"Ислямска държава" иска да заличи малцинствата в Ирак, твърди доклад

Снимката е архивна

© Associated Press

Снимката е архивнаИзбори 2022

"Беше нещо като пазар и около 50 момичета бяха изтъргувани за 5 дни. Сред тях бяха сестрите ми - продадени на палестински и иракски войници. Един от пазачите ми каза, че са били отведени обратно в Мосул, а цената им била около 1000 - 1500 долара за всяка. По-късно аз самата бях продадена на палестинец от Рака".


Това разказва 17-годишно йезидско момиче, отвлечено преди година от войници на "Ислямска държава", пред авторите на мащабно изследване за престъпленията срещу етническите и религиозни малцинства в Ирак.


Докладът "Между воденичните камъни: Малцинства в Ирак след падането на Мосул " беше представен в петък в Брюксел. Четирите неправителствени организации, изготвили документа, посочват, че много от жертвите на сексуално насилие, поробване и отвличания са момичета под 18 години, а по данни на ООН към август 2014 г. над 1500 жени от йезидски или християнски произход са били превърнати в робини.
Масовото поробване и сексуално насилие на нежеланите от "Ислямска държава" групи не е единственото нарушение на човешките права, за което четирите неправителствени организации предупреждават.


Заличаване


"Нашите наблюдения водят до извода, че "Ислямска държава" систематично извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството, геноцид, масови екзекуции, изнасилвания, изтезания, отнемане на човешкото достойнство, унищожават хилядолетни религиозни храмове и културно наследство. С други думи, "Ислямска държава" има за цел да заличи религиозните и етнически малцинства в Ирак", обобщи пред "Дневник" резултатите Майс Ал Джубури, съавтор на доклада и ръководител проекти в неправителствената организация Minority Rights Group.


Тя допълни, че най-засегнатите групи в Ирак, над които се фокусира и изследването, са йезидите (500 хил.), какаите (110-200 хил.) шабаките (200-500 хил.), туркмените (500-600 хил.) и християните (350 хил.). "Представителите на тези етнически и религиозни малцинства са избивани или прокуждани от родните им места, а документите им за самоличност и всяка собственост - изгаряни", допълни тя.


Изгубената помощ


"Постоянно слушаме по новините за нова и нова хуманитарна помощ от Запада, но нищо такова не виждаме. Има огромна разлика между това, което е обещано и това, което накрая е доставено", казва йезидски лидер през ноември 2014 г., цитиран в доклада.


Думите му подсказват за друг аспект от премеждията на малцинствата в Ирак - корупцията. Само 36% (814 млн. долара от общо 2.2 млрд.) от изпратената международна хуманитарната помощ достига до нуждаещите се. "За тези хора няма истинска надежда. Те не вярват на правителството и се чувстват прокудени от собствените си домове. Много от тях не виждат къде биха се завърнали, когато конфликтът се разреши", коментира Джоана Грийн от Организацията на непредставените нации и народи (The Unrepresented Nations and Peoples Organization).


По последни данни на Международната организация по миграцията (International Organization for Migration) 2.25 млн. иракчани са загубили домовете си и са разселени на над 2000 различни места в Ирак. Много от тях живеят във временни или недовършени лагери, непригодни за такъв брой хора.


"Това е особено опасно за най-уязвимите групи - жените и децата, които и без това са изложени на непрекъснати рискове от отвличане. Лошите условия принуждават много жени, например, да излизат късно нощем в гората, за да се изкъпят", поясни Грийн.


"Документирала съм конфликти в много страни досега, но това, което прави "Ислямска държава" е потресаващо по своята свирепост и бруталност", каза юристът от организацията "Няма мир без правосъдие" (No Peace Without Justice) Алисън Смит. Според нея "Ислямска държава" няма да спре докато не бъде спряна". По думите й единственият начин за това е всички документирани случаи на престъпления да бъдат отнесени в Международния наказателен съд.


Какво трябва да се направи


Докладът дава 38 ключови препоръки за облекчаване на хуманитарната криза в Ирак и предотвратяване на бъдещи издевателства над основни човешки права. Сред тях са допълнително финансиране и хуманитарна помощ през 2015 г., разследвания на корупционните практики, изготвяне на законодателство за защита на малцинствата от иракското правителство и по-добра координация между институциите, отговорни за малцинствата и тяхната защита.Информация за изследването


"Между воденичните камъни: Малцинстватав Ирак след падането на Мосул" е съвместен доклад на Института по международно право и човешки права (IILHR), Minority Rights Group International (MRG), "Няма мир без справедливост" (NPWJ) и Организацията на непредставените нации и народи (UNPO) с акцент върху проблемите на йезидите, какаите, шабаките, туркмените и християните в Ирак, които са сред най-тежко засегнатите от Ислямска държава (ИСИС). Докладът е резултат от множество интервюта с пострадали в Багдад, Дохук и Ербил, дискусии с иракски дипломатически мисии и иракското правителство, както и независими изследвания. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK