Оригиналът: Какво се договориха в Минск за примирието и бъдещето на Украйна

След преговорите Ангела Меркел заяви, че Путин е оказал натиск над сепаратистите да подпишат този документ.

© Reuters

След преговорите Ангела Меркел заяви, че Путин е оказал натиск над сепаратистите да подпишат този документ.Единственият документ, подписан в Минск на преговорите за спиране на кръвопролитието в Източна Украйна, бе публикуван на официалния сайт на руския президент.


След почти 17 часа разговори в различни формати лидерите на Германия, Русия, Франция и Украйна не подписаха нищо, а само устно потвърдиха, че стоят зад Минските споразумения от септември 2014 г.


Документът се нарича Комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения и е подписан от Тристранната контактна група. В нея влизат Хайди Талявини, специален представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, вторият президент на Украйна Леонид Кучма с посреднически мандат от властите в Киев, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов и ръководителите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки.
Фотогалерия: Срещата в Минск - дипломация и емоции >


Ето какво съдържа документът:


1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в отделни райони на Донецка и Луганска област на Украйна и строгото му спазване, започвайки от 00 часа 00 минути (киевско време) на 15 февруари 2015 г.


2. Оттегляне на тежките въоръжения от двете страни на еднакво разстояние с цел създаването на зона за сигурност с ширина минимум 50 км помежду им за артилерийските системи с калибър над 100 мм, зона за сигурност с ширина 70 км за ракетните системи за залпов огън и ширина 140 км за такива системи от типа "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" и тактическите ракетни системи "Точка" ("Точка У")


- за украинските войски - от фактическата линия на контакт;


- за въоръжените формирования на отделни райони от Донецка и Луганска област на Украйна - от линията на контакт съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.


Оттеглянето на изброените тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши в течение на 14 дни.


За този процес ще съдейства ОССЕ с подкрепата на Тристранната контактна група.


Фотогалерия: Срещата в Минск - дипломация и емоции >


3. Осигуряване на ефективен мониторинг и проверка на режима на прекратяване на огъня и оттегляне на тежкото въоръжение от страна на ОССЕ от първия ден на оттеглянето с употребата на всички необходими технически средства, включително спътници, безпилотни летателни устройства, радиолокационни системи и др.


4. В първия ден на оттегляне започва диалог за това как да се проведат местни избори в съответствие с украинското законодателство и закона на Украйна "За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област", както и за бъдещия режим на тези райони на основание споменатия закон.


Незабавно, но не по-късно от 30 дни след подписването на този документ, да се приеме постановление на Върховната рада на Украйна (парламентът в Киев - бел. ред.) с указване на територията, върху която ще действа особеният режим в съответствие с украинското законодателство и закона на Украйна "За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област" и на основание на линията, установена в Минския меморандум от 19 септември 2014 г.


5. Да се осигури помилване и амнистия чрез закон, забраняващ преследването и наказването на лица във връзка със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска област на Украйна.


6. Да се осигури освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица по принципа "всички срещу всички". Този процес трябва да приключи не по-късно от 5 дни след оттеглянето.


7. Да се осигури безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се на основата на международен механизъм.


8. Определяне на начина, по който напълно ще бъдат възстановени социално-икономическите връзки, включително превеждането на социални помощи, изплащането на пенсии и други (постъпления и доходи, своевременно изплащане на комуналните разходи, възстановяване на данъчното облагане в рамките на правното поле на Украйна).


За тези цели Украйна ще възстанови управляването на сегмента от банковата си система в районите на конфликта и е възможно създаването на международен механизъм за облекчаване на такива преводи.


9. Възстановяване на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска област на основа закона на Украйна и конституционна реформа) до края на 2015 г. при изпълнение на точка 11 - консултации и съгласувано с представители на отделни райони на Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група.


10. Извеждане на всички чуждестранни формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки.


11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с влизане в сила до края на 2015 г. на нова конституция, предполагаща като ключов елемент децентрализацията (с отчитане особеностите на отделни райони на Донецка и Луганска област, съгласувани с представителите на тези райони), а също приемане на постоянно законодателство за особения статут на отделни райони на Донецка и Луганска област в съответствие с мерките, споменати под линия, до края на 2015 г. (виж по-долу)


12. На основата на закона на Украйна "За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област" въпросите, засягащи местните избори, ще се обсъждат и съгласуват с представители на отделни райони на  Донецка и Луганска област в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени при спазване на съответните стандарти на ОССЕ и при мониторинг от страна на Бюрото по демократичните институти и правата на човека към ОССЕ.


13. Засилване дейността на Тристранната контактна група, включително със създаването на работни групи по изпълнение на съответните аспекти от Минските споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.


Бележка:


Тези мерки са в съответствие със закона "За временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област" и включват следното:


- освобождаване от наказания, преследване и дискриминация на лицата, свързани със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска област;


- право на езиково самоопределение;


- участие на органите на местно самоуправление при назначаване ръководителите на прокуратурата и съдилищата в отделни райони на Донецка и Луганска област;


- възможност за централните органи на изпълнителната власт да сключват със съответните органи на местно самоуправление споразумения относно икономическото, общественото и културното развитие на отделни райони на Донецка и Луганска област;


- държавата оказва подкрепа на обществено-икономическото развитие на отделни райони на Донецка и Луганска област;


- съдействие от страна на централните органи на властта за трансграничното сътрудничество в отделни райони на Донецка и Луганска област с региони от Руската федерация;


- създаване на отряди на народната милиция по решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в отделни райони на Донецка и Луганска област;


- не могат да бъдат прекратявани предсрочно пълномощията на депутатите от местните съвети и длъжностни лица, избрани на предсрочни избори, назначени от Върховната рада на Украйна с този закон.Според украинския политолог Андрей Карасев договореностите от Минск няма да донесат мир, защото не е намерен компромис и всяка от страните е останала на старите си позиции. "Този дипломатически маратон се ограничи само в половинчати и палиативни решения, защото без никакъв резултат това би се превърнало в свидетелство за дипломатическа катастрофа", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (293)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Весело

  "9. Възстановяване на пълни яконтрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта...

  10. Извеждане на всички чуждестранни формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки."

  И това Путлер смята да го изпълни?!?!

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Франция и Германия ще зачитат териториалната цялост на Украйна! Русия? "Договорите, подписани от Русия не струват и хартията, на която са написани"-Бисмарк

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  "- създаване на отряди на народната милиция по решение на местните съвети ..."

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  13 точки....
  Да ги бяха направили 14....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  Ако това наистина се случи, в което се съмнявам, Донецка и Луганска области ще бъдат нещо средно между гето и резерват на алкаши, които при липса на деньги ще се изпотрепят помежду си...

 6. 6 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#1] от "spiegel":

  "11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна с влизане в сила до края на 2015г. на нова Конституция, предполагаща като ключов елемент децентрализацията (с отчитане особеностите на отделни райони на Донецка и Луганска области, съгласувани с представителите на тези райони), а също приемане на постоянно законодателство за особения статут на отделни райони на Донецка и Луганска области в съответствие с мерките, споменати под линия, до края на 2015г."

  И това Киев смята да го изпълни...!?!

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Весело

  До коментар [#6] от "graoveca":

  Защо не, Порошенко винаги е обещавал децентрализация.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Дано да спрат страданията на хората - украинци и руснаци.

 10. 10 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  4. местни избори

  9. "....първия ден след местните избори"

  9 идва преди 10.

 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Не вярвам на Путлер!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Дано това да доведе до траен мир, спиране на крувопролитията и овладяване на хуманитарната криза. Че алтернативата - война - хич не а хубава.

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Както вече писах,чакаме какво ще се случи.

 14. 14 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Европа се наведе с гръб към Путин и се подмаза с вазелин.
  Срам....

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Важното е да спре кютека.

  Да им пикая на политическите интриги и на едната и на другата страна, там гинат цивилни!

 16. 16 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  От това, което чета, слушам и гледам, със запазването на специалния статут на двете отцепнически формирования на практика се санкционира техния автономен характер /т.11/. Дали харесва или не на някого в България е без значение. Никой в Европа не иска дрънкане на оръжие по границата му и не чакайте нищо добро от евентуални американски доставки за Украйна. А конфликта може да тлее неопределено време и затова не хранете прекомерни надежди.

 17. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" и тактическите ракетни системи "Точка" ("Точка У"
  .........Рассссия още ли ще отрича, че е воюваща страна в конфликта и де факто агресор? Да не би опълченците да са извадили тези оръжия изпод миндера?

 18. 18 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Не вярвам Путин да си изнесе военната техника от Украйна.

 19. 19 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Точка 5 е против всякакви морални ценности. Кой ще бъде отговорен за смъртта на хилядите жертви??

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 20. 20 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 515 Неутрално
 21. 21 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  С една дума мир няма да има! като се забрави визитата на Меркел и Оланд и дойде американската помощ войната ще се разгори отново!

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Много разумно звучи на хартия. Дано да стане и всички да направят по три крачки назад.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":

  става въпрос за оръжия с които разполага хунтата.

 24. 24 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Като цяло Украйна повече печели, от колкото губи, но не разбирам защо се е стигнало до точката по-долу:

  5. Да се осигури помилване и амнистия чрез закон, забраняващ преследването и наказването на лица във връзка със събитията, случили се в отделни райони на Донецка и Луганска области на Украйна.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  [quote#5:"palav_nik"] които при липса на деньги ще се изпотрепят помежду си.[/quote] Деньги не знам,ама значителна част от парите на МВФ май са предназначени за отстраняване на последствията от т.н . АТО.

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Скоро ще стане ясно дали Путин е признал поражението си в Източна Украйна, или използва отсрочката за да подготви нови поразии.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":

  Виж точка десет. То си е казано направо. Какви други чуждестранни сили може да има... норвежки да са, не вярвам.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Порошенко все пак може да е доволен, че няма да има убити в мръсния руски конфликт. Останалото ще се построи наново. Друго е целият свят да те подкрепя.

  А точка "10. Извеждане на всички чуждестранни формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групировки." е единствената важна.

  Сега откачалката да му мисли как ще ги хрантути на своя територия. Клекнаха го джуджето. След настаняването на наблюдателите от ОССЕ, може спокойно да се замрази членството на Русия. Полза от нея няма.

  Navigare Necesse Est
 29. 29 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ох, слава Богу!
  Клаузите на споразумението ми изглеждат разумни и справедливи и което е по-важно, съхраняват достойнството и на двете страни, че светът се е нагледал на унизителен мир, който след няколко години води до нова война.
  Дано да се спазва, но като знам участниците...

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#24] от "Imaginary Friend":

  Според мен това включва цивилни лица? Макар че трябваше да се уточни.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на putkopavlinskia
  putkopavlinskia
  Рейтинг: 233 Весело

  Каквото и да са се договорили, Оланд и Меркел отидоха на крак при Путин да го молят да спре война, която ги караха да разпалят против Русия.
  Обама ще страда отново и отновов ще дава интервюта, как е *победил* Путин, въпреки че в щатите новинарите намират хвалби само за джуджето от Кремъл

  Всички, които харесват америка и са готови да умрат за интересите на нейните олигарси, днес ронят сълзи

 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Спиране на огъня и оттеглянето на руските войски от границата на Украйна, както и разоръжаването на зелените банди. Другото е или "бля-бля", или е тъпкано с цъкащи путински бомби. Не вярвам, че Меркел се е вързала и на една дума, казана от Джуджето.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това от г-н Путин. Хайде сега крачка назад и от г-н Обама! Не ми се вярва обаче.

 34. 34 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Доста полвинчато. Разчита се на добрата воля на незаконни превратаджии и бандеровци да уважават правата на хората и да им дадат автономия. Не ми се вярва да стане.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 35. 35 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Този текст,подписан от неоторизирани лица е пълен с недоразумения и изобщо не е изгоден за Украинската държава.Той направо е гавра с ъс суверенитета на Украина.Така че за мен споразумение няма!

  Tony
 36. 36 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Неутрално

  приветствам.
  само не ми става никак ясно къде минава буферната 50-километрова зона?

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  [quote#24:"Imaginary Friend"]Да се осигури помилване и амнистия чрез закон, забраняващ преследването и наказването на лица във връзка със събитията[/quote]А заявлението на Порошенко, че украинската пилотка Савченко ще бъде върната от руснаците?Лошо ли е това?
  [quote#15:"niakoi_si"]там гинат цивилни! [/quote]И не само...Вчера видях снимка на двама младежи, украински войници,всеки радостно гушнал по едно забавно кученце.Лицата им светят от непресторена детска радост.
  Имат и майки, които да плачат за тях, ако продължат военните действия.

 38. 38 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":

  А къде са били разположени украинските сили за сигурност, армия, да не са били въоръжени с прашки и боздугани?

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Вероятно това е последния шанс на Путин да се измъкне "чист", поне до колкото това е възможно.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Ествествено, че не смята.

  Дано след като за пореден път се отметне най-накрая на запад покажат малко топки и наложат пълна икономическа блокада.

 44. 44 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#37:"тулса"]че украинската пилотка Савченко ще бъде върната от руснаците?Лошо ли е това? [/quote]

  Признавам си, че за нея не знам много - хваната от сепаратисти, обвинена в убийство на руски журналисти и предадена на Русия. Не казвам, че е невинна, но уточняването на това трябва да стане по съответния ред на юрисдикцията, където се предполага престъплението, а присъствието и в Русия ми се вижда най-малко обяснимо.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 45. 45 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#24] от "Imaginary Friend":

  Защото важи и за двете страни.

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":

  Вие предполагам сте професионален военен, който знае, че тактическите оръжия се съхраняват в касата на военния мнистър, ане са пруснати по поделенията из страната.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Има незаконни паравоенни формирования от бандеровци.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добре де. Щом резултата не е на страната на мира,

  то за да има война значи има изгода, изгода

  сигурна в бъдещето. Значи прогнозите не са лоши.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 49. 49 Профил на ojo72
  ojo72
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":

  Тези оръжия са на киевската хунта

 50. 50 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Бля-бля! Както и очаквах, ялова излезе, както всяка среща с путин. Примирието ще трае точно ден до пладне. Идеята беше да се спре ескалацията, спряха я, засега. Ясно решение фактически няма.

 51. 51 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 402 Весело

  Демек,Путин да е подписвал нящо?
  Или пък другите от голямата четворка?

 52. 52 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Дано се спрат и стига са се стреляли, колко невинни хора загинаха за едната глупост

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "Schopenberg":

  Кой клекнал? На Украйна и е разпоредено да прави нова конституция и никой не говори за Крим? Путин на този етап постигна каквото искаше. И понеже от неделя спира огъня, Европа от понеделник няма да налага и нови санкции. Това са фактите - другото е от лукавия...

 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всъщност, добре изглеждат на книга нещата. Но какво ли следва? "Опълченците" няма да признаят споразумението? Или на преговорите за специален статут ще поискат практически суверинитет? Или Путя ще организира някоя провокация, с която да се поднови огъня?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на BLACK MAN_77
  BLACK MAN_77
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Дали може да му се има вяра?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Приматът разбира само от бой и санкции! Преговорите са за нормално мислещи хора.Военните действия са продължение на дипломацията с други средства.

 57. 57 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Както казваха бабите едно време по-умния винаги отстъпва /а и по -големия/.Изводите от снимката с погледа на Путин ,оставяме за Ваше ползване.

 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  "И това Путлер смята да го изпълни?!?!"

  И аз не го виждам! Той заради това не се е съгласил да постави подписа си, така спокойно може да игнорира изпълнението му.

 59. 59 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Весело

  До коментар [#4] от "graoveca":

  "13 точки....
  Да ги бяха направили 14...."

  Пак добре е ,че преговорите не се проточиха до утре, 13-ти, петък...

 60. 60 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Донякъде путя спечели - направи поредния руски анклав - размирна територия, откъсната от "братска" държава...Надявам се нормалните страни да не омекнат в позициите си, защото ще стане страшно...

 61. 61 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2477 Разстроено

  До коментар [#58] от "Дон Кихот":

  Молотов и Рибентроп не бяха ли се подписали под договор? Какво значение имат за диктаторите някакви си хартийки! Слушах ВВП веднъж - с такова пренебрежение говореше за т.н. "бумажки", че още отсега е ясно. Каквото и да е станало на тези преговори е само отлагане разрастването на конфликта във времето и пространството. Светът срещу КГБ. Развръзката предстои и... не дай Боже!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 62. 62 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Точка 5 е много странна, със сигурност е по настояване на руснаците.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 63. 63 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  [quote#24:"Imaginary Friend"] но не разбирам защо се е стигнало до точката по-долу:

  5. Да се осигури помилване и амнистия чрез закон, забраняващ преследването и наказването на лица във връзка със събитията[/quote]
  кое не е ясно . инструкцията към меркел в сащ е била : спасявайте марионетките . сети се за самолета . сега светна ли кой го свали

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 64. 64 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Глада принуждава вълка да се съгласява на всичко за да не му изстине лидерското място.И най лудия има малко ум да мисли за последствията.

 65. 65 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Струва ми се, че не е толкова зле, колкото изглежда на пръв поглед, и няма голям дипломатически провал, както го нарича украинският анализатор. Порошенко няма как да е доволен от точка 11, но тя е крачка към избягването на много по-големи поразии, ако се наложи да помагат и американците.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Дано да спазят подписаната декларация, особено Путина, въпреки че не му вярвам много.

 67. 67 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#8:"spiegel"]Защо не, Порошенко винаги е обещавал децентрализация.[/quote]

  Аз квото мога да ти обещая, никой не може да ти го даде...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 68. 68 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "Коки":


  [quote#60:"Коки"]Донякъде путя спечели - направи поредния руски анклав - размирна територия, откъсната от "братска" държава...[/quote]

  Зависи от статута на тези територии, който ще се търси. Проблемът е, че Путин и бандитите ще търсят статут, който да е равносилен със сувернитет. За Украйна това ще е недопустимо, разбира се. Ще избухнат нови боеве. И тогава наистина ще се стигне до създаването на анклав. Интересното е дали Путя ще се цели в свързването на Крим по суша, понеже това е вероятно неговта най-голяма цел.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 69. 69 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Още по времето на Рейгън, Татчер и Горбачов се разбра, че победител в една глобална война неможе да има. Последствието е унищожаване на планетата Земя. Политката е нищо, пред общочовешките цености, които имат приоритет пред всякакви политико-икономически интереси основани на борба за власт и алчност за пари и най-вече ресурси. Жалко, че светът позволява на определени налудни върхушки да вървят срещу здравият човешки разум, достигнат след милиони години еволюция. Очевидно е, че духът на времето на здравият разум на Татчер, Рейгън и Горбачов трябва да се върне, за да се запази живота на планетата и човечеството.

 70. 70 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Кой вярва на Путин въобще? Дано зад тези написани думи не се крие вдигане на икономически санкции...

 71. 70 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#1:"spiegel"]И това Путлер смята да го изпълни?!?![/quote]
  Веднъж признато после няма да има аргументи да отхвърля фактите като необосновани обвинения. А "после" ще има. Може би още на пролет

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Путин на думи приема,в действителност,само той си знае.Неговата цел е дестабилизирана Украйна.Това най го устройва.В близките дни ще разберем,дали си е заслужавала безсънната нощ.

 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения"

  След прочитане на тези мерки ми се струва, че те са доста добри и справедливи. Дано сега и двете страни в конфликта изпълнят всички записани в споразумението точки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#53:"Добрин ВЕЛКОВ"]И понеже от неделя спира огъня, Европа от понеделник няма да налага и нови санкции.[/quote]
  Нямам против, който ще да е наивен и да си мечтае. Светът продължава и ще продължава да прави едни и същи две неща:
  . Първо, подкрепя Украйна.
  . Второ, съсипва Русия.

  Или някой вярва, че изведнъж има доверие в Путин? Забравете.

  Navigare Necesse Est
 75. 75 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#68:"stupid_american"]Зависи от статута на тези територии, който ще се търси.[/quote]
  Прав сте, но ако погледнем картата с горещите точки около расия - Нагорни Карабах, Приднестровието, Чечня...Крим...Е съвсем ясно какво търси путя - да се обгради с проблемни зони, които контролира...Защо в Донбас да е по-различно?!

 76. 76 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#31] от "putkopavlinskia":

  Само да те светна, че Обама всъщност е защитник на Путин в случая и засега той удрържа изпращането на оръжие в Украйна. Ястребит в конгреса искат доста по сериозна конфронтация, Обама ги блокира... засега.

 77. 77 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#68] от "stupid_american":

  Напротив, Путин не иска да отцепва тези територии. Всъщност точно обратното иска да останат в границите на Украйна но с автономен статут. Така ще държи Киев за топките и по всяко време ще може да запали фитила, ако не му играят по свирката.

  Ако ги отцепи губи контрола на Украйна, а той иска точно този контрол.

 78. 78 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Не му е лесно на Порошенко да обясни на укросите какво е подписал...

 79. 79 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#75] от "Коки":

  Точно. Путин играе тая гнусна игра в целия регион. На него му трябват тлеещи огнища, включително и с вътрешнополитическа цел, простия електорат без хляб може, но без зрелища - не.

 80. 80 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#77] от "niakoi_si":

  Звучи доста правдоподобно, всъщност.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 81. 81 Профил на jedimonster1
  jedimonster1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "dogwoman":

  Има полски и френски частни армии, има "азовски отряд" (полувината от него са литовци и най различни авантюристи от цял свят воюващи за пари), има "отряд на Тимошенко изцяло от наемници в него има поне 22 французина и 4 испанеца, има "отряд на Порошенко", има отряди на "десен сектор" (там също има американци и англичани)! На много хора тук не им ясно какво се случва там и си повтарят едни същи глупости спуснати им от "работодателите" ! В Украйна хората страдат и умират и колкото и да ви е болно ненавиждат "запада", той (запада) им беше вменен от разни олигарси и реваншисти с подкрепата на САЩ и всички украинци мислят така(дори тези от десен сектор)! Украйна до 6 месеца ще се окаже ненужна на "Европа" и защо им е Украйна?! Крим е вече част от Руската федерация, "Домбас" богатият район на Украйна на природни ресурси също ще бъде извън техен контрол, до 2019 (а може и по рано зависи от "санкциите на Европа" Русия няма да продава газ през Украйна и цялата газопреносна мрежа на Украйна която в момента е в американскиръце става излишна! Остават едни 30 милиона 95% от тях крайно бедни живещи на една територя без почти никакви блага и какво ще ги прави Европа тези 30 мил?! Най вероятно до 2020 година ще се образува една държава като Беларус и никой няма да има нужда от нея нито Русия нито Запада, дори САЩ няма да имат полза да си слагат там "геополитиката" (противоракетната отбрана)!

 82. 82 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Естествено, че не. Той казва, че руски войски там няма, само опълченци

 83. 83 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#17] от "marsena":

  Има достатъчно снимки в нета на Ураган-и, Смерч-ове, Град-ове и т.н. пленена от опълченците украинска техника, няма нужда Путин да им праща още.

  Точка У засега са използвали единствено правителствените сили.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Оригиналът: Какво се договориха в Минск за примирието и бъдещето на Украйна Единственият документ, подписан в Минск на преговорите за спиране на кръвопролитието в Източна Украйна, бе публикуван на официалния сайт на руския президент..." НЕ ВЯРВАМ на терористи! Нека Меркел публикува същият текст на сайта си и чак тогава може да му повярвам!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#81] от "jedimonster1":

  Тва според кои източници?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#77:"niakoi_si"]Ако ги отцепи губи контрола на Украйна, а той иска точно този контрол.[/quote]
  Това е същото, като замяната на санстефанският договор с берлинският договор! Русия от ВЕКОВЕ играе една и съща имперска игра. За това- за съм "ЗА" намесата на САЩ в Украйна! Путлеровите терористични амбиции за тероризиране на част от Европа трябва да бъдат смачкани в зародиш - тогава руският иди*т ще си седне на 4 буквието...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Сега всички страни ще твърдят че са спечелили.
  Заблудата на Европа от последните две десетилетия, че Русия постепенно от болшевишка става нормална цивилизована държава се разсея безвъзвратно.
  Това което Путин спечели са територии и възможност да саботира Украйна отвътре. Това което загуби обаче, и то безвъзвратно за десетилетия напред, е доверието.
  А доверието е много по-важно и перспективно в дългосрочен план. И на тази основа ще има тепърва да калкулира поредица от загуби.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 88. 88 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Напролет с нови сили на война. Американците да не се ослушват, ами да почнат да доставят оръжия.

 89. 89 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 499 Неутрално

  демек преговорите се провалиха и нищо не е подписано,защото лудото джудже отказва да спре прокси воината,която води в украина.не може ли да го кажете направо.

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Съмнително е нещо да се получи.

  Според "Минския меморандум от 19 септември 2014 г." Киев не трябваше да има ракетни установки на изток от Харков.

  И сега не вярвам да спазят която и да е точка. Не виждам и как ще стане "Разоръжаване на всички незаконни групировки." Не е лесно да вземеш оръжието на някого.

 92. 92 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 499 Неутрално

  новите санкции срещу русия идат включително сега ще им отрежат суифта-като много се паенти владолф путлер,сега ще ги видим как ще се сгромолясат икономически за има няма 6 месеца

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 93. 93 Профил на testtest
  testtest
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Никога не вярвайте на русите, защото дори те не вярват на себе си.

 94. 94 Профил на Телбод
  Телбод
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Какво стана:
  Путин загуби Украйна.
  Обама загуби Европа.
  Китай спечели време.
  Извод: Учете китайски!

 95. 95 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#74] от "Schopenberg":

  Каквото и да влагате в понятието "Светът", не е ли все пак редно да опита първо чрез доверие. Народът ни е казал:"Каквото повикаш, това ще се обади!" А пък иначе, кой през годините не е лъгал! Чичо Сам най-много.

 96. 96 Профил на testtest
  testtest
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Русия е опасна с мизерията на своите потребности.

 97. 97 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#8:"spiegel"]Защо не, Порошенко винаги е обещавал децентрализация[/quote]
  Така е. Пълен е с обещания.

  През 2004г направиха добра стъпка с промяна на конституцията, но през 2010г отмениха тази промяна. Специалисти, юристи, от Запада наблягат че промяната от 2010г е незаконна, но никой не обръща внимание на тези неща.

 98. 98 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 402 Весело

  Хахаа четиримата лидери вървят заедно отпред, а Путин, като неканена сватя леко в страни!И тук го изолират милия!
  Навсякъде нежелан, отвсякъде отлюспен!

 99. 99 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ама хора това са клаузите от септемврийското споразумение.

  Практически няма нищо ново уговорено освен спиране на огъня на 15-ти. А първо това трябва да се изпълни и ще видим.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK