Русия постави рекорд по изкупуване на злато

Русия постави рекорд по изкупуване на злато

© ReutersЦентралната банка на Русия е поставила през 2014г. рекорд по изкупуването на злато - 152 тона на стойност 6.1 млрд. долара за 11-те месеца на миталата година. Това е почти една трета от златото, купувано от всички централни банки по света и е най-голямото количество след разпадането на бившия СССР през 1991г.


Данните са на Thomson Reuters GFMS и са цитирани от "Файненшъл таймс". Според изданието този скок от 123% спрямо 2013г. се дължи основно на изкупуването на добитото в Русия. Но заради финансовите санкции на Запада то трудно ще бъде продадено в чужбина, допълва "Файненшъл таймс".


В цитирания анализ се предполага, че явлението може да се дължи на опит на Русия да намали зависимостта си от долара и да подкрепи отслабналата рубла. Само за седмицата от 12 до 19 декември Банката на Русия намали златно-валутните си резерви с 15.7 млрд. долара в дните на стремително обезценяване на националната валута.
По това време те слязоха под 400 млрд. долара, т.е. там, където бяха през август 2009г., и към 16 януари са на ниво малко над 379 млрд. долара.


Допълнителен фактор е увеличеният добив на злато - през 2014г. Русия се и е изкачила на второ място в света с 272 тона. Първи е Китай с 465.7 тона, а трета е австралия с 269.7 тона. Световният добив е бил малко над 3100 тона, или увеличение с 2%


Като цяло централните банки са изкупили с 13% повече злато през миналата година или 461 тона.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK