НАТО решава за командните центрове в Източна Европа

Генералният секретат на НАТО Йенс Столтенберг

© Francois Lenoir, Reuters

Генералният секретат на НАТО Йенс СтолтенбергПланираният команден и контролен център на НАТО в София, ще е ключов за новата отбранителната стратегия на Алианс и се вписва в общите намерения на пакта за преразглеждане на отбранителната стратегия, съобщиха високопоставени източници от военния съюз, предаде БТА.


Новата отбранителна стратегия на НАТО предвижда създаване на обособени командно-контролни центрове в шест държави – България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Алиансът преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Новият подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.


Командните пунктове ще заработят през 2016 г., когато се очаква и силите за бързо реагиране, които ще бъдат около 5000 души, вече да бъдат готови за действие.
Представители на НАТО поясниха, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от организацията.


Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на НАТО.


Пактът оправдава този нов подход с поведението на Русия, за която има данни, че разгръща много по-мащабни сили на изток от балтийските републики и в Калининград. Според представители на алианса руските военни все по-често предприемат необявени внезапни учения, с което нарушават международните норми.


На предстоящата днес министерска среща ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават също Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Говорителят на НАТО, Оана Лунджеску увери, че всички действия на Алианса са с отбранителен характер.


Положението в Украйна може да се влоши допълнително, но това няма да бъде предизвикано от НАТО, заяви говорителят. По нейните думи твърденията за роля на пакта в задълбочаването на конфликта в Източна Украйна са глупост, като същевременно съществуват многобройни доказателства за ролята на Русия - със снимките на руски войници на украинския фронт, с доставяните тежки и сложни за управление военни комплекси, които "не могат да се намерят на свободния пазар в Донбас".


По въпроса за Грузия се очаква решение за обособяването на съвместен тренировъчен лагер със силите на НАТО. Ще бъде разгледана отново готовността на страната за присъединяване към алианса, като засега се отчита съществен напредък от срещата на пакта в Букурещ през 2008 година. Съставът на представителството на НАТО в Тбилиси ще подсилен, а до края на годината грузинската войска и сили на пакта ще извършат съвместно учение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK