Русия е загубила поне $200 млрд. заради санкциите и евтиния петрол

Русия е загубила поне $200 млрд. заради санкциите и евтиния петрол

© Maxim Shemetov, ReutersИкономиката на Русия е загубила приблизително 200 милиарда долара в следствие на комбинирания ефект на санкциите на Запада и ниската цена на петрола, заяви в интервю за телевизия CNBC министърът на финансите Антон Силуанов и добави, че тази сума "може и да е по-висока, но не много".


Силуанов посочи, че най-големите загуби са причинени от резкия спад на цената на петрола, което вреди най-много на риска икономика. "Според нашите оценки, загубата на капитали в следствие на санкциите са в размер на 40-50 милиарда долара", каза той.


Според министъра правителството отчита тези загуби в плановете си. "Въведените санкции вече действително оказват негативно влияние върху нас. Руският бизнес вече се приспособява към тях, бяха внесени корекции и в платежния баланс на страната. Рублата поевтиня, но, както виждате, животът продължава, продължаваме да живеем и ние", заяви Силуанов.
Той коментира и увеличението на основния лихвен процент от 10.5% на 17%, като определи това решение като правилно но изрази надеждата си, че в бъдеще лихвеният процент ще бъде намален. Министърът подчерта, че това решение е в компетенцията на Централната банка, а министерство на финансите не може да се меси. Според Силуанов лихвеният процент не отговаря на останалите макроикономически показатели, особено на високата инфлация, която на годишна база достигна 12%.


Вчера ЕС взе решение за подготовка на "по-нататъшни ограничителни мерки" срещу Русия и потвърди, че настоящите санкции ще бъдат продължени за още половин година. На 26 януари рейтингова агенция Standard and Poor's намали рейтинга на Русия до ниво BB+, като посочената за това причина е липсата на гъвкавост на монетарната политика и лошите прогнози за икономическо развитие.


Според оценките на заместник-генералния секретар на НАТО Джейми Ши през 2015 г. Русия ще загуби още 150 милиарда долара заради санкциите и ниските цени на петрола. Централната банка на Русия обяви, че чистия отлив на капитали за изминалата година е бил 150 милиарда долара, като 72 милиарда са загубени през четвъртото тримесечиe.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK