Украйна повиши лихвата по рефинансирането до 30%

Гуверньорът на централната банка Валерия Гонтарева

© Associated Press

Гуверньорът на централната банка Валерия ГонтареваЦентралната банка на Украйна повиши лихвата по рефинансирането до 30%, съобщава "Ведомости", позовавайки се на гуверньора на банката Валерия Гонтарева. Увеличението се обяснява с повишения риск от инфлация – потребителските цени в страната са се увеличили с 28.5% само през януари.


Според банката състоянието на валутния пазар в страната е "стресово", а обезценяването на гривната е прекалено голямо дори и предвид макроикономическите проблеми на страната. По тази причина са необходими "спешни мерки за намаляване на напрежението на пазара на валута и кредити и намаляване на предизвикателствата пред стабилността на цените", съобщава централната банка и добавя, че ще вземе всички необходими мерки за удържане на валутата.


На 3 март официалният курс на гривната спадна до 24.82 гривни за долар в сравнение с 26.86 на 2 март. Банката остави в сила задължението износителите да продават на вътрешния валутен пазар 75% от печалбите си във валута. Гонтарева съобщи, че банката планира въвеждането на още ограничения на валутния пазар, които са били разработени заедно с Международния валутен фонд. Програмата на МВФ за осигуряване на помощ за Киев обаче предполага курс от 20-22 гривни за долар.
Неподходяща мярка?


На 6 февруари регулаторът увеличи основния лихвен процент от 15% до 19.5% заради високата инфлация. Предишните увеличения бяха до 14% на 13 ноември и до 12.5% на 17 юли 2014 г. Основната цел на увеличението е задържане на курса на гривната, която от началото на 2015 г. поевтиня 1.8 пъти спрямо долара, а миналата седмица достигна своя исторички минимум от 30.01 гривни за долар.


Според бившия заместник-гуверньор на централната банка Александър Савченко обаче ходът на регулатора е погрешен, като той ще повлияе зле на БВП на страната, на кредитния климат, както и на финансовото състояние на банките.


"Това е класически метод за борба с дефлацията и преход към по-строга монетарна политика. За съжаление обаче лихвата при нас не регулира предлагането на пари, понеже нямаме класическо рефинансиране", коментира Савченко и добавя, че в Украйна предлагането на пари зависи от емисиите на гривни.


Експерът посочва, че след увеличаването на лихвата кредитите в гривни ще поскъпнат, но мярката няма да повлияе особено на курса.


Банкови фалити


Отслабването на валутата и икономическите проблеми доведоха и до фалита на четвъртата най-голяма банка в Украйна - "Делта банк", независимо от мерките на централната банка за повишаване на сигурността на банковия сектор.


"Мерките ни (рефинансиране за банките, при които има най-голям отлив на капитали – бел. ред.) временно подобриха състоянието на "Делта", но финансовото й положение остана лошо", казва се в съобщение на централната банка. Причина за фалита е станала "невъзможността да се вземат навременни, ефективни и подходящи по размер мерки за подобряване на финансовото й състояние", добавя банката.


Гонтарева съобщи, че "Делта банк", която контролира активи на стойност около 3.2 милиарда долара, е предприемала "рискови ходове". "Банката реши да навлезе в сферата на корпоративното кредитиране, но за жалост нямаше достатъчно опит в сектора", каза тя.


Централната банка съобщи, че 94% от депозантите на "Делта" ще бъдат компенсирани с пълния обем на депозитите си, тъй като законът гарантира вложенията на стойност под 200 000 гривни.


Банковата система на Украйна страда от голям брой лоши кредити от финансовата криза през 2008-2009 г., но икономическата криза, последвала политическата нестабилност в страната и войната в Източна Украйна, значително утежни положението на банките. Миналата година регулаторът затвори 30 банки, а само от началото на 2015 г. други 10 са обявили банкрут.


Поскъпване на газа


Киев увеличи и минималната тарифа за потребление на газ за населението шест пъти, до 3600 гривни за 1000 кубически метра. Тази цена ще е валидна за потребление до 200 кубически метра на месец в отоплителния сезон между 1 октомври и 30 април.


Потреблението на газ над заложената норма, както и ползването му извън отоплителния сезон ще се заплаща при цена от 7188 гривни за 1000 кубически метра. Досегашната цена беше 1182 гривни.


Цената на газа за обществените предприятия също беше повишена 2.2 пъти, до 2934 гривни за 1000 кубически метра. Според парламентарната комисия по енергетика тази цена покрива едва 24% от цената на вносния газ, ползван от тези предприятия. Решението за увеличенията беше взето във вторник, като средният скок на цената е с 280%, в съответствие със споразумението на Киев с МВФ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  По пързалката надолу. Жалко за хората, но могат да прочетат българска история за годините 91-96. С малката разлика, че сега светът е още по-глобален и нещата стават с по-голяма скорост. Отделно, Гърция и други тарикати са на изкуствено дишане и няма място за други на клона.

 2. 2 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много ми е жал за украинците. Ще видим дали ще устискат? Стискам им палци, но никак няма да им е лесно с този психопат за съсед. Отгоре на всичко и икономическа криза, нужда от реформи, отлагани десетки години...

 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1436 Весело

  Показателите им са сходни с тези на Русия, въпреки че Русия няма няколко стотин хилядна чужда войска на своя територия! Що така бе ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Лошо за обикновените хора.

 5. 5 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Мда, тези вълците ги яли. Европа има други приоритети и на челните места са гръцките чорбаджии.

 6. 6 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Украйна икономически е заминала ...
  Политически също, военно тоже ...
  Просто не мога да ги мисля как се хванаха на въдицата на ЦРУ и си мислеха че ще цъфнат и вържат.
  Чакат ги години мизерия ...
  А пари от никъде не се виждат
  Лошо ... много лошо.

 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#3:"Je suis Немцов! Путин Акбар!"]Показателите им са сходни с тези на Русия[/quote]
  Инфлация:
  Украйна - 28,5%
  Русия - 3,9%
  Голямо сходство.

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Това се очакваше - Юшченко,който Москва признава за легитием президент на Украина,а е престъпник и живее в Русия,доведе страната до Майдана.Русия и Путин чрез Газпром ,анексирането на Крим,събитията в Източна Украина,породени пак от Путинова Русия,всичко това срина и разруши икономиката на Украина и обезцени гривнята.Затова Украина се нуждае от незабавна и голяма финансова инжекция,а Русия да си носи санкциите.Жалко и за двата народа,които търпят негативите на безумната де факто война на Русия с Украина.

  Tony
 9. 9 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"znayko84"]Много ми е жал за украинците. Ще видим дали ще устискат? Стискам им палци, но никак няма да им е лесно с този психопат за съсед. Отгоре на всичко и икономическа криза, нужда от реформи, отлагани десетки години...[/quote]

  Е кво е виновна Русия???
  Украйна никога не е имала икономика ... била е на помощи от Русия.
  Сега скочи на Русия и Русия спря помощите ... толкова !!!
  ЕС и САЩ нищо не дават и следователно Украйна забатачи.
  Кой е виновен в случая???

 10. 10 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Плюс фалит на банка "Делта". Интересно ми е дали украинците ще излязат по-търпеливи от нас?

 11. 11 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#7:"horilka"]Инфлация:
  Украйна - 28,5%
  Русия - 3,9%
  Голямо сходство.[/quote]

  Е остави го човека да вкара малко пропаганда ... то откакто загубиха войната в Източна Украйна и петрола се стабилизира над 60 долара ... друго не му е останало

 12. 12 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сами си го направиха ... нали искаха Майдан ... на ти сега реформи ... и война.
  Ама ЕС и САЩ не дават както даваше Русия.
  Те само вземат и използват.
  За тва са Украйнците сега ... гладни и на студено

 13. 13 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#3:"Je suis Немцов! Путин Акбар!"]Показателите им са сходни с тези на Русия, въпреки че Русия няма няколко стотин хилядна чужда войска на своя територия! Що така бе ?[/quote]

  Дааа много са сходни в Русия минимална пенския 300 долара.
  В Украйна средна пенския 30 долара.
  Много са сходни има няма едно 1000% сходни

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Мдам.
  И това не е единствената мартенска честитка за украинците.
  Порошенко подписа и за "Особое положение" с войската.
  Нещо като Сталиновия приказ "Ни шагу назад!" ...

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#8:"Free person"]Това се очакваше - Юшченко,който Москва признава за легитием президент на Украина,а е престъпник и живее в Русия,доведе страната до Майдана[/quote]
  ... хм, Юшченко и майдан... Юшченко, заедно с Тимощенко напра'иха един майдан. Цветна революция го кръсти'а(от там иде името на операция "Арабска пролет", а после на Юленка ѝ излезе име "газовата принцеса"... т'ва за протокола, де... Ясно е, дека си имАл предвид Янукович. Та батака, кражбите и корупциАта у Украйна не са от 2010... кЪ сА опитват да ни убедАт.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#3:"Je suis Немцов! Путин Акбар!"]въпреки че Русия няма няколко стотин хилядна чужда войска на своя територия[/quote]
  Е, посмали малко.
  [quote#9:"ivt26316017"]ЕС и САЩ нищо не дават и следователно Украйна забатачи. [/quote]
  САЩ дават само оръжие и военни инструктори, които не стават за ядене. Пари от МВФ, ама само колкото да не избухнат гладни бунтове. Сега май следваше изнасяне на зърното, понеже само то остана да носи грантове.

 17. 17 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  ... нали видЕ кЪ офицЯлно признават за 6(шест) пъти по-скАп газ... ама т'ва е до прЪви юли... за тогаз е предвидено увеличение с 50%...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Демокрацията е скъпо нещо...и тежко...трябва да се изстрада...

 19. 19 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "horilka":

  http://top.rbc.ru/economics/04/03/2015/54f70ac59a7947103c31b930

  Малко си по излъгал с руската инфлация, ама карай

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално
 21. 21 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Увеличението се обяснява с повишения риск от инфлация – потребителските цени в страната са се увеличили с 28.5% само през януари".

  Ами... това ми намирисва не толкова на "повишен риск от инфлация", колкото на реално наличие на инфлация или повишен риск от допълнително задълбочаване на инфлационните процеси. Ама... де да знам, не съм икономист, вероятно греша.

  Пак браво на украинците, че валутата им се е обезценила по-малко от рублата. Поне така беше до преди седмица-две. Заграбиха им територия, организираха им пълчища от "опълченци" да върлуват - тежко въоръжени - на тяхна земя, извиват им ръцете за газа и т.н, и т.н., а те - не щеш ли - продължават да "мърдат". И ще продължават, между другото - със свои усилия и с наша (на Запада) подкрепа.

  Свобода за Надежда Савченко!
 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Любопитно

  [quote#12:"ivt26316017"]както даваше Русия[/quote]
  как даваше Росссия?

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  [quote#16:"bilbotorbins"]САЩ дават само оръжие и военни инструктори, които не стават за ядене[/quote]
  Лъжеш. Нищо не са дали, все още. Обсъжда се дали да дадат.
  ПП. Булавите и Искендерите също не стават за ядене. Скоро ще се убедиш.

  Gunter glieben glauchen globen
 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Обама нали се пъчеше, как Щатската икономика цъфти, за разлика от Руската? Е, тази попара, която предстои да сърбат украинците в огромната си част е негова заслуга! С всичките си кусури, Путин в пъти повече в час от ...баракът!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Украйна е пред фалит от 10 години, досега евтин руски газ ги спасяваше!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 26. 26 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 342 Весело

  [quote#8:"Free person"]

  Това се очакваше - Юшченко,който Москва признава за легитием президент на Украина,а е престъпник и живее в Русия[/quote]

  Не става ли въпрос при твоя коментар за Янукович?

  Дърто, Юшченко беше преди много години!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 27. 27 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#8] от "Free person":

  Юшченко няма нищо общо-той беше пърият президент(западен) на така наречената оранжева революция-2005-2010 година.

 28. 28 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Защо ли си мисля, че след като САЩ се натъпчат, Европа пак ще мие чиниите........Жалко за украинците, нещата можеха да се случат мирно и цивилизовано и да се разделят по Чехословашкия вариант, но тръгнаха по пътя на пропагандата и сляпата вяра.

 29. 29 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не че сме цъфнали , но като си спомня как преди година някои индивиди в този форум говореха да сме били като украинците . А сега под тази статия никакви ги няма .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 30. 30 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#28] от "achtung":

  Защото не сте чели достатъчно, ако действително Ви интересува причината...

  Свобода за Надежда Савченко!
 31. 31 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  до ком.27 - абсолютно си прав.Извинявам се,имах предвид Янукович.Просто днес имах много работа и се обърках.

  Tony
 32. 32 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А зимата беше мека...
  Най-късно другата зима в Украйна ще има кардинална политическа промяна.

 33. 33 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#3:"Je suis Немцов! Путин Акбар!"]Показателите им са сходни с тези на Русия, въпреки че Русия няма няколко стотин хилядна чужда войска на своя територия! Що така бе ?[/quote]Ех, някои хора наистина си верват на глупостите.
  Но пък тук отиваме в другата карайност:
  [quote#13:"ivt26316017"]Дааа много са сходни в Русия минимална пенския 300 долара. [/quote]Нищо подобно. Минималната пенсия е малко над $100. Това по настоящия курс.
  Нищо че никой в Русия не взима минималната. Това поради факта, че според закона никой не може да взима под пожиточния минимум. Федерален или регионален. Така в Русия всеки под пожиточния минимум взима ФСД или РСД (федерална или регионална социална доплата). Но и с тях няма как минималната пенсия да стане $300.
  Тук може да се изчисли и минималната.
  Ето малко "инфо" за пенсиите в Русия.
  http://ria.ru/infografika/20130802/953584446.html
  Тук разбира се не влизат ФСД и РСД.

 34. 34 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#25:"takovanka"]Украйна е пред фалит от 10 години, досега евтин руски газ ги спасяваше![/quote]Ами тъй де . . . 2004-та Украйна с премиер Янукович реализира ръст на БВП от на 12%. На първо място в Европа и на второ в света. Подава оставка за да се кандидатира за президент. Следва "оранжевата революция" и президентство на Ющенко. Последния сдава властта след срив на икономиката от минус 14,5%. Ющенко губи изборите като печели едва 5% и се превръща най-слабо представилия се действащ президент в след военната история на Европа. Да отбележим, че негов икономически съветник през този период бе Немцов. Следва триумфалното завръщане на Янукович. Но той единствено успява да реанимира икономиката до някакъв минимален растеж.
  Всъщност от 2010-та година икономиката на Украйна е на "командно дишане" осигурено от няколко митнически споразумения и намалението на газта (с ключово значение за икономиката) благодарение на "Харковското споразумение".

 35. 35 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#19:"Моди трий нищо да не остане!"]Малко си по излъгал с руската инфлация, [/quote]
  Защо да съм поизлъгал?
  Дай някакви данни!

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivt26316017":

  Точно така, чакт ги години на мизерия, тежки и непопулярни реформи и пълна декомунизация. И резултата ще е точно както във всички съветски сателите - проспериращи съвремени общества които живеят по европейски. Точно както стана във Полша, Чехия и т.н. И колкото по-бързо се освободят от сянката на комунизма толкова по-бързо ще се опратят - справка България. И когато това стане ще си отвоюват свобжодата от азиатските си поробители.
  А в това време источния им съсед продължава да се опитва да възкреси мъртвия СССР и се кланя на мумията. Е знаем и това как ще свърши - тотална мизерия, фалит и окончателното разпадане на сатрапската империя.

 37. 37 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":
  Събуди се, Украйна я чака това, което беше причинено на Либия, Сирия и Ирак. Това е само началото. За огромно съжаление!

 38. 38 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дотук разбрахме, че Юшченко (?) и няколко стотин хиляди (?) души чужда войска са виновни за разпада на украинската икономика под майданската власт. Този форум може да се изпозлва като доказателство против теорията на еволюцията

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#37] от "rosko11":

  М да, точно такива глупости слушахме след фалита на социализма "как ще живеем без руската дружба". Е някои държави като Полша бяха по-умни и бързо скъсаха със соца. На други ни трябваше повече време но накрая продължихме дори и ние. И ето ни днес - европейски държави, граждани на ЕС и се развиваме според силите и акъла си.
  Е същото я чака Украина - доста трудности но постепенно европеизиране и замогване.

 40. 40 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#1] от "stoiank":

  От 91 до сега,украинците изпадат два пъти във дефолт,и са се оправяли!!И сега ще се оправят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK