Слънчево затъмнение през март ще бъде изпитание за европейската електрическа мрежа

Кадър от слънчево затъмнение на 3 ноември 2013 г., наблюдавано от Канарските острови

© Associated Press

Кадър от слънчево затъмнение на 3 ноември 2013 г., наблюдавано от Канарските островиСлънчево затъмнение следващия месец може да застраши нормалното електроснабдяване в Европа, тъй като много страни ползват соларни панели, пише Financial Times. Причината е, че в рамките на броени минути ще спрат да работят множество соларни инсталации, които след това много бързо ще върнат в системата големи количества енергия.


"Не можем да изключим напълно риска от инциденти", съобщава Европейската мрежа на операторите на електропреносни мрежи (ENTSO-E) и добавя, че слънчевото затъмнение на 20 март ще бъде "безпрецедентно изпитание за европейската електрическа система".


Соларните панели са  създавали само 0.1% от цялото електричество, произвеждано в Европа от възобновяеми източници, по време на голямото слънчево затъмнение от 1999 г. В момента обаче благодарение на субсидиите и политиките на ЕС слънчевата енергия е достигнала дял от 10.5%.
Според ENTSO-E затъмнението ще има по-голямо влияние в държави като Германия, която получава около една четвърт от електроенергията си от възобновяеми източници. Организацията съобщава, че има планирани контрамерки, които да защитят електрическата мрежа на континента от затъмнението, което ще започне в 9:40 часа българско време на 20 март и е приключи в 12:50 часа.


Операторите на електрически мрежи в цяла Европа ще водят специални телеконференции по време на затъмнението и ще задействат "обичайните процедури за извънредни ситуации, които да защитят системата, ако възникне нужда от това", съобщава ENTSO-E.


Според изпълнителния директор на Agora Energiewende Патрик Грайхен затъмнението на 20 март най-вероятно няма да причини никакви проблеми, тъй като има няколко разработени метода за балансиране на доставките на електроенергия, а операторите разполагат с много време, за да планират действията си.


Той посочва, че затъмнението ще е "стрес тест" за гъвкавостта на европейската енергийна система, която ще трябва да се адаптира към по-рязка смяна на генерирането на електроенергия от соларните панели в сравнение с обичайността, особено ако денят е слънчев. "В рамките на 30 минути производството от соларни панели ще спадне от 17.5 GW на 6.2, а след това отново ще се увеличи до 24.6 GW. Това означава, че рамките на 30 минути системата ще трябва да се адаптира към смяна на натоварването от -10 GW до +15 GW", казва Грайхен. Според него до 2030 г. тези промени ще станат все по-чести заради увеличаването на дела на електроенергията от възобновяеми източници.


"Затъмнението ще има каскаден ефект", заявява говорителят ENTSO-E Клеър Камю и разяснява, че страните ще ползват резервите на съседите си, докато затъмнението прекъсва генерирането на електричество по пътя си много по-бързо от обикновените дни. За балансиране на системата ще бъде използвано електрическо, генерирано от въглищни, газови и водноелектрически централи. "Това определено ще е предизвикателство за контрола на електропреносните мрежи", добавя Камю.


ENTSO-E добавя, че слънчевото затъмнение е "чудесна илюстрация как поддържането на сигурността на системата става все по-трудно в условия на все по-волатилно и разпръснато производство на електроенергия. По тази причина затъмнението е безпрецедентен тест за електрическата система на Европа и ще е от полза за постигането на по-добро разбиране за връзката между амбициозните цели на ЕС и сигурността на работа на мрежата, от която всички европейци зависят".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK