За жените и ползите за икономическия растеж

 

© Британско посолство

 
Осми март в България все още носи смислов заряд от социалистическото минало на страната, но продължава да се отбелязва и става повод да се повдигне темата за икономическата независимост на жените.


Британското посолство заедно с "Дневник" представя позициите по темата на временно изпълняващата длъжността посланик Сара Райли, както и на три дами, които управляват британски компании в България. Външното министерство в Обединеното кралство насърчава британските посолства по света да популяризират кампанията за икономическа независимост на жените и подкрепата на жените да постигнат пълния си потенциал.


През 2015 г. отбелязваме 105-тата годишнина на Международния ден на жената. И въпреки че историята на този ден може да остава спорна за някои, той е добър повод да се подчертаят и отпразнуват ползите, които разнообразието може да донесе на жената, организацията, в която тя работи, и общността ѝ.
Британското правителство разпознава тези ползи и създаде независимата работна група "Женски бизнес съвет (WBC)", която съветва правителството


как да увеличи приноса на жените към икономическия растеж


Докладът на WBC от 2013 г. заключи, че има неопровержима полза от това с потенциално увеличение от около 10% на БВП на Великобритания до 2030 г.


И не само бизнесът има ползата от подобно разнообразие. Назначенията във Форин Офис се основават на умения, но сме взели мерки, които гарантират, че тези назначения са от възможно най-разнообразна група кандидати. Правим това, защото вярваме, че разнообразието сред служителите е по-представително за страната, която представляваме, и че разнообразието на подход, перспективи и идеи допринася за по-добрата политика.


Все още имаме да извървим дълъг път, но днес жените представляват 27% от мениджърското ръководство. Така например, следващият британски посланик ще е


Ема Хопкинс – първата жена британски посланик в България


В британското външно министерство въведохме редица HR политики, за да премахнем някои от пречките пред осигуряването на по-разнообразен екип. През последните няколко години гъвкавото работно време стана все по-широко прието, както и мнението, че всяка работа може да се върши гъвкаво, освен ако няма основателна причина за обратното. Това включва работа на непълен работен ден, споделяне на една позиция (имали сме дори посланици, които делят позиция), работа от вкъщи и дистанционна работа.


Това е достъпно за всички служители, но се оказва особено популярно сред жените с деца, тъй като им позволява да съчетават работата и грижите за децата, и да се радват на най-доброто и от двете.


В британско посолство София наскоро въведохме


наша собствена политика за гъвкаво работно време


която бе особено добре приета от колегите с деца, включително тези, които се връщат от отпуск по майчинство. Такива практики не просто е "хубаво да ги има". Изследванията показват, че ползите от тях включват по-мотивирани, продуктивни и по-щастливи служители; те намаляват стреса и отсъствията. Определено е печеливша стратегия и за работодателите, и за служителите.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mpc21393501
  mpc21393501
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Какъв икономически растеж? Къде е той?? В Германия жените почти не работят, в Китай също не. Щастливо изключение на Запад вероятно са САЩ. За други не се сещам.

  Жена, която не работи прави икономически растеж, защото пазарува, а не спестява. Ето един аргумент против. Има повече деца, по които харчовете за 20 години напред са феноменални т.е. пак икономически растеж. Втори мощен аргумент.

  Не съм против жените, напротив, но хайде да не излизаме с тъпи аргументи. Скъпите разводи, обаче не носят кой знае какъв растеж, защото парите за адвокати като цяло са непродуктивни за икономическия растеж

  Още нещо - най-добрите ли ще назначаваме или ще има квота за жени? Ако не назначим най-добрите китайци, немци и американци ще ни бият като шкембе в дувар. Което на практика става, не казвам, че жените са причини - има далеч по-важни. Засега.

 2. 2 Профил на mpc21393501
  mpc21393501
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виж, за гъвкавото работно време съм съгласен, а също така на жените да се пази мястото т.е. поста, ако излязат в майчинство. Дори бих помислил да ги повишават с едно ниво след връщане от майчинство, ако си останат в къщи повече от 1 година, примерно. Това е честно, защото мъжете междувременно правят връзки и стаж. Но едно ниво - еднократно, не повече - останалото да си го работи сама.

  Изобщо трудовото законодателство трябва да се пригоди така, че жените с деца да могат да работят - за това съм твърдо за.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Няма как дискриминацията на жените да не пречи на икономическия разтеж.
  Всяка форма на дискриминация вреди на икономическия растеж, защото принуждава част от населението да не участва активно в икономиката.

  подпис
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Аз ще отида по-далеч.
  Обществените нагласи за ранно пенсиониране на практика са дискриминация срещу възрастните хора, които имат желание да работят.
  Обществото би било най-справедливо ако осигурява на всекиго право на труд. Това обаче не значи да осигурява на весиго точно такъв труд, който пу харесва или труд, който си внушава, че му подхожда. Право на труд значи право да не ти забраняват да се трудиш. Така например по комунистическо време ръководните постове се раздаваха на партийни членове.

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Право на труд означава право да не ти забраняват да се трудиш. Така например по комунистическо време безпартиен нямаше право да заема висок ръководен пост. Дори в науката имаше тежки забрани.

  подпис
 6. 6 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Преди година и половина МВФ публикува доклад, според който, почти всички социално - икономически предизвикателства на съвременния свят, биха могли да намерят решение, ако жените имаха по - голямо участие в официалния икономически живот на държавите.

  http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/09/24/20002-20130924ARTFIG00326-les-femmes-vont-sauver-l-economie-mondiale-dit-le-fmi.php

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  Първо честит празник на всички дами. И второ, колкото повече жените бъдат активно включени в бизнеса, производството, политиката, образованието и културата толкова по-добре за тях и за цялата ни държава като цяло.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Ето и резултатите за жени заети с бизнес 2015 година.

  http://www.grantthornton.global/en/press/press-releases-2015/women-in-business-2015/

  Честит Празник!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  "В британско посолство София наскоро въведохме наша собствена политика за гъвкаво работно време"

  Мечтата ми, както и на всяка работеща жена със семейство и деца .

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK