НАТО засилва присъствието си в Източна Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на България Николай Ненчев по време на посещението на Столтенберг в страната през януари 2015 г.

© Велко Ангелов

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на България Николай Ненчев по време на посещението на Столтенберг в страната през януари 2015 г.Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще обсъждат присъствието на Алианса в Източна Европа чрез създаването на мрежа от малки командни центрове, които биха могли да разширят защитата на региона в случай на заплаха от Русия, съобщава "Ройтерс".


Министрите днес ще решават за новите сили за бързо реагиране и разширяването на щаба на съюза в Западна Полша като част от плана за укрепване на източната граница на НАТО в отговор на анексирането на Крим от Русия.


Американският посланик в НАТО Дъглас Лют обяви, че "знамената на НАТО ще се развеят" над полския щаб и шестте командни центрове в Полша, Румъния, България и трите балтийски държави, където Алиансът имаше сравнително слабо присъствие до сега.
"Това ще бъдат първите седем знамена на НАТО в Източна Европа", заяви той на пресконференция.


Планът, който се основава на решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември миналата година, не отговаря на надеждите на някои източноевропейски страни за създаване на големи бази в региона, коментира "Ройтерс", но все още може да притесни Русия.


Новите командни центрове ще са логистични и ще се занимават с планиране и управление.


Центърът в България ще работи за изпълнение на всички планиращи и координиращи действия за осигуряване на колективната отбрана, ако която и да е страна членка на НАТО бъде нападната, заяви съветникът на премиера Борисов и бивш министър на отбраната Аню Ангелов пред БНТ.


В момента няма пряка заплаха за страната ни от военния конфликт в Украйна. България не може да бъде принудена да вземе участие в евентуална военна намеса на сили на НАТО в Украйна. Решенията за подобни действия се вземат с консенсус, уточни той.


Командните пунктове ще заработят през 2016 г., когато се очаква и силите за бързо реагиране, които ще бъдат около 5000 души, вече да бъдат готови за действие.


Представители на НАТО поясниха, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK