Стратегията за национална сигурност на САЩ изключва свръхреакцията при кризи

Стратегията за национална сигурност на САЩ изключва свръхреакцията при кризи

© ReutersСАЩ трябва да избягват изкушението за "свръхреакция" при намесата си в глобални кризи, се отбелязва в новата стратегия за национална сигурност на САЩ, цитирана от Асошиейтед прес. В 29-страничния документ, подписан от президента Барак Обама, са очертани приоритетите на националната сигурност, от които ще се ръководи неговата администрация през оставащите две години от мандата й. Те съответстват на познатите възгледи на президента за ролята на Америка в света и не предвиждат значителни промени във военната кампания срещу джихадистите от "Ислямска държава", както и в политиката на САЩ относно руско-украинския конфликт.


Още в увода се посочва, че "САЩ винаги ще защитават своите интереси и ще спазват ангажиментите си към своите съюзници и партньори". "Руската агресия" се посочва като едно от "сериозните предизвикателства към националната сигурност" наред с "насилствения екстремизъм и променящата се терористична заплаха", последствията от климатичните промени, разпространението на инфекциозните болести. Говори се и за необходимост от защита на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.


Макар че Обама набляга на познатата теза за необходимостта от американско лидерство в света, той добавя, че "ресурсите и влиянието на страната не са неизчерпаеми". Отбелязва се, че заплахата от терористична атака срещу страната "е намаляла, но все още е налице". САЩ ще продължат борбата си срещу групировки като "Ислямска държава", но не чрез широкомащабни войни, а чрез добре премерени и насочени контратерористични операции.
Укрепването на енергийната сигурност е друг приоритет в новата стратегия. В документа се казва, че "предизвикателствата, породени от украинската и европейската зависимост от руски енергийни доставки, налагат необходимостта от по-широко разбиране на енергийната сигурност, отразяващо както колективните нужди на САЩ, техните съюзници и търговски партньори, така и значението на конкурентните енергийни пазари".


За тази цел се препоръчва "да се диверсифицират видовете горива, източниците и маршрутите за доставки на енергоресурси, а също да се поощрява развитието на местни енергийни източници".


Критиците на Обама го обвиняват, че поставя желанието си да държи САЩ настрана от задгранични конфликти над нуждата от по-мощни действия срещу лошите играчи на световната арена, посочва АП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK