Прозападното правителство запази властта в Естония

Прозападното правителство запази властта в Естония

© ReutersДясноцентристкият естонски премиер Таави Ройвас обяви, че партията му е победила в парламентарните избори в неделя. Това затвърждава пронатовската политика на властта в кампания, доминирана от опасенията от намеса на Русия след анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна.


Реформистката партия получава 28% от гласовете срещу опозиционната лява Партия на центъра, която иска естонците да променят външната политика и да се сближат с Москва в името на повече сигурност за малката балтийска държава.


"Естония постигна доста икономически успехи, много е открита пред съюзниците си и искаме да продължим по този път", каза след победата Ройвас.
Но вотът демонстрира и дълбоко разцепление, отбелязва "Ройтерс". Четвърт от 1.3-милионното население на страната говорят руски и около 70% от тях подкрепиха Партията на центъра, която от 2004г. има споразумение за сътрудничество с "Единна Русия", партията на Путин.


"Сребърният медал не бива да разочарова никого", каза лидерът ѝ Едгар Сависаар. "Партия, представляваща толкова много хора в Естония, не може да бъде пренебрегвана или принудена да мълчи."


Запитан дали би преговарял с Партията на центъра за нова коалиция, премиерът Ройвас отвърна: "Категорично не!".


Но той ще трябва да търси нов партньор, тъй като на досегашната коалиция със социал-демократите не ѝ достигат двама депутати за мнозинство в 101-местния парламент.


На 35 години Ройвас е най-младият премиер в Европа. Той силно подкрепя политика на свободния пазар и членство в НАТО. Над 20 години Талин води консервативна икономическа политика, въздържа се да емитира държавен дълг, поддържа балансиран бюджет и плосък данък върху доходите. Дълговете на публичния ѝ сектор за 2014г. са само 9.6% от БВП (при 175% на Гърция, например), а безработицата слезе на 7.4% (при 16.7% през 2010г.).


При управлението на Ройвас страната стана единствената в НАТО освен САЩ, поддържаща принципа 2% от БВП да се заделят за отбрана. Анализатори предупреждават, че Естония може да е първото място в алианса, където Русия може да тества готовността на НАТО да приложи член 5 от договора си, според който всички трябва да защитят атакувана страна съюзник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK