Лавров нарече убийството на Борис Немцов подло и обеща строго разследване

Сергей Лавров.

© Reuters

Сергей Лавров.Подлото убийство на Борис Немцов ще бъде разследвано с цялата строгост на закона, за да не могат виновниците да се изплъзнат от отговорност." Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч пред 28-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, цитиран от БТА.


"Кощунствено е да се използват такива трагедии, като подлото убийство на Борис Немцов, за опити да се подменят органите на следствието и правосъдието и да се издигат откровено политизирани, голословни и провокационни интерпретации", каза още Лавров.


Той зиспомни, че руският президент Владимир Путин "незабавно даде всички необходими поръчения", свързани с разследването, и изпълнението им е "взето под особен контрол".
В речта си външният министър коментира и ситуацията в Украйна. Той заяви, че там "в резултат на организиран преди една година антиконституционен държавен преврат рязко се активизираха ултра-радикални сили, включително и открито изявяващи се под нацистки лозунги и призоваващи към етническо прочистване". Настоя за разследване на "многобройните престъпления, извършени против мирни граждани на майдана, в Одеса, Мариупол и други украински градове", които остават неразкрити.


Сергей Лавров призова украинските лидери да се разграничат от всякакви екстремисти и да вземат "курс към постигане на мир и съгласие в многонационалното украинско общество на общоприемлива основа". Във връзка с хуманитарната криза в Източна Украйна той заяви, че правителството трябва "незабавно да вдигне въведената от него фактическа блокада на този регион, да възстанови икономическите връзки, социалните плащания, банковите услуги, свободата на придвижване на хората между Донбас и останалите райони на страната".


Той предупреди, че онези, "които настояват за доставки на оръжие за Киев, поемат върху себе си отговорността за проваляне на мирното уреждане" на кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK