Меркел: В Украйна няма да помогнат оръжия. Трябва икономически натиск срещу Русия

Меркел: В Украйна няма да помогнат оръжия. Трябва икономически натиск срещу Русия

© ReutersЕвропа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея", заяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БТА.


"Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", каза Меркел. Според нея кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред, а "действията на Русия са нарушили световния ред и принципите на съвместно съществуване в Европа".


Канцлерът заяви, че Германия е готова заедно със съюзниците да помогне за "укрепване на трансатлантическата и европейската безопасност". Необходимо е сътрудничество в решаването на актуалните проблеми – от неразпространението на ядрено оръжие до борбата с международния тероризъм, допълни тя. Тя допълни, че сътрудничеството с Русия е важно по редица международни въпроси, сред които уреждането на кризата в Сирия, където по думите й химическите оръжия са почти унищожени до голяма степен благодарение на сътрудничеството с Москва. Меркел обаче определи като належаща задача преговорите за уреждане на украинската криза.
Успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран, заяви канцлерът. "След вчерашните разговори в Москва, които водихме френският президент и аз, не е сигурно, че ще постигнем успех. Но според мен и според френския президент безспорно си заслужава да опитаме", каза тя.


Германският канцлер повтори обвиненията, че Русия нарушава международните закони с действията си в Украйна. "Онези, които искат да са част от международната общност, трябва да приемат ценностите й", заяви Меркел.


Тя допълни, цитирана от ДПА, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия. Доставянето на оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в страната, посочи тя.


"Убедена съм, че този конфликт няма да бъде решен с военни средства. Нашата сила е в икономическия натиск", подчерта германският канцлер по повод намеренията на САЩ да доставят оръжие за Украйна. "Броят на оръжията в региона е голям и не е довел до ситуация, в която виждам решение", отбелязва тя и добави, че координира политиката си със Вашингтон.


"Разбирам дебатите, но според мен повече оръжия няма да доведат до напредъка, от които Украйна се нуждае. Наистина се съмнявам", каза Меркел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK