, стига тя да се търси в Германия.

 58. 58 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някои страни се настискаха или ги натискаха да влизат по бързо в ЕС, е хубаво, там отдавна бяха се приготвили и го отсервираха, резултатите са сигурно един на 1000 външни за дадена страна да имат нормална работа според образованието си. Общ пазар на труда, обща валута и общи проблеми е за последното се държеше в тайна.

  Къде сега си отидоха правата, обещанията и надежите, в някой европейски поток или тръба?

 59. 59 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#7] от "kilmer":

  Може. Човек има родители на легло, трябва да се грижи за тях или други житейски обстоятелства, които изискват да е на линия той лично... Или не е много предприемчив и предпочита да има сигурност - това само по себе си не е лошо, стига да нямаше толкова кандидати да злоупотребят с житейската ситуация на един човек.

 60. 60 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 682 Любопитно

  А питал ли е дали знаят немски? Защото и най-добрият немец професор, ако дойде в бг без език, какво може да работи??

 61. 61 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Ами в България има много повече хора с "вишу", отколкото в страните от Западна Европа. Това е следствие от повтаряното през соца "учи, че да не работиш". В Германия, Франци и други развити държави, хората с университетско образование са около 10-15% и това е пряко следствие от икономическите реалности и необходимостта от такива хора. По принцип едно ефективно общество се командва в съотношение приблизително 1:10 - на 10 служители един началник. Това се отнася и до нуждата от образовани кадри. В БГ просто има твърде много хора с университетски дипломи, но от друга страна една голяма част от тези хора има дипломи, които не струват дори и хартията, на която са отпечатани. От друга страна има твърде малко технически персонал от средно ниво, който да има наистина добра професионална подготовка. Единствените образовани българи, които днес с лекота си намират работа в Западна Европа са лекари и информатици. Но тези хора нямат проблем да си намерят работа и в България. Разликата е само в заплащането, но и тази разлика за тези категории хора се топи непрекъснато.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Границите за законна работа са отворени отскоро, така че да видим статистиката след 3-5 години. Аз лично залагам, че до 5 години, ако успеем да си оправим съдебната система всеки с достатъчно добра квалификация ще живее поне два пъти по-добро от този който се спасява в чужбина. Под квалификация нямам предвид диплома, в определени области дипломата е задължителна, за други е препоръчителна.

 64. 64 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Неутрално

  По-добре последен в града (Германия), отколкото първи на село (България).

  В България липсва дългосрочната перспектива, затова процесът на имиграция ще се засилва!

  След 10 години в България ще останат малцинствата, пенсионерите и политиците!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 65. 65 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#61:"Дразнител"]В Германия, Франци и други развити държави, хората с университетско образование са около 10-15% и това е пряко следствие от икономическите реалности и необходимостта от такива хора. [/quote]

  В Германия вишистите са 18% от всички работещи, а в Англия 62%! Но англосаксонският модел се е провалил, достатъчно е да сравним икономиките на Германия и Англия!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 66. 66 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Работа за квалифицирани кадри има и в България. Тук завършилите в чужбина се приемат много добре. Дори българските работодатели не се интересуват от кадрите на местните университети. Положението е следното:който има пари учи в чужбина и работи като специалист някъде навън или най-малко като такъв, а предимно като мениджър от различно ниво в България, който няма е прецакан. Моделът е ясен. Честито на печелившите.

 67. 67 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  "26 процента от тези хора са с висше образование (средният процент за Германия е значително по-нисък"

  >>> Средният процент за работната сила на Германия с висше образование е 25% по данните, които намерих набързо. Германия така и не се повлече по истерията, всеки да се води някакъв висшист и в същото време да не може нищо. В дуалната система още на 14 г. се почва с работа в във фирма, в съвсем реални условия, редом до 50-годишните работници.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 68. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  "26 процента от тези хора са с висше образование (средният процент за Германия е значително по-нисък), но едва 13 на сто имат работа, която изисква висше образование."

  Това може би е подходящ момент да поговорим за качеството на родното висше образование?!
  В България много фирми за да спестят от осигуровки назначават висшисти като шофьори и др., което в Германия трудно може да се случи...

  I Want To Believe
 69. 69 Профил на Farragut West
  Farragut West
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Основният въпрос, произтичащ от статията, е защо българите обикновено работят за по-малко пари от румънците. Явно им липсват или умения, или самочувствие да се пазарят за повече, но при всички случаи това е симптом за много по-сериозни проблеми от това че изкарват 500 евро на месец по-малко.

 70. 70 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Скоро взех един младеж по програма за временна заетост при нас. С диплома за средно специално техническо - електроника, и висше - Компютърни системи и технологии.
  Въпросният юнак , не само че не може да напише 2 реда код /има около 10-12 изпита от подобен род в курса на обучение/, ами не може да сметне една елементарна резисторна верига, което си е липса и на средно . Знанията му са изцяло в областта на преинсталиране и "настройка" на Windows, "чистене" на вируси, продухване на компютри от прах, смазване на вентилатори и елементарна механична смяна на компоненти.
  Колко би трябвало да е заплатата на такъв човек с висше образование тип "компютърен специалист"? Кой би го взел в Германия? Като какъв?

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 71. 71 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "v_l":

  1300 след данъци и 600 евро за наем, и още по 150-200 евро/калпак за храна и какво остана?

 72. 72 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Имайте предвид, че само 25% от влезлите от немски ВУЗ излизат. Т.е. 1/4. За България този процент сигурно е отвъд 90%. При положение, че само 50% от висшистите се реализират, значи нещата не са толкова зле.
  Трябва да се има предвид, че има и доста българи завършващи в Германия, които с месеци или години не могат да си намерят работа (освен ако не са в ИТ, където бързо биват наети). Познавам хора, които са се върнали тъй като за 1 година изгарят спестените по време на следването пари. Иначе алтернативата е 8,50 в Макдоналдс или Бъргър Кинг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK