Fitch намали рейтинга на Армения заради кризата в Русия

Армения е силно зависима и от доставките на руски газ.

© Associated Press

Армения е силно зависима и от доставките на руски газ.Fitch снижи рейтинга на Армения от BB- на B+ заради високата зависимост на икономиката на страната от Русия, пише "Ведомости". Прогнозата за развитие на рейтинга обаче е стабилна.


"Армения до голяма степен страда от риска от сериозен икономически спад в Русия, което може да окаже влияние върху платежния баланс и перспективите за ръст в страната. През 2015 г. в икономиката се очаква умерена рецесия с риск от засилване в случай на влошаване на икономическата ситуация в Русия и вероятно негативно влияние на външните дисбаланси и по-нататъшна девалвация", пише Fitch.


През 2015 г. рейтинговата агенция очаква по-нататъшно увеличение на дефицита заради намаляването на търсенето в Русия, както и на преводите от граждани на страната, които живеят извън нея. Тези преводи съставляват около 15% от БВП, като през последната година намаляват, а 90% от тях идват от Русия.
Ниската цена на петрола е основен фактор за поевтиняването на ключови части от износната продукция на Армения, тъй като около половината износ на страната се състои от продукти на минната индустрия.


Валутните резерви на централната банка остават ниски, като към декември 2014 г. достигнат 1.49 милиарда долара. Малкият им обем се дължи на спада в търговията на страната и намаляването на чуждестранните инвестиции, както и на пазарните намеси на централната банка с цел задържане на курса на националната валута.


Държавният дълг също се влияе от девалвацията на валутата, тъй като 80% от него е деноминиран в чужди валути. През 2014 г. той достигна до 50% от БВП, най-вече заради поевтиняването на валутата. Fitch прогнозира, че консервативната бюджетна политика ще позволи на Ереван да задържи дефицита си до под 3% от БВП.


Армения зависи от доставките на руски газ, паричните преводи на нейните граждани, които работят в Русия, както и на военната поддръжка на Москва, което прави страната уязвима от икономическите и политическите промени в Русия. Fitch посочва, че влизането на Армения в Евразийския икономически съюз през януари 2015 г. ще задълбочи тази зависимост. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK