Руският парламент обмисля осъждане на "анексирането на ГДР от ФРГ през 1989 г."

Председателят на руския парламент Сергей Наришкин

© Associated Press

Председателят на руския парламент Сергей НаришкинПредседателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин е възложил на комисията по външни отношения да разгледа възможността за приемане на резолюция, която да осъди "анексирането на Германската демократична Република от Федерална република Германия през 1989 г.".


Инициативата е на депутата от Комунистическата партия Николай Иванов, който предлага мярката като ответна реакция на обвинението, че Русия е анексирала Крим.


"Уважаеми Сергей Евгениевич, ние всички ви съчувствахме, когато на 26 януари на пресконференция в парламентарната асамблея на Съвета на Европа вие трябва да отблъсквате нападките на председателя Ан Брасьор, обвиняваща Русия в анексиране на Крим. Предлагам като ответна реакция да възложите на комисията по външни отношения да подготви заявление, в което да осъди анексирането на ГДР от ФРГ", пише Иванов в писмото си до Наришкин.
"Още повече за разлика от Крим в ГДР не е бил проведен общонароден референдум", допълва той.


Сергей Наришкин е част от руската делегация в Съвета на Европа, припомня германското списание "Шпигел".


Руската информационна агенция ТАСС припомня, че самият председател на Думата Наришкин е имал подобни инициативи. В края на 2014 г. той предложи да се даде правна оценка на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. Той настоя случаят да се обсъди с юристи и експерти в сферата на международното право с аргумента, че престъпленията срещу човечеството нямат давност.


През ноември 2014 г. Наришкин предложи на европейците да изгонят САЩ от НАТО, като по този начин щяла да се увеличи сигурността на континента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK