В Русия искат да се откажат от върховенството на международното право

В Русия искат да се откажат от върховенството на международното право

© ReutersПредседателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин предложи в четвъртък да се разширят правомощията на ведомството с право то да работи извън територията на страната, да се създаде "обективен" международен съд и страната да се откаже от върховенството на международното право над руското.


Това стана на годишното заседание на колегията на руските следователи в Москва. След това Бастрикин отиде да сподели идеите си и законопроектите с президента Владимир Путин в резиденцията му в Ново Огарьово в Подмосковието.


Сред първите реакции на правозащитници се казва, че всичко това прилича на подготовка за напускане от страна на Русия на международни организации.
В доклада си главният следовател на страната говори от събитията в Украйна до това какъв трябва да е обменният курс на рублата.


За разследванията в чужбина и новия трибунал


"Правовият ред в държавата остава стабилен, а авторитетът и позициите на Русия на международната арена укрепват", каза той в началото. "Следственият комитет не може да остане встрани от трагичните събития в Югоизточна Украйна. Оперативно започваме наказателни дела по отношение на военни престъпници и националисти." По думите му вече има 39 такива дела, които се разследват, "може да се каже, в бойна обстановка".


Във връзка с това той предложи да се промени законодателството, така че да могат следователи да работят извън територията на Русия при разследване на военни престъпления. В момента руският Наказателно-процесуален кодекс урежда единствено как се иска международна правна помощ. Бастрикин обаче смята, че "в отделни случаи трябва да се проведат редица процесуални действия, а понякога - и предварително разследване - на територията на друга държава".


Друг проблем, който посочи главният следовател, е, че нямало международен съдебен орган за разглеждане на такива дела, поради което Русия трябва да създаде такъв трибунал. Разследването на престъпленията в Югоизточна Украйна ще бъде доведено докрай, "за да не се допуска в бъдеще мирни граждани, наши съотечественици, деца, да загиват от ръцете на националисти и от военщината".


За "западната диверсия в руското право"


Идеите на Бастрикин отиват още по-далеч - той предложи да се промени чл.15 от Конституцията на Руската федерация, в който е фиксирано, че международните ангажименти на държавата имат върховенство над националните закони (този принцип е заложен и в НПК). Причината била, че последните международни събития демонстрирали, че "това положение работи против интересите на Русия и умело се използва от западните ни опоненти".


Той нарече споменатият принцип "диверсия", чието отстраняване "ще укрепи независимостта на Русия в правната сфера и ще върне правното регулиране към най-добрите традиции на отечественото съдопроизводство".


Пред РБК старши следовател допълни мотивите на Бастрикин с това, че признаването на върховенството на международните правни норми имало за цел "да се гарантират единните ценности и общи интереси между приятелски държави, но в условията на враждебна политическа ескалация се деформира същностното разбиране на тези принципи". Сега тези норми активно се използват от САЩ и ЕС за реализиране на собствените стратегически интереси и съдействат на санкциите срещу Русия, допълва Георгий Смирнов.


Той твърди, че в държави като САЩ, Великобритания, Бразилия, Индия, Испания, Италия, КНДР, Франция или Япония или изобщо не е фиксирано върховенството на международното право, или се придава правна сила само на онези норми, които са непосредствено включени от парламента в националното законодателство.


Инициативата на Бастрикин изглежда синхронизирана и с Държавната Дума. Според депутата Владимир Плигин, ръководител на комисията по конституционно законодателство, през 2015г. предстои "анализ на международните договори на Руската федерация и целият този международен правно-нормативен материал".


Това е репресивно мислене


"Трябва да се мисли как да се измъкнем от репресивното мислене", отвърна омбудсманът за правата на човека в Русия Елла Памфилова. По думите ѝ тези идеи са неуместни и Русия ще изгуби повече, отколкото ще спечели от реализирането им. Правоохранителните органи ще си опростят работата, но обикновените граждани ще имат по-малко възможности да бранят правата си, допълни тя.


Памфилова директно казва, че това прилича на подготовка за напускане от страна на Русия на международни организации и политическа самоизолация. Други правозащитници наричат "абсурд" идеята за нов международен трибунал и правото да се разследва на чужда територия.


Бастрикин обаче посочи, че активно обсъжда това със съответните комисии в двете камари на парламента, Кремъл и другите силови ведомства на Русия. "С общи усилия се стараем да поправим тези деформации на руското законодателство, които настъпиха през 90-те години в резултат на перестройката на нашето общество по западен маниер и ограничиха суверенитета на националното ни право", заяви председателят на Следствения комитет на Русия.


Да се разследва централната банка


Агенция "Интерфакс" допълва, че на годишното съвещание на следователите той е изложил и идеи за стабилизиране на рублата. "В Русия, както се вижда, на дадения етап би могло да се ограничи пространството за спекулации с валута, например, като се определи максимален марж при такива операции, както и да се въведе задължение износителите задължително да продават част от валутните си приходи, както и да се установи строга отговорност за нарушаването на такива изисквания, включително до наказателна", се казва в доклада му.


Той допусна, че монетарните мерки на централната банка и "подозрителното поведение" на някои големи играчи на валутния пазар вероятно се нуждаят от правна оценка. Понеже президентът Владимир Путин бил казал, че няма икономически предпоставки рублата да продължи да поевтинява, а не последвали необходимите мерки, "то възниква въпрос дали това не е контролирана девалвация в интерес на отделни участници и манипулиране на валутния пазар с незаконно използване на вътрешна информация".


Като цитира мнение на Министерството на икономиката, че би трябвало да има корекция на обменния курс от 65 на 40 рубли за долар, Бастрикин твърди, че девалвацията била дала повод на президента на САЩ да заяви пред Конгреса, че руската икономика е станала на пух и прах, а рейтинговите агенции, "които се управляват от ръцете на Уолстрийт", са получили основание да понижат до "боклук" оценката си за руските дългови книжа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK