Аутопсията на радиоактивния Литвиненко е била "най-опасната, правена някога на Запад"

Служители от криминалната полиция на Германия преглеждаха през декември 2006г. повреден автомобил в двора на къщата на бившата тъща на руския бизнесмен Дмитрий Ковтун в Хаселау край Хамбург. По-късно властите съобщиха, че следи от полоний са открити в четирима близки на руснака във федералната република

© Reuters

Служители от криминалната полиция на Германия преглеждаха през декември 2006г. повреден автомобил в двора на къщата на бившата тъща на руския бизнесмен Дмитрий Ковтун в Хаселау край Хамбург. По-късно властите съобщиха, че следи от полоний са открити в четирима близки на руснака във федералната републикаВ заключителния за тази седмица ден от публичното разследване за смъртта на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон в съда бяха представени смразяващи подробности за последните часове и аутопсията на отровения с радиоактивен полоний 210 бивш руски контраразузнавач.


Докладът на полицията и патоанатомите разкрива, че аутопсията му е била вероятно "най-трудната, правена на Запад".


През предходните два дни на разследването, продължаващо следващия понеделник, съдията чу, че Литвиненко е убит при второ отравяне с радиоактивния изотоп и че вероятно е имало трети опит. Хиляди лондончани и гости на столицата може да са били изложени на радиация по местата, където са се подвизавали убийците.
Аутопсията е потвърдила предположенията, че руснакът е починал от радиоактивно облъчване.


Д-р Натаниел Кери и колегите му са носели два антирадиационни костюма един върху друг, два чифта ръкавици, плътно залепени за китките и специални шлемове, през които е вкарван филтрират въздух.


Тялото е било толкова радиоактивно, че е било оставено в леглото и закачено за животоподдържащата апаратура и системи два дни след смъртта в болницата на Юнивърсити колидж в Лондон.


След това то е поставено в два чувала един в друг и отнесено за аутопсия. Тя е извършена в лондонската Роял хоспитъл в присъствието на Кери, втори патолог, детектив и фотограф - всичките облечени в костюми за защита от радиоактивно излъчване.


До тях е бил на разположение и специалист по борба с радиоактивно замърсяване, който е изтривал всяка капка кръв, попаднала върху облеклата.


В съседно помещение е изчаквал специално обучен екип на спешна помощ, в случай че някой припадне по време на аутопсията.


"Описваха това, което свършихме, като най-опасната аутопсия, правена някога в западния свят... Мисля, че вероятно са прави", заяви в съда д-р Кери.


Той допълни, че и той, и колегите му за никога не са се сблъсквали с подобно нещо и че това е първият известен случай на отравяне с полоний в света. В предсмъртните си часове Литвиненко обвинил лично президента на Русия Владимир Путин, че е наредил ликвидирането му.


Аутопсията на радиоактивния Литвиненко е била "най-опасната, правена някога на Запад"

© Reuters


Сега разследването чу какво се е случило след срещата на 1 ноември 2006 г. в хотел "Милениум" с Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. Те са заподозрени, че са фактическите извършители и са сипали полоний в чая му. Двамата отричат и отказват да се явят пред британския съд.


Още вечерта той започва да повръща и получава кърава диария. На 3 ноември е приет в болница "Барнет и Чейз" с диагноза гастроентерит и са му изписани антибиотици.


През следващите 10 дни обаче положението му се влошава, а биопсията показва пълно блокиране на костния мозък, увреден от алфа-радиацията, както ще се установи по-късно.


На 17 ноември Литвиненко е настанен в хематологията на болницата на Юнивърсити колидж със сринали се нива на бели кръвни телца, криза на черния дроб и бъбреците и падащи кичури коса. Гърлото и хранопроводът му са силно възпалени - белег, че е погълнал отрова.


Два пъти спират сърцето и дишането му и се налага лекарите да го връщат към живота, но при третата криза в 23 часа на 23 ноември руснакът умира.


Лекуващите го подозират, че причината може да е лъчева болест, но тестовете за традиционна гама-радиация са отрицателни. Картината се променя, когато е специалист по ядрени оръжия предлага да проверят Литвиненко за алфа-радиация - доста по-рядко срещана и продукт на изотопи като полоний 210.


Резултатите от пробата кръв и урина идват часове след смъртта му и потвърждават, че е погълнал полоний 210 далеч отвъд всички познати лимити за оцеляване. Една милионна част от грама полоний е достатъчна да убие човек. Ако не бяхме направили тези тестове, причината вероятно щеше да остане загадка завинаги, казва днес д-р Кери.


На съда в сряда бяха демонстрирани и триизмерни възстановки на следите от полоний 210, открити върху дрехи, заведението на срещата и хотелските стаи, използвани от двамата руснаци.


Високи нива на радиоактивно заразяване са открити в стаята на 8-ия етаж на хотел "Шератон", където Луговой отсяда между 25 и 28 октомври 2006 г. Датчиците "полудяха", когато в банята ги насочихме към кошчето за отпадъци, ваната, мивката и тоалетната чиния, съобщи ядрен специалист, чиято идентичност не бе разкрита. Високи са били показателите и от столовете, на които са седели Луговой и Ковтун в хотел "Милениум".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK