Откъс от "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток"

Откъс от "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток"

© Издателство "Жанет 45"В рубриката "Четиво" тази неделя ви представяме въведението на книгата "Ислямска държава и преначертаването на Близкия изток" на известният експерт по тероризъм Лорета Наполеони (вижте повече за нея в карето отдолу). Книгата предизвика полемики, а в България дискусията върху ния беше отложена веднъж заради страх от провокации. Откъсът е предоставен от издателство "Жанет 45", а преводът е на Владимир Новков.

За първи път след края на Първата световна война въоръжена организация преначертава картата на Близкия изток, изработена от французите и британците. Водейки завоевателна война, "Ислямска държава" (ИД), преди това известна като "Ислямска държава в Ирак и Леванта (ал-Шам)", ИДИЛ или ИДИС, изличава границите, установени през 1916 г. от Договора Сайкс-Пико. Днес черно-златното знаме на ИД се вее на територия, по-голяма от Великобритания или от Тексас – от средиземноморските брегове на Сирия до сърцето на Ирак, тоест на сунитската племенна територия.* "Халифат" е името на ислямска държава, ръководена от върховен религиозен и политически водач, известен като халиф, или наследник на Пророка Мухаммад. Най-известната от всички мюсюлмански империи, описвани като халифати, е Османският халифат (или империя), съществувал от 1453 до 1924 г. Центриран около силата на турските султани, при управлението на Сюлейман Великолепни през ХVІ век Османският халифат включва Балканския полуостров и Унгария и достига портите на Виена.

От края на юни 2014 г. регионът става известен като Ислямски халифат* – име,* което престава да  съществува с разпадането на Османската империя вследствие предприетите действия от страна на Ататюрк през 1924 година. Много западни наблюдатели виждат в "Ислямска държава", както и в ал-Каида преди нея, анахронична организация, която иска да върне времето назад. Наистина, сирийски и иракски бежанци описват властта ѝ като неразличима от тази на режима на талибаните. Плакати забраняват пушенето и употребата на фотоапарати, жените нямат право да пътуват без да са придружени от роднина-мъж, трябва да са покрити изцяло и нямат право да носят панталони на публични места. В същото време "Ислямска държава" провежда някаква форма на религиозно прочистване чрез агресивно налагане на смяна на религията. Жителите на територията ѝ, които не избягат, трябва или да приемат радикалната ѝ салафитска вяра, или да бъдат екзекутирани.
След възхода си на световната сцена, лидерът на ИД и Халиф Абу Бакр ал-Багдади е сравняван с водача на талибаните Мулла Омар. Иронията е, че тези сравнения вероятно са накарали западните разузнавания да го подценят – както него, така и силата на организацията му. Въпреки драконовската ѝ природа, би било грешка да определяме ИД като назадничава по същността си. Защото, докато светът на талибаните е ограничен до медресетата и знанието, основано единствено на писанията на Пророка, инкубаторът на "Ислямска държава" са глобализацията и модерните технологии.


Това, което разграничава организацията от всички други предшестващи я въоръжени групировки (включително действащите през Студената война), и същевременно е причина за невероятните ѝ успехи, са нейните модерност и прагматичност. Ръководството ѝ демонстрира несравнимо осъзнаване на ограниченията на съвременните сили в един глобализиран и многополюсен свят. ИД например усети преди много други, че съвместна чуждестранна интервенция, подобна на


тази в Либия и Ирак, не би била възможна в Сирия. Благодарение на това ръководството ѝ успешно и почти незабелязано се възползва от сирийския конфликт – съвременна версия на традиционната "война чрез посредници" с много спонсори и въоръжени групировки. Желаещите смяна на режима в Сирия – Кувейт, Катар и Саудитска Арабия, бяха готови да спонсорират плеяда от въоръжени


организации – ИД е само една от тях. Но единствено тя, вместо да води "война чрез посредници" в полза на своите спонсори, употреби парите им, за да установи собствени крепости във финансово стратегически територии като богатите нефтени полета на Източна Сирия. Никога преди въоръжена близкоизточна организация не е успявала да се прояви като новия господар на региона, както стори "Ислямска държава", използвайки финансите на богатите си спонсори от Залива.


В рязък контраст с реториката на талибаните и въпреки варварското си отношение към враговете, "Ислямска държава" разпространява мощно и отчасти положително политическо послание към мюсюлманския свят – връщане на Халифата, нова Златна ера за исляма. Посланието идва в период на огромна дестабилизация на Близкия изток: Сирия и Ирак са в пламъци; Либия – изправена пред нов племенен конфликт; Египет – извън контрол и управляван от армията; Израел – отново във война с Ивицата Газа. Следователно прераждането на Халифата, воден от новия халиф ал-Багдади, изглежда на много сунити не като поява на още една въоръжена групировка, а като възход на обещаващо ново политическо образувание от пепелта на десетилетия война и разруха.


"Ислямска държава" поставя сериозни предизвикателства пред легитимността на всичките 57 държави, чиито граждани изповядват исляма. По думите на говорителя на ИД Абу Мухаммад ал-Аднани: "Законността на всички емири, групировки, държави и организации става нищожна с разрастването на властта на Халифа и пристигането на неговите воини на тяхна територия". Това е предизвикателство на съвременна държава, командваща модерна армия, която проследява легитимността си чак до първото териториално образувание на исляма в Арабия през VІІ и VІІІ век. Хората, живеещи на границата със Сирия и Ирак, чувстват непосредствено тази заплаха. През юли 2014 г. знамето на "Ислямска държава" се появи в йордански села, а през август хиляди бойци се стекоха в Ливан от Сирия и превзеха град Арсал. След началото на офанзивата дори бившите спонсори вече се страхуват от военната мощ на Халифата. В началото на юли например Саудитска Арабия дислоцира 30 000 войници на границата си с Ирак, след като иракската армия се оттегли от зоната.


Под религиозната фасада и терористичните тактики обаче се открива политическа и военна машина, напълно ангажирана с изграждането на нация и – още по-изненадващо – с търсене на консенсус в рамките на териториалните си завоевания. Жителите на контролираните от Хали фата територии потвърждават, че с пристигането на бойците на ИД се е подобрил всекидневният живот в селата. Бойците запълвали дупки на пътя, организирали социални кухни за бездомните и осигурили постоянно електричество. По този начин ИД демонстрира разбирането, че в ХХІ в. новите нации не могат да бъдат изграждани единствено чрез насилие и терор. За да успеят, те се нуждаят от вътрешен обществен консенсус.


Докато в териториален смисъл главният план е да се възроди древният Багдадски халифат – държава, простираща се в апогея си от столицата на Ирак до модерен Израел, преди да бъде унищожена от монголците през 1258 г. – политическата цел на "Ислямска държава" е да съгради негово превъплъщение в условията на ХХІ век. В първата си реч като халиф ал-Багдади се закле да върне на мюсюлманите "достойнството, мощта, правата и лидерството" от миналото и призова лекари, инженери, съдии и експерти по ислямско право да се присъединят към него. Докато говори, екип от преводачи работи почти в реално време, за да разпространи текста на речта на няколко езика в джихадистки сайтове,  Facebook и Twitter, включително на английски, френски и немски.


За мнозина основната цел на "Ислямска държава" е да бъде за мюсюлманите сунити онова, което е Израел за евреите – държава върху древната им земя, възстановена в днешно време; силна религиозна държава, която да ги защитава, независимо къде се намират. Колкото шокиращо и противно да е това сравнение, то е силно послание за обезправените младежи мюсюлмани, живеещи в политическия вакуум, създаден от неблагоприятни фактори като ширещата се корупция, неравенството и несправедливостта в съвременните мюсюлмански държави: безмилостната диктатура на Башар ал-Асад; отказът на правителството на Нури ал-Малики да интегрира сунитите в тъканта на иракския политически живот и да спре преследването им от Багдадската политическа машина; невъзможността адекватно да се възстанови социално-икономическата инфраструктура, разрушена по време на войната; високото ниво на безработицата. Посланието е силно и в същото време – изкусително и за живеещите в чужбина, за обезправената европейска и американска мюсюлманска младеж, която се мъчи да се интегрира в едно западно общество, предлагащо все по-малко и по-малко възможности за младото поколение. Никоя друга въоръжена организация не е показвала подобно разбиране и политическа интуиция по отношение регионалната политика в Близкия изток и гнева на мюсюлманите имигранти по целия свят. Никоя друга въоръжена организация не се е адаптирала толкова успешно в опитите си за изграждане на нация към проблеми като осигуряване на базова социално-икономическа инфраструктура и бизнес партньорства с местните власти в контролираните територии.


Ръководството на ИД със сигурност е изучавало тактиката и структурата на други въоръжени групировки и е приложило техните уроци в новия контекст. Подобно на европейските въоръжени организации от 60-те и 70-те години на ХХ век


като Червените бригади в Италия и ИРА в Северна Ирландия, "Ислямска държава" оценява силата на "пропагандата на страха" и е особено умела в употребата на социалните медии за разпространението на "лъскави" клипове и снимки сред местната и световната аудитория на варварските си действия. Това, че страхът е много по-силно завоевателно оръжие от религиозните лекции, е факт, който от ал-Каида така и не разбраха. Също така "Ислямска държава" успешно прецени, че тъкмо екстремното насилие продава новините. В един свят, пренаситен с информация, 24-часовият медиен цикъл търси все по-графични картини – оттам напливът от снимки и клипове с брутални наказания и мъчения, качени в Интернет във формати, които лесно могат да се гледат на мобилни телефони. В нашето воайорско виртуално общество садизмът в красива опаковка е станал популярно шоу.


ИД използва и по-близки примери, за да си извлича поуки за силата на пропагандата. "Ислямска държава" е анализирала пропагандните машини, използвани от САЩ и Великобритания, за да оправдаят предварителния удар над Ирак през 2003 година. Особено внимание е обърнала на речта на тогавашния Държавен секретар на САЩ Колин Пауъл пред Съвета за сигурност на ООН на 5 февруари 2013 г., за която се смята, че е поставила началото на мита за Абу Мусаб ал-Заркауи, с който да се оправдае инвазията в Ирак. Благодарение на широката и професионална употреба на социалните медии, "Ислямска държава" генерира една също толкова фалшива митология, за да си спечели привърженици и да набира бойци и средства из целия мюсюлмански свят.


Паяжината от тайни и митове, внимателно заплетена около лидера на ИД Абу Бакр ал-Багдади, е ключова за успеха на стратегията. В един свят, който, както казахме, е пренаситен с информация, мистерията също играе роля в стимулирането на  колективното въображение. Колкото по-скрито е нещо, толкова повече човек иска то да бъде разкрито, а колкото по-малко се знае за него, толкова повече остава за въображението. Дай на зрителите няколко клипа и те сами ще завършат картинката така, както им харесва. Съвременната реклама е изградила индустрия за трилиони на основата на тези прости принципи. Сега пропагандната машина на "Ислямска държава" ги използва, за да създаде мита за ал-Багдади и за новия Халифат. Ислямът е основан на мистерията за завръщането на Пророка. И докато ИД тероризира западняците с шокиращо варварски убийства, едновременно с това тя кара мюсюлманските ѝ сподвижници да вярват, че Пророкът се е завърнал именно в лицето на ал-Багдади. Изненадваща е нашата изненада.


Използвайки тоягата на насилието и закона на Шариата, моркова на пропагандните социални медии и различните популярни обществени програми, насочени към подобряване условията на живот на сунитското население в рамките на Халифата, ИД демонстрира дълбокия си прагматизъм. (В това отношение също се различава от ал-


Каида.) Ако тази стратегия успее, международната общност ще бъде принудена да се изправи пред нов сценарий в историята на тероризма и изграждането на нациите. Тоест, "Ислямска държава" ще е представила работещото решение на "дилемата на тероризма", която е най-голямото предизвикателство пред съвременната държава.


В действителност съвременната държава трябва да реши дали да смята терористичните актове за заплаха за националната сигурност, или за заплаха за реда и закона. Тази дилема произтича от двойната отговорност на модерната държава – да защитава гражданите си от външни врагове и от местни престъпници. Въоръжените групировки искат да отхвърлят съществуващите държави, затова са заплаха за националната сигурност. Целта на ИД например е да освободи териториите на стария Багдадски халифат от тираничното управление на шиитите и да анексира Йордания и Израел, за да създаде подобно на халифата държавно образувание. Въоръжените групировки обаче използват престъпни, а в случая на ал-Каида или "Ислямска държава" – дори варварски средства, като самоубийствени атентати и разпъването на кръст на противниците си, за да постигнат целите си. До войната на Буш срещу тероризма държавите разглеждаха тероризма като форма на престъпление, т.е. като заплаха за закона и реда, и използваха правните си системи, за да се справят с него. Дори когато Буш обяви ал-Каида за заплаха за националната сигурност, членовете ѝ пак се считаха за "незаконни бойци" и така и не получиха официален статут на врагове. Следователно тероризмът може да бъде определен като престъпление, извършвано за целите на войната.


Ако "Ислямска държава" обаче успее чрез средствата на тероризма да получи териториален контрол и чрез социални и политически рефор ми да осигури вътрешен обществен консенсус, ако успее да изгради съвременна държава, която да бъде призната от останалия свят, ще докаже нещо, което всички въоръжени организации са твърдели – че членовете им не са престъпници, а врагове, въвлечени в асиметрична война с цел отхвърлянето на нелегитимни, тиранични и корумпирани режими. Независимо колко варварски са (или са били) действията им, за членовете на "Ислямска държава" статутът им като врагове на Сирия и Ирак в този случай няма да бъде подлаган на съмнение.


Тази книга е писана докато завоевателната война на "Ислямска държава" продължава, затова внимателно следи най-актуалните новини. Тъй като конфликтът  ще се разтегли във времето, книгата се опитва да отговори на основните въпроси около същността и целите на "Ислямска държава" и Халифата; не да предвижда изхода на конфликта, а да помогне за разбирането на истинската му същност. Едно заключение, което може да бъде направено веднага, е, че след 11 септември ислямският тероризъм става по-силен, а не по-слаб (до такава степен, че вече се е разширил до полето да изгражда нации), като това се е случило, защото е успял да върви в крак с бързо променящия се свят, в който пропагандата и технологията играят все по-голяма роля. Същото обаче не може да се каже за силите, въвлечени в предотвратяването на неговото разпространение.


* "Халифат" е името на ислямска държава, ръководена от върховен религиозен и политически водач, известен като халиф, или наследник на Пророка Мухаммад. Най-известната от всички мюсюлмански империи, описвани като халифати, е Османският халифат (или империя), съществувал от 1453 до 1924 г. Центриран около силата на турските султани, при управлението на Сюлейман Великолепни през ХVІ век Османският халифат включва Балканския полуостров и Унгария и достига портите на Виена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И продължавам да се чудя... няма ли кой да ги смачка тия психопати?

 2. 2 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Няма да има преначертаване ни на карта, ни на нещо друго, ако просто отидем и ги изколим до крак!!! Както чакахме, преди да разкатаем фамилията на "сомалийските пирати" (да е чувал някой за тях напоследък???), сега чакаме, преди да изтребим тази ислямистко-мафиотизирана сган... КОЙ И ЗАЩО чака?!?

  Свобода за Надежда Савченко!
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Като дойде нормален президент на САЩ ще дойде и края на това раково образование, въпрос на време.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И като изключим ежедневните им зверства, жените най-много го отнасят. Крайно несправедливо!

 5. 5 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "d3si":

  Няма! Обама е от Мюсюлмански братя!

 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  How America Made ISIS
  Their Videos and Ours, Their “Caliphate” and Ours
  By Tom Engelhardt
  http://www.tomdispatch.com/blog/175888/tomgram%3A_engelhardt,_the_escalation_follies/

  How the US Made ISIS a Threat

  The U.S. not only helped create ISIS, but also turned it into a threat to the United States.
  By Zachary Keck

  http://thediplomat.com/2014/09/how-the-us-made-isis-a-threat/

  ISIS “Made in USA”. Iraq “Geopolitical Arsonists” Seek to Burn Region
  By Tony Cartalucci
  http://www.globalresearch.ca/isis-made-in-usa-iraq-geopolitical-arsonists-seek-to-burn-region/5387475

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 864 Разстроено

  [quote#1:"d3si"]И продължавам да се чудя... няма ли кой да ги смачка тия психопати?[/quote]
  Няма, за съжаление... няма кой да ги смачка.

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Не е въпросът някой отвън да ги смачка. Въпросът е хората на място да спрат да приемат подобни изроди и да се радват, понеже им направили кухни за бедните. Ама тия на място им симпатизират очевидно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#3:"venci4"]Като дойде нормален президент на САЩ ще дойде и края на това раково образование, въпрос на време. [/quote]
  ... най-напредЕ, нормален кандидат нЕма... Отделно е мно'о трудно да убиАт собственото си творение... жал им е...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 10. 10 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ИДИЛ трябва да бъде изключена от СВИФТ,забрана на сайтожете й в Гугъл и сравнена със земята от съюзниците.Там са се събрали криминални и извратени типове от целия свят,които използват мюсюлманската религия,като кредо за своята агресия.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#9] от "ДЗВЕР":

  Виждам запознат си със ситуацията във Вашингтон. Би ли изредил официалните кандидати и какво против имаш всеки от тях?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Те ги въоръжиха и създадоха, сега се чудят какво стана. ЕС по навик танцуваше по американската свирка, самата Америка не подозира и не разбира какво й се случва, още от идването на Буш младши и тъпши

 13. 13 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "demos":

  Трябва! Но не се прави! Мюсюлманските братя имат президент в САЩ, държава в Катар, посолство в България (катарското), докараха ислямските джихадисти в Правец на почивка и конференция (Н. Младенов и цар Тиквиний) ... Що тогава не се възмущавахте, а сега?

 14. 14 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1182 Весело

  Вчера и харамийте от Боко Харам обявиха,че се вливат в ИД.

 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  На тия "хорица" от ид между които в последно време стана ясно, че има и доста начетени, не мога да проумея, как на такъв образован елемент тая религия му е изгребала сивото вещество? Има нещо збъркано в тия "хора"! Нямам обяснение, как се потдават на такива внушения и предприемат такъв радикален поврат в живата си?

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "citoplast":

  Да ти кажа, гледайки тези откачалници ме хваща срам и за нас. Те просто повтарят кръстоносните походи на християните, с тази разлика, че го правят с около 700 години по-късно. Факт е обаче, че и християните са колели, като тия ненормалници..

 17. 17 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Любопитно

  [quote#2:"heatseeker"]Няма да има преначертаване ни на карта, ни на нещо друго, ако просто отидем и ги изколим до крак!!![/quote]
  Може ли да попитам първо кои сте вие, и второ как ще го осъществите това благородно дело на практика?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#11:"Тюфлекчия"]Би ли изредил официалните кандидати и какво против имаш всеки от тях? [/quote]
  ... не ми 'аресва никой... по наследство са политици, а не зарад' качествата им. След удвояване на богатството на Чейни след Ирак, а сЯ далаверата "Байдън"... хм, спестявам определението за вЕрващите у идеала.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами крайно време е да ги натикат откъдето са излезли, в АДА.

 20. 20 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#17] от "Magen David":

  ... иззад компа сА коли и беси лесно... нали е пълно с такЪви игри у нета... Ако види клане на добиче, шА бЕга далеч'... ама инак кръволок си пада

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 21. 21 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#1] от "d3si":

  То има, но трябва да се наливат пари. А на населението на САЩ им писна да плащат за безсмислени войни.

 22. 22 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#14] от "Sabbath":

  Пак са ти праснали минус по навик за вярна информация, която си изнесъл. Боко Харам наистина се закле във вярност на Халифа и стана част от ИДИЛ.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 23. 23 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Скучно четиво - не видях нещо ново и всичко вече е обсъждано десетки пъти, включително и в тези форуми.

 24. 24 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "Riker":

  И това може да се промени, ако тия от ИД решат, че няма да има проблем да колят американци на тяхна земя. Много бързо ще ги разчистят. Но това да използваш религията, като причина за зверства си е чиста подигравка.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ами да, винаги съм твърдял, че ИД не правят нищо различно от вече случвалото се в историята на исляма и халифата. въпросът е защо въобще става въпрос за признаване от международната общност. на чиято трезва преценка все по-малко разчитаме напоследък, но наистина признаване на ИД като легитимно държавно образувание би било доброволно потурначество.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от "Sinergy":

  Такова време дойде, че тъпите безделници зад компютрите знаем повече от мозъците. Ама ако една чаша е пълна (особено с помия) как да сипеш нещо в нея?

 27. 27 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да се избият чалмите ,не ми пука за тия примати!Който и да създаде ислямска държава, направи много добре-тоест създаде вътрешен конфликт под носа на Иран ,Ирак, Сирия и Турция!За сега си режат главите на воля помежду си ,така че въобще не ми пречат!
  Спокойствието ми идва от това ,че дума не продумват срещу Израел, което идва да ни каже ,че ги е шубе от Евреите ,което идва да каже ,че Израел може да ги опатка за нула време, така че нека се трепят на воля,колкото повече ,толкова по добре ,и да не объркат да минат в Турция ,че това ще им е края на купона който са си врътнали!

 28. 28 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#27] от "Maradona":

  Така като поставяш нещата.. съм съгласна

 29. 29 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#28] от "d3si":

  Не виждам място за лицемерие в подобен конфликт! Едни примати режат главите на други примати! Религията е общия проблем, така че като им уврат главите може и да се оправят!
  Пожелавам им го от сърце ,защото умират и читави хора покрай психопатите!Но пак повтарям ,няма място за лицемерие и състрадание в подобен конфликт! Съществуването на ид е клоаката на земята!

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#16] от "d3si":

  Това повтаря напълно тъпотията, която Обама изръси преди време. Извинявам се, че го казвам и по никой начин не целя лична обида, ама подобно сравнение може да направи само човек нямащ никаква представа от историята. Левашкото средно образование всячески се стреми да обругае Кръстоносните походи, защото целта му е да обругае Християнството като религия, точка номер едно в дневния ред на всеки болшевик. Ако обаче някой се зачете малко повече от това, което пише в учебниците по история от училище, ще види съвсем различна картинка. Накратко - Кръстоносните походи са реакция на направеното от мюсюлманите (селджуците най-вече), а не някакво ирационално избухване на омраза и желание за злодейства. За Първия кръстоносен поход моли византийския император Алексий І Комнин, след като селджукските турци забраняват мирното поклонение на Божий гроб. И всъщност тези неща са се случили преди почти хиляда години (не 700) и не мисля, че имат каквото и да било отношение към това което става сега. Същите тия дето се оплакват от кръстоносците обясняват че евреите нямат права върху Израел, именно щото много години са минали.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Първо не мисля,че е мястото тук да изпадам в детайлни подробности по отношение на Кръстоносните походи. Да, можем да приемем, че са започнали преди около 1000 години и дотам ти е корекцията. Но явно не си разбрал, какво точно искам да кажа. Използването на религията, като оправдание за мародерства, убийства и незачитане на човешкия живот е нещо, към което християните са прибегнали преди векове, при това не само Кръстоносните походи са доказателство думите му,но и управлението на Римокатолическата църква през вековете.
  А сравнението ми е доста точно и впрочем не е нужно да ми изнасяш лекция по история, но благодаря, че ме отваряш

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1905 Любопитно

  До коментар [#31] от "d3si":

  Значи излиза, че ти се считаш за лично отговорна за деянията на Готфрид Булонски и компания? Как точно? Щото аз имам предвид точно обратното.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  [quote#1:"d3si"]И продължавам да се чудя... няма ли кой да ги смачка тия психопати? [/quote]
  Цитат от книгата:

  Изненадата е, че сме изненадани.

 34. 34 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тюфлекчия":

  Не се смятам отговорна за престъпление, което не съм извършила лично, но се чувствам засрамена, че религията към която принадлежа е склонна на подобни зверства, макар и да се случвали в миналото. Което не е гаранция, че няма да се повторят и в бъдеще, но все пак сме се цивилизовали и едва ли ще стигнем до такива крайности, поне не и в името на Господ, а ще си намерим друго оправдание.
  Както вече казах, натъртих и подчертах дебело, не може да се използва религията, като оправдание за зверствата извършени от едно човешко същество към друго.

 35. 35 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Посланието е силно и в същото време – изкусително и за живеещите в чужбина, за обезправената европейска и американска мюсюлманска младеж, която се мъчи да се интегрира в едно западно общество, предлагащо все по-малко и по-малко възможности за младото поколение.

  Както това и много други обобщения на Наполеони са шокиращи, отвратителни и абсолютно неверни. Западът не дава по малко възможности на мюсюлманските младежи отколкото на останалите, но някой да е чул друга етническа група да прави атентати? искали да се интегрират мюсюлманските младежи, още една много голяма лъжа. Мюсюлманите по скоро искат да интегрират останалите в тяхната среда. Да оставим останалите шокиращи и неверни заключения.Ако светът приеме и признае по какъвто и да е начин образуването на Ислямска държава, то това би означавало че Европа много по бързо отколкото би могло да се очаква ще последва съдбата на Близкия изток, тотална гражданска война. Абсурдно е модерно мислещия европеец, независимо от политиката на държавниците, да се примири с примитивните и абсурдни за него условия на исляма. Когато се тръгне да се анализира явлението ислямска държава, трябва преди всичко да се започне с целите и задачите които си е поставени пред нея. Вече са начертани границите й, които стигат до сърцето на Европа. Тя, най малкото има социални функции, каквито иска да вмени авторката. Не само ислямска държава е заплахата, а ислямът като цяло за Европа. Ако това не се проумее от европейските лидери, то няма как да не се стигне до религиозна война на територията на Европа. Бързото нарастване на влиянието на националистическите движения в Европа са сигнал, предвестник за това което би последвало.

 36. 36 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#35] от "baxter":

  О, някой дори е чел какво пише? Аз не ги чета - тъпизми всякакви !

 37. 37 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Бла бла празни приказки. Някой има нужда от ИД за осъществяване на пъклените си планове. "Великите сили с лекота унищожиха авторитарните държавни режими на Саддам и Кадафи а не могат да се справят с една неформална организация на миризляци фанатици.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1905 Любопитно

  До коментар [#34] от "d3si":

  Тия престъпления "религията" ли ги е извършила, или конкретни хора? Айде стига с тоя релативизъм. Ако някой дето се обявява за християнин убие мюсюлманин - убийство по религиозни причини. Ама че никъде в християнското учение не пише че трябва да убиваш хора, даже напротив - няма значение. Християните са съдили Галилей, значи са гадни. (нищо че не са го осъдили, ама какво тук значат някакви си факти). Ако мюсюлманин убие някой само защото не споделя вярата му - няма проблем, той не е баш мюсюлманин, нищо че всъщност точно следва писанията на Исляма. А да - и преди хиляда години белгийски и френски аристократи са убивали хора, заради което всички родени тук и сега трябва да се чувстваме виновни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  до 32
  Защо Кръстоносните походи не се свързват със завоюването на нови зами за изхранване - преди 1000 години е нямало капитализъм, нямало е свободен пазар и всичко свързано с реда в съвременната държава. Живота е преминавал ИЗЦЯЛО в това да се изхраниш, за да оцелееш за 99 процента от населението на Земята. Те хората са били изцяло зависими от суеверия, неразбиране на природните закони и болестите и религията е била роклята в която са ги обличали, за да не изчезнат от глад и болести. Единствено което са правели тогава е да поробиш едни, за да работят за теб. ДНЕС е друго, знанията са други, числеността ни е друга, разбиранията за човешкото достойнство и реда в държавата са други. Не може да се отнасят зверствата на Ислямска държава към религия, която отрича достиженията на човешката цивилизация в областа на духовността и всичко което отличава човека от животните!

 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#38:"Тюфлекчия"]няма проблем, той не е баш мюсюлманин[/quote]

  да. ислямът тези дни е всеизвестен със способността "да не бъде себе си". нищо, че коранът и сунната дават всички основания за убийства на неверници. ако не приемат исляма, разбира се, и откажата да плащат "налога джизя с покорство".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#35:"baxter"]Западът не дава по малко възможности на мюсюлманските младежи отколкото на останалите, но някой да е чул друга етническа група да прави атентати? [/quote]

  точно така. затова и социалните, функционални обяснения са подвеждащи - "те са такива, защото са бедни", "те са такива, защото не са интегрирани". а в същото време е пълно с бедни и неинтегрирани хора, които обаче не посягат към калашниците. защото не са мюсюлмани, сиреч - не могат да открият основанията за употребата на калашниците срещу неверниците в своите религиозни текстове.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "Magen David":
  Много лесно може да се организира , ако САЩ и Турция спрат да пречат и престанат да служат за чадър за варварски средновековни държави като Саудитска Арабия и Катар. Всъщност просто тези две държави трябват да бъдат унищожени и ИДИЛ ще увехне без техните финанси.

  ZeroOne
 43. 43 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#39] от "marij57":
  Прочетете малко историята, кръстоносните походи са организирани защото мюсулманите завладяват Йерусалим и почват да пречат на поклонниците да посещават Божи гроб, да ги грабят и пр.

  ZeroOne
 44. 44 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  [quote#2:"heatseeker"]сега чакаме, преди да изтребим тази ислямистко-мафиотизирана сган... КОЙ И ЗАЩО чака?!?[/quote]

  още ли не сме наясно с принципите на западните неоКони? Те имат нужда от една постоянна война, и от един постоянен враг. АлКаеда си изигра ролята, сега е времето на ИД. Нали сега ще се борят срещу тях още 15-20 годинки, наливайки милиарди в борбата с тн адски враг на свободата и демокрацията и тн. След това ще си измислят друг враг. И така. Не се нервирай, нищо не се променя, освен маските.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  Докато четях книгата се сетих за един документален филм, който гледах миналата година по повод 100-та от Първата световна война. Тогава е живял последния халиф в лицето на турския султан, та Германия прави всичко възможно да привлече на своя страна Турция (Османската империя) разчитайки на стотиците милиони мюсюлмани, които да се бият на нейна страна през войната. Султана халиф обявява свещенна война (джихад) на Франция, Великобритания и останалите страни от Антантата, но вместо стотиците милиони мюсюлмани да чуят призива на своя халиф почти всички мюсюлмани в рамките на Османската империя (мюсюлманите в Ирак, Сирия, СА, Ливан) се присъединяват към французите и британците и започват война срещу турците... толкова за пристижа за тогавашния халиф.

  А, относно днешния самозванец "халиф" в лицето на ал-Багдади пак нещо подобно се случи. Нещастникът призова всички мюсюлмани да му се подчинят и да се бият на страната на ИД. Няколко хиляди мюсюлмански маргинали и отрепки му повярваха и отидоха в Сирия и Ирак да му служат, но мнозинството мюсюлмани в Ирак, Сирия, Ливан и Йордания започна война срещу изродите от ИД. Останалите над милиард също отхвърлиха новия "халиф" и осъдиха престъпленията на изродите от ИД.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всяко традиционно мюсли по света тайно или явно се радва на мИнДИЛските завоевания. Трябва да бъдат изпепелени.

 47. 47 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#43] от "ZeroOne":

  Всъщност само донякъде си прав. Действително причината е завладяването Близкия Изток от мюсюлманите, но не е това че пречели на поклонниците - благовидно обяснение за пред тълпата. Истинската причина е, че мюсюлманите застават на търговските пътища към изток и цялата търговия минава вече единствено през тях. Европейците се опитват да си върнат контрола, обаче не им се получава особено.
  Както обикновено нещата опират до пари - морал, религия и прочие духовни "основания" са тинтири-минтири за залъгване на простия народ.

 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#45:"Иво"]Останалите над милиард също отхвърлиха новия "халиф"[/quote]

  само че никой не е "отхвърлил халифата" като насъщна мюсюлманска реалия. може да има дебат кой е легитимният халиф, но никога дебат "трябва ли да има халиф и халифат". точно както шейхът на ал-Азхар осъди ИД...чрез шариатско наказание за отсичане на крайници. това е реалният проблем. не е частното проявление на ИД, а универсалният призив към халифат. и той няма да умре. халифатът ще остане като лелеян исторически идеал и като нещо, признаван и разпознавано от всички мюсюлмани. излишно е да казвам, че такива като нас нямат място в него. защото в един халифат, без значение "умерен" или не, привилигеровани са мюсюлманите. и ИД показаха какво става, когато имаме шариат за основен закон. както, впрочем, и в Саудитска Арабия. и на много други места. тъй че ние да си им викаме "изроди" или "уроди" или "монстери" - но ако им казваме така, да отчитаме и кое е генерирало тази "изродска" идеология. и се оказва, че...същият този ислям, който не познаваме, но ни се иска да беше добър.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#48] от "abdelhaqq":

  Но, и никои не го приел сред мюсюлманските държави. В момента няма халифат, дори и в мракобесната СА няма обявен халифат като модел на управление на монархията там. А, за нелигитимността на самозванеца ал-Багдади като "халиф" вече сме дискутирали преди.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#49:"Иво"]В момента няма халифат,[/quote]

  да. но нали затова и зейналата празнина е толкова лесно запълвана от ИД. затова успява с рекрутването. затова и пропагандата успява. не продава халална сланина, а нещо, напълно валидно за всички мюсюлмани. ако не е ИД, ще е някой друг. сиреч - нормативните основания за ИД-подобия няма да изчезнат. обясних защо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#46] от "ТМаринов":

  Г-н Маринов и преди съм ви питал и сега пак ще ви питам един важен въпрос: ако всички нормални и умерени мюсюлмани се радват на "миндилците" защо мюсюлманите в Сирия, Ирак, Ливан и Йордания водят война срещу същитите тези изроди от ИД!? Имаш ли някакво обяснение на този факт!?

  П.П.
  Новина от днес: армията на Ирак подкрепена от сунитски милиции превзеха град Ал-Багдади в провинция Анбар, който беше окупиран от терористите от ИД. Осве това пак днес иракската армия подкрепена от шиитски и сунитски милиции освободиха малък иракски град в близост до Тикрит... операцията за освобождаването на Тикрит продължава. В скоро време изродите обсадили градът ще бъдат избити...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  * окупирали градът

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]защо мюсюлманите в Сирия, Ирак, Ливан и Йордания водят война срещу същитите тези изроди от ИД!? Имаш ли някакво обяснение на този факт!? [/quote]

  защото не водят война от позицията на шариатски антихалифат, а от позицията на политически и житейско пряко заинтригувани ИД да не съществува. просто е. както и, например, да се върнем към стара тема, Египет има споразумение с Израел не заради суннитски шариатски основания, и заради светско-политически. въпрос на елементарно разграничаване.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#50] от "abdelhaqq":

  Интересно с какво беше запълнена тази "празнина" преди създването на ИД!? От рухването на Османската империя и последния официален халифат през 1918 г. до 2014 г. с какво беше запълнена тази празнина в мюсюлманския свят!? И защо си толкова сигурен, че след унищожаването на ИД (а, това до колкото си спомням и двамата сме убедени)някой друг ще запълни тази "празнина"!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#53] от "abdelhaqq":

  Причините местните мюсюлмани (сирийци, иракчани, йорданци, ливанци) да водят война срещу боклуците от ИД не са само политически и морални, те са и религиозни. За тези мюсюлмани изродите от ИД са такфири (неверници), нещо повече много от тях смятат, че тези терористи не са никакви мюсюлмани! Освен политиците в Ирак, Сирия, Йордания и местните религиозни лидери и водачи осъдиха изродите от ИД и призоваха местните мюсюлмани да тръгнат на поход срещу това ИД-лско зло. И стотоци хиляди мюсюлмани особенно в Ирак се отзоваха на този призив на техните религиозни и политически водачи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#54:"Иво"]Интересно с какво беше запълнена тази "празнина" преди създването на ИД!?[/quote]

  с огромни теологически и религиозни терзания как ще се сбъдне заръчаното от Аллах, с това. с усилване на копнежа да има халифат, също.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#49:"Иво"]В момента няма халифат, дори и в мракобесната СА няма обявен халифат като модел на управление на монархията там. А, за нелигитимността на самозванеца ал-Багдади като "халиф" вече сме дискутирали преди. [/quote]

  малко храна за размисъл да дам, преди да отида да ям нехалална храна и да пия нехалални питиета като шариатски антидот, защото ми е малко досадно да участвам във форум, където участниците имат нужда от успокоително през постинг.

  аргументът за "ал-Багдади" е "нелегитимен халиф, затова ние няма да го признаем", почива на няколко погрешни презумпции. на първо място, че имаме критерий, който извън общия вътрешен мюсюлмански дискурс, може да отличи "легитимен" от "нелегитимен", т.е. може евентуално да отграничи кога някой ни мята на козите, лъже ни или ни мапипулира. такъв критерий нямаме, поне не съм видял в този форум.

  второ, казвайки, че "той е нелегитимен халиф", имплицираме, че "важно е колко мюсюлмани са го признали, за да бъде легитимен", което пък задава въпросът дали имаме дефинирана критична маса на приемане, за да стане легитимен? и на това отговор нямаме. наред с това, предполага също, че един "легитимен" халиф би бил непременно и неизбежно коренно различен от "нелегитимния ал-Багдади". което, наред с непознаването ни на шариатската доктрина и ислямската история, както и ранния исторически идеал, е продукт на идеалистично и наивистко убеждение, че "ислямът по същността си е добър" - непочиващо на реални основания. това пък, на свой ред, е ценностно съждение и предполага, че ако един ден дойде "легитимен" халиф, какъвто и да е той, както и да се признае и наложи, ние ще бъдем съгласни с него. което пък, на базата на онова, което мога да покажа и докажа, означава, че бихме застанали на страната на този "легитимен" халиф, чиято задача все таки ще бъде "повеля на одобряемото, възбрана на порицаемото", сиреч - налагане на "справедливосттта Аллаха".

  което значи, че смятайки, че един "легитимен халиф" би бил напълно приемлив, автоматично ще ни сложи в лагера на подкрепящите шариата, оттук дискриминацията на религиозните малцинства, антисемитизма, дискриминацията на половете, публичните екзекуции, браковете с малки момиченца и всички онези напълно нормативни религиозно и исторически практики, характерни за "халифатите основани на шариата".

  докато моят аргумент е, че дори "легитимният" халиф е нещо, което трябва на всяка цена да бъде избягвано. защото тогава няма да има място нито за свобода на съвестта, нито за свободна изповед на вярата, нито за "ценност на живота" на всяка цена. и имам основания да смятам това много повече от много хора във форума. затова и аргументът "ал-Багдади не е легитимен, затова не го приемаме" е по своята същност проислямски, да приключа.

  за разлика от моето твърдение, че "легитимен или не, всеки халифат е антидемократичен, тъй като се гради на шариата". сложно е, но пък полезно да се размишлява върху това. да се чете Корана, Сунната и сборниците по шаритско право също. това ще ни избави от много прибързани твърдения.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#56] от "abdelhaqq":

  От къде пък ти разбра за тези мюсюлмански "терзания"!? Интересно ми е просто, не се заяждам... ^_~

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#57] от "abdelhaqq":

  Защо пак се връщаш пак на тази тема!? Нали последно когато дискутирахме този въпрос и ти се съгласи, че боклука ал-Багдади не е легитимен халиф. А, НЕ е, защото няма никакви доказателства, че този самозванец има някаква родствена връзка с Мохамед. И второто много важно условие на което този психопат не отговаря е, че мнозинството нормални мюсюлмани и мнозинството улеми (имами и разни други духовни лица) по света не приемат и НЕ припознават ал-Багдади като халиф! Това е достатъчно да опрвделим този терорист за самозванец.

  П.П.
  Пак от страни изглежда, все едно адвокатстваш на тоя псевдо халиф и подчинената му организация на злото ИД.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  * определим

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#57] от "abdelhaqq":

  Мечтата на мюсюлманите за халифат е задължителна, без нея няма ислям, а халифат не трябва да бъде допуснат. Парадоксално.
  Ако не този път следващия, но в крайна сметка халифат ще има.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Ами да се обединяват тези 57 ислямски държави и да тръгват да се бият.Все чакат американците да гинат,вместо тях.

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  [quote#54:"Иво"]Интересно с какво беше запълнена тази "празнина" преди създването на ИД!?[/quote]

  Самите мюсюлмани говорят за такава празнина. Едва ли всички мислят за халифата от религиозна гледна точка, но най-малкото за всички халифатът е символ на мюсюлманската сила и на възхода.
  Преди 2 години един оксфордски професор обвини мюсюлманите, че не допринасят за развитието на науката. Беше изброил че между получилите Нобел има само 10 мюсюлманина, като от тях само 2 Нобела са за наука. Нещо повече мюсюлманските учени са работили единият в ЕС, а другият в Америка. Това изказване първоначално предизвика страхотно възмущение и обида, а после започнаха да анализират причините. Навремето Халифатът е бил равностоен полюс на Римската империя...

 64. 64 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Ислямизмът е новия комунизъм. Така както в началото на 20-и век след една жестока икономическа криза, последвана от опустошителна война в Европа, народите потърсиха решение на проблемите си в различните форми на социализма (комунизъм, фашизъм, националсоциализъм), така и сега отчаяните в изостаналостта си мюсюлмани търсят по-добър хал в тази нова идеология. Тайната на успехите на ИД явно не е толкова военна сила, колкото идейна такава. Целият близък изток е един врящ котел, в който има манджа с главна подправка ислямистката идеология. Никоя външна сила за сега не е в състояние или просто не иска да бърка в котела.

  heruvim
 65. 65 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 957 Неутрално

  [quote#63:"maria_"]Преди 2 години един оксфордски професор обвини мюсюлманите, че не допринасят за развитието на науката.[/quote]

  Изразът "обвинил" не е на място. Достатъчно е да е посочил статистически данни за това. На пример издаваният от организацията на ООН за човешкото развитие и от арабски експерти Arab Human Development Report. Изнесените там факти показват невероятната изостаналост на арабските държави във всички области на науката и знанието.

  heruvim
 66. 66 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 957 Неутрално

  [quote#62:"rosiraycheva50._"]Ами да се обединяват тези 57 ислямски държави и да тръгват да се бият.[/quote]

  Социалистическите държави бяха ли единни срещу капитализма? Не. Даже се биеха една с друга в много случаи, и то жестоко. Същата работа са и ислямистите. Нищо ново под слънцето. Историята ни учи.

  heruvim
 67. 67 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Авторката-левичарка явно има дълбоки познания по въпроса, става ясно, че самата същност на исляма й убягва. Наистина един атеист не може да разбира теологията, а е склонен всички обществени явления да обяснявя с инструментите на марксизма. Кажете моля, разбирате ли например какно иска да каже авторката с израза: "обезправена ислямса младеж в Западна Европа" - кой ги е обезправил, кога и какк?

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4344 Неутрално

  До коментар [#61] от "maria_":

  След фиаското на този "халифат", което е неминуемо като завършек, след огромните престъпления извършени от този "халифат" си мисля, че задълго никой мюсюлманин няма да си помисли да прави нов халифат... просто тази система е неприложима в 21 век.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#66] от "херувим":

  Прав сте, "обвинил" не е точната дума. Английският биолог специалист по еволюция, Richard Dawkins просто обърна внимания на фактите и всъщност предизвика много полезна дискусия казвайки в twitter,

  "All the world's Muslims have fewer Nobel Prizes than Trinity College, Cambridge. They did great things in the Middle Ages, though."

  Междувременно мюсюлмланите носители на нобел станаха 11, от тях вече 7 са за мир, 2 за литература, 1 за физика и 1 за химия.

  Мисля че, от пълния лист на нобеловите носители, съветниците на Ердоган сами са извадили само мюсюлманите. В реч на Ердоган, бяха посочени поименно. Ако четете на турски мога да Ви я пратя.

 70. 70 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 957 Неутрално

  [quote#69:"maria_"]Междувременно мюсюлмланите носители на нобел станаха 11, от тях вече 7 са за мир, 2 за литература, 1 за физика и 1 за химия.
  [/quote]

  Това говори много. За мир, за литература, за бла-бла. Когато става въпрос за науки ги няма никакви. Ислямът задушава всякакво развитие.
  Казаното от професора за средновековието също не е съвсем вярно. Тогава е имало два главни центъра на мюсюлманската култура - Багдад и Андалузия. От известните учени обаче почти никой не е бил арабин, макар и да са носели арабски имена. Те са били по произход юдеи и християни.

  Благодаря, турски за съжаление не е между езиците, които владея.

  heruvim
 71. 71 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иво": Лъжеш се, Иво! Този халифат май ще се разширява бавно, но постоянно защото има интереси това да стане. Всичко говори за такова развитие. Иначе щеше да бъде унищожен още в зародиш. През 1917 година Ленин отиде в Русия с чужди пари да направи преврат и никой не предвиждаше какво чудовище ще излезе от тая работа. Същото с Хитлер през 1933 година.
  Или обратното - някои знаят какво ще излезе и тихичко поддържат ислямизма с каквото бог дал.
  Близкият изток е в процес на инсценирана и подкрепяна дестабилизация с цел да се предизвика военен конфликт от голям размер.
  Този път главен театър на война няма да е Европа, макар и да бъде доста засегната частично.

  heruvim
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK