Ципрас обяви директна конфронтация с Европейския съюз

Ципрас обяви директна конфронтация с Европейския съюз

© ReutersИзбори 2022

В навечерието на решителна седмица за амбициите на новото гръцко правителство от радикални леви и консервативни националисти премиерът Алексис Ципрас обяви курс на директна конфронтация с партньорите си от ЕС, благодарение на които страната не е изпаднала във фалит.


В първата си ключова реч като премиер пред парламента в неделя вечер той обяви, че Гърция се отказва да иска удължаване на сегашното помощно споразумение, което изтича на 28 февруари. Това означава, че Атина не иска транш от 7.2 млрд. евро, замразен от т.нар. Тройка заради неизпълнени ангажименти на предишното правителство и до изясняване на политическата ситуация след извънредните избори на 25 януари.


При представянето на правителствената програма той повтори, че кабинетът ще се придържа към предизборните си обещания, ще излекува "раните" от антикризисните мерки, ще раздава безплатна храна и ток на най-пострадалите и ще върне на работа хиляди държавни служители, съкратени в името на бюджет, с който страната да може да си връща огромните дългове.
"Спасителният план се провали. Новото правителство няма оправдание да иска удължаването му, тъй като не може да иска продължаване на една грешка", заяви Ципрас по повод програмата за общо близо 240 млрд. евро. Той добави, че все още е оптимист, че ще се договори с партньорите си в ЕС за нов пакт за гръцкия дълг и за преходно споразумение, докато текат преговорите.


Ципрас обяви директна конфронтация с Европейския съюз

© Reuters


На 12 февруари, четвъртък, предстои първото участие на премиера Ципрас на Европейския съвет на лидерите в Брюксел, ден по-рано финансовият министър Янис Варуфакис се среща за пръв път с колегите си от еврозоната, а на 10 февруари, вторник, Европейската централна банка спира да приема гръцки държавни облигации като обезпечение за финансиране с изключително евтини заеми на гръцките банки.


Председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Йорен Дейселблум каза в петък за "Ройтерс", че гърците трябва да поискат не по-късно от 16 февруари удължаване на помощната програма, за да стигне времето за всички процедури по евентуално одобрение преди тази дата.


През февруари Гърция трябва да погаси лихви за около 2 млрд. евро и през март да върне на МВФ заем от 1.5 млрд. евро. Според анализ на Unicredit bank, цитиран от "Ройтерс", без външна помощ властите може да изпаднат в ликвидна криза още през март. "Нуждите за финансиране на Гърция в следващите 5 години може да са в рамките на 30-35 млрд. евро. Но при сценарий с първичен излишък от 1-1.5% от БВП !по сегашнот оспоразумение той трябва да е 4.5% за първите 3 години - бел.ред.) и спиране на приватизацията общите нужди ще се увеличат до 60 млрд. евро", се казва в анализ на банката.


Първата седмица на нотово правителство премина в опити на Ципрас и на финансовия министър Янис Варуфакис да убедят държави от еврозоната и частни инвеститори, че имат план как да измъкнат Гърция от кризата, но при нови условия. Всички внимателно изслушаха представените позиции, но реагираха хладно, поискаха повече подробности и определиха някои от идеите като безотговорни и опасни.


Ципрас обяви директна конфронтация с Европейския съюз

© Reuters


В неделя обаче Ципрас настоя, че партията му "ще се заеме с хуманитарната криза", предизвикана от антикризисните мерки, ще се бори с корупцията и укриването на доходи, ще премахне ненавиждан от гърците данък върху имотите им и ще го замени с данък върху луксозните имоти. В характерния за радикалната левица тон той обеща също да спре някои бонуси на политиците като ще забрани министрите да се возят с държавни коли и ще продаде един от самолетите на премиера.


Големият въпрос обаче е откъде властта ще намери пари. През февруари Гърция трябва да погаси лихви за около 2 млрд. евро и през март да върне на МВФ заем от 1.5 млрд. евро. До септември предстоят плащания по дългове за близо 10 млрд. евро.


Според финансовият министър Варуфакис решаването на гръцкия проблем трябва да стане в рамките на едно масово отхвърляне в еврозоната на антикризисните съкращения на публични разходи и мащабна "нова сделка" като тази на президента Франклин Делано Рузвелт от 30-те години на ХХ век под формата на инвестиционна програма, финансирана от Европейската инвестиционна банка с 10 пъти повече средства.


Ципрас обяви директна конфронтация с Европейския съюз

© Reuters


В интервю за италианската обществена телевизия RAI той предупреди, че ако Гърция изпадне от еврозоната, ще я последват и други държави и валутнитя съюз ще рухне.


"Еврото е нестабилно, то е като кула от карти - ако премахнете гръцката карта и останалите ще рухнат", цитира думите му "Ройтерс".


Еврозоната е изправена пред риск от раздробяване и деконструкция, ако не осъзнае факта, че Гърция - и не само тя - не може да си плаща дълговете при сегашните условия, допълва той.


"Бих предупредил всеки, който си мисли, че може да ампутира Гърция от Европа, защото това е много опасно. Кой ще е следващият? Португалия? Какво ще стане, когато Италия открие, че не може да остане в усмирителната риза на антикризисните мерки?"


Италианските власти официално не подкрепиха идеите на СИРИЗА за нов модел за плащане на гръцките дългове. Сега Варуфакис твърди, че "италиански официални лица - но не мога да ви кажа от коя институция - ми се обадиха да ми кажат, че ни подкрепят, но не могат да кажа истината, защото Италия също рискува да фалира и се опасяват от реакцията на Германия".


"Нека си го признаем, ситуацията с италианския дълг също е невъзможна", допълни той.


"Ако Европа продължи да прилага контрапродуктивните антикризисни политики, ще спечелят единствено онези, които мразят европейската демокрация", продълава Варуфакис. Той посочи като пример "Златна зора" в Гърция, "Националният фронт" във Франция и Партията на независимостта във Великобритания.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK