Ярош, лидерът на "Десен сектор", не признава примирието от Минск

Ярош, лидерът на "Десен сектор", не признава примирието от Минск

© ReutersДмитрий Ярош, лидер на украинското Военно-патриотично движение "Десен сектор", заяви, че не признава споразумението за примирие в Източна Украйна, което трябва да встъпи в сила след малко повече от 24 часа.


На страницата си във "Фейсбук" той коментира, че "с Руската федерация и Путин не са възможни никакви договорености, защото те никога няма да бъдат спазвани".


В същото време той защитава позицията на президента Петро Порошенко, който правел всичко възможно на международната арена и поради това "няма нужда да се вика, че това било капитулация". Бих посъветвал само Пьотр Алексеевич все пак да опита да включи в преговорите САЩ и Великобритания, които, за разлика от Франция и Германия, имат последователна антикремълска политика, пише още Ярош.
През ноември 2014г. по искане на руската Главна прокуратура Върховният съд на Русия забрани дейността на "Десен сектор" и още няколко организации на руска територия. Те бяха обявени за екстремистки на закрито заседание, на което нямаше техни представители.


Ярош смята, че не може да се говори за прекратяване на огъня преди да е нанесено военно поражение на основни сили на противника. "Десен сектор" смята, че каквито и да е договорености с проруските терористи нямат никаква юридическа сила, противоречат на съществуващата Конституция на Украйна и следователно изпълнението им не е задължително за гражданите ѝ. Затова, ако армията получи заповед да оттегли тежката техника и артилерия и да не открива огън, движението ни си запазва правото да продължи активните бойни действия съгласно собствените ни оперативни планове и до пълното освобождаване на украинските земи от руската окупация."


Той допълва, че движението му активно разгръща бойни и резервни части и обучава хората си, както и че изгражда оперативен щаб на украински доброволчески корпус в координация с командването на операциите в Източна Украйна и доброволческите батальони на армията и министерството на вътрешните работи.


Ярош съобщава още, че се водят преговори "с държавни фактори" за легализиране дейността на "Десен сектор" и внася за обсъждане в парламента няколко проекта за статута на движението и социалната защита на доброволците и семействата им. "Но си даваме сметка, че това няма да стане за един ден", допълва той.


Лидерът на националистите казва, че се надява договорката от Минск за "разоръжаване на незаконните формирования" да не се отнася до "Десен сектор" и подобни подразделения. "Защото всеки опит за разоръжаване на украински патриоти ще дестабилизира ситуацията в страната и ще помага на Путин и на страната-агресор. Освен това всички подобни опити са обречени на поражение, тъй като бойците от доброволческите формирования са способни да защитят правото си да отбраняват държавата и народа по всякакъв начин, с всички целесъобразни методи и средства."


Съобщението му завършва с призива "Смърт на руско-терористичните окупатори! Слава на Украйна!"


Движението "Десен сектор" се появи около събитията на Майдана преди година и до днес не е съвсем ясно как се зароди то и откъде идваше финансирането му. В Русия то масово е използвано от медиите като олицетворение на "фашистката власт" в Киев, макар че на парламентарните избори през есента се видя, че популярността му сред украинците е изключително ниска.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK