Орбан: Не подкрепям търговска сделка със САЩ, в която няма власт унгарският съд

Виктор Орбан при откриването на новия завод на "Сузуки" в Естергом.

© Reuters

Виктор Орбан при откриването на новия завод на "Сузуки" в Естергом.Унгария няма да подкрепи каквото и да е търговско споразумение на ЕС със САЩ, което попада извън юрисдикцията на унгарския съд, заяви в интервю за унгарското радио премиерът Виктор Орбан.


"Не мога да подкрепя споразумение за свободна търговия, което отнема правото търговски спорове да се решават в унгарски съд и го прехвърля на някакво непознато за нас далечно място, където нямаме никакъв шанс, или най-малкото не виждам възможност за честни и аргументирани присъди", обясни той.


ЕС и САЩ преговарят за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) и ако двете страни се споразумеят, ще се създаде най-голямата зона за свободна търговия в света. Тя би обхващала пазар с 800 млн. души население и близо половината от световната икономика.
Според източници от ЕС, цитирани от "Ройтерс", има шанс сделката да бъде подписана в началото на следващата година.


Но нейни противници казват, че американските мултинационални корпорации могат да използват правен механизъм, оспорващ законите в ЕС на основата на това, че те ограничават свободната търговия.


Затова Орбан говори, че не бива да се приема споразумение, накърняващо националните интереси на Унгария. "Най-важният въпрос - извън това как споразумението ще се отрази на всеки сектор в икономиката - е дали Унгария ще бъде принудена да се откаже от част от суверенитета си", добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK