Разговори в бара и среща с министъра на комуникациите в Донецка народна република

В бара

© Георги Кожухаров

В бараБел. ред. - Текстът е писан преди срещата и договореностите в четвъртък в Минск.


В Донецк има вечерен час. След 22:00 широките булеварди на едномилионния град опустяват. Заведенията отдавна не работят. Изключение прави бар скрит така, че са необходими поне няколко опита, за да разбереш коя е правилната врата. Още слизайки по стълбите към подземието се чуват приветствия на руски. Въпреки че е събота заведението е почти празно. Двамата бармани шумно спорят с двама очевидно подпийнали мъже, обвити в тютюнев дим. Навсякъде се усеща специфичният аромат на застояла бира. Подканят ни да се присъединим.


Сядайки на бара пред нас веднага са поставени
шотове домашна водка


Радват се, защото ние сме единствените клиенти. Оказва се, че един от другите двама е собственикът на мястото. А другият, Виктор, наскоро пристигнал от Москва, за да работи в министерството на комуникациите на новосъздадената Донецка народна република.


По стара традиция след като сме скрепили дружбата с няколко бързи буркана местна бира и след като сме изяснили на дълго и на широко, че ние сме "братя българи", а не някакви си "диверсанти" шегите отстъпват място на сериозната международна политиката.


"Какво по дяволите правите тук?" пита собственикът опитвайки да надвика шумната смесица от френски, английски, български и руски. Единият от барманите обаче се оказва по-гръмогласен: "Тази страна трябва да е Новорусия и ако може след това да стане част от Русия".


"Fuck Русия" изкрещява другият барман


но с нисък глас накланяйки се към нас добавя, че ако дойдат украинците ще се включи в опълчението. "Наздраве!"


"Ние винаги сме били свързани с Русия, винаги Западът е идвал тук за своя изгода. Погледни историята! Не ни трябва нито Европа, нито САЩ!" превъзбудено обяснява гръмогласният барман. Другият се подсмихва, на моменти, изказвайки несъгласие. И пак: "България - Слънчев бряг! Наздраве!".


"Какво правите тук?" отново се опитва да се включи собственикът, прегръщайки ни след поредния буркан. Не е ли интересно как барът свързва хората по начин, по който нищо друго не може? Непознатите стават близки. Езиците се смесват. Английският преминава в руски, липсващите думи са заместват с български под звуците на американското кънтри, което озвучава заведението.


Врата се отваря и възрастен мъж сяда на бара до нашата колоритна компания. Предстая се като учен физик - Константин от института в Донецк. Говори добър английски и сме му интересни. Обяснява, че ситуацията не е толкова проста, колкото си мислим. И е напълно прав.


В Донецката народна република нищо не е просто


"Кажете ми, моля, какво правите тук?". За пореден път обясняваме, че сме журналисти в търсене на истината или по-скоро, че просто искаме да видим възможно най-много, за да си изградим представа, за това което се случва. "Няма прав тук, няма истина. Преди барът беше пълен. Сега всичко е празно. Всичко е разрушено! Няма прав и няма крив, единственото сигурно е, че сме хора! Това е истината!" крещи той.


След поредната наздравица Виктор ни подканя да тръгваме. Но къде можем да отидем след вечерния час? Той обяснява, че ще ни покаже най-хубавата гледка в града. Не чакаме втора покана.


Часът е едва 11, но улиците са пусти. Няма нито автомобили, нито хора. Единствено някое друго бездомно куче, което притичва през широките булеварди. И звукът на артилерийския обстрел, идващ от крайните квартали, на който всички са спрели да обръщат внимание. Вървим бързо, защото февруарският студ е смразяващ. Обясняват ни, че всичко наоколо е било ремонтирано за Европейското първенство по футбол през 2012. Имало е много живот. Безсънни нощи с красиви жени, концерти из парковете. Виктор разказва, че е дошъл от Москва, защото родът му бил от Украйна и той още от малък мечтаел някой ден да живее тук. Неусетно стигаме до високата стъклена сграда на Министерството на комуникациите.


Фотогалерия: Разходка в нощния Донецк >


Тя се извисява над всички останали. Късно вечерта е потънала в мрак с изключение на два прозореца на високите етажи. На входа на недовърешната постройка ни посрещат два въоръжени силуета - сънени рускоговорящи военни по джапанки. Две бронежилетки висят на рецепцията в тъмното фоайе. Без излишни приказки само след минута вече сме в асансьора изкачвайки се нагоре.


Излизайки от асансьора на 19-ия етаж срещу нас се появяват


редом на стената руското и новоруското знаме


Попадаме в широко офис пространство с един отделен все още светещ офис. Сякаш в първият момент Виктор се стряска, че не сме сами, но уверено влиза и само след секунда ни кани за се запознаем с министъра на комуникациите на Донецката народна република. Нашият нов приятел физикът Константин, който очевидно се вълнува от срещата любезно ни предлага своята помощ в новото си амплоа на преводач.


32-годишният министър ни приема с усмивка. Представя се просто като Виктор. Разказва ни, че е от Херсон, понаучил английски във Великобритания. В родния си град се записал като доброволец в опълчението, но там бързо видели, че освен да държи автомат има и други способности.

Министърът на комуникациите, който се представя просто като Виктор

© Георги Кожухаров

Министърът на комуникациите, който се представя просто като Виктор


Назначили го да се занимава с криптирането на военните информационни канали. Сега, вече като министър, работи най-вече върху изграждане на независима от Киев комуникационна инфраструктура. Отговаря и за разпространението на републиканския телевизионен канал "Новароссия",


заглушаването на всичко украинско на територията на ДНР, както и за блокирането на някои "вражески" уебсайтове


"Стараем се да не използваме нищо, което идва от САЩ, защото осъзнаваме, че се намираме в глобална конфронтация и информационна война и то не с Киев." Докато слушам тези думи забелязвам двете кутийки с кока кола на бюрото, и американският филм, който върви по телевизора в офиса. Очевидно някои западни неща са по-трудни за спиране.


Разговорът ни продължава дълго. Той разказва, че в днешно време мечтае за едно единствено нещо - Новорусия да бъде независима държава с тясна икономическа интеграция с Русия. Говорейки за всичко това, като изключим нелепия факт, че минава 11 часа, намираме се в държавна институция и всички освен министъра сме пили много, оставаме с впечатлението, че хората в ДНР съвсем не на шега са се захванали да градят държава - с институции, символи, история... И въпреки, че младият министър изглежда неопитен, може би дори на моменти леко наивен, той е част от стройна организация от хора, които знаят какво вършат.


Интервюто ни приключва. Отново с усмивка министърът ни изпраща до вратата. Благодарим му и се разделяме, а Виктор ни напомня, че все още не сме видели най-хубавата гледката в Донецк. Да! Гледката! За това сме тук!


Илизаме на тераса високо над всики останали сгради. Целият град свети под нас, но изглежда призрачен, празен. Гледаме в далечината, докато палим по цигара. Там е летището. Битката за него продължава. Десетки ракети летят над хоризонта. Воюващите си разменят залпове ГРАД като смъртоносни фойерверки...

Гледката над Донецк

© Георги Кожухаров

Гледката над Донецк


Време е да тръгваме, за да минем през денонощния магазин, предназначен само за сепаратисти, да купим още пиене и да продължим тази така особена вечер. В този особен град, в тези особени времена. 


Фоторепортерът Георги Кожухаров и журналистът Георги Тотев в момента са в Украйна. Следете техните репортажи в "Дневник". Видеорепортажи може да гледате на btvnovinite.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 660 Весело

  И пак: "България - Слънчев бряг! Наздраве!".
  --------------------
  ну, ничего не поделаеш...
  така си ни знаят и на изток, и на запад!

 2. 2 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Правилно ли схванах, че журналистът който е на терен там, не знае руски?!? И как точно ще схване истината като не знае езика на местните?!

 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 779 Любопитно

  Нищо интересно, освен бурканите с бира в бар.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Опит за независима гледна точка? Поне за риска и разходите си заслужава да чуе очерка.Но на фона от деца разкъсвани от бомби , едва ли кръстене и палене на свещи, ще утешат ридаещите им майки.

 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Тези са се засилили към една нова '17 година. 2017 ще ги доведе до същата мизерия и страдания, до които ги доведе и 1917. Пренастройване и всичко от начало. Същите грешки.

  По-далеч от малоумни фанатици.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1573 Весело

  Изглежда рискът нашите да не се алкохолизират ще е по-голям от риска от бомбите.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Не го знам дали е учен и дали е физик наистина, но по-ясно и вярно според мен не може да се каже: "Няма прав тук, няма истина. Преди барът беше пълен. Сега всичко е празно. Всичко е разрушено! Няма прав и няма крив, единственото сигурно е, че сме хора! Това е истината!"

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2635 Весело

  Марск и Спенсър победиха Маркс и Енгелс,но очевидно,че някои хора още не са го разбрали това.

 9. 9 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4617 Неутрално

  Ами истината за "Новорусия" я знаем и без да се налага да пием самоделна бира от буркани в запушен подвал...
  Истината за Новорусия е онова чувство сутрин рано след препиване с такъв домашен алкохол - в устата ти се разхождат жаби и гущери, а в главата ти бият камбаните на Кремъл. И естествено ти няма сакото...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#3] от "Captain Shakespeare":Преди може би около месец имаше статия за най-интерсните барове в света, които трябва да се посетят. Мисля,че в Киев беше този, където всички напитки се сервират в буркан. Явно тази тенденция е модна за момента при тези геогр. ширини.

 11. 11 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1288 Весело

  "Fuck Русия" изкрещява другият барман." Ето че и в Донецк има нормални хора. Освен "Fuck Русия" можел е да добави russia-параша, примерно.
  А, статията е много любопитна и доказва и моите наблюдения, че нещата не са толкова прости, както ни ги представят мурзилките. Има немалко рускоговорещи в Донецк и Луханск, които се чувстват украинци.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Тъжна история.Взе да ми се вижда много грозно да се вярва в каквото и да е било,освен в Бога.

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  [quote#11:"andreas_hofer"] които се чувстват украинци. [/quote]
  Защо пък украинци. Може да се чувстват просто най-обикновени нормални хора, които искат в петък вечер да идат да пият бира с приятели, вместо да спазват вечерен час, да се крият по бомбоубежища и да научават, че някой е бил убит от снаряд на автобусна спирка в другия край на града...

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 820 Неутрално

  заглушаването на всичко украинско на територията на ДНР, както и за блокирането на някои "вражески" уебсайтове

  В народните републики е така.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#12] от "vjacho":

  ++++++++++

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#2] от "diegos":

  Правят се на по интересни, със сигурност и в Македония ще общуват на английски.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8316 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Това.което написахте за истината е доста художествено и трансцедентално.Вие поне разбрахте ли го или ви дойде свише...

  karabastun1@abv.bg
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  Докато Европа се развива, всичко, що е под руския ботуш, деградира и оскотява. Това е кратката равносметка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Гневно

  Криви - прави, без благоволението на провокиралите тази война - новорусите нямат право да живеят като всички хора ...
  Е, помним и "майните" на г-жа Виктория Нюланд - остава само, да адресира поредните си - до кучетата и котките на Украйна ...

 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  До коментар [#2] от "diegos":
  [quote#2:"diegos"]журналистът който е на терен там, не знае руски[/quote]
  Георги Кожухаров прави фоторепортаж и от Сирия, какво, и арабски ли трябва да знае?
  Знанието на местния език помага, но не е задължително.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Всеки търси място под слънцето. Който намери, намери.

 23. 23 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4617 Неутрално

  [quote#17:"karabastun"]Вие поне разбрахте ли го или ви дойде свише...[/quote]
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC_%D0%B2_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8
  Естествено ми дойде свише, след като се запознах обстойно с миризмата на донецкия бар и дълбочината на новоруската душевност...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  Оня ден тук ставаше дума за Джесика Ланг и аз я обърках с Шели Лонг от "Бар Наздраве." Та се наложи да погледна в уикипедия за опресняване на спомените и тогава се замислих за тия странни и романтични места баровете. През соца там се влизаше с куверт и вратовръзка. Сега ги има на всяко кюше и мазе. Но рядко са заведенията, атмосферата на които предразполага да изпиеш с пофта едно две питиета, да завържеш разговор и да откриеш сродни души. Както в случая. Напомня ми на американско криминале от 30-те, когато ченгето попада в нощен бар за незаконен алкохол.

 25. 25 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тъжна история. Не разбирам откъде се е взела тази омраза между братски народи.

 26. 26 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Един бар да работи в града и ти да попаднеш в него, то си е изкуство.
  Кой е произвеждал "шумната смесица от френски, английски, български и руски" в почти ПРАЗНИЯ бар?

 27. 27 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#2:"diegos"]И как точно ще схване истината като не знае езика на местните?![/quote]
  Подценяваш интуицията на този титан на мисълта!

 28. 28 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#26:"gogaroga"]Кой е произвеждал "шумната смесица от френски, английски, български и руски" в почти ПРАЗНИЯ бар?[/quote]
  Фантазията на писалия! Тя му е помогнала и да надвика шумотевицата в бара...

 29. 29 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 657 Неутрално

  След като спре тътена на войната още много години ще се мразят там.

 30. 30 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До #2 - теренът не е руски (все още ) ,а украински , така както Варна и Созопол са български "терен" !

 31. 31 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#25:"koko65bg"]Тъжна история. Не разбирам откъде се е взела тази омраза между братски народи.[/quote]

  От създаването на македонска нация и опитите да насадят омраза между българи и македонци. По същата причина се намразиха и изпобиха сърбите и хърватите.

 32. 32 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Дори и без "задължителните" във военни репортажи трупове се разбира шизофренната криза, която Путин предизвика. Московска държава в Донбабве и Луганда е грозен, човеконенавистен експеримент-реплика на югоконфликта. Така и ще завърши. Путин в Гаага.

  Navigare Necesse Est
 33. 33 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Да отидеш на място, на което се води война и да снимаш празни нощни улици, празни барове, да говориш с местните без да знаеш езика им - това е ново направление във военната журналистика!
  Тия двамата заслужават Пулицър!

 34. 34 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Репортажът има една основна ценност. Показва огромната полза от членството ни в НАТО. Показва и, че други народи воюват за това право.

  Navigare Necesse Est
 35. 35 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  [quote#18:"mladevroatlantik"]Да говориш на английски в страни като Русия и Сърбия е висша форма на неадекватност и проамерикански дебилизъм. Едно на ръка че тези езици са на 90% еднакви с българския[/quote]
  Посмали малко процентите, особено на руския.
  А английският от много време е лигва франка, колкото и да ви боли.

 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#33] от "nenad":


  [quote#33:"nenad"]Тия двамата заслужават Пулицър!
  [/quote]
  Минимум!
  Малко страхливички ми се виждат...Елена Йончева да беха взели...

 37. 37 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  [quote#25:"koko65bg"]Тъжна история. Не разбирам откъде се е взела тази омраза между братски народи.[/quote]

  Прочетете '' Черната книга на комунизма '' - Стефан Куртоа, Никола Верт, Жан-Луи Пане, Карел Бартошек, Жан-Луи Марголен и Андрей Пачковски.
  Надявам се там ще разберете от къде се е взела.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#3] от "Captain Shakespeare":

  И пак нищо ново: "whiskey in the jar"!
  😄

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Никаква война не се вижда на снимките и то не само поради тъмнината. Никога не си бях представял, че един бедстващ град е толкова обилно осветен. Чак да им завидиш на осветлението. Призът печели специално насоченото осветление към статуята в добре поддържания парк с равно окосена трева и усърдно прекопани художествено оформени лехи на снимка 4.

 40. 40 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#36:"Добрин ВЕЛКОВ"]Малко страхливички ми се виждат.[/quote]
  "Страхливички"???
  Да влезеш в подземен бар пълен с бармани-терористи и с единия "Слънчев бряг" зад гърба си, после да пазаруваш в денонощен магазин само за сепаратисти....та това си е истински героизъм, бре!
  Освен Пулицър, заслужават и орден за храброст

 41. 41 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  До коментар [#33] от "nenad":

  ".. това е ново направление във военната журналистика."

  Нищо ново под слънцето.Подобни журналисти,репортери,а и не само ,си ги има отдавна.Ако погледнете този разказ на Аверченко, ще се убедите в това.И Ярослав Хашек има нещо подобно,но не мога да го открия.
  http://ru.wikisource.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83_%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%83_(%D0%90%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE)

 42. 42 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#6] от "spiegel":

  То за това командировките там трябва да са кротки, няма черен дроб, който да издържи повече.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 43. 43 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Младият министър : " разказва, че в днешно време мечтае за едно единствено нещо - Новорусия да бъде независима държава"
  Че как няма да мечтае (в Англия понаучил английски , може и на автомивка, а в Донецк е вече министър), кога ако не сега, и къде ако не там му се отваря възможност за такава фанттастична кариера !

  Натиск, постоянство и търпение.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#41:"objektivist96"]Ако погледнете този разказ на Аверченко[/quote]
  Правиш ли разлика между разказ и репортаж?

 46. 46 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":


  [quote#19:"Norman Granz"]Това е кратката равно-сметка. [/quote]
  Твоите сметки са все „кьорави“
  Ти правеше сметка, че Русия
  [quote#70:"Norman Granz"]от Крим ще бъде изритана до Коледа (европейската, не руската), помни ми думата. [/quote]

 47. 47 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#44] от "mladevroatlantik":

  Какъв Петрич?
  Ако един българин не е учил руски НЯМА да може да проведе разговор на руски с руснак. Това е.

 48. 48 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Черен дроб, ти бе само карантия.

 49. 49 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Отговаря и за разпространението на републиканския телевизионен канал "Новароссия", заглушаването на всичко украинско на територията на ДНР, както и за блокирането на някои "вражески" уебсайтове...
  -------------------
  Май няма особена разлика със Северна Корея?

 50. 50 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8316 Неутрално

  До коментар [#49] от "herbaltea":

  Няма и особена разлика с останалата Украйна...,освен, че там е обратното

  karabastun1@abv.bg
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#46:"Бopмар"]Твоите сметки са все „кьорави“
  Ти правеше сметка, че Русия[/quote]
  Ооооооо, Грънчо е тотален анализатор и несъмнен пророк!

 53. 53 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":

  То само единия снима, другия пише репортажи... И да, езика е предимство. Може да чуеш нещо което си говорят на роден език и ако не го знаеш, ще го пропуснеш... важни са нещата които чуваш, а не които ти казват...

 54. 54 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#51] от "mladevroatlantik":

  Ти вземи да говориш на някои български ученик на руски и ще видиш колко ти разбира - виж ако знаеш нормален конвертируем език е друго

  Натиск, постоянство и търпение.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#53] от "diegos":
  [quote#53:"diegos"]То само единия снима, другия пише репортажи...[/quote]
  Не е точно така, но не ми се спори. Поне стигнахме до консенсус - знанието на местен език помага. Но и не вреди, ако не го знаеш. Помисли само колко правителствени люде през годините вървят по широкия свят плътно с преводачите си, защото не знаят грам друго, освен български. А решават съдбините на милата ни Родина ...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 57. 57 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#55] от "mladevroatlantik": Ами това ти е автобиографията бе нулев пич!

  Натиск, постоянство и търпение.
 58. 58 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#56:"ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA"]знанието на местен език помага. Но и не вреди, ако не го знаеш. Помисли само колко правителствени люде през годините вървят по широкия свят плътно с преводачите си, защото не знаят грам друго, освен български. А решават съдбините на милата ни Родина ...[/quote]
  Даааааа, незнаенето на чужди езици очевидно е безвредно - Родината ни е в чудесна кондиция, а репортажите на нашите ерудити - прекрасни!

 59. 59 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#44] от "mladevroatlantik":

  Има толкова думи на руски които са непонятни на български, че до утре мога да ти ги пиша... то е като вица за оня наземен стюард на летище Варна дето казал на руските туристи- "Положите этот билетчик в джобчик"

  От къде ще знаеш какво е: карман, майка, ремень, арбуз, гора, рубашка, галстук, сережка, чемодан, полоса, кольцо, юбка, брюки, свитер, могила, стол и т.н и т.н.

 60. 60 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  [quote#45:"nenad"]Правиш ли разлика между разказ и репортаж?[/quote]
  Аз разлика между разказ и репортаж правя/с Ваше позволение/.Идеше реч за друго.За това,че "специалисти" е имало и преди.И винаги.Както сам сте забелязал/и отбелязъл в пост№33/.

 61. 61 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#56] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":

  Примера ти въобще не е тъждествен. В случая с журналиста говорим, че той отива в една среда в която трябва да изясни за себе си и за читателите, коя е истината. Няма как а разбере, ако не познава местния език. Все някой ще му превежда, преводача винаги може да те лъзне. Обикновено в такива конфликтни зони, преводачите са подставени лица, които преиначават действителността, като спестяват или добавят информация според конюнктурата. Как ще разбере журналиста, че го лъжат? С развитото си шесто чувство?

 62. 62 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  [quote#44:"mladevroatlantik"]получаваме два езика с почти еднаква лексика. [/quote]
  както и подозирах ти изобщо не знаеш руски за да напишеш такова нещо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  "Тази страна трябва да е Новорусия и ако може след това да стане част от Русия".
  През 21 век,да анексираш части от съседни суверенни държави, се нарича тероризъм.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#51:"mladevroatlantik"]Глупости, руския го знае всеки адекватен среднограмотен българин дори да не го е учил - от обща култура[/quote]
  Учил ли си руски?

 66. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8316 Неутрално

  До коментар [#63] от "rosiraycheva50._":

  Не е коректно да коментирате само като хвърлите един поглед отгоре,отгоре.Ако бяхте прочели,щяхте да знаете,че нашите репортери се срещат с местни жители,които не окупират никакви съседни държави,а действието се развива в техния роден град.
  Освен това - анексията се нарича анексия и през 21-в.,както се е наричал винаги този акт на държавна агресия,а тероризмът е нещо друго.Погледнете в енциклопедия...

  karabastun1@abv.bg
 67. 67 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"vjacho"]Тъжна история.Взе да ми се вижда много грозно да се вярва в каквото и да е било,освен в Бога.
  [/quote]

  Какъв бог те бие пък тебе по главата бе. Вашият бог ако го имаше щеше ли да допусне такава ужасия?

 68. 68 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 226 Неутрално

  [quote#11:"andreas_hofer"]"Fuck Русия" изкрещява другият барман." Ето че и в Донецк има нормални хора. Освен "Fuck Русия" можел е да добави russia-параша, примерно. [/quote]

  Нещо не си разбрал, много новоруси обвиняват Путин, че досега не е въвел войска и прекрати избиването на хора.
  СЛАВА НОВОРУСИИ

  ПУТИН АКБАР
 69. 69 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#44] от "mladevroatlantik":

  Явно си учил руски, затова ти се струват еднакви. Виж, за по-младите, които не са го учили задължително в училище, им е точно толкова близък, колкото чешкият.

 70. 70 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  До коментар [#43] от "do.r.n":

  А обърнахте ли внимание на факта, че младият министър на комуникациите е от Херсон. Правя асоциации с един друг виден херсонец, който безславно се скри в Брюксел...
  Не вярвам в примирието, което трябва да настъпи тази нощ. Путин играе ва банк, въпросът е може ли да бъде спрян без още по-сериозни санкции.
  На екипа журналисти препоръчвам да отидат при възможност и до Лвов, за да видят една друга, по-красива, Украйна.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 71. 71 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В новото украинско правителство има специално министерство на информацията, чиято основна функция е цензура. Отдавна са блокирани всякакви телевизии и сайтове от Русия и Донбас. Много е забавно да гледаш как един от най-войнолюбивите майдански политици - Олег Ляшко заявява, че цензурата е нужна - щото видиш ли дори родната му сестра се биела на страната на "терористите": https://www.youtube.com/watch?v=VFjieiE6jsA Обяснявайте ми после, че това не е гражданска война. Поздравления за журналистите, особено за фотографа Георги Кожухаров. Резултатът определено е по-добър от това, което очаквах да се появи в тези медии

 72. 72 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#37] от "Танас":

  Благодаря, ще се постарая да я прочета. Чувал съм за тази книга, но не съм я чел.

 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  [quote#33:"nenad"]Тия двамата заслужават Пулицър! [/quote]
  Може би ..ПуТлицър?

 74. 74 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 513 Любопитно

  [quote#18:"mladevroatlantik"]Да говориш на английски в страни като Русия и Сърбия е висша форма на неадекватност и проамерикански дебилизъм. Едно на ръка че тези езици са на 90% еднакви с българския[/quote]

  Доста пресилено. Аз лично, като слушам новини на сръбски, разбирам не повече от половината, въпреки че съм от западна България. Руски разбирам, щото съм го учил в училище, но по-младите българи, които не са имали тоз 'късмет', много малко разбират от руски. Както и руснаците от български, по мои лични впечатления.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 75. 75 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3648 Любопитно

  [quote#74:"philologist"], които не са имали тоз 'късмет'[/quote]
  Интересно защо са употребени кавичките на късмет? Странно,за един.. "philologist"

 76. 76 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1199 Весело

  До коментар [#29] от "Big_Villager":

  Русия е гений в създаването си на хора дето я ненавиждат! И с добре платени такива, дето я обичат...

 77. 77 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 513 Любопитно

  [quote#75:"тулса"]Интересно защо са употребени кавичките на късмет?[/quote]

  Мисля, че отговорът ти е бил ясен още докато си писал въпроса...

  Но все пак, ето малко пояснение:
  1. доста неприятно звучене има този език;
  2. задължителното му учене беше тотална загуба на време; аболютно никаква работа не ми върши, а вместо това в програмата можеше да е включен, като втори западен, някой къде-къде по-полезен език и сега може би щях да мога да говоря и немски, например;
  3. тъй като стана вече ясно, че руснаците не се считат за европейци, за разлика от нас, се оказва, че масовото учене на руски ни е отдалечило от Европа; впрочем, Хрушчов беше казал, че за построяването на комунизма е нужно всички (в соц-блока) да заговорят на руски...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  [quote#77:"philologist"]оказва, че масовото учене на руски ни е отдалечило от Европа[/quote]Извинявам се, ама това са наивни разсъждения.Не знам какви филолози има у нас сега,но дъщеря ми завърши лингвистика в американски унверситет и знае освен български и английски, отлично испански и руски и малко по- зле японски и френски...От моите бивши американски студенти познавам няколко човека, които са решили да вземат курс и по руски език(въпреки че не са даже в хуманитарни специалности)Не знам наистина сега каква работа може да върши повърхностното владеене на руски, но навремето голяма част от преводната научна литература беше на руски език, а и много от произведенията на световната класика.Обобщавайки, познаването на един език повече никога не е минус, поне за мен,а за журналисти, бизнесмени и дипломати даже при новите реалии е просто необходимост в евентуални контакти с рускоговорящи.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на mladevroatlantik
  mladevroatlantik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#74:"philologist"]Доста пресилено. Аз лично, като слушам новини на сръбски, разбирам не повече от половината, въпреки че съм от западна България.[/quote]
  Това е така, защото в новините се говори на книжовен сръбски а там се ползват много неславянски чуждици. От македонските новини също нема да разбереш всичко.

 84. 84 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1367 Весело

  [quote#83:"mladevroatlantik"]От македонските новини също нема да разбереш всичко.[/quote]

  Да бе да нЕма да разберем ама друг път.
  Какво искате всеки петък Съветска телевизия и програма Время и задължително изучаване до 11 клас ?
  Въй севтейшен в Болгарии ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 85. 85 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#82:"mladevroatlantik"]Даже мога да кажа че руският е по-разбираем и от македонския ... [/quote]

  От какво?

 86. 86 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#83:"mladevroatlantik"]От македонските новини също нема да разбереш всичко.[/quote]

  Това, което звучи по македонската телевизия е едно, а това, което си говорят людете помежду си, е съвсем друго. Аз самият бях заблуден от тези официални речеви прояви. И направо се смаях, когато за пръв път отидох - право на плажа край Охрид и слушам как около мене си говорят на чист български. Постоянно ги вземах за туристи от България, добре че изпускаха по някоя диалектна дума, като "пливам" например. И произношението им е удивителни ясно и благозвучно.
  Ако в коментар 82 сте имали предвид официалния език в Македония, съгласен съм с вас. Но той е силно сърбизиран и представлява някаква изкуствена реч.

 87. 87 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Не обичам материали на българи в чужбина. Не умеят да са критични да задълбаят. Този текст може лесно да бъде написан и от по-умел ученик.

  Една статия от толкова противоречиво място трябва даде повече на читателя. Затова и е нужно да се влиза в конфронтации или поне да има някакво елементарно умение в предизвикването им. Не за друго- защото в тях можеш да извлечеш максимална изгода, да видиш настроения... да погледнеш под повърхността. Да задълбаеш, дори и с малко. Дори и да нямаш отговори в такава напрегната ситуация, добре е поне да ги потърсиш.

  Като например - интересно е откъде идва оборудването на този офис? Къде е разположен - кой е избрал това място? Как министъра може да разкаже за ''наемането си'' в самото министерство? Как е преминал границата? Къде е израснал? Какво мисли за демокрацията? Също така- какъв интернет имат в Донецка област?

  И т.н. И т.н.

 88. 88 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всякакви самообявили "република" руски агенти, представяни за едни такива почти симпатични обикновени човеци и вежливо наричани "сепаратисти", са нищо друго освен ТЕРОРИСТИ. Материалът - легитимира тяхна уж "република", която всъщност представлява заграбена от руските окупатори територия на суверенна и независима Украйна - от путиновите агресори - 10 хилядни руски войски, диверсанти и огромно количество руско оръжие! Руската война срещу Украйна е огромна катастрофа за хиляди жители на Източна Украйна и е обидно с някаква сълзливо-сополива риторика да се скрива безкрайния , меко казано, инфантилизъм на текста на този "репортаж" и не се засегне "благоразположението" на путиновите агенти, представящи се за "правителство". Тези т.нар."републики -Донецка, Луганска, никога няма да бъдат признати от света за нещо друго освен за украинска земя. Слаб, много слаб материал! По-добре Дневник да беше поместил само снимки.

 89. 89 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 513 Любопитно

  [quote#78:"тулса"]познаването на един език повече никога не е минус, поне за мен,а за журналисти, бизнесмени и дипломати даже при новите реалии е просто необходимост в евентуални контакти с рускоговорящи. [/quote]

  Това звучи повече от чудесно! Също така би било прекрасно и особено 'практично' българите масово да знаят и други поне толкова важни в световен план езици. Като фарси и урду/хинди, например...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 90. 90 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  До коментар [#32] от "Schopenberg":

  " Така и ще завърши . Путин в Гаага . "


  Ако има късмет,но, ако няма ще свърши,като Сталин !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 91 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#86:"gogaroga"]Ако в коментар 82 сте имали предвид официалния език в Македония, съгласен съм с вас. Но той е силно сърбизиран и представлява някаква изкуствена реч.[/quote]
  -Ам'чи да! За да се докаже измислицата, че т.н. македонски език е различен от бългрския, в книжовната му форма, бяха наблъскани сръбски думи. Четох в една книга твърдения на македонстващ филолог, който препоръчваше, в македонския книжовен език да се включват думи от сръбски и да се бяга от думите в народния говор.

 92. 92 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#89:"philologist"]би било прекрасно и особено 'практично' българите масово да знаят и други поне толкова важни в световен план езици. Като фарси и урду/хинди, например...[/quote]
  -Може! Не пречат знанията на езиците, а ползването им. А най-практично / без кавички/ е да се изучават някои от китайските езици.

 93. 93 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#87:"Трезвен"]Една статия от толкова противоречиво място трябва даде повече на читателя. [/quote]
  -Ами! Достатъчно е, че наблюдателните очи на БГ- журналята са забелязали 2-те кутии с Кока Кола и че филмът по ТВ-то бил американски. Това малко ли е? Какво повече да дадат на читателите в България двамцата? А, освен това, даже са отбелязали и факта с "огромно значение", че в Бара се пие алкохол. С всичко това те доказват, че "Мисията им е възможна" и е "достойно" изпълнена.

 94. 94 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#2:"diegos"]Правилно ли схванах, че журналистът който е на терен там, не знае руски?!? И как точно ще схване истината като не знае езика на местните?![/quote]
  -Кожухаров знае сърбо-хърватски и това му стига. Както стига и на някой "черноморски гларус" да си определи на рус. ез. среща така:"Пят часов угълов, маце".

 95. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#4:"hasmokar"]Опит за независима гледна точка? [/quote]
  -"Опит"- да! Ама "независима гледна точка"??

 96. 96 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  До коментар [#49] от "herbaltea":

  " Май няма особена разлика със Северна Корея "


  Съгласен съм безусловно,но мурзилкаша не е пропуснал да ти нащрака минуси . Задавал ли си си въпроса : Защо прекланящите се към Русия и " лявата " политика,не отиват и не пращат децата си в Русия и Северна Корея,а се натискат и натискат към прогнилия и вражески Запад ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 97. 97 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#6:"spiegel"]Изглежда рискът нашите да не се алкохолизират ще е по-голям от риска от бомбите.[/quote]
  -Такива са "рисковете на професията" за някои БГ- журналисти. И после страдания "що черният им дроб бил черен".

 98. 98 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Любопитно

  [quote#10:"Гарван"]в Киев беше този, където всички напитки се сервират в буркан. Явно тази тенденция е модна за момента при тези геогр. ширини. [/quote]
  -Едва ли е мода. По-скоро някаква малко извратена демонстрация на "традиция" за туристи, уж останала от времето през и непосредствено след ВСВ. Когато в СССР, поради липса на чаши наистина са наливали водка в буркани. А аз, когато някога съм ходил в Киев, Москва, Минск, Сочи и пр., си купувах евтини посуда в количества за свръх багаж. Имаха много и разнообразни, освен евтини за нас българите, неща.

 99. 99 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3410 Неутрално

  До коментар [#51] от "mladevroatlantik":

  " Глупости,руския го знае,всеки адекватен,среднограмотен българин ..."


  Даваш ли си сметка,каква глупост си постнал ? Работил съм в Русия,завършил съм институт в Русия,сега в Германия деля един апартамент с руско семейство и,разбира се,общуваме на руски и въпреки всичко,понякога се усещам,че допускам грешки с окончанията . Знаеш ли,колко пъти съм бил свидетел на простаци,които си мислят,че говорят руски,като на българската дума поставят " ы " или " ой " в края ?
  Ето как " руския го знае всеки адекватен,среднограмотен българин ", да не говорим за грубото произношение,въобще .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 100. 100 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#16:"uchuden."]До коментар [#2] от "diegos":

  Правят се на по интересни, със сигурност и в Македония ще общуват на английски.[/quote]
  -В този Форум, някой колега скоро сподели, че в БГ-Външното министерство, като получавали писма на руски от Русия, първо ги превеждали на български и английски,а после им отговаряли от български в превод на английски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK