Как един телефонен разговор превърна майка на 7 деца в предател на Русия

Как един телефонен разговор превърна майка на 7 деца в предател на Русия

© Maxim Zmeyev, ReutersПрез април 2014г. Светлана Давидова от град Вязма в района на Смоленск забелязала, че военната част пред блока ѝ опустява. В градския транспорт чула един от военните да казва, че заедно с колегите му "на малки групи ни пращат в Москва - задължително цивилни - а след това отиваме в командировка".


Току-що Русия е анексирала Крим и са започнали престрелките и сблъсъците с "опълченци" в Източна Украйна. Жената решила, че руските военни заминават на война в Украйна и позвънила в украинското посолство да сподели това, защото - по думите на съпруга ѝ - не искали някой да пострада и да се стигне до възможни жертви.


Днес тя е в ареста на московския затвор "Лефортово" по обвинение в държавна измяна и я заплашва лишаване от свобода до 20 години. Светлана Давидова е майка на 7 малки деца, едното от които е едва на 10 седмици, съобщи в."Комерсант".
До дома ѝ всъщност е поделение №48886 на 82-ра радиотехническа бригада на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на въоръжените сили на Русия.


Властите в Москва никога не са признавали публично, че редовна руска армия се сражава на чужда територия. Коментарите, включително от президента Владимир Путин са, че там отиват военни "в отпуск", напуснали, пенсионирани...


Как един телефонен разговор превърна майка на 7 деца в предател на Русия

© Reuters


Кореспондентът в Смоленска област описва, че семейството се чуди защо и как е попаднало в полезрението на контраразузнаването. Тя е бивш мениджър, домакиня, член на компартията, не е участвала в улични демонстрации и протестирала единствено за комунални проблеми и непочистените улици.


Елементарното обяснение е, че се подслушва украинското посолство и някой офицер във Федералната служба за сигурност е решил да натрупа актив доста по-късно.


На 21 януари 2015г. в 8:30 се звъни на вратата на семейството и през вратата участъковият полицай казва, че съседи се оплаквали от шумните им деца. Когато отварят, вътре нахлуват цивилни, предявяват им обвинения започват обиск.


Светлана е откарана в Смоленск, после в Москва, където по ускорена процедура съдът потвърждава ареста ѝ.


Съпругът ѝ остава във Вязма да се грижи за децата, не знае кой е адвокатът ѝ, назначен служебно от държавата, и я търси в Смоленск, докато тя вече от няколко дни е в столицата.


Как един телефонен разговор превърна майка на 7 деца в предател на Русия

© Maxim Zmeyev, Reuters


Известният адвокат Анна Ставицка коментира, че Давидова е обвинена по член 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация, който през 2012г. е променен така, че за шпионаж или държавня измяна може да се сметне каквото си поиска обвинението. Обвинената не е имал достъп до секретни данни или държавна тайна и не е съвсем ясно как телефонен разговор, в който тя съобщава, че е възможно военни да са изпращани в Украйна, да е застрашило териториалната цялост и националната сигурност на Русия.


Съпругът ѝ Анатолий Горлов, който споделя, че се прехранват със случайна работа и три от децата са от негов предишен брак, казва, че и двамата са били против войната в Украйна и не искат да загиват хора.


На 30 януари руска правозащитничка се срещна в килия №83 с родената през 1978г. Светлана в "Лефортово".


Тя разказва, че не е присъствала при обиска, в който са иззети компютъра и дневниците ѝ. Давидова веднага е била отведена и не знае какво е отнесено от службите. Адвокатът ѝ не споменал в съда, че тя кърми бебе, жената не знае за правото детето да е при нея и с удивление коментира: "Как! Та тук няма даже топла вода!"


Как един телефонен разговор превърна майка на 7 деца в предател на Русия

© Maxim Zmeyev, Reuters


Съдийката потвърждава арестуването за срок от 2 месеца с мотиви, че Светлана може да се скрие и да повлияе на свидетели. "Та аз дори нямам задграничен паспорт", отвръща жената, която между другото споменава, че "всичко си признах".


Разговорът, в който не се позволява коментиране на нищо по делото, е прекъснат от присъстващият надзирател с новината, че адвокатът внезапно се е появил. В "Лефортово" е Следството управление на ФСБ, което води делото, и най-вероятно там веднага са реагирали на новината, че Давидова се среща с правозащитник.


Ден по-рано адвокатът заявява пред медиите, че не е обжалвал ареста", тъй като цялата тази шумотевица в пресата е излишна психотравма за децата ѝ".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK