Сепаратистите в Донецк обявиха мобилизация на 100 хиляди души

Лидерът на проруските сепаратисти Александър Захарченко

© Associated Press

Лидерът на проруските сепаратисти Александър ЗахарченкоПроруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че в самопровъзгласената Донецка народна република ще бъде проведена "всеобща мобилизация, която ще обхване до 100 хиляди души", пише РБК, цитирайки думите на лидера на сепаратистите Александър Захарченко.


През януари интензивността на бойните действия в Донбас се увеличи рязко, като украинската армия загуби контрол над летището в Донецк, което държеше от май 2014 г. Последният кръг на преговорите на контактната група в Минск, проведен на 31 януари, се провали, тъй като лидерите на сепаратистите Александър Захарченко и Игор Плотницкий отказаха да подпишат споразумението от Минск.


Сепаратистите и правителството в Киев влязоха в противоречие и по отношение на демаркационната линия на примирието, като според украинските власти трябва да се спази линията, определена при преговорите през септември, докато сепаратистите настояват тя да бъде преначертана според реалната огнева линия в края на януари. Според Киев след примирието през септември сепаратистите са овладели поне още 500 квадартни километра територия.
На 20 януари украинските власти започнаха своя собствена мобилизация по силата на закон, одобрен от президента Петро Порошеко. На 29 януари беше съобщено, че на служба са постъпили 45 хиляди души, а само за седмица са се присъединили 2500 хиляди доброволци. Порошенко съобщи, че обхванатите от мобилизацията няма да бъдат изпращани в зоните на активни бойни действия.


За 2015 г. Киев планира общо три вълни на мобилизация, като за срок от година и половина ще служат мъжете между 20 и 27 години. Министърът на отбраната на Степан Полторак съобщи, че едва 20% от мобилизираните искат да бъдат изпращани на фронта, и добави, че някои хора бягат извън страната, за да избегнат военната служба.


От своя страна руският президент Владимир Путин предложи руските власти да удължат разрешеното пребиваване за украинците, които подлежат на мобилизация. "Много хора се опитват да избегнат мобилизацията, опитват се да дойдат при нас и да останат известно време. Правилно постъпват, защото иначе ще станат пушечно месо пред огъня", каза Путин на среща със студенти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK