"Асошиейтед прес": Русия и САЩ се надпреварват за енергетиката в Източна Европа

"Асошиейтед прес": Русия и САЩ се надпреварват за енергетиката в Източна Европа

© ReutersДокато САЩ затягат икономическите санкции над Русия и обмислят военна помощ за Украйна, администрацията на Барак Обама подготвя далеч по-широка кампания за намаляване на зависимостта от руска енергия в Централна и Източна Европа, пише "Асошиейтед прес". Средствата в тази кампания са тръбопроводи, пристанища и електроцентрали, а тя ще бъде успешна само ако най-накрая освободи бившите съветски държави и сателити от десетилетия икономически тормоз от страна на Москва, твърди източник на агенцията.


За тази цел Вашингтон помага за изграждането на нови газопроводи и терминали в региона, 70% от чиито енергийни нужди зависят от Русия. Освен това САЩ оказва подкрепа на американски компании, които искат да строят атомни централи и да проучват за находища на шистов газ.


Москва обаче отвръща на ходовете на Вашингтон, като предупреждава съответните правителства за последиците, ако решат да търся гориво на Запад. Русия също демонстрира амбиции в ядрената енергетика в Централна и Източна Европа, опитва да купува газова инфраструктура и да контролира не само как енергийните й ресурси отиват на Запад, но и какво могат да правят държавите с доставките след това.
"Това е партия шах", казва Амос Хохстийн, специалният пратеник на Държавния департамент по международни енергийни проблеми пред "Асошиейтед прес".


Въпреки че десетилетия наред САЩ настоява пред европейските си партньори да намерят нови източници на петрол, газ, въглища, както и да изграждат ядрени реактори, с украинската криза кампанията се ускори. Миналия месец държавният секретар Джон Кери посети България, за да подкрепи кандидатурата на американска компания да изгради нова АЕЦ в страната. "Асошиейтед прес" отбелязва, че България разчита на Русия за около 85% от газа си и изцяло за ядрената си енергия. Цените, едни от най-високите сред страните в НАТО, са повод за притеснение в алианса. "Битката е спечелена", е казал Кери в посолството на САЩ в София. "Днес сме 2015 г., а Русия все още се опитва да наложи волята си на хората", заявил държавният секретар.


"Асошиейтед прес": Русия и САЩ се надпреварват за енергетиката в Източна Европа

© Надежда Чипева


Агенцията допълва, че през ноември вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е посетил Румъния – друга уязвима държава, и Турция, която е мостът към богатата на ресурси Централна Азия.


Виктория Нюланд, топдипломатът на САЩ за Европа, както и енергийният пратеник Хохстийн прекараха повечето време от последните няколко месеца, работейки по координирана енергийна стратегия. Посланието им е било: провалът само би провокирал още натиск от страна на Русия.


Случаите, в които Русия спираше газа на съседите си, събуждаха притеснения. Същевременно постоянното неразбирателство между европейските правителства и енергийните компании пречеше на усилията за диверсификация на континента.


За големите държави се оказа по-лесно да сключат отделни сделка с правителството на президента Владимир Путин, а това не помогна особено на най-уязвимите страни, чиято инфраструктура е предназначена да приема доставки единствено от Сибир. Днес все по-често има и действия, а не само разговори за диверсификация.


С подкрепата на САЩ Литва, а скоро и Полша ще внасят втечнен природен газ (LNG) от Норвегия, Катар и евентуално от САЩ.


Очаква се след няколко години южният коридор да пренася гориво от Каспийско море през Азербайджан, Грузия и Турция в Европа, като прескача Русия.


Този напредък заедно с други инициативи – централа за LNG на хърватското крайбрежие, връзка между мрежите на България и Румъния, въобще по-тясна енергийна интеграция – ще означава, че европейците ще могат да търгуват повече помежду си, като отслабват хватката на Русия.


Според Хохстийн САЩ очакват до 2020 г. делът на Русия на източноевропейския газов пазар да е намалял с 20%. И докато Западна Европа осигурява финансирането, САЩ дават технологиите и политическата подкрепа, отбелязва "Асошиейтед прес".


Миналата седмица Виктория Нюланд приветства, че Полша, Унгария и Словакия за реверсивните им доставки към Украйна, за да й помогнат да се справи с енергийната криза. Молдова пък откри газов интерконектор с Румъния. "В сферата на енергийната сигурност не става дума само за говорене", каза Нюланд. "Стратегията цели да създаде конкуренция... Става въпрос за това енергията да не се използва като оръжие", допълни тя.


В границите на САЩ дебатът е за това дали те могат да направят повече. Фракинг революцията превърна щатите в най-големия производител на газ, но американските доставки за Източна Европа са много малки. Отчасти това се дължи на липсата на инфраструктура, инвестиции и прозрачност в региона. От друга страна е неохотата на САЩ да продават повече LNG в чужбина. И все пак САЩ твърдят, че газовият бум вече засяга износа на Русия, като намали цените. Миналата седмица "Газпром" обяви 60-процентен спад в печалбите за последното тримесечие.


Русия обаче не бездейства. През септември след посещение на шефа на "Газпром" Алексей Милер Унгария спря реверсивните доставки за Украйна в продължение на повече от три месеца. Преди година Будапеща сключи договор с Русия за разширяване на съществуващата АЕЦ "Пакш" на стойност 11.3 милиарда долара.


Макар че се отказа от "Южен поток", Владимир Путин заяви, че възнамерява да увеличи газовите доставки за Турция през съществуваща инфраструктура и вероятно да изгради нова тръба за Гърция.

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Този път залогът в партията шах е огромен...

 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Докато се карат, ние някак си от това не можем ли да изкярим?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Русия ще бъде елиминирана като фактор въобще от Европа докато Путин се кипри начело на държавата.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Обама подготвя далеч по-широка кампания за намаляване на зависимостта от руска енергия в Централна и Източна Европа.....тя ще бъде успешна, само ако най-накрая освободи бившите съветски държави и сателити от десетилетия икономически тормоз от страна на Москва
  ---------------------------------------------------------------------
  ТОВА Е СМИСЪЛЪТ
  Каква "надпревара", кви пет лева...
  Под формата на "плащания" уж по повод енергоносители,
  РУСИЯ СЪБИРА РЕКЕТ от васалните си гасударства.
  КОРУМПИРАЙКИ местните елити,
  съюзявайки се с НАЙ-БЕЗСРАМНАТА И КРАДЛИВА
  ЧАСТ ОТ местната ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА
  ЕРОЗИРАЙКИ ДЪРЖАВНОСТТА
  навсякъде,до където се докосне.
  Зер,при съществуваща и работеща държава
  КЛЕПТОКРАЦИЯТА по РУСКИ ОБРАЗЕЦ
  НЕ МОЖЕ ДА ВИРЕЕ....

 5. 5 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "Асошиейтед прес" отбелязва, че България разчита на Русия за около 85% от газа си и изцяло за ядрената си енергия. Цените, едни от най-високите сред страните в НАТО са повод за притеснение в алианса."
  ==============================
  Поздрав за всички онези, които се кланят на Русия и на Путин, бият се в гърдите и реват че САЩ са най-големия враг на човечеството.

 6. 6 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Не знам какво се надпреварват САЩ и Русия, знам че тука сме на руски газ,
  че Росатом има 100 милиарда външни поръчки, докато първия американския АР1000 при цялото си желание / щото имат пълен лиценз и може да го предлагат в чужбина/ китайците и Уестингхаус оше не може да го пуснат и го отлагат от година на година.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "Цените, едни от най-високите сред страните в НАТО са повод за притеснение в алианса."
  А тука има едни руски мекерета,които не само не се притесняват,ами се чудят как още повече да ни набутат.

 8. 8 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Дневник, с Гугъл ли сте превеждали статията?
  Пълна е с грешки!

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Весело

  Владимир Путин заяви, че възнамерява да увеличи газовите доставки за Турция през съществуваща инфраструктура и вероятно да изгради нова тръба за Гърция.
  ----------------------------------------------------------------
  Ха-хааааааа....
  Тръбите към Китай - отделно....
  Ха-хааааааа.....
  Рускио Цар ги туря тръбите,
  както се турят сламки в чаши с коктейли....
  Ха-хаааааааааа......

 10. 10 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Пропускате да споменете и големите инвестиции в разработване на различни ресурси. Нека само спомена електроавтомобилите и огромното им развитие само за последните няколко години.

 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Много точна статия! И показва нагледно как заради икономическите интереси на големите - войни, жертви, мизерия на по-малките не значат НИЩО! Бруталната истина!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  [quote#6:"."]че Росатом има 100 милиарда външни поръчки[/quote]
  Росатом НЯМА 100 милиарда външни поръчки.
  Росатом СЕ НАДЯВА ДА ИМА ТОЛКОВА поръчки.
  Справка - ИНДИЯ
  Доскоро водените с ИНДИЯ разговори за доставка
  и израждане на атомни мощности СА СПРЕНИ.
  ИНДИЯ Е СПРЯЛА ВСИЧКИ РУСКИ ЯДРЕНИ ПРОЕКТИ
  НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ
  ПОРЪЧКИ И ПЛАЩАНИЯ НЯМА !!!!
  В КИТАЙ РАЗСТРЕЛЯХА ПРЕГОВАРЯЩИТЕ С РОСАТОМ
  ТУРЦИЯ ПРИБРА В ЗАНДАНА СВОИТЕ СИ ПРЕГОВАРЯЩИ
  ВСИЧКИ - ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ !!!!!!
  Затова тези милиарди ще ги гледат ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН

 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Оня ден Газпром твърдеше, че следващите години ще увеличава доставките за Европа!? Интересно как се връзва това твърдение с казаното в статията. Явно както винаги руснаците си въобразяват, че става само това, което им се иска.

 14. 14 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Дори и след Путин!Начина на мислене им е объркан на блядовете!

 15. 15 Профил на d1m1t4r
  d1m1t4r
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Обама и Путин пет пари не дават нито за Украйна нито за който и да било. Те се водят единствено от имперските си амбиции зад които стоят големи корпорации.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  [quote#6:"."]Росатом има 100 милиарда външни поръчки[/quote]
  Росатом,не само,че НЯМА ТЕЗИ ВЪНШНИ ПОРЪЧКИ
  Ами НЯМА НИКОГА ДА ГИ ИМА.
  БЕЗНАДЕЖДНО ОСТАРЯЛАТА ТЕХНОЛОГИЯ
  продавана на БЕЗУМНО ВИСОКИ ЦЕНИ
  може да бъде пласирана
  САМО НА КОРУМПИРАНИ И ЗАВИСИМИ РЕЖИМИ
  На СВОБОДНИЯ ПАЗАР тези ВЕХТИ ТЕХНОЛОГИИ
  СА НЕПРОДАВАЕМИ !!!!
  И Съветските Друзя много добре го осъзнават.
  Затова сега играят ва-банк
  за да запазят каквото могат от
  КОРУМПИРАНИЯ СИ НЕО-СЪВЕТСКИ СВЯТ

 17. 17 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Ама що си мислиш че задокеанския брат не прави подобни неща?

 18. 18 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Партия шах, в която Путвиник е изпаднал в мъчителен цуг-цванг.
  А часовникът цъка.

  "Я з москалями не балакаю!"
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Мокри сънища май се получава.....
  Няма как държавите от Източна Европа да избягат от руския предимно тръбопроводен газ, най-малкото защото LNG е почти два пъти по скъпо......
  Същото е и с АЕЦ, Хамериканските фирми тепърва започват да строят мощности от ново поколение, щото се ослушваха 30 години...
  Затова и се търсят руските реакторни технологии имат наработен ресурс, което гарантира надеждност, а и са по евтини... от хамериканските... освен това Русия приема отработеното гориво обратно засега.....
  Обама първо да завърши двата проекта в САЩ после да "гледа" на изток.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Откри топлата вода.
  Такава е практиката и на САЩ от време оно, "Кучи син, но наш кучи син"
  Примери във Виетнам, Камбоджа, Ирак, Иран, Латинска Америка, Египет с лопата да ги ринеш......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  Нищо особено в джунглата - хегемона се "състезава", а Баба Меца опне и не такова да се подчини ...

 22. 22 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Стига бе, не може да бъде...а аз през цялото време си мислех, че е борба за мир и демокрация....
  Благодаря ви "Асошиейтед прес" , отворихте ми очите....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трябва да покажем вратата на руските енергийни попълзновения в България.
  Когато направим това, България ще дръпне яко напред.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 213 Неутрално

  енергийната независимост на източна европа и транзитният монопол на Украйна

 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  САЩ да си стоят на континента, както Русия си седи в Източна Европа и не им се бърка!

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Цените, едни от най-високите сред страните в НАТО, са повод за притеснение в алианса. "Битката е спечелена"
  за американските марици ли говори . или за 35 годишни самолети ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#15:"d1m1t4r"]Обама и Путин пет пари не дават нито за Украйна нито за който и да било.[/quote]Малко прибързано заключение. След 2-рата св. война американците оправиха и Германия и Япония, които се издигнаха като първи икономики в света. Днес например Чехия или Полша нямат ама никакво желание да се водят по свирката на Путин. Трите балтийски държави също. Точно обратното. В България проруския атавизъм е много по-разпространен.
  Американците искат да помогнат, помагат, но ако един народ сам не се занимае с бъдещето си, оправяне няма.

 28. 28 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 501 Неутрално

  "Стани, за да седна" това е смисълът.
  Въпросът за нас е, коя зависимост ще ни струва по- малко. Докато воюват за пазари (и влияние)"големите" не си задават подобни въпроси, разбира се.

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "администрацията на Барак Обама подготвя далеч по-широка кампания за намаляване на зависимостта от руска енергия в Централна и Източна Европа" - абе ей така, някой през девет гори в десета, като се загрижи за моето добруване, че много започвам да се притеснявам - какво ще иска в замяна?

 30. 30 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Май бензостанцията ще нагълта вода. Като не иска да търгува, а използва газа и нефта като оръжие, логично е да и бъде отнета тази възможност. НАТО не може да остави маса свои членове в зависимост от Русия. До украинската криза Русия се считаше за приятелска държава. Сега е агресор и враг, т.е. мерките са съвсем логични. Жалкото е само, че Запада се остави Русия да ги лъже толкова време, че има намерение да се развива като нормална страна. Липсва им на Запада реалистичен и исторически подплатен поглед към Русия. Двадесетина години след всяко голямо поражение от Запада Русия отново тръгва да завладява на запад. Примери колкото щеш. Ето някои от последните стотина години. Двадесетина години след Кримската война е Руско-турската освободителна война. Двадесетина години след разгрома на Русия през ПСВ е ВСВ. Двадесетина години след загубата на студената война е походът на Запад в Украйна, който не се знае къде ще завърши ако Запада се помайва.

 31. 31 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#27:"eman_b"]След 2-рата св. война американците оправиха и Германия и Япония, които се издигнаха като първи икономики в света.[/quote]
  Да, но с определена цел. Сега ако оправят и нас, добре, но едва ли толкова ще се напънат. И май не е лошо и ние малко да вземем и да се потрудим сами без да чакаме някой да ни оправя. Германия и Япония са известни с организираност и какви ли не положителни качества... Чехите сами се опитват и то с добър резултат. Прибалтийските малко са го закършили, но също се трудят.

 32. 32 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 367 Весело

  Номерът е, в обозримо бъдеще учените да измислят 100 пъти по-евтини акумулатори,а по диверсифицираните газопроводи да им продаваме вода.

 33. 33 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Добре, добре ! Макар че надпревара е силно казано, все едно да се състезава дворец с колхозен кенеф или Линкълн с Лада.

 34. 34 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#30:"bawarec"] До украинската криза Русия се считаше за приятелска държава. Сега е агресор и враг, т.е. мерките са съвсем логични.[/quote]
  Според мен, никога не е преставало съперничеството за влияние, независимо от "затоплянето на климата" и подобни.
  От друга страна едва ли САЩ имат интерес Европа да им е силен конкурент.

 35. 35 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Още едно 'състезание', изгубено от Кремъл. 36. 36 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#29:"Лео"]абе ей така, някой през девет гори в десета, като се загрижи за моето добруване, че много започвам да се притеснявам - какво ще иска в замяна? [/quote]
  Ако съседната къща гори сигурно, като много пресметлив и адски хитър играч, няма да се набутваш защото не си вчерашен. И ще я оставиш да изгори - кво те бърка.

  Толкова ли не разбирате или се правите, че не разбирате, че светът е едно голямо село. И че ако добрите просто бездействат лошите ще вземат връх. И айде не ми обяснявайте как СССР и САЩ били еднакво лоши. Щото видите ли и москвича и шевролета се разваляли.

  Егати байганьовското дребносметкаджийско мислене.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Американците каквото и да правят, преди края на 2016-а нищо няма да се случи, защото има подписани договори. Въпросът е кой ще рискува повече - Европа или Русия, за да построи нови газопроводи до тогава. Както пише в статията - "И докато Западна Европа осигурява финансирането, САЩ дават технологиите и политическата подкрепа", така че САЩ нямат какво да губят...

 38. 38 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 367 Весело

  Хи хи хи,ние си мислихме,че България се е напънала и е спряла проекта Бургас - Александруполи заради опасност от петролни разливи,туризъм и бла бла,пък то кой бил.

 39. 39 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#27] от "eman_b":
  [quote#27:"eman_b"]След 2-рата св. война американците оправиха и Германия и Япония,[/quote]
  Я уточни как оправиха Япония - с двете атомни бомби ли? Не "оправиха" ли по подобен начин и Югославия?
  А всъщност американците не са ли помагали на Хитлер, преди нещата да станат по-лоши, отколкото са очаквали?

 40. 40 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  [quote#12:"Hawaii"]Росатом НЯМА 100 милиарда външни поръчки.[/quote]
  http://www.atomic-energy.ru/news/2014/12/12/53743

 41. 41 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Време е излишните милиарди да се инвестират не в газопроводи и петролопроводи а в електропроводи на екватора, а от там да потече ток във всички посоки.

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#31] от "danid":


  [quote#31:"danid"]Да, но с определена цел.[/quote]ЛОши амрикани,брей!След като победили Япония и Германия ,им помагат и ги правят световни икономически сили!Лоши американци,ей!А трябвало да направят като СССР-където стъпи-трева не никне,а!

 43. 43 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... хм, корпорациите дрЪпат връзките на политиците-марионетки... И т'ва е скрито зад високопарни слова...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 44. 44 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  "За тази цел Вашингтон помага за изграждането на нови газопроводи и терминали в региона"

  След това ще мислят как да ги пълнят.

 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  "Миналия месец държавният секретар Джон Кери посети България, за да подкрепи кандидатурата на американска компания да изгради нова АЕЦ в страната."

  Няма нужда от нова АЕЦ. Още няколко американски централи на въглища и всичко щеше да се уреди.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  "... администрацията на Барак Обама подготвя далеч по-широка кампания за намаляване на зависимостта от руска енергия в Централна и Източна Европа..."

  GOD BLESS AMERICA!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"]Рускио Цар ги туря тръбите,
  както се турят сламки в чаши с коктейли...[/quote]

  Разклонени при това.

  Един ръкав - пардон, крачол - за Сила Сибири.
  И втори ръкав - пардон, крачол - за търкиш дилайт.

  И Путин току се го премести от единия в другия...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Много лесно се прави пропаганда с общи приказки. Но ако се разгледат нещата в детайли, се получава друга картина и то доста неприятна.
  Колко ще й струва газта на Литва от плаващият терминал за ре-газификация? Само за наем на Hoegh, Литва плаща на Норвегия 189 хиляди долара НА ДЕН. На годишна база с тези пари могат да купят 172 милиона кубика газ от Русия. А отделно трябва да плащат и за втечненият газ.

 49. 49 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  "Миналата седмица "Газпром" обяви 60-процентен спад в печалбите за последното тримесечие."

  Като за начало е добре!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 50. 50 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#49] от "grand funk railroad":

  Вярваш ли на тази глупост?
  Цените на които Газпром продава са по дългосрочни договори и не се променят от ден за ден. В момента България купува газ на цена на която е купувала преди една година.

 51. 51 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ..Цените, едни от най-високите сред страните в НАТО, са повод за притеснение в алианса. "Битката е спечелена", е казал Кери в посолството на САЩ в София.

  Цените ма "Индиански " ТЕЦ с
  колко пъти са по високи ??
  (Горанов още помним)

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 52. 52 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#48] от "dissident":

  Тези детайли не интерсуват пишещите тук. Или поне повечето. За да се развълнуват и прочетат повече по темата, трябва да им се каже, че резултатът от спектакъла няма да им хареса.

 53. 53 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#51:"selianin"]Цените ма "Индиански " ТЕЦ [/quote]

  До коментар [#51] от "selianin":

  Значи като ще ги завладявате/освобождавате от империализма и капитализма са братски: индианци, негри, китайци и прочее ама иначе нали...

 54. 54 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ето и нещо интересно по темата /на фона на доста стремителното покачване цената на петрола през последните дни/:
  http://galivlad.blogspot.com/2014/12/blog-post_30.html

 55. 55 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#39:"Лео"]Я уточни как оправиха Япония - с двете атомни бомби ли?[/quote]Атомните бомби накараха Япония да сключи мир. Без тях, броят на японските жертви би бил огромен, американските също. Добър пример е превземането на остров Окинава, три месеца преди това: 110 хиляди японци и 20 хиляди американци убити.
  Загубили войната, японците не станаха американска колония, въпреки окупацията на страната им. Вместо да мразят американците, съвсем интилигентно (за разлика от талибаните в Ирак например) се хванаха на работа, с помощта на Америка, за да си възтановят страната. Няколко десетилетия след това Япония стана една от най-мощните икономически сили в света.

 56. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  САЩ нямат никакво отношение към енергетиката в региона, освен обещания блок в Козлодуй и преговори за доставка на ядрено гориво в Чехия. Съотношението между САЩ и Газпром вероятно е 1:300-400.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#54:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ето и нещо интересно по темата[/quote]

  Ти това ли четеш бе, др. Илиев?!

  Всъщност, какво ли се учудвам...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#40] от ".":

  Ха-ха-ха! Ето картата с поръчките на руски реактори от същия сайт, който даваш:

  http://www.atomic-energy.ru/news/2014/11/24/53180

  Там, освен реактори за България, има за Италия, Египет, Бразилия, Аржентина, па дори за Индонезия. Мокри мечти за джуджета на килограм!

 59. 59 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#53] от "yoankata":

  Значи като ще ги завладявате/освобождавате от империализма и капитализма са братски: ...

  Братски !!!
  То по братски ( по НАТО) ни ОБИРАТ .
  Никой не може ги вини.Нас кой
  ще ни защити от "АНГЕЛИ" и "ДЯВОЛИ" ?
  (или сме " бееееееее"и кой ни потупа
  по рамо плащаме за слова ??? )

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 60. 60 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Мъко, мъко!

  http://www.blitz.bg/news/article/317879

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#60:"др. Иванов"]Мъко, мъко! [/quote]

  ай, ай, ай, ай, ай...
  http://rbth.co.uk/business/2014/12/01/western_sanctions_could_cost_russia_up_to_170_billion_say_analysts_41845.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Много вярно, ако сега не успеем, когато сме в полезрението на Европа и САЩ и когато има декларации за помощ, никога няма да успеем да се откъснем.


  До коментар [#27] от "eman_b":

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "mapuhcku":

  Не се въодушевявай толкова.... Навсякъде и винаги става въпрос за влияние и за пари! Така, че успуки малко топката!

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  И докато Западна Европа осигурява финансирането, САЩ дават технологиите и политическата подкрепа, отбелязва "Асошиейтед прес"
  Братската американска помощ вместо в пари се изразява в политическо подкукуросване. Основание американофилите да изразят телешки възторт.

 65. 65 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  [quote#58:"gianni"]ам, освен реактори за България, има за Италия, Египет, Бразилия, Аржентина, па дори за Индонезия. Мокри мечти за джуджета на килограм! [/quote]
  Аз не знам какво е на картата, там са поне 2 пъти по 27 ... второ, пари се вземат и за гориво, и за утилизиране на отработено, и от обогатяване на уран, и от други поръчки. Росатом дори програмно осигуряване , експептни услуги , суперкомпютри и услуги по радиационна защита предлага. Наскоро дори и възобновима енергия развива, а поръчките му в Русия са поне още толкова. Движи три проекта за централи на бързи неутрони, 4-то поколение, четвъртият бързи неутрони е ядрен двигател за космоса, проекта "ритъм-220", нови реактори за подводници и ледоразбивачи, нови видове горива, а от горе на всичко и по 2 нови блока на година в Русия...

 66. 66 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#25] от "dedo pepo":Изложи се много с тоя коментар. Съжалявам

 67. 67 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Направо ме разплака тази статия. Такова благородство от вашингтонските владелци не бях очаквал... хахаха

 68. 68 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  [quote#19:"boby1945"]защото LNG е почти два пъти по скъпо...... [/quote]

  Моля за разяснение - ако не вярвате, може да проверите - защо Франция и Белгия от много години задоволяват по-голяма част от нуж-дите си чрез внос на втечнен газ от Алжир?

 69. 69 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Тези "вехти" реактори неги ли поръча Турция? Нея не можем да я обвиняваме в русофилство.

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#40] от ".":

  Атомен реактор в Италия?
  Не знаете ли, че като чуят "атомен реактор" италианците вадят от тавана скритото оръжие и запяват "Bella Ciao".

  Впрочем малко извън темата - някой да е чувал за някакви идеи за атомна централа в Гърция?

 71. 71 Профил на miroslavb
  miroslavb
  Рейтинг: 257 Неутрално

  А за 100-ватовите крушки защо мълча, г-н Джим Кери?

 72. 72 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#12:"Hawaii"]В КИТАЙ РАЗСТРЕЛЯХА ПРЕГОВАРЯЩИТЕ С РОСАТОМ
  ТУРЦИЯ ПРИБРА В ЗАНДАНА СВОИТЕ СИ ПРЕГОВАРЯЩИ
  ВСИЧКИ - ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ !!!!!! [/quote]

  Това вярно ли е!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#2] от "traveler1":

  " Докато се карат,ние някак си от това не можем ли да изкярим "


  Много,много трябваше да помислиш,преди да постнеш тази глупотевина ! И в Русия и в САЩ имат щабове от специалисти и компетенти,назначени с крезовски заплати и тези екипи,така ще се издънят,че ние да " изкярим " ! И аз съм българин и искам всичко добро за мамковината,но от време на време разсъддавам,а не следвам сляпо мокрите си сънища както ... някой ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 579 Неутрално

  [quote#55:"eman_b"]Окинава,... Загубили войната, японците не станаха американска колония, въпреки окупацията на страната им. Вместо да мразят американците, [/quote]От 60г са там, от 40г японците се мъчат да ги изгонят от Окинава, не става , американците държат на ролята си "Отбранители на Япония".
  Всяка година японският данъкоплатец плаща за американското присъствие, издръжка, 20млд.€.
  В бюджета на Япония това е записано като "позиция Sympathie", макар че мнозинството японци нямат никаква симпатия към американското военно присъствие, едно продължение на окупацията.
  За преместването на 9 000 американски военни в Гуам, японците плащат на САЩ 3,1млд.$.
  За да стане отново Окинава японска префектура, 1972г Япония плаща на 65млн.$, дотогава Окинава е била под американски котрол.
  Отделно изградената сексиндустрия за американците, изнасилвания, пътни произшествия, американците не са под юрисдикция на японците, не могат да бъдат съдени .
  Префектурата нищо не печели, отнета е земята на японците, върху която са базите, не плащат данъци, не участват в живота на населението, не се интересуват от културата му, снабдяват се със стоки от свободни от данъци магазини в техните бази .

 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#7] от "rosiraycheva50._":

  А тука има едни руски мекерета ..."


  Те са тук много отдавна ! Веднага след Руско - Турската война,Стамбулов ги нарича " рубладжии ", а днес аз ги наричам " московски подлоги,мръсни московски подлоги !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 571 Гневно

  [quote#65:"."]експептни услуги , суперкомпютри и услуги по [/quote]

  Руски суперкомпютри??? Ти на луд ли се правиш или нас правиш на идиоти???

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 77. 77 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 514 Неутрално

  не може ли Масква и Вашингтон да се карат, а България да е с останалата Европа? където и е мястото. изобщо Европа трябва да се отърве от Америка и Русия.

 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#25] от "dedo pepo":

  " САЩ да си стоят на континента ..."


  А,ти другарю партиен секретар,да си налягаш задника в сточна гара - Русе !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  "Това е партия шах", казва Амос Хохстийн
  ............
  Що така не ми е трудно да си представя, кой ще спечели.
  Ех да имаше залагания..., ма то коефицента щеши да 0,01 за победителя, а за Ваня ок. 10-15.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 80. 80 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ............ освободи бившите съветски държави и сателити от десетилетия икономически тормоз от страна на Москва.............

  ""Това е партия шах", казва Амос Хохстийн",
  която Раша неизбежно ще загуби, заради 70 годинишните подлости към цяла източна Европа.
  Тук на руски слёзы (сълзи) не вярваме.
  Познаваме ги отлично.
  70 години ни отнеха на всички.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#46:"Norman Granz"]
  "... администрацията на Барак Обама подготвя далеч по-широка кампания за намаляване на зависимостта от руска енергия в Централна и Източна Европа..."

  GOD BLESS AMERICA[/quote]
  ......................................................................................
  Ураааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

  Антиседераст
 82. 82 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Путин се оказа доста посредствен и глупав. Напълно неподготвен да управлява държава. Бива го само да дразни и позира. Така може да се държиш на колхозна вечеринка. Така се съсипва държава. Да превърнеш най-близкия ти съсед Украйна в погнусен от теб враг за столетие напред, се иска фундаментална негодност и низост.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#65] от ".":

  Като е толкова могъща икономически Раша що сега като падна нефта е на колене бе Точков таварищ?
  Що на СА не и се случва това, а на Раша и Венецуела им случва в мига, в който паднат цените на горивата?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ixquick":
  Вие пък с тази слабост и загриженост към японците. Не ги мислете. Те са богати и пребогати. Тревожете се за Русия,. Че за 9 месеца загуби 13 400 000 000 000 рубли само от резерва. За японци и американци се загрижил русфоба му с русофоб.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 86. 86 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ixquick":


  [quote#74:"Ixquick"] от 40г японците се мъчат да ги изгонят от Окинава, не става , американците държат на ролята си "Отбранители на Япония".
  Всяка година японският данъкоплатец плаща за американското присъствие, издръжка, 20млд.€. [/quote]
  Ако стане невъзможното и си в Япония никога не казвай това, ако искаш да оцелееш.
  Близо до Япония са Китай и Русия. Американците гарантират спокойствието на японците.
  Инструктажа ви е с материали отпреди 20 години.
  Актуализирайте го поне малко. Предай там на другаря Кутев.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 87 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  [quote#76:"Россприматрезил надзор"]Руски суперкомпютри??? Ти на луд ли се правиш или нас правиш на идиоти??? [/quote]
  Това че мислиш, че от Искъро по длибоко нема, не те прави идиот де,
  Росатом е световен лидер, и всички в атомния бранш го признават, и като наука, и като практика. А суперкомпютрите и софтуера си прави сам, и на други помага - камаз, сухой и тн.
  Не става дума за разни кад продукти, а за математическо моделиране на изключетелно сложни процеси, ето тия в Саратов примерно.
  http://sitv.ru/arhiv/news/social/65239/

 88. 88 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  [quote#43:"ДЗВЕР"]... хм, корпорациите дрЪпат връзките на политиците-марионетки... И т'ва е скрито зад високопарни слова... [/quote]Че кога не е било така?! При капитализма, капиталистите командват. Всичко се прави за повече печалба, макар че за някои хора демокрацията е нещо романтично. Демокрацията е просто перде, зад което се вършат сделките на капиталистите. Демек, ето ви свобода(демокрация, алтернатива на социализма), а ние пак ще си правим, каквото си знаем. Не случайно измислиха фашизма, като конкуренция на комунистите. Другото е ала- бала...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  секи 4ти км

  Затова ООН преразглежда състава на Съвета за Сигурност.

  Както е тръгнало: Газром in, САЩ и Китай - out.
  Ако се случи, Путин сполучи с мощен союзник.

  До коментар [#56] от "др. Иванов":

  Съотношението между САЩ и Газпром вероятно е 1:300-400.

 90. 90 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 664 Неутрално

  И едните идругите използват натиск , корупция и дори шантаж , за да постигнат целите си .
  Въпрос на висше майсторство в политиката ще е нашите управници да извоюват отстъпки и бонуси от съперниците . За съжаление те са едни обикновени корумпирани поплювковци или чужди слуги и предават България евтино .
  Интересен е опита на Унгария да играе "готината мома , желана от два принца "...
  Никога в последните 50 години геополитическата тежест на България не е била толкова голяма . Иска се смелост - народа би подкрепил .

 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Гневно

  [quote#7:"rosiraycheva50._"]А тука има едни руски мекерета,които не само не се притесняват,ами се чудят как още повече да ни набутат.[/quote]
  Типичен пример за тов е Овчаров.
  И тези се пишат българи и патриоти!
  Срамота!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  секи 4ти км

  Такива пожелания изрази и Телеграфната агенция савецкого саюза.

  Всуе.

  След като обяви Крым за 41 щат Америки,
  врагът напредва към Масква.

  До коментар [#25] от "dedo pepo":

  САЩ да си стоят на континента,
  както Русия си седи в Източна Европа и не им се бърка!

 93. 93 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много ясно, че се надпреварват и изходът е предизвестен. Не, не става дума за някаква грандиозна показна победа като при СССР. Тогава имаше диаметрално противоположна система на американската, плюс тотална липса на информация за комунистичския блок. Сега на Путя много от нещата са си капиталистически, освен това има някаква свобода на словото, не е без хич, има възможност хората да се домогват до обективна информация. Путя пак е бог, но все пак трябва да се старае.
  Та в този смисъл, Путя никога няма да докара Русия до разпад, но ясно е, че Русия никога няма да стане повече от регионална сила, а руснаците винаги ще живеят зле. Во веки веков руснаците ще бягат в Америка, а не американците в Русия. Правили са го, правят го и сега, няма никакви опасности да не го правят и за в бъдеще. Нищо добро в обществено-политически план не е излизало от Русия никога.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 94. 94 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#87:"."]Не става дума за разни кад продукти, а за математическо моделиране на изключетелно сложни процеси, ето тия в Саратов примерно. [/quote]

  Ти си напълно неграмотен, бре! Като авторът на статията, която си постнал и най-вероятно не си прочел изобщо. Това ли ти е супер компютъра? PC върти Windows 7 на два евтини 19" монитора. Младеж се дзвери в нещо, което напомня Norton Commander от времето на DOS. Показвай го на бабите от кварталното клубче или на срещата със старшините от запаса.

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  да бе да

  Император срещу Император.

  А пак СССР търпи санкции.
  И съветските народи.

  До коментар [#15] от "d1m1t4r":

  Обама и Путин пет пари не дават нито за Украйна нито за който и да било. Те се водят единствено от имперските си амбиции зад които стоят големи корпорации.

 96. 96 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Ясно е, че американците водят политика на засилване на конфронтацията с Русия на всички фронтове: икономическия, като се гонят дългосрочни стратегии за отслабване на руската икономика, което в крайна сметка води до политическа дестабилизация; политически и военни демонстрации на сила и общ фронт, в които ние за съжаление сме пионки; директни интервенции във всички страни, в които Русия има някакво влияние -Афганистан, Украйна, Сирия, Сърбия и др.
  Мисля, че далечната цел е война, да истинска война с една отслабена във всяко отношение Русия, завладяване на нейните пазари и ресурси и територии.
  Не разбирам защо всички тук ви радва перспективата за трета световна война, дори и след 40-50 години.

 97. 97 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  [quote#96:"itisiprav"]Мисля, че далечната цел е война, да истинска война с една отслабена във всяко отношение Русия, завладяване на нейните пазари и ресурси и територии.
  Не разбирам защо всички тук ви радва перспективата за трета световна война[/quote]Защото в момента са добре и това им отърва, но не мислят занапред. Като циганите са- ден, за ден.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#97] от "АБПФК":

  Всички русофили са поразени от мания за величие. Най-мъдри и умни, а сигурно и красиви.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  [quote#98:"vesolr"]Най-мъдри и умни, а сигурно и красиви. [/quote]Мне, това бяха протесиращите, миналата година, които бяха определени, като умни и красиви. Да не говорим за ранобудните...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#88:"АБПФК"]Демек, ето ви свобода(демокрация, алтернатива на социализма), а ние пак ще си правим, каквото си знаем. [/quote]
  Русофилче, а как да го наречем желанието на децата на убийците и крадците (на АБПФК) да ни купуват и пробутват най-скъпия газ, и да заделят милиарди в джобовете си?
  Комунистическа демокрация, или социалистически плурализъм?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK