Сингапур е най-скъпият град в света според изслeдване на Economist

Сингапур е най-скъпият град в света според изслeдване на Economist

© Associated PressСингапур се задържа на върха на глобална класация за най-скъп град в света за втора поредна година заради високите цени на много стоки, от вино до автомобили, съобщава Economist Intelligence Unit (EIU).


Островният град-държава измества Париж, Осло, Цюрих и Сидни, които запазват челните си места в класацията, сочи изданието за 2015 г. на Световното изследване на разходите за живот на EIU. Докладът сравнява цените на продукти и услуги, сред които са храната, облеклото, транспортът, частните училища и други в 140 града, ползвайки за основа цените им в Ню Йорк.


През последните години заради рязкото увеличаване на благосъстоянието и притока на чужденци цените в Сингапур се увеличават. Действащата система на издаване на разрешителни за автомобилите повишава цената им над тези в повечето държави, а увеличаването на сектора на частно банкиране и пренасянето на регионалните централи на много глобални фирми на острова привлича в града едни от най-добрите професионалисти от различни браншове с много високи заплати.
"Ситуацията, в която първите пет града в класацията не се променят е много рядка, това прикрива обстоятелството, че моторите на световната икономика оказват влияние на цената на живота навсякъде", коментира Джон Коупстейк, анализатор на пазара на потребителски стоки в EIU. Въпреки привидната стабилност "ситуацията се променя бързо, особено с оглед на евтиния петрол", добавя той.


Цените на транспорта в Сингапур са почти три пъти по-високи в сравнение с тези в Ню Йорк, а градът е най-скъпото място в света за купуване на дрехи заедно със Сеул. Онези, които искат да купят кола, трябва да платят акциз и такса за регистрация, които увеличават цените на возилата почти двойно, трябва и да получат разрешително, а техният брой е ограничен.


Другите азиатски градове сред десетте най-скъпи са Хонконг и Сеул, тъй като дефлацията в Япония и девалвацията на йената намали цените в Токио и Осака. В доклада се посочва, че ако се вземе днешният курс на швейцарския франк към еврото, на върха на класацията ще застанат Цюрих и Женева.


На дъното на класацията застават Карачи и Бангалор, а 6 от най-евтините десет са в Азия. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK