"Амнести" призова за отказ от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН при извършени зверства

Турски танкове в северния сирийски град Кобане

© Reuters

Турски танкове в северния сирийски град КобанеАмнести интернешънъл" призова петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да се откажат от правото си на вето в случаи на извършване на жестокости. В годишния си доклад за състоянието на човешките права организацията посочва, че международната реакция на редица трагедии през 2014 г. е била срамна. Богатите държави са заели "ужасна" позиция, като не са дали убежище на повече бежанци. Изгледът за ситуацията през 2015 г. също е мрачен.


Миналата година е била катастрофална за жертвите на конфликти и насилие по света, подчертава "Амнести" и допълва, че световните лидери трябва да предприемат незабавни действия, за да се справят с променящата се природа на въоръжения конфликт.


Генералният секретар на организацията Салил Шети каза в изявление, че Съветът за сигурност на ООН се е провалил в това да защити цивилните граждани. Вместо това петте постоянни членки – Великобритания, Франция, САЩ, Русия и Китай, са използвали правото си на вето, за да поставят собствените си геополитически интереси над защитата на цивилното население.
"Глобалният отговор на конфликтите и малтретирането, упражнявани от държави и въоръжени групи, бе срамен и неефективен", подчерта Шети.


Според "Амнести" възможно решение би могло да бъде тези държави да се откажат от правото си на вето при случаи на масови убийства или геноцид. Така например, ако Русия и Китай не бяха използвали правото си на вето, ООН нямаше да е блокирана за действия срещу насилието в Сирия. Президентът Башар ал Асад е можело да бъде изправен пред Международния наказателен съд, а хуманитарната ситуация е можело да бъде подобрена.


Сирийски бежанци

© Reuters

Сирийски бежанци


Срамен и неефективен международен отговор на насилието


Според доклада Съветът за сигурност на ООН не се е справил с насилието в Сирия, Ирак, Газа, Израел и Украйна, дори в ситуации, при които срещу цивилни са извършвани чудовищни престъпления от държави и въоръжени групи. Този провал е подхранил широк спектър от нарушения на човешките права.


Събитията през 2014 г. са довели до една от най-тежките бежански кризи в историята – с 4 милиона сирийски бежанци, включително вътрешно разселени лица, както хиляди загинали мигранти в Средиземно море, опитвайки да достигнат Европа. "Амнести" разкритикува европейските лидери за това, че усилията им да държат бежанците далеч са били по-големи от тези да опазят хората живи.


"Срамният и неефективен" международен отговор на конфликтите в Близкия изток и Северна Африка е довел до ужасяващи страдания за милиони хора и мащабни нарушения на човешките права, посочва организацията.


Според доклада Съветът за сигурност на ООН не се е справил с насилието в Сирия, Ирак, Газа, Израел и Украйна, дори в ситуации, при които срещу цивилни са извършвани чудовищни престъпления от държави и въоръжени групи. Този провал е подхранил широк спектър от нарушения на човешките права.


Бойците на "Ислямска държава" извършиха неописуеми престъпления, които шокираха света, включително обязглавявания в Сирия, етническо прочистване и сексуално робство в Ирак. В Либия съперничещи си въоръжени групи безнаказано извършват отвличания и масови убийства, отбелязва организацията.


25 години след стената


От падането на Берлинската стена преди четвърт век международната правозащитна система не е била толкова крехка в региона на Европа и Централна Азия, колкото бе през 2014 г., се посочва в доклада. "2014 година не бе година на спрял напредък. Това бе година на движение назад", подчертава документът.


Като основни фактори за ситуацията в региона експертите посочват анексирането на Крим от Русия, войната в Източна Украйна, засилването на авторитарните режими в бившите съветски републики в Централна Азия, както и ограничаването на свободите в Турция и нарасналото влияние на популистките партии в Европа.


За Русия докладът отбелязва намаляването на плурализма в медиите, ограничаването на правото на изразяване, съдебните процеси срещу политически активисти и нарушенията на човешките права в Северен Кавказ.


В Турция властите отговарят на критиката по-авторитарно, посочва "Амнести Интернешънъл", подчертавайки подриването на независимостта на съдебната система, въвеждането на нови ограничения срещу свободата в интернет, безпрецедентните правомощия на разузнаването.


Същевременно в Европейския съюз засилващите се икономически проблеми и намаляването на доверието в основните политически партии доведоха до укрепване на позициите на популистките партии в двата края на политическия спектър. Влиянието на националистическите и лошо прикритите ксенофобски подходи се отразява във все по-ограничителната имиграционна политика и все по-голямото отслабване на наднационалните власти.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Съгласна - СС на ООН не трябва да налага вето,което обикновено идва от 2 члена.

  Tony
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  И що .. за да си организираме масово зверства някъде (където имаме интерес) и да си се намесваме спокойно?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Муахахаха, та то нали това е един от основните механизми за спиране неразбирателствата между членовете. ООН е един пълен боклук. Винаги има две мнения и винаги има един който може да наложи вето. По всички останали теми има съгласие и всички са щастливи .

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  много правилно искане ,терора и убииствата и износа на червена революция са едно и също ,стига ги защитава демокрацията ,те режат глави и палят публично и им прави кеф

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  "В Либия съперничещи си въоръжени групи безнаказано извършват отвличания и масови убийства, отбелязва организацията." .. хм аз пък си мислех, че в либия след оня "звяр" Кадафи дето го разкостиха публично вече всичко е цъфнало и вързало...реки от мед и масло потекоха, народът се къпе в демокрация и свободата вече храни всички желаещи да сучат от сочната и ци...гърда. В либия не действа ли все още оня "обединен защитник" който на крилете на свободата (подпирана от изстребители) докара благоденствие?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#4:"ivan ivanov"],терора и убииствата и износа на червена революция са едно и също[/quote]
  с оглед посочените от амнести проблемни държави "Сирия, Ирак, Газа, Израел и Украйна" ми се струва, че повечето са в това положение заради износа (т.е техния внос) на демокрация?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Като пожелание,добре.И до тук.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Хвърлиха камък в блатото.

  подпис
 9. 9 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Щом "държава" като Северна Корозия е пълноправен член на ООН, то тази организация губи каквото и да било доверие.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Неутрално

  Че за какво е тогава този съвет за сигурност - по-добре е ''Амнести '' направо да го разтури и всеки да воюва където и както му дойде...

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Така например ако Русия и Китай не бяха използвали правото си на вето, ООН нямаше да е блокирана за действия срещу насилието в Сирия."
  Това ми беше достатъчно, за да видя, че зад това се крие политическа позиция... ами ООН да гласува резолюция за подкрепа на Асад в подкрепата му в борбата с незаконните терористични групи на територията на суверенна държава-членка каквато е Сирия...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 12. 12 Профил на .
  .
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":
  Не бери грижа.
  Твоите хора не се притесняват от ветото в ООН.
  Нито, когато нападаха Ирак под измислен предлог, нито, когато измамиха другите участници и злоупотребиха с решението за "закрито небе" в Либия.
  Друго ги спира, не "вето" на СС.
  Времеената, когато можеха да плячкосват безнаказано по целия свят приключиха.
  Свърши и времето, когато правилно бе всичко онова, което е в техен интерес и неправилно всичко, което е против интереса им.
  Свършиха времената, когато техните протежета бяха "борци за свобода", а чуждите "терористи".
  Свършиха.
  Колкото и да ви е неприятно и трудно да свикнете,
  вече ще се съобразявате с Русия.
  Скоро и с Китай.

 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":

  Три са, трябва да почетеш малко повече резолюции на ООН за да разбереш

 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#9:"Никола Георгиев"]Щом "държава" като Северна Корозия е пълноправен член на ООН, то тази [/quote]
  Северна Корея живее свойя живот в рамките на своите граници. Не е нападнала нито една друга държава.
  За разлика от световния престъпник Сащ, който съсипа не една и две държави.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Любопитно

  "Амнести интернешънъл" призова петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да се откажат от правото си на вето в случаи на извършване на жестокости."

  Много се съмнявам, че 5-те страни на СС ще се откажат доброволно от правото си да налагат вето по всяка една тема и въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Любопитно

  [quote#1:"Free person"]Съгласна - СС на ООН не трябва да налага вето,което обикновено идва от 2 члена.[/quote]

  Не само от тези два члена, САЩ също си налагат вето от време на време, особено когато стане въпрос за Израел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "Xiaomi":

  Няма да ги убедите, повечето тук са велики "демократи", които не виждат ( не искат да видят) откъде идат бедите на света. И толкова са им дебели капаците, че няма и да чуват писъците на народите, които са подпалени в името на ... свръхпечалбата!

 18. 18 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Това нещо означава да се откажат от статута на Велика сила , който имат 5 с право на вето. Нито една от 5те ще се откаже, може би единствено Франция. По скоро трябват друг вид реформи, като напр. Генералната асамблея да има право да изпраща сини каски.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Съвета за сигурност на ООН да се откажат от правото си на вето в случаи на извършване на жестокости."
  ======================
  Само че първо трябва да се определи какво се разбира под жестокост! Ако например Хамас обстрелва с ракети израелските градове и заплашва цивилни израелски граждани - това си е в реда на нещата. Обаче ако Израел отговори и в разултат в Газа има разрушения - това вече се третира като жестокост. И то голяма!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#19:"Magen David"]Обаче ако Израел отговори и в разултат в Газа има разрушения - това вече се третира като жестокост. И то голяма! [/quote]
  Не така, колега, не така, това е направо геноцид. Жестокост е, когато Израел им спре тока и водата.

 21. 21 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Така например, ако Русия и Китай не бяха използвали правото си на вето, ООН нямаше да е блокирана за действия срещу насилието в Сирия.

  Нима , за Либия като пасуваха , какво стана - гражданите са защитени и спят спокойно на 2 метра под земята .

 22. 22 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#20] от "Цайко":

  А, прав си

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 874 Неутрално

  [quote#16:"Иво"]САЩ също си налагат вето от време на време, особено когато стане въпрос за Израел.[/quote]

  и добре правят.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#20] от "Цайко":

  е как, Израел трябва да чака, докато агънцата от Хамас кротко блеят и без да искат цвъкат фойерверки върху тях.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Любопитно

  До коментар [#23] от "abdelhaqq":

  Точно обратно, много лошо правят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":

  е, ако искаме израел да бъде унищожен от добродушното, напатило се мюсюлманско стадо, да. много лошо правят.

  обаче антисемитизмът приема невероятни форми. човек всеки път се изненадва.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Любопитно

  [quote#26:"abdelhaqq"]е, ако искаме израел да бъде унищожен от добродушното, напатило се мюсюлманско стадо, да. много лошо правят. [/quote]

  Въобще не искам подобно нещо. По-скоро искам да се спазва международното право от страната на Израел, както разбира се и резолюциите на ООН. Искам Израел да съществува редом до независима палестинска държава (така нареченото двудържавно решение на конфликта между евреи и палестинци). Абсолютно същата позиция за двудържавното решение се подкрепя и от ЕС (включително България), ЕП, САЩ, Русия, Китай, Бразилия, ЮАР и още стотици държави по целия свят!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 874 Неутрално

  [quote#27:"Иво"]Въобще не искам подобно нещо.[/quote]

  тогава човек остава с впечатление, че "Иво" не знае какво иска. защото на всички е ясно какво ще стане в момента, в който САЩ оттегли подкрепата си от Израел. ще напълзят радетели за световна справедливост, предимно от антисемитски православен проруски произход, които ще се присъединят към "нормалния" мослемски хор, припяващ "умерено" "евреите в морето". нарича се "ценностна система". и отношението към Израел е индикатор. не може да има християнин-антисемит, например. за разлика от мюсюлманите, на които антисемитизмът е нормативно гарантиран от Сунната.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Неутрално

  До коментар [#28] от "abdelhaqq":

  Извинявай, но пишеш глупости. Не можело да има християнин антисемит!? Ти сериозно ли го мислиш това!? Напротив... много често е имало имало в историята християни антисемити. Примери бол, типичен е Мартин Лутер. Както и много други. Но, тук дебело искам да подчертая и препотвърдя, че аз НЕ съм антисемит. Израел има също правото да съществува, но това право има и Палестина. Относно подкрепата на САЩ към Израел... тази темата е толкова дълга и всеобхватна. Не искам да изпадам в подробности сега. САЩ няма да изостави Израел, ако помогне в международните усилия за постигане на мир в палестино-израелския конфликт... а, този конфликт няма да намери решение до момента, когато палестинците също получат възможността да създадат своя собствена държава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Do kom.13 Chubachubs
  Не само съм чела,а и ги зная резолюциите на СС на ООН,но те са компромисни,заради ветото на Раша .

  Tony
 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 874 Неутрално

  [quote#29:"Иво"]Извинявай, но пишеш глупости.[/quote]

  това не е аргумент, това е изпускане на нервите. и аз, например, мога да кажа, че "Иво" е неспособен да проследи повече от две стъпки рационален аргумент, или пък държи да се се втърка в дискусии за неща, от които нищо не разбира, ерго произвежда повече словесно количество, нежели качество, но не го правя, нали? по ред причини, но също и защото:

  [quote#29:"Иво"]Не можело да има християнин антисемит!? [/quote]

  този въпрос е т-о-ч-н-о, н-е-о-т-м-е-н-н-о и а-б-с-о-л-ю-т-н-о същият като въпроса за "нормалните" мюсюлмани. християнинът-антисемит се отдалечава от "нормата", която е Писанието. т.е. той може да е "нормален" според "Иво" и според повечето православни (все пак Йоан Златоуст беше онзи, казал ноториозното "аз мразя евреите!", но според "нормата" на християнското Писание - не е "нормален". никак даже. и колкото повече антисемит става, толкова повече се отдалечава от "нормалността" на християнската вяра, колкото и това да не ни харесва. защото, по парадоксален начин, самото християнско Писание сравнява Израел с Божия Син, както и "съблазънта на Кръста" с отношението към...Божия народ. който е Израел. и така всичко се зацепва в часовниковия механизъм, при който есхатологията на Стария завет прелива плавно в тази на християнското Откровение на Йоан, а избраничеството на Израел се уподобява на синовничеството на Исус.

  и хоп. говорим си за исляма, а реално - за стария и новия завет, нали? ако ни обижда Израел, ще ни "обижда" и разпнатият Бог. и мога да го докажа, но не във вестникарски форум. food for thought. قوت القلوب.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4611 Любопитно

  [quote#31:"abdelhaqq"]този въпрос е т-о-ч-н-о, н-е-о-т-м-е-н-н-о и а-б-с-о-л-ю-т-н-о същият като въпроса за "нормалните" мюсюлмани. християнинът-антисемит се отдалечава от "нормата", която е Писанието. т.е. той може да е "нормален" според "Иво"[/quote]

  Ами, да беше написал и уточнил, че "нормалните" християни не могат да бъдат антисемити. А, не всички християни.... защото винаги е имало и до ден днешен има християни антисемити и то от всички големи групи.... православни, католици и протестанти. И най-вероятно християни антисемити до деня, когато евреите не се покаят за греховете си и не приемат истината, че Исус Христос е Божи Син и Месията, който всички ние чакахме.

  [quote#31:"abdelhaqq"]и хоп. говорим си за исляма, а реално - за стария и новия завет, нали? ако ни обижда Израел, ще ни "обижда" и разпнатият Бог. и мога да го докажа, но не във вестникарски форум.[/quote]

  Само ти можеш да направиш подобна абсурдна логика и връзка. Християните спокойно могат да критикуват Израел, точно както всяка една друга държава в света.... а, Израел и по точно политиците, които управляват тази държава търпят критики по много въпроси! И затова са критикувани от цял свят и от всички народи и представители на различни религии....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 874 Неутрално

  [quote#32:"Иво"]"нормалните" християни не могат да бъдат антисемити[/quote]

  ами да. именно защото "нормата" е Писанието. затова и "нормалните" мюсюлмани са по дефиниция антисемити, а "нормалните" християни са по дефиниция про-еврейски. елементарно е.

  но това ми напомня за оня виц за мъжа, дето го хванали на границата по соца, облечен в женски дрехи. и го питали къв си ти бе! той казал: "аз съм нефанатичен мъж". та така и "Иво" с християните и мюсюлманите.

  сиреч. всеки антисемитизъм отдалечава от нас всяка дефиниция за "християнско", ерго и ни приближава към мюсюлманската "норма".

  колкото до това:
  [quote#32:"Иво"]Само ти можеш да направиш подобна абсурдна логика и връзка. [/quote]

  просто ще го подмина като поредното изтърваване на нервите. което явно е "нормално" за определен тип "норма", нали така?

  но така пък стана ясно, както обясних и по-горе, че всеки проправославен пролевичарски дискурс като на "Иво" ни слага в един кюп с оная "нормалност", на която краен продукт е ИД. затова и казвам, че изборът не е "рационален", а "ценностен".

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK