Опит за самоубийство на обвиняем по делото "Бетанкур" попречи на разплитането на аферата

Франсоаз Бетанкур-Майер, дъщерята на Лилиан Бетанкур

© Reuters

Франсоаз Бетанкур-Майер, дъщерята на Лилиан БетанкурПолитик и други деветима високопоставени французи, обвинени в злоупотреба с огромни суми пари, трябваше да бъдат изслушани в съда в Бордо тази седмица в рамките на делото "Бетанкур", седем години след началото на аферата, свързана с 92-годишната милиардерка Лилиан Бетанкур. 


Корупционното дело, стартирано заради подозрения в мащабна измама на най-богатата жена във Франция е на път да се провали още преди началото си, след като един от подсъдимите направи опит за самоубийство, предаде Financial Times.      


Съдът беше осведомен, че 64-годишният Ален Турин, бивш медицински помощник на милиардерката, е опитал да се обеси в покрайнините на Париж в неделя, след като беше обвинен, че е принудил насила Бетанкур да му преведе сумата от 10 милиарда евро след смъртта ѝ.
Други двама обвиняеми, Клер Тибу и Касина Вехарано, отговаряли за счетоводството и имотите на богатото семейство, също не се явиха в съда в понеделник поради здравословни причини.


Защитниците призоваха делото да бъде отложено.


В центъра на вниманието е Франсоаз Бетанкур-Майер, отчуждената и единствена дъщеря на Лилиан Бетанкур, 92-годишната акционерка в Л‘Ореал и 12-ият най-богат човек в света според "Форбс". Състоянието ѝ възлиза на 38.8 милиарда долара.


Франсоаз Бетанкур-Майерс повдигна обвинения най-малко срещу десетима души, които според нея са се възползвали от близостта си с майка ѝ, за да получат достъп до огромното ѝ състояние, когато умствените способности на възрастната жена са били отслабнали.


Аферата, която трябваше да приключи през следващия месец, придоби и политически измерения заради подозренията, че десетки хиляди евро от откраднатите от милиардерката Лилиан Бетанкур, са били похарчени за предизборната кампания на Никола Саркози на президентските избори през 2007 г.


През октомври 2013 г. заради липса на доказателства за нелегално финансиране на кампанията, криминалното разследване на Саркози беше прекратено. Въпреки това президентът беше разпитван в продължение на 12 часа, преди да бъдат оттеглени обвиненията.


Един от обвиняемите по делото е Ерик Воерт, бившият френски министър на труда и касиер на партията на Никола Саркози в продължение на осем години. Именно Воерт е ръководил партийните финанси в периода на спорната предизборна кампания. Според бившия счетоводител на г-жа Бетанкур, Воерт е получавал недекларирани дарения от наследницата на Л‘Ореал, достигащи сумата от 150 000 евро.


Френският закон не позволява даренията за политическите партии да надвишават 4 600 евро за физически лица и 150 евро кеш. 


Ерик Воерт категорично отхвърли обвиненията, заявявайки, че "не е получил нито едно нелегално евро".


Франсоаз-Мари Бание е вторият обвиняем, който се очаква да се яви в съда тази седмица – френски социалист и фотограф на известни личности. Той стана близък приятел на г-жа Бетанкур и в замяна на компанията си е получавал подаръци на стойност милиони евро, смятат прокурорите.


Списъкът с подаръците включва доходни животозастрахователни полици и произведения на Пикасо и Матис.


Първата жалба на дъщерята на Бетанкур срещу Бание беше подадена през декември 2007 г., когато тя го обвини в злоупотреба с умственото състояние на възрастната дама.


Случаят беше разгледан в съда в Нантер, но делото беше отложено, докато бъдат готови резултатите от медицинските изследвания на психическото състояние на г-жа Бетанкур.


Личният живот на Бетанкур стана обществено достояние през 2010 г., след като френското издание Le Point публикува записи на иконома на семейството. Според публикацията богатата наследница е избягвала данъчно облагане чрез пренасочване на огромни суми към недекларирани сметки в швейцарски банки. Впоследствие г-жа Бетанкур призна за съществуването на подобни сметки и заяви, че ще върне 78-те милиона евро, прехвърлени в тях в съответствие с изискванията на френските данъчни власти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK