"Ислямска държава" се зае да разруши древния асирийски град Нимруд (видео)

Статуи на крилати бикове от Нимруд, съхранявани в музея в Багдад.

© Associated Press

Статуи на крилати бикове от Нимруд, съхранявани в музея в Багдад.Терористичната организация "Ислямска държава" атакува археологическия обект Нимруд е северен Ирак и нанесе щети върху обектите там с тежка строителна техника, съобщава "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на иракското министерство на туризма и културните паметници.


Това е само последното от серия нападения срещу антични сгради и артефакти в Сирия и Ирак, които ислямистите унищожават в съответствие с предписанията на своята крайна интерпретация на исляма. Миналата седмица бойци от групировката публикуваха запис, на който унищожават статуи и други обекти с археологическа стойност в музея в Мосул и вратите на входа на древния асирийски град Ниневия.


"Ислямска държава" превзе Мосул миналия юни. "Терористичната банда продължава да пренебрегва волята на света и да потъпква човечеството и извършва нова серия идиотски престъпления", обяви министерството. Нимруд е античен град, основан от асирийския крал Шаламансар I, умрял в 1245 г. пр. Хр. Градът е известен с колосалните си статуи, известни като "ламасу", които изобразяват лъвове или крилати бикове с човешки глава.
Много от статуите все още са погребани под земята в Нимруд, но във видеото на "Ислямска държава" ясно се вижда как е една от тях, съхранявана в мосулския музей бива унищожена.


Йоргос Папаянис, служител на ЮНЕСКО, занимавал се с историческото наследство на Ирак коментира, че унищожението на артефакти в Нимруд е тежък удар върху археологията на Ирак и съхраняването на историческата памет. "Тези екстремисти се опитват да унищожат цялото културно наследство на региона и да пренапишат историята през собствения си брутален поглед", казва той и добавя, че Нимруд наскоро е бил номиниран за включване в списъка с обекти на световното наследство.


Градът е известен и със своите барелефи и стели, на които са изобразени батални и ловни сцени, както и фантастични фигурни на джинове с птичи глави. В него при разкопки са намирани находки от слонова кост, бижута и други артефакти, които се пазят в археологическия музей в Багдад.


Нимруд понесе щети още по време на войната в страната, започнала през 2003 г., тъй като археологическият обект беше изоставен след началото на кампанията на САЩ, а иманяри откраднаха и повредиха много статуи. Независимо от това, преди настъпването на "Ислямска държава" градът беше в относителна безопасност заради отдалеченото си разположение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK