Атина не иска повече кредити, гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица

Атина не иска повече кредити, гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица

© ReutersГърция отхвърли проект, предложен на започналото привечер заседание на финансовите министри на еврозоната, защото в него продължава да се говори за изпълнение на действащите споразумения, с които страната е предпазена от банкрут.


След по-малко от 4 часа срещата е приключила без резултат и предупреждение от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че ново заседание ще има, само ако Атина промени позицията си.


"Беше ясно решено, че ще има нова среща на Еврогрупата, само когато бъде поискано удължаване на помощната програма и определени ангажименти от гръцките власти да се придържат към нея", каза Домбровскис.
Малтийският финансов министър Едуард Скичлина коментира: "Всичко зависи от това Гърция да се пригоди, да осъзнае колко сериозна е ситуацията и че времето изтича. Ако това не стане, ще последва катастрофа".


Гръцки правителствен източник на "Ройтерс" от срещата на Екофин в Брюксел не посочва кой е предложил отхвърления проект, но коментира, че "няма логика" да се настоява Атина да продължи да взима траншовете. "Който продължава да се връща към този въпрос, си губи времето. При такива обстоятелства, днес няма да има сделка."


Споразумението за помощ срещу реформи, в което финансирането идва от ЕС, ЕЦБ и МВФ, бе удължено до 28 февруари. След тази дата няма правно основание отвън да се помага на правителството от радикални леви и националисти в Атина.


Атина не иска повече кредити, гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица

© Reuters


След 14 седмици свършва обезпечението за евтини заеми


В същото време на гръцките банки бързо губят средства и се топят активите, срещу които могат да получават евтини заеми от ЕЦБ, твърди анализ на "Джей Пи Морган," цитиран от "Ройтерс".


От американската банка изчисляват, че само през тази година депозитите на гръцките банки са намалели с 21 млрд. евро и фирми и граждани теглят всяка седмица по 2 млрд. евро.


Между 14 и 17 млрд. евро са изтеглени през януари (12 млрд. от тях – преди извънредните избори, на които победи СИРИЗА бяха на 25 януари – бел.ред.), последвано от известно забавяне в първите дни на февруари. Ако това темпо на изтичане на капитали се запази, след 14 седмици, т.е. в края на юни, банките може да изпаднат в остра ликвидна криза. Този срок е изчислен от "Джей Пи Морган" на основата на това, че от 108 млрд. евро, отпуснати за стабилизиране на банковата система от ЕЦБ и гръцката централна банка, търговските банки вече са използвали около 80 млрд. евро.


Атина не иска повече кредити, гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица

© Reuters


До 1 млрд. евро на ден се теглят от банките


Оставащите 28 млрд. няма да стигнат за дълго, ако са верни твърденията на източник на "Ройтерс", че всеки ден депозитите намаляват с между 300 и 500 милиона евро. По думите му в някои дни сумата достига 1 млрд. евро. "Изтичането на депозити продължи и тази седмица, ситуацията показва влошаване. Когато виждаш да напускат по 400-500 милиона евро на ден, това вече е развиваща се тенденция", казва източникът на агенцията миналата седмица.


Не всички банки в Гърция са в такава ситуация, но това е причината ЕЦБ да се съгласи миналата седмица да повиши с 5 млрд. евро предела на средствата за спешно подпомагане от гръцкия Фонд за спешно предоставяне на ликвидност (ELA). Новата сума е 65 млрд. евро, но и тя почти е изчерпана и на банките им остава да разчитат основно на все по-оскъдно обезпечение, което ЕЦБ все още приема от тях. Това са раздадените през 2012-2013г. облигации на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), но според "Джей Пи Морган" и те ще се изчерпят до 14 седмици.


ЕЦБ само временно вдигна тавана за спешна помощ – до 18 февруари, т.е. докато приключат преговорите в еврозоната за евентуална нова схема са кредитиране на Гърция и на заседание на Управителния съвет във Франкфурт ще бъде направена оценка на постигнатото.


Атина не иска повече кредити, гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица

© Reuters


Атина отстъпва, но не достатъчно


В неделя вечерта "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че между Атина и партньорите ѝ в еврозоната продължава да зее пропаст и се водят само "технически дискусии", но не и преговори върху план. Изданието смята, че новата власт в Гърция е била принудена да отстъпи от бойките си призиви за поредно опрощаване на част от дълговете и сега казва, че е готова да приложи около 70% от реформите, договорени от кабинета на Андонис Самарас, който събори. Най-деликатният момент не е дали Ципрас ще успее да "продаде" това на последователите си като победа и нов план, а продължаването на реформите на трудовия пазар. За Берлин те не подлежат на обсъждане, "защото ги смятаме за 80% от програмата".


Различна е и перспективата на двете страни – според европейците трябва да се намери начин правителството на Алексис Ципрас да получи глътка въздух, за да преговаря как да удължи вече действащият антикризисен план, докато според гърците не може и дума да става за това, а трябват преговори за съвършено нова програма.


Вече никой не вярва, че ще има споразумение до края на седмицата, за да се спазят сроковете, необходими за ратифициране на ново удължаване на действащата програма отвъд 28 февруари. Председателят на съвета на финансовите министри на еврозоната Йорен Дейселблум предупреди преди седмици Атина, че 16 февруари е последният срок, в който трябва да поиска от партньорите си такова удължаване.


Атина не иска повече кредити, гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица

© Reuters


Какъв е План "Б"


Германският "Зюддойче цайтунг" твърди, че Ципрас подхвърля идея за 4-месечен "мораториум", в който да продължи да получава пари от еврозоната, но и няма да отменя вече договорените антикризисни мерки.


Вече се обсъжда как да се процедира в еврозоната, когато на 1 март няма сделка. Един от вариантите е обявяване на ясен график за преговори върху нова програма с крайна дата за приключването им. Така има надежда малко да се успокоят гърците и да спрат да изтеглят депозитите си, а ЕЦБ да остави централната банка в Атина да помага с ликвидност. В момента никой не знае колко време биха изисквали такива преговори, но се говори за 2-3 месеца. През това време Гърция няма откъде да вземе пари, защото и в момента пазарите искат за тригодишните държавни облигации около 20% лихва. Новото споразумение трябва да покрива поне 2 години, защото това е срока, в който гърците трябва да рефинансират над 24 млрд. евро плащания по дълговете си.


Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза преди днешното заседание, че гърците прекалено дълго са живели със стандарт, който не отговаря на възможностите им и в Европа няма желание да им се дават повече пари без гаранции, че ще въведат ред във финансите си. "Чутото досега не ми дава оптимизъм. Изглежда, че досега не сме постигнали нещо. Доста съм скептичен. Гръцкото правителство не променя позициите си."


Френският му колега Мишел Сапен коментира, че Европа все пак трябва да уважи политическата промяна в Атина и призова властите там да удължат помощната програма като рамка за търсене на ново решение. Други финансови министри казаха, че са обезсърчени от прекалено общите предложения на Гърция и очакват най-после конкретни и прагматични идеи.


Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси отказва да коментира какво следва при провал на преговорите. "Единствената ни цел", каза той пред репортери" е да задържим Гърция в еврозоната при пълно спазване на поетите към кредиторите ангажименти и взимайки предвид програмата, която гръцките избиратели избраха." Последните социологически проучвания в Гърция сочат, че 68% искат "честен компромис" с партньорите в еврозоната, докато 30% настояват кабинетът да не отстъпва, дори ако това означава връщане към драхмата. Същото проучване регистрира, че 81% все пак държат да си запазят еврото.


Атина не иска повече кредити, гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица

© Reuters


Варуфакис иска "няколко месеца"


Това, изглежда, дава основание на финансовия министър Янис Варуфакис, да използва войнствен тон в личен коментар за новия брой на в."Ню Йорк таймс". В него той отново казва, че страната му отказва повече да бъде "дългова колония", подложена "на най-големите съкращения на разходи в изпадналата в най-голяма депресия икономика".


"Границите, които сме очертали, няма да бъдат прекрачени", допълва той по повод възможността за отстъпки от твърдата позиция на Атина. "Правителството ни не иска от партньорите да н ипомогнат да спрем да си плащаме дълговете. Искаме няколко месеца на финансова стабилност, които да ни позволят да поемем по пътя на реформите, контролирани от мнозинството гърци, и подкрепа, за да се върнем към растеж и сложим край на неспособността да си връщаме заемите".


Но проблемите на Гърция са толкова тежки, че не се вижда как СИРИЗА ще удовлетвори друг ключов кредитор – МВФ. Фондът е доста скептичен спрямо твърденията на левицата, че ще задвижи икономиката като увеличат потреблението, вдигнат минималната заплата, върнат уволнените държавни служители и колективните договор, намалят данъците и засилят социалните плащания.


Атина иска да бъде намалено от 4.5% на 1.5% от БВП изискването за първичен бюджетен излишък, за да има повече средства на разположение. Но според Жолт Дарваш от института "Брьогел" дори в такъв сценарий властите ще се нуждаят до 2020г. от намиране на допълнителни 42 млрд. евро заеми.

Ключови думи към статията:

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 995 Весело

  Колко ли ще чакат гръцките банки преди да капичнат Цитрус?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Това е популизма.Чудесата свършиха много бързо.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 375 Неутрално

  идола на гръцкия социализма , май го закъса пред действителността .

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1610 Любопитно

  Бравос на данайците.
  Харчат по един милиард евро секи божи ден, а по колко изработват...

 6. 6 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Закривай Елада...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 7. 7 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Сиртакито и суфлакито свършиха.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 8. 8 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Следваща стъпка - национализация на банките!

 9. 9 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 374 Весело

  Изненадааа!
  Коментиращите явно не правят връзка между кризата в Украйна и тази, но скоро и те ще я направят.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 10. 10 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Има ли солидарнист в ЕС?

  Тоест - ако на Гърция им е трудно, ще и помогне ли "Европа"?

  Да или не?

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Най ми хареса изказването на Шойбле "Гърция твърде дълго живя със стандарт който не отговаря на възможностите им.....", е скоро ще им видим възможностите. ЕС искаше да смекчи удара върху гърците, но гърците не пожелаха да се приземят меко

 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#10:"Евразиеца"]Тоест - ако на Гърция им е трудно, ще и помогне ли "Европа"? [/quote]
  аха, цяла Европа да работи за салфетки и сиртаки на гърците. Това не е солидарност, това е мързел

 13. 13 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Разстроено

  тези хора ще си унищожът банковата система. а около 20% от българските банки имат гръцки собственици...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 751 Разстроено
 17. 17 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 778 Весело

  Последната снимка е езопова, "Гарван и лисица".

  https://goo.gl/8NG90J
 18. 18 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Гърците не знам дали имат във фолклора си приказката за лъжливото овчарче. Сегашното пложение е прекрасен пример. Лъгаха с години държавите от ЕС да им помагат. Сега няма кой да ги чуе а вълкът (кризата) точи зъби. Време да трошат чинии (в главите си).

 19. 19 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 942 Любопитно
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До 28.02 и след това ще се удзверят, че в трезора нЕма никой.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#10:"Евразиеца"]
  Тоест - ако на Гърция им е трудно, ще и помогне ли "Европа"? [/quote]
  Европа е помагала и дори сега предлага помощ, но Гърция не я иска.

 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#13:"аз"]тези хора ще си унищожът банковата система. а около 20% от българските банки имат гръцки собственици...[/quote]
  И какво от това? Банките може да имат всякакъв собственик, но са български, а не гръцки. През 2009 нали видяхме същия казус, нищо не се случи

 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Фондът е доста скептичен спрямо твърденията на левицата, че ще задвижи икономиката като увеличат потреблението, вдигнат минималната заплата, върнат уволнените държавни служители и колективните договор, намалят данъците и засилят социалните плащания.
  Пак само за ядене и пиене говорят гърците.
  Близо са до драхмата. Много. Оттам и до хиперинфлацията и оздравяването.

 24. 24
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1651 Весело

  [quote#14:"andru"] Москва да даде парите. [/quote]

  Кои пари?
  Че тя Москва за себе си няма пари, та на гръцките лентяи ще дава...

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 26. 26 Профил на today
  today
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Гърция глътна вода. Дотам се стига с ляво управление.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 27. 27 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално
 28. 28 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#12:"stanislavdi"]аха, цяла Европа да работи за салфетки и сиртаки на гърците.[/quote]

  Какво занчи ЕВропа тогава?

  Всеки за себе си ли?
  Това и без и ЕС си го имало .
  Къде е "келепира" от това са си в ЕС, след като всеки си е за себе си?

  Нека да се опитам да позная - в "ценостите на ЕС"

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А бе пич, ти да не си някое ЗКПЧ от 1 армия?
  До коментар [#14] от "andru":

 31. 31 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 374 Весело

  Тия смешни византийски фушляци според Тома Томов, големия "капацитет" били голямата работа.Миналата сдемица го слушах какви лакардии и локуми разтягаше при Цонев за Русия, пак приказките на комунетата "не пипайте руснаците, много са страшни", после го питаха и за Сириза и той изпадна в див патос, колко са страхотни и невероятни.
  Ей туй комунистите са голЕм смех!
  Колкото за гърчетата скоро съвсем ще се озъбят от глад!

 32. 32 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#28:"Евразиеца"]Къде е "келепира"[/quote]
  "келепир" ще да е някаква гръцка дума. Как иначе да си обясня изказа ти? Нали не си мислиш, че всички ще работят за да може Гърция да използва целия "келепир"

 33. 33 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "andru":

  ако москва иска да плати 240 млд евро подозирам никой няма да я спре...ама не иска.

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 34. 34 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 891 Неутрално

  В него той отново казва, че страната му отказва повече да бъде "дългова колония", подложена "на най-големите съкращения на разходи в изпадналата в най-голяма депресия икономика".

  Уникално ...
  Пичовете дълги години плюскали на кредит. През 2010 хлизнаха частните кредитори и те го отнесоха, и в момента пичовете дължат на останалите европейски правителства. И сега искат да прее..т и тях. Горд народ, спор няма . Тоя път май на всички им писна обаче.

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гръцки слугини в бг няма, наши слугини в гърция бол! Гърция си гледа хората, у нас хората нямат значение за депутатчетата, дето искат само да се перчат с мерцедеса пред роднините от село! Това е разликата!

  Назови очевидното
 36. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ха, време е вече да се задейства и тоягата, а не само морковът.
  Важното е другите държави да не отстъпват пред рекета на гърците, като не искат да си връщат драхмата и повече да не занимават ЕС със себе си.

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 374 Весело


  [quote#2:"chicago514"]Това е популизма.Чудесата свършиха много бързо. [/quote]
  Тепърва започват. Запаси се с пуканки.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 39. 40 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1580 Весело

  [quote#4:"kosuma"]идола на гръцкия социализма , май го закъса пред действителността[/quote]

  Жестокият сблъсък между социализма и действителността е неизбежен навсякъде и винаги. Филма сме го гледали.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 40. 41 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Комунистите са най-големите прахосници в историята.
  Гръцките банки губят по половин милиард евро депозити всеки ден, а Ципрас и Варуфакис се правят, че няма проблеми. ЕС са единствените, които биха им дали креди на 2%, пазарите искат 20%, а тея се дърпат ли дърпат. Тотални глупаци.

 41. 42 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#10:"Евразиеца"]

  Има ли солидарнист в ЕС?

  Тоест - ако на Гърция им е трудно, ще и помогне ли "Европа"?

  Да или не? [/quote]
  Ами то насила не става, евразиецо!
  Европа иска да им помогне, ама те се дърпат!
  Искат само да им се дават БЕЗВЪЗМЕЗДНО пари на калпак, а те да щракат пръсти и да танцуват сиртаки.
  Тъй и баба на дядо не дава.


 42. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Скоро май вместо узаки ще пият студена водаки

 43. 44 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1580 Весело

  [quote#36:"teridan"]http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201502/20150216.gqdlejdugg.jpg[/quote]

  ++++++++++++++++

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 44. 45 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#38:"Евразиеца"]А, сетих се - има едни с кърпени гащи в ЕС - българи им викаъ[/quote]
  Гледам гърците и бългирите все повече ми изглеждат като горд народ. Живеят с това което си изкарат, никой не им е длъжен, от никого не просят.
  Ти как мислиш?

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1610 Любопитно

  [quote#35:"султана глаушева"]Гръцки слугини в бг няма, наши слугини в гърция бол![/quote]
  И причината за това е, че за 30 години Европа наля в Гърция над 500 милиарда евро. Но секо нещо си има начало и край. А който не знае елементарни работи ще плаче с горчиви сълзи...

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 50 Профил на troti
  troti
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Кол обвинява Меркел, че унищожава Европа"
  http://www.segabg.com/article.php?id=554255

  Средата на 2011, е през 2015 Меркел наистина го направи.


 50. 51 Профил на troti
  troti
  Рейтинг: 0 Весело

  Първо защо сте вземали кредити, сега защо не щете кредити - Меркелица напълно шашна гърците и те вече не знаят какво да правят

 51. 52 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  "докато 30% настояват кабинетът да не отстъпва, дори ако това означава връщане към драхмата"

  Ти да видиш ! Ще цъфнат и вържат с драхмата

 52. 53 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1651 Весело

  [quote#38:"Евразиеца"]А, сетих се - има едни с кърпени гащи в ЕС - българи им викаъ[/quote]

  Може да са кърпени, ама са си наши и сме си ги изкарали с труд. Никой не ни ги е дал назаем и никой няма да ни ги вземе.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 53. 54 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#42:"focus_123"]Ами то насила не става, евразиецо!
  Европа иска да им помогне, ама те се дърпат! [/quote]

  И аз това казвам ...

  ето това е иснинската и братска помощ :
  - да си платищ всички дългове до последния цент
  - и плюс това лихвите
  - и плюс това таксите
  - отгоре малко оплюване какъв мръсник си , дето се оплакваш , че ти е тежко , вместо да работиш като вол, за да си платиш ДЪЛГ ... ЪТ !!!

  Ето това е истинската СОЛИДАРННОСТ !!!
  АЗ ,,, за това мечтаех 2007, гат влезохме е ЕС !!!

 54. 55 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Евро СОЛИДАРНОСТ - ЗАВИНАГИ !!!!

  Всеки да си плаща ДЪЛГОВЕТЕ - това е сърцевината на ЕВРО-СОЛИДАРНОСТТА !!!

  /Меркел , 2015 /

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  Остава сега да "затворят кепенци" и търговските банки в Гърция..................................и става катастрофално мазало в съвременна Елада!

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 60 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 426 Неутрално  Хм. Уверено - и заслужено - вървят към фалит.

  По-добре за България.


 60. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Весело

  Хайде въвеждайте драхмата и влизайте в хипер-инфалция,за да ви дойде акъла в главата-!

 61. 62 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Толкова са далече двете позиции, че не виждам какво може да се реши. Единственият им шанс е Америка да натисне, но нещо липсват сигнали. Прилича ми на стръмно спускане с мотор през гората, без идея има ли изход или следва пропаст. Реално и Ципрас не може да отстъпва, защото трябва да го линчуват. Някой хора ще направят милиарди тези дни, като знаят какво ще последва без значение падане или разсрочване е решението.

 62. 63 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Гърците шега се играят. Засилват влакчето на ужасите, ама забравят, че и за него се плаща. Накрая ще излязат ог Мегали-лунапарка на мегали-възторга, потни, гладни и с ококорени очи ще питат за работа. Е, преди това ще изпочупят и без това празните магазини по главната в Атина и Солун.

  Дали наистина си мечтаят за война между севера и юга. Дали са толкова прости. Той и Путин се надява на чудо, ама надали.

  Navigare Necesse Est
 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на troti
  troti
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#53:"Хриси"] Никой не ни ги е дал назаем и никой няма да ни ги вземе. [/quote]

  За второто не бъди сигурен - нали някой трябва да плаща за гърците на тези, които им дадоха заеми на корем, без да питат дали могат да ги върнат.

  Много са наивни това банкерите да знаеш - цапни и ти кредит, пък не го връщай и това е.

 65. 66 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цял живот се бориш да заслужиш доверие, респект и авторитет, а се губи за миг. Почвам да вярвам вече в тъмни сили. Кой ги омагьоса гърците, кокошка ли им изпи акъла, ами те са почти умрели. Убеден съм, че са изперкали на-пъл-но. Станаха за резил пред целия свят. На какво разчитат, като нямат нищо, преди всичко стабилна икономика. Една Русия, дето има безчет природни ресурси се задъхва от ембаргото и то не тотално, тия с голи задници като нас се репчат. Ама глезотията води до това! Трябваше Чърчил да ги даде и тях на сталин, та сега щяхме да видим ще развяват ли червени байраци със сърп и чук!

 66. 67 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Струва ми се ,че гърците ще вземат заем от Русия или Китай,а може би и от двете държави...

 67. 68 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#4:"kosuma"]идола на гръцкия социализма , май го закъса пред действителността . [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 68. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 70 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Евразиеца":


  Европа им помогна. Сега Гърците искат някой да ги вземе за постоянно на издръжка.


 70. 71 Профил на troti
  troti
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#66:"péro"]Една Русия, дето има безчет природни ресурси се задъхва от ембаргото и то не тотално, тия с голи задници като нас се репчат. [/quote]

  Гърците има нещо много по-важно - ОГРОМЕН ДЪЛГ. Дълг, ама го имат - имат да дават един вид. А като дължиш трябва много да дължиш.

  А кой няма? Няма кредитора, който трябва да получи 10 млрд. другия месец да речем. И по-другия, че за годината и две.

  Гърция определено няма да фалира сама, а и държавата по същество не фалира - виж, банките - да.

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Статията изтъква някои интересни факти, подкрепени с данни, но също премълчава. Така например помощта от 65 милиарда евро на ЕЦБ за гръцките банки се отпуска само при условие, че има споразумение. А това за сега го няма.
  Освен това има и други финансови данни, причиняващи тревога. СИРИЗА обеща на избирателите финансови облекчения, за чиито осигуряване на правителството му трябват 8 милиарда евро. При това само за януари са прибрани с един милиард евро по-малко данъци. През юни им трябват 3.5 милиарда евро за погасяване на дълг с падеж. А от изборите насам вложители са изтеглили 20 милиарда евро от гръцки банки. И на края - Гърция е изразходвала през 2014 година 2.6% от БВП за погасяване на дълг, докато за Испания сумите са 3.3%, а за Португалия дори 5%. Ама нито испанците, нито португалците опищяха Европа колко им е тежък хала.

  heruvim
 73. 74 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#70:"liubo...otdale4"]Европа им помогна. [/quote]

  Как ?

  С окуржаващи думи ...

  А с друго?

 74. 75 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "machupicchu":

  ++++++++

  Моля не му се карайте.

  Едно ЗКПЧ тОлко може да измисли.

 75. 76 Профил на Todor Todorov
  Todor Todorov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#72] от "Евразиеца":

  Разликата са едни 500 милиарда, налети в Гърция ...( от къде 1980-85-та до сега) + къде 300 милиарда дълг към момента!
  Малко ли ти се струват?

 76. 77 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1651 Весело

  [quote#74:"Евразиеца"]А с друго?[/quote]

  С 240 млрд. евро.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 77. 78 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Между двете злини гърците избраха по-гадната. Сега вместо да бъдат бедни, ще бъдат много бедни.

 78. 79 Профил на Todor Todorov
  Todor Todorov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#64] от "Евразиеца":
  Пиеш ли бе човек?... или си на нещо друго?

 79. 80 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#9] от "rorrim":

  Каква е връзката?

 80. 81 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колко гръцки банки има в БГ ??? Нали се сещате, че това никак няма да е ок за България.

 81. 82 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#77:"Хриси"]С 240 млрд. евро.
  [/quote]
  240 млрд евро ...

  дадени на Гърция от всемогъщия ЕС?

  (или дадени на германкси/френски банки с ценни книжа от безнадежния гръцки дълг) -->> някой от тях без тази операция (2010-11) да са фалирали вече.

  А според теб дедо Коледа съществува ли или да?

 82. 83 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 905 Неутрално

  "Сириза" поне да бях случили момента. На кого разчитат. На Русия? Че Русия в момента няма пари да си избърше собствените си сополи, ще се занимава с Гърция? Сигурно ще пробва, ама ефектът ще е нулев. Най-вероятно м днланата ще нахълтат всякакви капитали със съмнителен произход и всякакви лихвари, в сравнение с които ЕС на гърците направо ще им се види като "изгобуният рай".

 83. 84 Профил на february
  february
  Рейтинг: 379 Неутрално
 84. 85 Профил на Todor Todorov
  Todor Todorov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#67] от "aiaks":

  Китай имаше интерес към приватизацията в Гърция, ама те сега им хрумна, че не щат да продават... а руснаците... руснаците май както са я подкарали скоро или ще пускат бомбардировачите или ще подават ръка за просия... Мисля е ясно кое ще изберат...

 85. 86 Профил на Todor Todorov
  Todor Todorov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#82] от "Евразиеца":

  А според теб джуджетата клецат ли Снегурочка?

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 88 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#46] от "andru":

  Не знам кой е жалък ама ти какви глупости ръсиш.

 88. 89 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "lager":

  То няма какво да се национализира. Преди 3 години струваха нещо поне. Накрая ще успеят да ядосат Еврогрупата, и ще ги накарат да национализират депозити, както стана в Кипър

 89. 90 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#0:"От заглавието"]....гръцките банки губят по €2 млрд. на седмица[/quote]
  Когато печелеха не се оплакваха!?
  Няма по-глупава нация.
  Изпиха и изядоха бъдещето на децата си.
  Поне 2-3 поколения напред.

 90. 91 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Време е за приземяване,приземяване,приземяване....и отрезвяване,отрезвяване от зависимостта от дългове комбинирани с мързел и балкански селяшки хитринки.....
  Някой трябва да каже "охи" на мургавите "хелени"....

 91. 92 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Ех,ако бяха едни български министри да преговарят,каква радост щеше да настане,че Европа им обърнала внимание и им казала какво иска и в какъв герой ще се е превърнал помилвания по главицата и щипнат по бузките.

  ГОСПОД НИ ПРАТИ ДЕФЕКТЕН ИНСТРУМЕНТ. ПРОИЗВЕЖДА АТЕИСТИ.
 92. 93 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Скоро по таверните ще късат драхми вместо салфетки тези отворковци. И то само в събота, един път месечно.
  Сириза ще им илзезне мноооого горчива.
  Самонадеян и много заблуден народ са гърците.

 93. 94 Профил на krasenm
  krasenm
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всички банки трябва да се забранят със закон!

 94. 95 Профил на Todor Todorov
  Todor Todorov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#54] от "Евразиеца":

  Да де! Не е като по братски да плащаш най-високата цена за газ, нали? Или да даваш, пак по братски, територия за чужд газопровод, срещу мъгляви нищо-обещания... или да плащаш за всичко през 2-3 посочени, по братски, посредника!
  Де е разликата, че не разбрах?

 95. 96 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#90] от "tolex":
  И сега за едни три-четири месеца "гордост" ще затрият още една генерация,която ще трябва да бачка като немци за да взима поне половината от сегашните доходи

 96. 97 Профил на Todor Todorov
  Todor Todorov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#87] от "Евразиеца":

  Личи си щото...

 97. 98 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1002 Весело

  "Колото п-зле, толкова по-добре" е българска поговорка, ама гърците не са я разбрали правилно.

  Hamster
 98. 99 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#64] от "Евразиеца":

  Е, гледам е 21 и кусур, а ти още се трудиш - пишеш простотия след простотия. Ама говорете с тоя руски посланик - да увеличи малко надника "на пост". За копейки все пак става въпрос ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 99. 100 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#26] от "today":

  Точно, защо има толкова работещи в държавния сектор? Всичко си остана държавно - жив социализъм.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK