Гърция все пак ще поиска удължаване на помощната програма

Гърция все пак ще поиска удължаване на помощната програма

© ReutersГръцкото правителство все пак ще отстъпи от твърдата си позиция и най-вероятно днес до края на деня ще поиска от кредиторите си удъжлаване с 4 до 6 месеца на помощната програма, изтичаща на 28 февруари.


Това съобщиха няколко водещи бизнес издания и световни агенции, позовавайки се на свои източници.


Подробностите още се уточнявали, като гърците настоявали да се говори за "кредитно споразумение", а не за антикризисна програма, предполагаща в замяна и ангажименти за конкретни реформи от страна на Атина. Партньорите в еврозоната държат да не се отменят ключови реформи, а Гърция да си изплаща всички отпуснати заеми.
Лидерът на финансовите министри от еврозоната Йорен Дейселблум каза в понеделник, че Атина трябва да поиска до петък удължаване на програмата, за да остане време за ратифицирането на такава сделка от страните членки. В такъв случай в петък може да бъде свикано извънредно заседание на Еврогрупата. Следващото редовно събиране на 19-те финансови министри е на 9 март.


Премиерът от радикалната левица Алексис Ципрас произнесе бойка реч в парламента във вторник вечерта, в която се закани, че няма да се поддаде на "психологическо изнудване" и че правителството му не отстъпва от предизборните си обещания и незабавно ще пристъпи към спиране на елементи от програмата, благодарения на която Гърция е защитена от изпадане в несъстоятелност.


Също в сряда Управителният съвет на Европейската централна банка ще оцени състоянието на схемите за осигуряване на аварийна ликвидност за гръцката банкова система. Банките са практически отрязани от евтините заеми от ЕЦБ и им остава да разчитат на националната програма, където кредитите са в пъти по-скъпи, одобряването им идва и от ЕЦБ и фондът за подпомагане остава с все по-малко средства.


Заседанието във Франкфурт може да завърши без никакъв документ или изявление за медиите, следващото събиране на централните банкери е на 18 март, а нова оценка на гръцкия фонд за спешна ликвидност по календар е насрочена за 1 април.


Освен това правителството отчита и намалени приходи от данъци поради политическата несигурност и очакванията на населението, че СИРИЗА ще понижи ставките и ще удължи сроковете за плащането им.


Според "Ройтерс" в борда на ЕЦБ няколко държави, сред които и Германия, се противопоставят на това да се позволи на гръцката централна банка да налива още и още ликвидност в банките на Гърция, от които фирми и граждани теглят милиарди евро депозити. Централните банкери във Франкфурт искат също да не се използват средствата за закупуване от търговските банки на гръцки дългови облигации, тъй като това би означавало косвено финансиране на правителството в Атина, което е забранено от статута на ЕЦБ.


Всичко това може скоро да докара Гърция до състоянието на Кипър през 2013г., когато за да не изтекат и малкото останали евро през границата, бяха наложени ограничения в движението на капитали.


Финансовите министри от еврозоната настояват разговорите за бъдещите действия на Атина да останат в техния кръг и сред специалисти. Но Алексис Ципрас призовава да се намесят европейските лидери. "Преговорите с нашите партньори не са технически въпрос, а политически. Затова не могат да приключат за няколко часа. Решението на парализата с финансовите министри няма да дойде от технократи, а от политическите лидери на Европа."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ХАХАХАХАХАХАА
  Всичките приказки бяха за вътрешно ползване.
  Учат се техните комунисти от нашите и совиетските, учат се добре.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 2. 2 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 414 Неутрално

  'Начи, светлото бъдеще се отлага?

  Every cradle is a grave.
 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ще ги видим какво ще направят в петък...там сега е пълна бъркотия !

 4. 4 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хихихихи хохохохо, Ципрас, Соросоид ниеден, агент на ЦРУ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Просто се печели време ! Вчера писах....

  EREBUS
  Рейтинг: 2718
  Неутрално
  2721:1817 фев, 2015
  До коментар [#25] от "Хелиана":
  ..............
  Нямайте никакво съмнение,че ще се намери решение между Гърция и кредиторите.Тези дни е вероятно да се отложи крайното решение за няколко месеца......достатъчно време за да се подредят на ново картите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  Гърците ускорено са се устремили към светлото бъдеще, но леко са объркали релсите и срещата ще е в тъмния тунел с парния влак.

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Ще "клекнат", ама как ще обяснят разминаването с обещанията преди изборите и колко ще им повярват. То, ясно, че виновни ще са лошите германци, ама все пак....

 8. 8 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  Снимките на ройтерс, които Дневник препечатва, са многозначителни и пълни със символи. След снимката, в която колектив от Сириза гледа в бъдещето с блеснали очи и снимката на самотния ципурко, загледан унесено в тавана, сегашната снимка е също показателна- Ципурко е седнал удобно и щастливо се усмихва, но стаята е тъмна , като само една измамна светлина от нощна лампа създава илюзия за идващото светло бъдеще. Скоро обаче лампата ще угасне, защото пари за ток няма да има.

 9. 9 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#5:"EREBUS"]Нямайте никакво съмнение,че ще се намери решение между Гърция и кредиторите.[/quote]
  Да, и това ще е или програмата наложена от тройката кредитори, или зрелищен фалит.

 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#5] от "EREBUS":


  [quote#5:"EREBUS"]Нямайте никакво съмнение,че ще се намери решение между Гърция и кредиторите. [/quote]
  Фило , никой не се съмнява в това.Печелят време донорите , защото вечерно време зубрят предизборната програма на Ципрас ,зер да му нагласят нещата така както му уйдисва и да не го кепазят пред избирателите....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"].достатъчно време за да се подредят на ново картите ![/quote]
  Няма да стане браТчет! Гърция ще си плати. И в прекия и в преносния смисъл!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Не мисля, че ще излезе нещо от това. Правят го, за да може после да кажат, ама, ние поискахме, но, те, лошите германци и холандци и австрийци, те ни поставят много лоши условия...

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Абе какво има да му мислят гърците- нали искат да излизат от ЕС и еврозоната? Нека просто да го направят- русията е богата държава и ще им отпусне заем, а току-виж и участието в евразийския съюз ще им помогне на икономиката Чакам с нетърпение излизането на гърция от ЕС и еврозоната и влизането й в евразийския съюз По същество, това ще е отлична новина за България, защото всички усилия на ЕС заради географското ни положение ще се насочат към нас. Освен това- гърците ще имат статута на чужди граждани/ на държава извън ЕС/ и заплащането за труда им ще е 80% от заплащането за ЕС граждани- така, че - чакам с нетърпение краят на гръцките събития

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ще поиска та, нали трябва да се яде.
  Без парите от Европа, комшиите бързо, бързо ще паднат до нашия стандарт.
  А може и по-надолу...

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Ще си плащат всичко с лихвите иначе глад,пък тези дето са ги избирали да отидат да протестират пред арменския поп.

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#5] от "EREBUS":
  Нямайте никакво съмнение,че ще се намери решение между Гърция и кредиторите.
  ------------------------
  Ех Еребус, приятелю, естествено, че ще се намери решение.
  Но то няма да е обещаваното от Безриза.
  Нямате карти, Гърция е малък залог.
  Големия залог е Испания, че ако на вас ви се размине и Подемос вземе властта там, наистина става сериозно.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Поне на мен ми изглежда, като опит на Ципрас, да не се изложи 100% пред своите избиратели и цяла Гърция, защото не му стиска да излезе от еврозоната, а вижда че няма как да продължи да изнудва кредиторите, които на всичко отгоре, за вътрешна употреба трябва публично да ругае.
  Но драмата на Ципрас и Ко ми е дълбоко безразлична, проблема ще се стовари на гърба на гърците, за съжаление на всичките, а не само на тези, които "повярваха" в чудото.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  [quote#5:"EREBUS"]Нямайте никакво съмнение,че ще се намери решение между Гърция и кредиторите.[/quote]

  Със сигурност решение ще се намери! Или реформи, или "нова драхма"! Все е решение, нали?

 19. 19 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Весело

  В Германия усилено въври мнението, че няма смисъл от ранни резервации за гръцки хотели сега, защото след няколко месеца цените ще са много по-благоприятни в драхми. Същото важи и за нашите, решили да отдъхват на гръцкото море.

 20. 20 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Весело

  Щом са си самодостатъчни, оставете ги да потънат. За нас това ще донесе само благини - гръцките инвеститори в България, а за българите - евтино море и зехтин.

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":
  за съжаление на всичките, а не само на тези, които "повярваха" в чудото.
  -----------------
  Всички на балканите сме така, ядем по 999 грама сол, бият ни по 99 тояги..... и на края си плащаме 100-те жълтици глоба.
  Дето ми викат едни гръцки приятели - майстори сме на грандиозните самоубийства.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не виждам никакъв проблем ЕС от сега да предвиди ситуацията на гърция и моментално да преразгледа политиката си към България - ние сме туристическа дестинация, у нас не тресе като в гърция, имаме и морски, и планински туризъм и можем да заменим гърция като "почивната станция" за ЕС граждани

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Твърда позиция ама друг път

 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  #Гръцкото правителство все пак ще отстъпи от твърдата си позиция.#
  Популизмът е популизъм, но сиренето е с пари.
  Съвсем очаквана стъпка.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Къде са писачите на разкази?
  Нали Ципрас стял да нареди да се пецатат пари и да срине лосата капиталистицеска икономика на Запада

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  "Премиерът от радикалната левица Алексис Ципрас произнесе бойка реч в парламента във вторник вечерта, в която се закани, че няма да се поддаде на "психологическо изнудване"

  Стойка “партер” много му отива на Ципрас.
  Поемай Алексис, поемай!

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Сега ще клекнат, народа ще започне пак със стачките, и Ципрас и останалата паплач бързо ще бъдат изметени.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  [quote#17:"tsvetko_51"]опит на Ципрас, да не се изложи 100%[/quote]

  Съгласен съм, какво друго да направи Ципрас?
  Тя неговата е като на един друг дето все ги хващаше, пък те все ги пускаха, а той все в бял костюм.

 29. 29 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Весело

  ВСЕ ПАК социализЪма се основава на лъжи !

 30. 30 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 797 Весело

  Ципрас, преписвай от великия соцмислител Орешарски: "Международното положение е виновно"! Ако не беше Международното положение, вече да сте фалирали всички банки, такова де, забили последния пирон в ковчега на капиталистическите потисници.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 31. 31 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Донякъде съм съгласен с Ципрас, това е политически въпрос.

  С педадогическа цел не трябва да им отстъпят на йота, за да се научат най-накрая тия гърци да не лъжат, а след като фалират да служат за назидание на останалите дето са тръгнали по техния път.

 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4136 Неутрално

  Клекнаха гръцките атакисти, баба Меркел ги сръга с остена, няма къде да ходят.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]Нямайте никакво съмнение,че ще се намери решение между Гърция и кредиторите.[/quote]

  Решение винги има и в гръцкия случай те са отдавана известни. Както е казал поета няма безиходни ситуации. Просто има ситуации от които нито един изход не ти храесва. Сириза сами са си виновни, че се набутаха в този батак.

  Моралът не е порок!
 34. 34 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 374 Весело

  Финалът на византийският спектакъл, скоро дебелата дама ще запее!
  Накратко, правеха се на недостъпни, ама пак ще се сдадат!

 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#34] от "focus_123":


  [quote#34:"focus_123"]скоро дебелата дама ще запее! [/quote]
  Ако имаш предвид дебелата Берта гърците си го заслужават...но пък чак толкоз....

 36. 36 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]Нямайте никакво съмнение,че ще се намери решение между Гърция и кредиторите.Тези дни е вероятно да се отложи крайното решение за няколко месеца......достатъчно време за да се подредят на ново картите ![/quote]

  До коментар [#5] от "EREBUS":

  Приятелю, грешката ви е че си мислите че държите карти.
  Моя съвет към тебе е - тегли си еврото и го слагай в буркани. като се върне драхмата ще можеш да си обменяш по малко и да си помагаш.

  California Über Alles
 37. 37 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  наглостта на гърците няма край

 38. 38 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 555 Весело

  Я, идва мачка за погачка....не може да бъде при толкова дърпане, тръшкане и откровени обиди към този дето дава манджата.....ама май третия път стомната е на път да се счупи.....
  п.п. Гледал съм из нет-а множестово обяви за бране на портокали, мандарини и маслини в Гърция, пък самите гърци обявяват 25-30% безработица.....нещо сметката не се връзва?

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Годината е 2015, а не 1917,
  Гърция не е Русия,
  Ципрас не Ленин,
  та както Ленин обявява, че Русия излиза от Антантата и няма да изплаща задълженията на Романовци,
  да обяви, че Гърция излиза от ЕС и няма да изплаща задълженията на ПАСОК и Неа Демократиа.

 40. 40 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#5] от "EREBUS":

  Решението е ясно от много време, но както се казва в един филм: "Няма да е бързо и няма да ви хареса" 41. 41 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#35] от "BGman1":

  Ами толкоз, безплатен обяд няма.
  Пък и си го заслужават византийците.Държат се, като оня лаф "Човекът взе парите и каза чакай малко".
  Ще си върнат парите, като поп, че и сиртаки ще играят на немците.Стой та гледай!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  "Преговорите с нашите партньори не са технически въпрос, а политически."
  Каква политика има да завлечеш повече от 300 млрд.да ги изхарчиш и сега да не искаш да ги връщаш,а да настояваш за още.

 43. 43 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 897 Любопитно

  " Гърция все пак ще поиска удължаване на помощната програма "

  Гърците, все пак са си малаки...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 44. 44 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хахахахаха...
  И ко стана Ципрас мигна първи. Сблъсък на тежкотоварен влак с висока скорост с трабант, това е сблъсъкът на Сириза с реалността. Имаш ли кинти решаваш, нямаш ли кинти не решаваш.

 45. 45 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Приземяване, приземяване .........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK